Landinformatie Mexico

Coronavirus

(Update: 23 maart 2022)
De grenzen van Mexico zijn open. Dit land heeft een geel reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT MEXICO

  • Er zijn bijna geen inreisbeperkingen voor Mexico. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Mexico in te reizen.

Meer informatie en andere voorwaarden voor reizen naar Mexico kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl en gob.mx. Wij geven u graag meer advies.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing. 

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Met 1.978.000 km² is Mexico bijna 59 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten en in het zuiden aan Guatemala en Belize. Op het schiereiland Yucatan liggen de badplaatsen Cancún en Playa del Carmen. Aan de kust van de Grote Oceaan (Pacific) liggen Acapulco en Puerto Vallarta. De hoofdstad is Mexico City. Mexico is een land met grote culturele erfenis. Het biedt een schat aan bezienswaardigheden die vooral bestaan uit overblijfselen van oude beschavingen zoals van de Maya’s, Tolteken, Azteken en Zapoteken. In de verschillende streken zijn tal van indrukwekkende oude kerken, kloosters en huizen te vinden. Naast de rijkdom aan cultuur vindt u in Mexico ook watervallen en met pijnbomen bedekte bergen. En niet te vergeten de parelwitte stranden en de prachtige turquoise zee aan de Caraïbische kust van het Yucatan-schiereiland.

Bevolking

De Mexicaanse bevolking is een van de snelst groeiende ter wereld. Op dit moment heeft Mexico ca. 112 miljoen inwoners. Een groot deel van de bevolking stamt af van de Indianen. Andere bevolkingsgroepen zijn mulatten (mensen van gemengde Europees-Afrikaanse afkomst) en zambos (mensen van gemengde Afrikaans-Indiaanse afkomst). In totaal komen er 56 verschillende groepen Indianen voor, met elk hun eigen taal of dialect. De meerderheid van de Mexicaanse bevolking is rooms-katholiek.

Taal

De officiële taal is Spaans. Bij de receptie van de hotels en in de meeste restaurants en bars spreekt men ook Engels.

Klimaat

Mexico heeft een enorm gevarieerd klimaat door de grote hoogteverschillen en de grote afstand van noord naar zuid. Van oudsher wordt in Mexico gesproken over drie klimatologische zones, te weten ‘tierra fria’ (koude grond), ‘tierra templada’ (gematigde grond) en ‘tierra caliente’ (warme grond). Met het laatste worden de kuststreken aangeduid, waaronder het schiereiland Yucatan. Het Yucatan-schiereiland heeft een tropisch regenklimaat met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Het droge seizoen loopt van november t/m mei, terwijl men in juni t/m oktober verrast kan worden door hevige regenbuien. Tijdens buien kan de wind plotseling voor korte tijd zeer krachtig worden. De avond valt snel: om ca. 19.00 uur is het geheel donker.

Klimaattabel (Cancún)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  25 
Februari  26  25 
Maart  27  25 
April  29  26 
Mei  30  27 
Juni  29  10  27 
Juli  30  28 
Augustus  30  29 
September  29  12  28 
Oktober  28  10  27 
November  27  27 
December  26  26 
Klimaattabel (Mexico City)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14 
Februari  16 
Maart  19 
April  20  10 
Mei  21  13 
Juni  20  16 
Juli  19  20 
Augustus  19  20 
September  19  17 
Oktober  17  10 
November  16 
December  15 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Mexico heeft u een geldig paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn en een retourticket. Bij aankomst op de luchthaven in Mexico ontvangt u een visum. Wij adviseren dit kaartje bij uw paspoort te bewaren, dit dient u bij het inchecken voor de terugvlucht weer te overhandigen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Alle minderjarigen die alleen reizen, of reizen onder begeleiding van een volwassene anders dan hun ouders of wettelijk voogd, dienen over de nodige papieren te beschikken. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Ouders met een andere achternaam dan hun kinderen worden geadviseerd documentatie over het ouderlijk gezag bij zich te hebben. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee.

Visitax Quintana Roo

Alle internationale bezoekers aan de staat Quintana Roo, waaronder Cancún, Playa Del Carmen, Isla Holbox en Tulum, moeten een toeristenbelasting betalen. Deze belasting genaamd Visitax kost 224 Mexicaanse peso (ca. USD 11) per bezoeker en moet voordat u vertrekt uit Quintana Roo worden voldaan. U bezoekt hiervoor www.visitax.gob.mx. Betaling vindt plaats per credit card. Kinderen van 14 jaar en jonger hoeven de bezoekerstoeslag niet te betalen. Wanneer de betaling is voldaan ontvangt u een QR-code die u op de luchthaven moet tonen voordat u aan boord kunt gaan van uw vlucht (wanneer u nog niet betaald heeft op het moment van inchecken van uw vlucht kunt u gebruik maken van speciale terminals op de luchthaven).

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA

Let op: onderstaande is alleen verplicht als u via/naar de USA vliegt.

Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) hanteert het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen. Alle reizigers naar of via de USA moeten van ESTA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor zal online gedaan moeten worden via https://esta.cbp.dhs.gov. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt USD 14 in rekening gebracht per aanvraag van een ESTA registratie. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. In de meeste gevallen zal ESTA onmiddellijk uitsluitsel geven omtrent het visum-vrij kunnen reizen. De toestemming is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Gedurende deze geldigheidstermijn moeten gegevens m.b.t. verblijfadres in de USA, vluchtnummer etc. per reis worden geactualiseerd, maar dit leidt niet tot een nieuwe betalingsplicht. U dient naast de ESTA toestemming te beschikken over een geldig Nederlands paspoort.

Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de USA. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.cbp.gov/esta. Reist u vanaf 1 april 2016 naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen.

Op internet zijn er websites die tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunnen regelen, echter adviseren wij u altijd gebruik te maken van eerder genoemde officiële website.

Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de VS inreizen over land, via Canada of Mexico, hoeven geen ESTA aan te vragen. Men dient bij aankomst wel het I-94W formulier, oftewel het ‘groene formulier’ in te vullen. Alleen wanneer men de VS inreist per cruise of vliegtuig, dient men ESTA aan te vragen. Men dient echter wel ca. USD 6 p.p. administratiekosten te betalen. Wanneer men de VS inreist per privé-vliegtuig of privé-boot en wanneer men langer dan 90 dagen in de VS gaat verblijven, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij de Amerikaanse ambassade of consulaat:

https://nl.usembassy.gov/embassy-consulate/amsterdam/ en http://thehague.usembahttps://nl.usembassy.gov/embassy-consulate/the-hague/ssy.gov

Heeft u, naast de Nederlandse nationaliteit, ook nog de tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië en/of heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er nog? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft. Mogelijk moet u een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de USA. Bij reizigers die reeds een ESTA toestemming hebben en daarnaast een dubbele nationaliteit van één van de bovengenoemde landen, is de ESTA toestemming ingetrokken.

Gezondheid

Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Aangeraden worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Malariatabletten worden aanbevolen voor sommige bestemmingen in het binnenland van Mexico. Wij raden u tevens aan een muggenwerend middel met DEET te gebruiken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Wij raden u aan geen kraanwater te drinken.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals credit cards en reisbescheiden in op te bergen. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje in de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

Geld

De munteenheid is de Mexicaanse peso (MXN). De waarde van 1 Mexicaanse peso is ca. € 0,043 (februari 2022). Wij adviseren u Amerikaanse dollars (geen grote hoeveelheden) of euro’s in contant geld en uw bankpas en creditcard mee te nemen. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. In grote plaatsen zijn geldautomaten, waar u met uw bankpas geld kunt opnemen. Door een wijziging in de Mexicaanse wet, wordt de Amerikaanse dollar steeds minder geaccepteerd als betaalmiddel in Mexico. Bij betaling in winkels, restaurants, voor excursies e.d. wordt een maximum van 100 US-dollars in contanten per keer geaccepteerd. Wij adviseren u dan ook geen grote hoeveelheden Amerikaanse dollar mee te nemen naar Mexico.

Openingstijden

De openingstijden van banken zijn van ma. t/m vr. 09.00-16.00 uur. Wisselkantoortjes van ma. t/m za. 09.00-17.00 uur en postkantoren gemiddeld van 09.00-18.00 uur. Winkels in de toeristencentra hanteren ruime openingstijden en zijn vaak ook ’s avonds geopend.

Maaltijden

De traditionele Mexicaanse maaltijden bevatten vaak maïs en bonen aangevuld met pittige pepers. Er zijn echter veel lokale gerechten. Eetstalletjes, eenvoudige, luxe en de hotelrestaurants bieden tezamen een gevarieerde menukeuze. U kunt maaltijden zowel in als buiten de hotels gebruiken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak wat goedkoper. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 6 à 11, voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 à 30. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt een bedrag van ongeveer USD 3 à 5 gerekend.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Mexico (Yucatan-schiereiland) is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende luchthavens in Mexico, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Cancun 11 uur
Mexico City 13 uur
Puerto Vallarta 12 uur

 

Vervoer

Het openbaar vervoer, met name per bus, is in Mexico goed georganiseerd. Met de lokale bussen kunt u zich gemakkelijk en goedkoop verplaatsen. Taxi’s zijn niet duur. Wij adviseren u de ritprijs van tevoren af te spreken. Voor het huren van een auto heeft u een geldig Nederlands rijbewijs nodig en dient u minimaal 21 jaar oud te zijn. Wij zijn u graag van dienst bij het boeken van uw huurauto. De kwaliteit van de wegen varieert van zeer goede (tol)wegen tot onverharde slechte wegen.

Fooien

In Mexico wordt geen bedieningsgeld in rekening gebracht. Gebruikelijk is daarom, om in de restaurants 10-15% fooi op het eindbedrag te geven. Kamermeisjes verwachten een fooi van ca. USD 1 per dag. Ook taxichauffeurs en bellboys verwachten een fooi.

Voltage

De netspanning is 110 volt met Amerikaanse stopcontacten. U heeft een adaptor en universeelstekker nodig.

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
7 februari Dag van de Grondwet
21 maart Benito Juarez dag
15 april Goede vrijdag
17-18 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
5 mei Cinco de Mayo
16 september Onafhankelijkheidsdag
2 november Allerheiligen (Day of the Dead)
21 november Dag van de Mexicaanse Revolutie
25-26 december Kerstmis
 
Informatie

Mexican Tourist Board
41 Trinity Sq
Londen, EC3N 4DJ, Engeland
Tel: 0044 20 74 88 93 92
Fax: 0044 20 72 65 07 04
E-mail: uk@visitmexico.com

Mexico op internet: www.visitmexico.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Mexico

Vanaf 30,-
Vanaf 49,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany