Landinformatie Mexico

Ligging

Met 1.978.000 km² is Mexico bijna 59 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Guatemala en Belize. Op het schiereiland Yucatan liggen de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen. Aan de kust van de Grote Oceaan (Pacific) liggen Acapulco en Puerto Vallarta. De hoofdstad is Mexico City. Mexico is een land met grote culturele erfenis. Het biedt een schat aan bezienswaardigheden die vooral bestaan uit overblijfselen van oude beschavingen zoals van de Maya’s, Tolteken, Azteken en Zapoteken. In de verschillende streken zijn tal van indrukwekkende oude kerken, kloosters en huizen te vinden. Naast de rijkdom aan cultuur vindt u in Mexico ook watervallen en met pijnbomen bedekte bergen. En niet te vergeten de parelwitte stranden en de prachtige turquoise zee aan de Caraïbische kust van het Yucatan-schiereiland.

Bevolking

De Mexicaanse bevolking is een van de snelst groeiende ter wereld. Op dit moment heeft Mexico ca. 112 miljoen inwoners. Een groot deel van de bevolking stamt af van de Indianen. Andere bevolkingsgroepen zijn mulatten (mensen van gemengde Europees-Afrikaanse afkomst) en zambos (mensen van gemengde Afrikaans-Indiaanse afkomst). In totaal komen er 56 verschillende groepen Indianen voor, met elk hun eigen taal of dialect. De meerderheid van de Mexicaanse bevolking is rooms-katholiek.

Taal

De officiële taal is Spaans. Bij de receptie van de hotels en in de meeste restaurants en bars spreekt men ook Engels.

Klimaat

Mexico heeft een enorm gevarieerd klimaat door de grote hoogteverschillen en de grote afstand van noord naar zuid. Van oudsher wordt in Mexico gesproken over drie klimatologische zones, te weten ‘tierra fria’ (koude grond), ‘tierra templada’ (gematigde grond) en ‘tierra caliente’ (warme grond). Met het laatste worden de kuststreken aangeduid, waaronder het schiereiland Yucatan. Het Yucatan-schiereiland heeft een tropisch regenklimaat met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Het droge seizoen loopt van november t/m mei, terwijl men in juni t/m oktober verrast kan worden door hevige regenbuien. Tijdens buien kan de wind plotseling voor korte tijd zeer krachtig worden. De avond valt snel: om ca. 19.00 uur is het geheel donker.

Klimaattabel (Cancún)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  25 
Februari  26  25 
Maart  27  25 
April  29  26 
Mei  30  27 
Juni  29  10  27 
Juli  30  28 
Augustus  30  29 
September  29  12  28 
Oktober  28  10  27 
November  27  27 
December  26  26 
Klimaattabel (Mexico City)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14 
Februari  16 
Maart  19 
April  20  10 
Mei  21  13 
Juni  20  16 
Juli  19  20 
Augustus  19  20 
September  19  17 
Oktober  17  10 
November  16 
December  15 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Mexico kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies of (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel, in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Mexico heeft u een geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn en een retourticket. Alle reisigers dienen het douaneformulier ‘Declaration of Goods’ vanaf 4 dagen voor vertrek in te vullen, printen en mee te nemen naar de bestemming. Dit formulier dient per persoon ingevuld te worden. Er hoeft maar één formulier ingevuld te worden wanneer ouder en kind(eren) dezelfde achternaam hebben: https://siat.sat.gob.mx/PTSC/DPE/faces/resources/pages/declaracion/declaracion.jsf. Wanneer u het formulier niet vooraf invult, dient u dit op de luchthaven van Cancún in te vullen. Echter zijn er maar enkele balies beschikbaar, waardoor de wachttijd lang kan zijn.
Het is niet langer nodig een toeristenkaart / immigration form (die voorheen aan boord werd uitgedeeld) in te vullen.
Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming (ESTA) USA

Let op: onderstaande is alleen verplicht als u van, naar of via de Verenigde Staten vliegt.

Alle reizigers dienen voorafgaand aan reizen per vliegtuig, over land of per cruiseschip naar en via de Verenigde Staten reistoestemming aan te vragen via het Electric System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of staatsburgers van landen die deelnemen aan het visum ontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen.

  • De aanvraag dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov of via de mobiele app ESTA Mobile. Rechtsbovenin de website kunt u de taal wijzigen naar Nederlands.
  • In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit het cijfer nul. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren.
  • Er wordt per aanvraag USD 21 in rekening gebracht en de betaling vindt online plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.
  • Er zijn bedrijven/websites waar u tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunt laten regelen. Wij adviseren u echter altijd gebruik te maken van bovengenoemde officiële website.
  • Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de USA inreizen over land, via Mexico of Canada, dienen naast in het bezit te zijn van een geldige ESTA bij aankomst het I-94W formulier in te vullen en USD 6 p.p. administratiekosten te betalen.
  • ESTA is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen kan u worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd.
  • In het Point of Contact invoerveld adviseren we u UNKNOWN in te vullen, zodat u deze gegevens niet meer hoeft aan te passen bij eventuele toekomstige reizen.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië, heeft u op of na 1 maart 2011 naar één van deze landen gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Cuba, heeft u op of na 12 januari 2021 naar Cuba gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
Electronic Travel Authorization (ETA) Canada

Reist u naar Mexico via Canada, dan dient u voor de tussenlanding (transit) in Canada reistoestemming aan te vragen via het Electronic Travel Authorization (ETA). Meer informatie vindt u hier.

Visitax Quintana Roo

Alle internationale bezoekers aan de staat Quintana Roo, waaronder Cancún, Playa Del Carmen, Isla Holbox en Tulum, moeten een toeristenbelasting betalen. Deze Visitax bedraagt 224 Mexicaanse peso (ca. USD 11) per bezoeker. Voordat u vertrekt uit Quintana Roo moet deze per credit card worden voldaan via www.visitax.gob.mx. Kinderen 14 jaar en jonger hoeven niet te betalen. Na betaling ontvangt u een QR-code die u op de luchthaven moet tonen voordat u aan boord gaat van uw vlucht (wanneer u nog niet betaald heeft op moment van inchecken van uw vlucht zijn er speciale terminals op de luchthaven).

Gezondheid

Voor Mexico zijn geen vaccinaties vereist. Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A, net als een vaccinatie tegen buiktyfus bij een verblijf langer dan drie maanden. Tevens wordt het gebruik van antimalaria middelen aangeraden in sommige gebieden. In Mexico komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl). Het water uit de kraan kunt u niet drinken en daarom adviseren wij u flessen water te kopen.

Veiligheid

Mexico is een veilig en interessant land om zelf in te rijden. Wij raden u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. Let te allen tijde op uw bagage en neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De Mexicaanse munteenheid is de Mexicaanse peso (MXN). Een MXN is circa € 0,05 (januari 2024). Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met een pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Openingstijden

De openingstijden van banken zijn van ma. t/m vr. 09.00-16.00 uur. Wisselkantoortjes van ma. t/m za. 09.00-17.00 uur en postkantoren gemiddeld van 09.00-18.00 uur. Winkels in de toeristencentra hanteren ruime openingstijden en zijn vaak ook ’s avonds geopend.

Maaltijden

De traditionele Mexicaanse maaltijden bevatten vaak maïs en bonen aangevuld met pittige pepers. Er zijn echter veel lokale gerechten. Eetstalletjes, eenvoudige, luxe en de hotelrestaurants bieden tezamen een gevarieerde menukeuze. U kunt maaltijden zowel in als buiten de hotels gebruiken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak wat goedkoper. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 10 à 15, voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 à 30.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Mexico kent meerdere tijdzones. In onze zomermaanden is het op het Yucatan-schiereiland 7 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende luchthavens in Mexico, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Cancun 11 uur
Mexico City 13 uur
Puerto Vallarta 12 uur
Vervoer

Het openbaar vervoer, met name per bus, is in Mexico goed georganiseerd. Met de lokale bussen kunt u zich gemakkelijk en goedkoop verplaatsen. Taxi’s zijn niet duur. Wij adviseren u de ritprijs van tevoren af te spreken. De kwaliteit van de wegen varieert van zeer goede (tol)wegen tot onverharde slechte wegen.

Fooien

In Mexico is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in Mexico gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1 per koffer. Voor de schoonmaker van uw hotelkamer is dit doorgaans USD 1 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi.

Internet en telefoon

In Mexico beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, net als vele restaurants en cafés. Meestal gratis, soms tegen betaling. In Mexico zijn er bepaalde gebieden zonder mobiel bereik. Raadpleeg uw provider over de bereikbaarheid van uw netwerk.

Voltage

Het voltage in Mexico is 127 volt. Er worden stopcontacten type A en type B gebruikt. Hier heeft u een wereldstekker voor nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. 

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
5 februari Dag van de Grondwet
18 maart Benito Juarez dag
29 maart Goede vrijdag
31 maart-1 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
5 mei Cinco de Mayo
16 september Onafhankelijkheidsdag
2 november Allerheiligen (Day of the Dead)
18 november Dag van de Mexicaanse Revolutie
25-26 december Kerstmis

Verder zijn er nog veel lokale religieuze feesten en historische evenementen. Op veel van deze dagen worden de openingstijden van de openbare voorzieningen en winkels aangepast. Soms zijn openbare voorzieningen en winkels zelfs gesloten.

Informatie

Mexican Tourist Board
www.visitmexico.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Mexico

Vanaf 1230,-
Vanaf 5490,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany