In het oosten van Californië ligt Yosemite National Park. Dit populaire natuurgebied in de Amerikaanse Sierra Nevada is voornamelijk bekend vanwege de spectaculaire rotswanden. Het park is ongeveer 3000 vierkante kilometer groot. Miljoenen jaren van de werking van gletsjers tegen de immense granieten rotsen hebben het gevormd. Deze schitterende wildernis kent tevens vele watervallen, duizenden meren, een hooggebergte met heldere rivieren en bossen met reusachtige sequoia bomen. 

Yosemite National Park

Yosemite National Park werd opgericht in 1890. Daarmee is het een van de eerste nationale parken in de Verenigde Staten én ter wereld. Sinds 1984 behoort het tot het Werelderfgoed van UNESCO. De meest in het oog springende rotspartij is de bijna 2700 meter hoge Half Dome, die vanuit het grootste deel van Yosemite Valley te zien is. El Capitan is 2300 meter hoog, maar wel de grootste granieten monoliet ter wereld. Aan de oostzijde van de vallei ligt de indrukwekkende Cathedral Rock, een rots in de vorm van een kathedraal. Naast de rotspartijen hebben ook de vele watervallen een grote aantrekkingskracht op bezoekers. Yosemite Falls is de bekendst. Deze waterval bestaat uit drie delen en is wel tien keer zo hoog als de veel bekendere Amerikaanse watervallen; Niagara Falls.

Yosemite Valley

Het meest bezochte deel van het nationale park is de Yosemite Valley. Hier zijn de vele rotsformaties en de beroemde watervallen de grootste bezienswaardigheden. Diverse wandelroutes leiden hier door dichtbegroeide dennenbossen naar uitzichtpunten in de hoger gelegen gebieden en de watervallen. In Yosemite Valley zijn ook een bezoekerscentrum en museum.

Sequoia bomen in Mariposa Grove

Een bijzondere plek in Yosemite National Park is het zuidelijk gelegen Mariposa Point. Hier groeien de reusachtige sequoia bomen, de grootste bomen ter wereld. De hoogste is de Columbia Tree, met een hoogte van ruim 88 meter. De allerbreedste is Faithful Couple, die een doorsnede heeft van ruim 12 meter en eigenlijk bestaat uit twee bomen die aan elkaar gegroeid zijn. Vandaar de naam. Ook leuk om te zien is de California Tunnel Tree, waar een tunnel doorheen is gehakt en je onderdoor kunt wandelen. Langs de bomen zijn wandelpaden aangelegd. Deze hebben verschillende lengtes en zijn soms wat drukker bij de bekendste bomen, maar een stuk rustiger als je wat verder doorloopt. Mariposa is overigens het Spaanse woord voor vlinder, die je hier in de lente veel ziet.

Beren 

Onder de vaste bewoners van Yosemite National Park bevinden zich zwarte beren, dikhoornschapen, vossen, diverse knaagdiersoorten en poema’s. Hoewel je de laatste niet makkelijk zult spotten, is de kans dat je een beer tegenkomt groter. Er leven er namelijk tussen de 300 en 500 in het park. Anders dan de naam doet vermoeden, hebben de beren veelal een (rood)bruine vacht, soms met een blonde gloed. In het verleden hebben de beren door onoplettende bezoekers geleerd dat de aanwezigheid van de mens betekent dat er voedsel te stelen valt. Tegenwoordig worden goede voorzorgsmaatregelen genomen om zowel de beren als de bezoekers te beschermen. Zo moet voedsel – bijvoorbeeld op campings – worden opgeborgen in speciale bear proof food lockers.

Outdoor activiteiten

In Yosemite kun je prachtige wandelingen maken. Populaire wandelroutes in Yosemite Valley leiden naar de uitkijkpunten Tunnel View – met uitzicht op El Capital en de Bridalveil waterval, met Half Dome in de achtergrond (zie bovenste foto) – en Glacier Point. De laatste biedt het mooiste uitzicht op de watervallen en de iconische Half Dome rots. De aanwezigheid van uitdagende rotswanden maakt Yosemite ook een populaire plek voor de klimsport, vooral voor de zogenaamde free style klmmers. Overigens kun je al wandelend de top van sommige rotsen bereiken. Zo brengt een uitdagende hike je naar de top van El Capitan. Hou je van fietsen? In Yosemite Valley zijn over ongeveer 19 kilometer fietspaden aangelegd en er zijn twee locaties voor fietsverhuur. 

Bereikbaarheid 

Vanuit het westen van Californië leiden drie toegangswegen naar Yosemite, waarvan er twee het nationale park het hele jaar goed bereikbaar maken. De derde is in de wintermaanden gesloten. Vanuit San Francisco bereik je Yosemite in ongeveer vier tot vijf uur en vanuit Los Angeles in zes uur.

Tioga Road 

Yosemite National Park wordt van oost naar west doorkruist door de Tioga Road. Deze beroemde (misschien wel de beroemdste) bergpas van de VS volgt een spectaculaire route langs bossen, meren en graslanden. Onderweg liggen veel bezienswaardige stops, zoals die bij Tenaya Lake waar op het wateroppervlak een prachtige weerspiegeling van de rotspartij aan de overzijde zichtbaar is. In de winter is deze route vanwege sneeuwval gesloten. Omdat er ook in mei nog sneeuw kan liggen op deze 3000 meter hoge weg, wordt de Tioga Road veelal pas eind mei vrijgegeven. 

Overnachten

In het nationale park zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, variërend van eenvoudig en rustiek tot het historische The Ahwahnee. Dit monumentale hotel ligt iets buiten Yosemite Village en biedt uitzicht op Half Dome, Glacier Point en Yosemite Falls.

Kampeerplekken voor campers

In Yosemite National Park zijn maar liefst 10 campings voor campers en motorhomes. Deze zijn niet allemaal het hele jaar open. Dat geldt in ieder geval voor de campings met toegang vanaf de Tioga Road in het oosten, die uitsluitend geopend is vanaf eind mei (zie boven). In de centraal gelegen Yosemite Valley liggen drie populaire campings: Lower, Upper en North Pines. Ook buiten de grenzen van het park zijn diverse goede kampeerplekken. Deze bieden over het algemeen meer faciliteiten dan de campings in het park en zijn om die reden vaak iets duurder. Een goed voorbeeld is de Wawona Campground, die in de buurt ligt van Mariposa Grove.

Reserveer op tijd

Zowel voor overnachten in het nationale park als direct daarbuiten is het raadzaam om tijdig te reserveren. De capaciteit van de lodges en campings is namelijk beperkt. Vooral in weekends en rond feestdagen in de periode april tot en met september is veel belangstelling  Kampeerplekken voor campers kunnen maximaal vijf maanden vooraf worden gereserveerd. Voor het maken van een reservering is een creditcard vereist.

Tip

De beste tijd om de watervallen te bekijken is het voorjaar, omdat ze dan de maximale hoeveelheid smeltwater uit de bergen bevatten. Het allermooist zijn ze in mei en juni.

De mooiste reizen naar Yosemite National Park en andere nationale parken in het westen van Amerika staan hier.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany