vanaf € 2509,- p.p.

Ook offerte aanvragen ná bovenstaande data

In het kort

Orang oetans spotten in het Gunung Leuser Nationaal Park
Ontdek de Batak cultuur op Samosir eiland
Leuke optionele excursies als vulkaan beklimming, becak tour of wandelingen door de landelijke omgeving
Uitgebreide kennismaking met Bukittinggi en de bezienswaardigheden in de omgeving
Uit te breiden met arrangementen naar Tangkahan en de Harau Vallei
Vier dagen relaxen op het heerlijke Bali
Rondreis met privé-chauffeur en gids
Inclusief vliegreis per Garuda Indonesia. Heeft u voorkeur voor een andere luchtvaartmaatschappij, of voor vertrek uit Düsseldorf of Brussel? Wij maken graag een offerte op maat

Dag tot dag

Veel reizigers die tijdens de pandemie hun reis moesten uitstellen, hebben inmiddels geboekt voor zomer 2022. Als gevolg daarvan is er in Indonesië deze zomer nog nauwelijks beschikbaarheid in hotels en (betaalbare) vliegtickets. Wij nemen daarom voor vertrek tot en met juli geen nieuwe boekingen voor Indonesië meer aan.

Een indrukwekkende rondreis dwars over Sumatra en aansluitend ontspannen op Bali.

Dag
1-2

Amsterdam – Jakarta – Medan

Vanaf Amsterdam vliegt u naar Jakarta, waar u in de ochtend van dag 2 aankomt. Na een stop van circa 2,5 uur vliegt u verder naar Medan. Bij aankomst wordt u hartelijk verwelkomd en volgt een transfer naar uw hotel. Na het inchecken en een opfrismoment volgt een stadstour door Medan. De stad is druk, net als andere grote steden in Indonesië. Overal zijn mensen aanwezig. Toch is Medan een bijzondere stad met interessante bezienswaardigheden.

Als eerste bezoekt u het Maimoon Paleis en vervolgens de Mesjid Raya moskee, een Chinese tempel en een hindoetempel. Als laatste bezoekt u het stadsdeel Kesawan met de oudste straat van de stad, de Jalan Ahmad Yani. Hier staan nog altijd gebouwen met sporen van de Nederlandse kolonisatie. Ook vindt u hier Chinees erfgoed: het herenhuis Tjong A Fie. Het schijnt dat er een relatie is met Cheong Fatt Tze, die eenzelfde herenhuis bouwde in Georgetown op Penang. Na de stadstour keert u terug naar uw hotel voor één overnachting in Medan.

Dag
3

Medan – Bukit Lawang

Vandaag verruilt u de drukke stad voor de levendige jungle. De reis naar Bukit Lawang neemt circa vier uur in beslag. Onderweg stopt u bij een traditionele markt waar u eventueel wat drinken en snacks kunt halen. Het vervolg van de route voert grotendeels door palmolie- en rubberplantages tot u de jungle bereikt. Na het inchecken bent u vrij om op eigen gelegenheid de omgeving te ontdekken. Optioneel kunt u de leuke becak tour (fietstaxi) bijboeken. U komt langs rubberplantages, rijstvelden, kruidentuinen, charmante dorpjes en u maakt kennis met lokale ambachten. En met een beetje geluk bent u getuige van een traditionele trouwerij. U verblijft één nacht in een eenvoudige cottage nabij de rivier. (O)

Dag
4

Bukit Lawang – Brastagi

Na het ontbijt maakt u een drie uur durende trekking door de jungle van het Gunung Leuser Nationaal Park waarbij u kans heeft om orang oetans te zien. Naast orang oetans kunt u onder andere ook Thomas Leaf aapjes en makaken tegenkomen. U keert terug naar het hotel en na een kort rustmoment reist u verder naar Brastagi. Het bergdorpje in het Karo hoogland is geliefd vanwege het aangenaam koele klimaat en de mooie omgeving. Tijdens de reis maakt u een stop bij Sembahe om een blik te werpen op de rivier en bij een lokale fruitmarkt waar u mangoestan, rambutan, marquisa en andere tropische vruchten ziet liggen. Één overnachting in Brastagi. (O)

Dag
5

Brastagi – Samosir

Optioneel kunt u deze dag heel vroeg beginnen met de beklimming van de Sibayak vulkaan. In drie uur wandelt u naar de top en wordt u bij zonsopgang beloond met prachtige uitzichten. Via de andere zijde daalt u weer af en heeft u de mogelijkheid om te genieten van een verfrissing in de warmwaterbaden. Na een bezoek aan een fruit- en groentemarkt keert u terug naar het hotel. Vervolgens reist u naar Parapat. Onderweg komt u langs de dorpen en landerijen waar het dagelijkse leven van de Batak Karo stam zich afspeelt. U maakt een stop bij de Sipisopiso waterval en bekijkt in het dorpje Pematang Purba het paleiscomplex Rumah Bolon.

Vanuit Parapat maakt u de oversteek per ferry naar het eiland Samosir. Het eiland ligt midden in het Tobameer. Het Tobameer wordt door de Bataks als heilig beschouwd en is met zijn oppervlakte van 1700 km² het grootste meer van Zuidoost-Azië en ook één van de hoogstgelegen (818 m) en diepste meren (450 m) ter wereld. Het is ontstaan door een enorme prehistorische vulkaanuitbarsting. Het eiland is vooral een bezoek waard vanwege de Batak huizen, die nog steeds bewoond worden door de lokale bevolking. Ook de graven en tombes zijn zeer indrukwekkend. Twee overnachtingen op Samosir. (O)

Dag
6

Samosir

Vandaag maakt u een rondrit over het eiland en bezoekt u diverse Batak dorpjes. In het drukke Tomok ziet u Batak huizen, gebeeldhouwde stenen grafkisten en de koningsgraven van de Sidabatur-stam. Nabij Pangururan, de hoofdstad van Samosir, en op weg naar de berg Belirang liggen warmwaterbaden. Ze zijn niet allemaal geschikt om in te baden, sommige zijn te heet… en giftig!

Simanindo is interessant vanwege de voormalige woning van de koning dat nu een museum is. Het aantal buffelhorens aan de buitenzijde van een koningshuis laat zien hoeveel generaties vorsten er zijn geweest. Hier kunt u ook een traditionele dans bijwonen en ziet u nog delen van een verdedigingswal. In Ambarita woonde vroeger de koning van de Toba Bataks. De koning en dorpsoudsten vergaderden in een stenen ‘raadzaal’ over het lot van gevangenen. Het schijnt dat ter dood veroordeelden werden gekookt en opgegeten. (O)

Dag
7

Samosir – Sipirok

Na een vroeg ontbijt reist u met de ferry terug naar Parapat. Van hier begint de lange reis, zo’n 8-9 uur, naar Sipirok. Onderweg maakt u diverse stops, onder andere bij de lokale markt van Balige, bij een ananas- en koffieplantage, het dorpje Jangga Dolok en de Sipoholon warmwaterbronnen. Ook maakt u een korte wandeling langs de Sarulla rivier en de prachtige rijstterrassen. Aan het einde van de middag komt u aan in Sipirok, waar u één nacht verblijft. (O)

Dag
8

Sipirok – Bukittinggi

Vandaag staat er wederom een lange reisdag op het programma, met interessante stops. Als eerste bezoekt u de Aek Sijornih waterval. Vervolgens een kruidentuin in Sihepeng waar u inheemse kruiden ziet zoals peper, cardamom, vanille, kaneel en gember. U rijdt langs rijstvelden en het natuurreservaat Rimba Panti. U passeert de evenaar bij Bonjol en tijdens de rit door het berglandschap zult u tevens diverse stops maken in de dorpen waar de bevolking nog volgens oude tradities leeft. Aan het einde van de middag komt u aan in het charmante Bukittinggi. Een boeiende stad vanwege het Nederlandse verleden, de cultuur van de Minangkabau bevolking en de levendige en smakelijke eetstalletjes op straat. U verblijft hier vier nachten. (O)

Dag
9

Bukittinggi

Vrije dag. U kunt relaxen bij het zwembad om even uit te rusten van de afgelopen dagen of een optionele excursie boeken. Tijdens de wandeling door de rijstvelden van Malang leert u meer over de cultuur van de Minangkabau. U ziet hoe de lokale bevolking het land bewerkt en u kunt misschien een handje meehelpen. Ook maakt u kennis met de dagelijkse activiteiten, u bezoekt een schooltje en u ziet lokale producten als kaneel, bananen en tapioka.

Een andere leuke excursie is de wandeling door Sianok Canyon. U wandelt door rijstvelden, steekt een rivier over en volgt dan de ‘Great wall’ door de kloof. U komt aan in het dorpje Kota Gadang, waar men gespecialiseerd is in zilversmederij. Tijdens de wandeling ontmoet u vriendelijke locals bij hun huis, of als ze bezig zijn op de akkers. Ook heeft u kans om makaken en andere diersoorten te zien. Nadat u het dorpje uitgebreid heeft verkend, keert u per auto terug naar Bukittinggi. Ongeacht wat u besluit te doen, zoek ’s avonds in ieder geval een levendig eetstalletje op en geniet van een heerlijke nasi, verse fruitsappen en knapperige loempia’s. (O)

Dag
10

Bukittinggi

Vandaag bezoekt u het leefgebied van de Minangkabau, één van de etnische groepen op Sumatra. U bezoekt dorpen met elk hun eigen specialiteit. In Pandai Sikat ziet u traditionele weefproducten en houtsnijwerk. In het dorp Koto Gadang zijn de inwoners gespecialiseerd in het bewerken van zilver. De route naar het Maninjau meer gaat via de beruchte weg Kelok 44. De afdaling naar het kratermeer telt 44 haarspeldbochten. Aangekomen bij de oevers van het schitterende meer is er tijd om te zonnen en te zwemmen. In de middag keert u terug naar Bukittinggi waar u een stadstour maakt. U bezoekt Panorama Park, een fantastisch panoramisch uitkijkpunt over Sianok Canyon met op de achtergrond de Singgalang vulkaan. Ook bezoekt u het voormalige Fort De Kock en de lokale markt. (O)

Dag
11

Bukittinggi

Na het ontbijt brengt de chauffeur u naar het dorpje Panampuang. Hier begint uw fietstocht langs kleine dorpjes en rijstvelden. Op het rijstveld werken veel boeren nog volgens de oude tradities met een waterbuffel. Wanneer u wilt kunt u de boer assisteren en zelf ervaren hoe het is om op een rijstveld te werken. In een authentiek koffiehuis drinkt u samen met de lokale bevolking Sumatraanse koffie. De fietstocht eindigt in Kamang en aansluitend gaat u op de lokale markt inkopen doen voor het diner. Tijdens de kookcursus leert u met gebruik van kruiden uw eigen Indonesische maaltijd te bereiden. Na afloop geniet u natuurlijk van uw eigen vers bereide maaltijd. (O,D)

Dag
12

Bukittinggi – Padang – Jakarta – Denpasar – Sanur

Na het ontbijt reist u via de Anay watervallen en een prachtig uitzichtpunt bij Kiambang naar de luchthaven van Padang. U neemt afscheid van Sumatra en stapt op de binnenlandse vlucht naar Bali, met een overstap op Jakarta. Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel en kunt u de komende dagen genieten van de ontspannen sfeer op Bali. (O)

Dag
13-15

Sanur

Drie vrije dagen. U kunt genieten van het strand, aan het zwembad of optionele excursies boeken om Bali te leren kennen. (O)

Dag
16-17

Sanur – Jakarta – Amsterdam

Aan het einde van de middag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht naar Amsterdam. Na een overstap op Jakarta komt u de volgende dag aan in Amsterdam.

Deze rondreis over Sumatra en Bali is uit te breiden met diverse excursies en meerdaagse programma’s. Aan het begin van de rondreis kunt u het arrangement Tangkahan toevoegen. En aan uw verblijf in Bukittinggi kunt u een 2-daags arrangement naar de Harau vallei koppelen. Een unieke belevenis.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text


Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany