BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (2)
Aruba (1)
Australië (7)
Bahama's (1)
Bali (3)
Barbados (1)
Bolivia (1)
Bonaire (2)
Botswana (2)
Cambodja (1)
Canada (9)
Chili (3)
China (1)
Colombia (1)
Costa Rica (3)
Cuba (5)
Dubai (1)
Ecuador (1)
Florida (4)
Hawaii (1)
India (1)
Indonesië (3)
Japan (2)
Malediven (2)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (3)
Oman (1)
Peru (3)
Rwanda (2)
Seychellen (1)
Sri Lanka (3)
St. Lucia (1)
Suriname (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (2)
USA (7)
Vietnam (1)
Zuid-Afrika (3)
Een review uit Indonesië

Veelzijdig Bali

Tineke Willems over een reis in Indonesië op 5 februari 2018

Inmiddels zijn we alweer een paar weken terug uit Bali. Het was wederom een fantastische reis! We hebben echt enorm genoten van de prachtige cultuur & natuur. Dit eiland heeft wat dat betreft echt alles te bieden.

Via Singapore naar Denpasar

We vlogen van Schiphol via Singapore naar Denpasar. Het eerste stuk met KLM en daarna met Singapore Airlines. Beide erg goede maatschappijen met top service. We hadden een korte overstaptijd in Singapore. In het begin was het wel even spannend, want met een kleine vertraging zouden we al een probleem hebben. Maar jullie hadden ons verzekerd dat het goed zou komen en dat was ook zo. De vluchten sloten perfect op elkaar aan.

Sanur

In Denpasar stonden onze gids en chauffeur klaar om ons naar Puri Kelapa in Sanur te brengen. De gids sprak Nederlands, wat voor ons een leuke verrassing was. Ook erg fijn dat deze gids ons elke keer van hotel naar hotel bracht. Hij vroeg dan ook altijd hoe de reis verliep en we konden met vragen bij hem terecht. Super! De eerste dag zijn we naar de Uluwatu Tempel gegaan. Hier hebben we de Kecak dans mogen bewonderen, heel bijzonder met een prachtige zonsondergang op de achtergrond.

Auto met chauffeur

Vanuit Sanur zijn we de dag erna naar het noorden van het eiland gegaan. We hadden twee dagen een auto met chauffeur gehuurd die ons naar verschillende bijzondere plaatsen bracht. Dit is wel echt een aanrader om op deze manier het eiland te verkennen, want je bent geheel vrij waar je naar toe wilt en hoe lang. De chauffeurs weten de mooie plekken te vinden en schatten heel goed in waar je interesses liggen.

Vulkaan Agung en de Pura Titra Empul

De eerste dag richting de vulkaan Agung, waar we natuurlijk niet binnen de straal van 10 km mochten komen vanwege de dreiging van een mogelijke uitbarsting. We hebben verschillende tempels onderweg bezocht. Een hoogtepunt vond ik het waterpaleis Tirtagangga. Erg indrukwekkend om hier rond te lopen, zeker als je het met een gids doet die dan meer over cultuur vertelt. Op de tweede dag in Sanur zijn we in noord-oostelijke richting gereden. We reden door de rijstvelden en prachtige natuur. Echt alleen de autoritjes waren al schitterend. We zijn weer naar een aantal tempel gegaan. De ‘bat cave’ met duizenden vleermuizen was echt heel bijzonder. Ook de Pura Titra Empul vond ik een bezoek waard. Hier kun je het ritueel met de waterbronnen bewonderen of zelf ervaren. Wij hebben één waterbron mogen ervaren, omdat het vrij druk was en we geen tijd hadden om het hele ritueel te doorlopen. Daarnaast is dit meer voor de mensen die ook echt erin geloven en het niet alleen voor de ervaring doen, dat vonden wij tenminste. We zijn ook naar de Batur vulkaan geweest en gelukkig was het op dat moment droog en helder weer dus konden we hem mooi zien. We zijn ook nog naar het grote rijstveld Tegalalang gereden, maar door de regenbui en omdat het al een lange dag was hebben we besloten om hier niet meer te stoppen. Later bij ons verblijf in Ubud zouden we toch door de rijstvelden gaan fietsen.

Actief in Ubud

Van Sanur zijn we naar Ubud gebracht. Hier hebben bij aankomst een aantal actievere excursies geboekt. De eerste avond zijn we naar Tanah Lot gegaan om ook hier van de zonsondergang te genieten. Er waren heel veel toeristen en daardoor ging de sfeer voor ons een beetje weg. Maar als je helemaal doorloopt en dan door het smalle winkelstraatje omhoog loopt (de klif op) heb je een aantal terrasjes waar het veel rustiger is. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de tempel en vergeet je alle toeristen die beneden staan te kijken. Met een heerlijk cocktail hebben wij in alle rust van dit natuurverschijnsel kunnen genieten. Helaas kwamen er aan het einde wel wolken, maar het was droog en het begin van de zonsondergang was ook zeker de moeite waard.

In Ubud zijn we verder gaan raften. Zeker aan te raden! Een mooie en leuke manier om de natuur vanaf het water te bewonderen. Ook zijn we gaan fietsen (downhill) langs de rijstvelden. Dit is echt de perfecte manier om een beeld te krijgen van de rijstproductie en de manier van leven van de lokale bevolking. Oud op nieuw hebben we in Ubud gevierd, door lekker te dineren bij Cafe des Artist. Als je lekker wilt eten, dan kan ik dit restaurant zeker aanraden. We hebben bij onze accommodatie “Nicks Pension” ook nog een heerlijke massage gehad voordat onze reis verder ging naar Pemuteran.

Snorkelen bij Permuteran

De reis naar Pemuteran was 4 uur, maar we reden door de bergen en genoten onderweg van mooie uitzichten. We hebben ook een aantal keer een foto stop gemaakt. In Pemuteran kwamen we aan in Adi Assri Beach Resort. Echt een schitterende accommodatie. De kamers zijn prachtig en je hebt een buitenbadkamer. Geweldig! Er zijn meerdere zwembaden, die alle aan het strand gelegen zijn. Dus je kunt het zwembad en de zee perfect combineren. In het dorpje is weinig te beleven, maar het resort biedt alle faciliteiten. Je kunt er ook lekker eten en genieten van een drankje bij het strand.

We hebben hier via de duikschool een snorkel excursie geboekt. We gingen bij het nabijgelegen eilandje snorkelen. Wauw, wat een mooie onderwaterwereld! Een tip is hier wel, smeer je goed in want in de zee is de zon zeer verraderlijk. We hebben bij twee riffen gesnorkeld en veel verschillende vissen (zoals de clownvis “nemo”) gezien. De dag erna zijn we in de ochtend nog met een 2 uur durende jungle trekking door de mangrove en het national park meegegaan. We gingen met z’n tweeën en een gids op pad. Onderweg kwamen we de zwarte aap tegen. De trekking was vooral super leuk, omdat je echt door de natuur heen ging. Je bleef niet de hele tijd op de paden en de gids vertelde enorm veel over de natuur. We zijn ook nog een berg opgeklommen, zodat we een mooi uitzicht hadden over het national park. Dus ook dit kan ik zeker weer aanraden.

Regenseizoen?

De laatste middag hebben we genoten van de zon bij ons zwembad. Een mooie manier om deze indrukwekkende reis door Bali afsluiten. Het is echt een bijzonder eiland dat heel veel te bieden heeft. Ik ben heel bij met jullie advies om hier na toe te gaan. Het was wel regenseizoen, maar dit zijn vaak korte maar wel hevige buien. Vaak vielen ze in de middag en wij hadden het geluk dat ze eigenlijk altijd vielen als we in de auto zaten. Dus we hebben er geen hinder van gehad. De tempels bleven ons verbazen en de natuur (alle kleuren groen) is ook adembenemend.

Kortom we kunnen Bali aan iedereen aanraden, maar vergeet dan zeker niet om meerdere plaatsen te bezoeken. En dan willen jullie wederom bedanken voor de geweldige service en de reis. Alles was perfect geregeld!

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.