Een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen van Amerika is de Grand Canyon. Miljoenen jaren van erosie door de onstuimige Colorado rivier hebben deze wereldberoemde kloof in het noordwesten van Arizona gevormd. De enorme canyon is ongeveer 446 kilometer lang en 1600 meter diep. En hoewel de breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer kun je vanwege de lage luchtvochtigheid vrijwel overal de overkant zien. De wanden bestaan uit vele lagen van het kenmerkende rode gesteente van het Colorado plateau, die geheimen over de ontstaansgeschiedenis van de kloof prijsgeven. 

Grand Canyon National Park

De Grand Canyon was een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten en staat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is goed bereikbaar met een huurauto of camper. Je kunt de canyon op verschillende manieren bekijken. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, een tocht op een muilezel of een helikoptervlucht. Plan je bezoek aan Grand Canyon goed; bepaal welk deel van het nationale park je wilt bezoeken, waar je wilt overnachten, aan welke activiteiten je wilt deelnemen en of je deze vooraf wilt reserveren. Hieronder lees je de belangrijkste tips.

South Rim

Aan de zuidelijke rand van de Grand Canyon, de South Rim, is het uitzicht het mooist. Daarom zijn er vele uitzichtpunten waar je de ravijnen, adembenemende vergezichten en de Colorado rivier in de diepte kunt bekijken. In dit deel van het nationale park zijn goed onderhouden wandelpaden en uitgebreide faciliteiten voor bezoekers, zoals hotels, lodges, campings en restaurants. De South Rim is het hele jaar open en trekt vanwege de goede toegankelijkheid, faciliteiten en de prachtige uitzichten ongeveer 90% van alle bezoekers. Er lopen twee wegen langs de rand van de kloof. Op Hermit Road rijden gratis shuttlebussen naar diverse (uitzichts)punten. De Desert View Drive is zowel toegankelijk per shuttlebus als huurauto en leidt onder meer naar het populaire Grandview Point, waar je op 2256 meter hoogte fenomenaal uitzicht hebt.

Grand Canyon Village

Aan de South Rim ligt tevens Grand Canyon Village, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park. Er is voldoende plaats om je huurauto of camper te parkeren zodat je het park kunt verkennen met de gratis shuttlebussen die in het dorp vertrekken. Ook kun je bij Mather Point alvast een blik op de canyon werpen. Verder zijn er in Grand Canyon Village winkels en een bezoekerscentrum waar je onder meer informatie kunt krijgen over wandelroutes en de routes van de shuttlebussen. Ook kun je hier een film over de Grand Canyon bekijken.

North Rim

De North Rim is minder druk bezocht en is daarmee een ideale plek voor rustzoekers. De uitzichten zijn er weids en indrukwekkend. Je kunt er fantastische hikes maken. Er zijn veel minder faciliteiten dan aan de South Rim en een deel van de wegen is onverhard. Er is wel een bezoekerscentrum en er leiden ook diverse korte wandelroutes naar mooie uitzichtpunten. Met de auto bereik je Cape Royal, waar je op heldere dagen de overzijde van de canyon kunt zien. Deze plek is een aanrader voor zonsondergang! Vanwege de ligging op van zo’n 2400 meter hoogte is de kans op sneeuw in de wintermaanden groot en daarom is de North Rim gesloten van december tot medio mei.

South Rim of North Rim bezoeken?

De hogere ligging van de North RIm veroorzaakt niet alleen een ander klimaat, maar leidt ook tot een andere vegetatie en landschap dan in het zuiden. Je zou kunnen beweren dat de Grand Canyon daarmee twee verschillende gezichten kent, die je beide zou willen zien. Omdat de Colorado rivier de scheiding vormt tussen de North en South Rim is het echter een eind rijden van de noord- naar de zuidzijde. De afstand bedraagt 346 kilometer en dat betekent dat je ongeveer vijf uur onderweg bent. Maak dus vooraf de keuze welke zijde je wilt bezoeken.

Skywalk 

In het westen en buiten de grens van het nationale park ligt de spectaculaire Skywalk. Deze hoefijzervormige brug heeft een gedeeltelijk glazen vloer, waarmee je ongeveer 1200 meter de diepte in kunt kijken. Een wandeling over deze brug is de beste manier om een gevoel te krijgen van de peilloze diepte van de kloof. De Skywalk is eigendom van de inheemse Hualapai bevolkingsgroep en bevindt zich op hun grondgebied. De Hualapai beheren tevens een hotel, restaurant en souvenirwinkel in de omgeving. Vanuit Las Vegas is de Skywalk het best te bereiken, je rijdt er in ruim twee uur naartoe (196 km). De rij-afstand tot de South Rim bedraagt ongeveer vijf uur (400 km). 

Helikoptervlucht boven de Grand Canyon

Vanuit Las Vegas en van de South en West Rim vertrekken helikoptervluchten boven de Grand Canyon. Een once in a lifetime ervaring! Meer informatie over helikopter- en pleziervluchten vind je hier.

Rafting op de Colorado river

Een andere unieke manier om de grootsheid van de canyon te ervaren is een rafting tour op de Colorado rivier. Je kunt kiezen uit rafting tours van allerlei niveaus en variërend in duur van enkele uren tot meerdaagse tochten. Ook voor gezinnen met kinderen zijn goede, veilige mogelijkheden. Meer lezen over rafting op de Colorado rivier? Klik hier.

Bereikbaarheid

Bezoek de Grand Canyon tijdens een roadtrip door het westen van Amerika. Haal je huurauto of camper bijvoorbeeld op in Las Vegas, dat op ongeveer tweeënhalf uur rij-afstand van de South Rim ligt. Of vertrek vanuit San Francisco of Los Angeles en plan een mooie reisroute van twee tot drie weken. Rijd eerst langs de stranden van Californië en doe op weg naar de Grand Canyon andere nationale parken aan, zoals Yosemite, Bryce en Zion. Of vice versa. De North Rim ligt nabij de grens met Utah en is bereikbaar via Highway 67. De dichtstbijzijnde steden zijn Fredonia in Arizona en Kabab in Utah. 

Overnachten 

De lodges in Grand Canyon Village zijn het hele jaar open. De meeste liggen op loopafstand van de kloof en haltes van de gratis shuttlebus zijn in de directe nabijheid. Op ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Grand Canyon Village, even buiten de grenzen van het nationale park, biedt de plaats Tusayan eveneens overnachtingsmogelijkheden. Van maart tot en met september vertrekken hier elke twintig minuten gratis shuttlebussen naar het bezoekerscentrum aan de South Rim. Verder ten zuiden van het park zijn hotels in Valle (50 km), Red Lake (69 km), Williams (10 km) en Flagstaff (130 km). Buiten de oostelijke grens van het park geldt dit voor Cameron (48 km) en Tuba City (85 km). Aan de North Rim kan uitsluitend overnacht worden in de Grand Canyon Lodge, die gewoonlijk geopend is van medio mei tot medio oktober.

Kampeerplekken voor campers

De Mather Campgound en Trailer Village in Grand Canyon VIllage aan de South Rim zijn het hele jaar open. Op beide campings zijn vanaf zes maanden vooraf kampeerplekken te boeken. Op ongeveer 41 kilometer ten oosten van Grand Canyon Village ligt de Desert View Campground. Deze hanteert elke dag het first come, first serve principe en accepteert geen reserveringen. Aan de North Rim geldt voor de camping hetzelfde als voor de lodge: open van medio mei tot en met medio oktober. 

Reserveer op tijd

Zowel voor overnachten in het nationale park als direct daarbuiten is het raadzaam om tijdig te reserveren, want de capaciteit van de lodges en campings is beperkt. Vooral tijdens de schoolvakanties van juli en augustus, in weekends en rond feestdagen is veel belangstelling 

Tip

Geniet van zonsopkomst of -ondergang, want dan is het rode gesteente van de canyon het allermooist! Voordeel van de zonsopkomst is dat er vanwege het vroege tijdstip minder mensen op de been zijn. Mather en Yaki Point bieden de beste uitzichten. Voor zonsondergang zijn onder meer Hopi Point, Mohave en Pima Point aan Hermit Road goede plekken. Neem warme kleding mee en blijf ’s avonds wat langer zodat je ook de weergaloze sterrenhemel kunt zien.

De mooiste reizen naar de Grand Canyon en andere nationale parken in het westen van Amerika staan hier.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany