Landinformatie Indonesië

Coronavirus: reisadvies

Vanwege het ‘code oranje’ reisadvies (covid-19) voeren wij sinds maart 2020 geen reizen naar Indonesië uit. De lokale autoriteiten van Indonesië hebben de grenzen tijdelijk gesloten voor alle reizigers. Momenteel vinden voor veel landen versoepelingen van de reisadviezen plaats. Deze ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten. Reizigers ontvangen ca. 30 dagen voor de geplande vertrekdatum bericht of hun reis doorgang kan vinden. (Update: 13 oktober 2021)

Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Indonesië beslaat een zeer omvangrijk gebied, en is met ruim 14.000 eilanden de grootste eilandengroep ter wereld. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian Jaya. Van oost naar west is de afstand 5.150 km en van noord naar zuid 1.770 km. Aangezien Indonesië op een punt ligt waar twee bergplateaus aan elkaar grenzen, is er een grote vulkanische activiteit. Hierdoor kent Indonesië zeer vruchtbare gebieden. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta.

Bevolking

Indonesië heeft circa 270 miljoen inwoners (2019), 62% hiervan woont op Java. Grofweg kunnen er vier groepen onderscheiden worden: de Melanesiërs (o.a. Minangkabauers en Bataks), de Austronesiërs (o.a. bewoners Irian Jaya), de Polynesiërs (o.a. Molukken) en de Micronesiërs (o.a. bewoners van kleine eilanden in Oost-Indonesië). Deze groepen zijn weer onderverdeeld in honderden verschillende minderheden. Bijna 88% van de bevolking is moslim.

Taal

Binnen de archipel worden zo’n 300 talen gesproken. De officiële taal is het Bahasa Indonesia, een moderne versie van het Maleis. In de steden en toeristische gebieden wordt redelijk Engels gesproken; sommige ouderen spreken Nederlands.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn hoog (in het laagland gemiddeld 21-33°C). Ook de luchtvochtigheid is hoog (60-100%), zelfs ’s nachts. De lokale verschillen zijn echter groot. In de bergen is het relatief koel. De regentijd bepaalt het weer in Indonesië van november tot april. Indonesië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

Klimaattabel (Jogyakarta)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  29  15 
Februari  26  17 
Maart  29  15 
April  29  14 
Mei  28  12 
Juni  28 
Juli  27 
Augustus  28 
September  28 
Oktober  28  11 
November  29  12 
December  29  13 
Klimaattabel (Denpasar)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  30  20  28 
Februari  30  22  28 
Maart  30  13  28 
April  30  13  28 
Mei  29  28 
Juni  28  28 
Juli  28  13  27 
Augustus  28  27 
September  29  28 
Oktober  29  11  28 
November  30  17  29 
December  30  17  29 
Klimaattabel (Medan)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  27  13 
Februari  27 
Maart  28  10 
April  29  13 
Mei  29  14 
Juni  28  11 
Juli  28  13 
Augustus  28  14 
September  28  16 
Oktober  27  19 
November  27  19 
December  27  16 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij adviseren luchtige, katoenen kleding voor het laagland, aangevuld met een vest of trui (in de bergen) en een dun regenjack en paraplu (tijdens de regentijd). Een hoed of pet beschermt tegen de zon. Als schoeisel voldoen sandalen of (sport)schoenen, maar voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. In Indonesië is goede en mooie kleding te koop, met name katoenen batikshirts. Kleding is doorgaans informeel, voor het bezoek aan tempels op Bali dienen knieën en schouders echter bedekt te zijn.

Reisseizoen

Indonesië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Indonesië heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Bij aankomst op de luchthaven van Jakarta, Surabaya, Bali, Lombok, Medan en 24 andere luchthavens ontvangt u een gratis toeristenvisum indien u maximaal 30 dagen in Indonesië verblijft. Komt u direct het land binnen via een andere luchthaven, dan blijft de visum fee van USD 35 van kracht. Kijk voor alle aan- en vertreklocaties op https://visa.indonesia.nl/. Bent u van plan langer in Indonesië te verblijven, of gaat u voor een zakenbezoek, dan kunt u een visum aanvragen bij de Ambassade van Indonesië in Den Haag (Tobias Asserlaan 8, tel.: 070 3108100), of het visumburo. Houdt u rekening met het uitlopen van de aanvraagperiode van ca. 2-4 weken. Spoedvisa zijn tegen meerkosten verkrijgbaar. Op de website www.indonesia.nl kunt u een visumaanvraagformulier downloaden. Visumaanvragen die per post worden toegezonden worden door de Indonesische Ambassade niet in behandeling genomen. Indien u gedurende dezelfde reis twee maal Indonesië bezoekt dient u voor elk bezoek opnieuw een visum aan te vragen. Voor een bezoek aan Bintan, dat u via Singapore bereikt, gecombineerd met een bezoek aan één van de andere Indonesische eilanden, zal dus bij aankomst in Indonesië een tweede visum moeten worden gekocht.

U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Belangrijk: Douane Papua
Papua is Indonesië, maar kent een eigen strenge douanecontrole. Voor Papua wordt een apart permit door de lokale overheid afgegeven na aankomst. Voor dit permit dient u te beschikken over:
* Kopie van uw paspoort
* Kopie van uw visum voor Indonesië (dat u na aankomt in Indonesië heeft gekocht)
* 2 pasfoto’s

Gezondheid

Indonesië stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een inenting tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden, evenals het volgen van een malariakuur. Bij een verblijf langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien uit een met gele koorts besmet gebied komt. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Drink geen water uit de kraan, maar gebruik alleen water uit flessen. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Door de toegenomen armoede is in Indonesië de kleine criminaliteit nogal gestegen. Zakkenrollers en diefstal zijn steeds vaker voorkomende verschijnselen geworden, met name in de grote steden. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid is de Indonesische Rupiah (IDR). De koers voor IDR 10.000 is ca. € 0,57 (mei 2021), sterke wijzigingen voorbehouden. U mag maximaal IDR 100.000.000 in- en uitvoeren of hetzelfde bedrag in andere valuta; alle bedragen hierboven dienen te worden aangegeven. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd, met name in de grotere hotels, restaurants en winkels.
N.B. Bankpassen van diverse banken staan ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00-14.00 uur en op vrijdag van 08.00-11.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van 10.00-21.00 uur. Op zondag zijn er kortere openingstijden. In de kleinere steden houden winkeliers vaak een siësta tussen 13.00-15.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00-14.30 uur. Op het meer toeristische Bali gelden iets ruimere openingstijden.

Maaltijden

U kunt zowel in als buiten de hotels terecht voor Indonesische en Europese gerechten. De gelegenheden buiten de hotels zijn meestal goedkoper. Wanneer u niet te heet wilt eten kunt u om ‘non pedis’ vragen. In de lokale restaurants betaalt u voor een lunch ongeveer USD 5. Voor een diner wordt ongeveer USD 10 in rekening gebracht. Voor frisdranken wordt ongeveer USD 1 gerekend en een flesje bier of een glas wijn kost tussen USD 2 en USD 4.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Indonesië ligt verspreid over drie tijdszones. In de wintermaanden is het in West-Indonesië 6 uur later, in Centraal-Indonesië 7 uur later en in Oost-Indonesië 8 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden kunt u hier 1 uur van af halen. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Jakarta duurt gemiddeld 14 uur (direct) en naar Denpasar gemiddeld 16,5 uur.

Vervoer

Met uitzondering van enkele grote steden rijden er weinig taxi’s met een meter. Wij adviseren u vooraf de prijs af te spreken. Ditzelfde geldt voor de bemo’s (taxibusjes) en de fietstaxi’s (becaks). De chauffeurs hebben dikwijls geen wisselgeld, neem daarom altijd wat kleingeld mee. Tevens is het mogelijk om in de grote steden een auto met chauffeur te huren.

Fooien

Bedieningsgeld wordt in de restaurants aan de rekening toegevoegd. Indien dit niet gebeurt, is een fooi van 10% gebruikelijk. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer IDR 5.000 per dag en een bellboy ongeveer IDR 3.000 per koffer. Voor taxichauffeurs is een fooi van 5-10% gebruikelijk. Voor de gids kunt u USD 5 en voor de chauffeur USD 3 per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220 volt. De stopcontacten kunnen verschillen. Wij adviseren u dan ook een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen regelmatig voor. Wij adviseren u daarom een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Indonesië ter plaatse geen vertrekbelastig te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2021

Door de diverse religies die in Indonesië een grote rol spelen, zijn er ook overeenkomstig veel feestdagen. Op sommige dagen zijn openbare voorzieningen zelfs gesloten. Wij geven u hier een overzicht van de meest belangrijke feestdagen.

1 januari Nieuwjaarsdag
12 februari Chinees Nieuwjaar
11 maart Isra Mi’raj, hemelvaart van de profeet Mohammed
14 maart Nyepi, hindoeïstisch nieuwjaar (Bali)
2 april Goede Vrijdag
1 mei Dag van de Arbeid
12-14 mei Lebaran / Idul Fitri
13 mei Hemelvaart
26 mei Waisak Dag, geboorte van Boeddha
1 juni Pancasila dag, nationale feestdag
20 juli Idul Adha, offerfeest
10 augustus Muharram, Islamitisch nieuwjaar
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
19 oktober Geboortedag van de profeet Mohammed
24 – 25 december Kerstmis

Naast de bovengenoemde feestdagen is er ook een aantal lokale en religieuze feestdagen waarvan de data per jaar wisselen.

Nyepi Day op Bali

Op deze “Stille Dag” staat het leven stil op Bali. Er is op deze dag geen verkeer (wel in noodgevallen), er varen geen ferries, geen elektriciteit en de luchthaven is gesloten. Toeristen worden verzocht in het hotel te blijven of in de hoteltuin of het zwembad. Het is niet toegestaan om in zee te zwemmen op deze dag. In het hotel zal wel elektriciteit gebruikt worden, maar gasten worden verzocht om de gordijnen op deze dag gesloten te houden.

Ramadan

De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, namelijk de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Eten, drinken en roken is gedurende de dag in het openbaar verboden, maar veel hotels en restaurants zijn open, weliswaar achter gesloten gordijnen. Probeer gedurende de ramadan niet in het openbaar te eten of te drinken. Onze lokale agent zal een lunchbox aanbieden wanneer er onderweg geen lunchplekken open zijn. Alcohol is tijdens de ramadan moeilijker te verkrijgen. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels, musea en andere bezienswaardigheden zijn veelal gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. Het Suikerfeest (Eid-Al-Fitr) wordt uitgebreid gevierd. Deze periode duurt ongeveer 1 week. Alle Indonesiërs op Sumatra, Java en Lombok die moslim zijn gaan op familiebezoek door het hele land. Hierdoor kunnen er tijdens deze feestweek dan ook overal files, en soms enorme files, voorkomen, waardoor de reisdagen langer zullen zijn. Verder is het tijdens het Suikerfeest bij de meeste toeristische attracties, in het openbaar vervoer en in de hotels erg druk en beginnen de moskeeën al zeer vroeg met de oproep tot het gebed.

In de volgende perioden wordt reizen over Sumatra, Java en Lombok afgeraden: 2 tot en met 26 mei 2021

Informatie

Ambassade van Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel.: 070 3108100
Openingstijden: ma.-vr. 09.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur

Indonesië op internet:
www.tourismindonesia.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Indonesië

Vanaf 448,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany