Landinformatie Canada

Ligging

Canada ligt ten noorden van de Verenigde Staten en strekt zich uit van de Atlantische tot de Grote Oceaan. Met iets minder dan 10 miljoen vierkante kilometer in oppervlakte is Canada in grootte het tweede land ter wereld, na Rusland. Het land bestaat uit tien zelfstandige deelstaten, waarvan British Columbia, Alberta, Ontario, Quebec, Nova Scotia, New Foundland en Prince Edward Island de bekendste zijn. Verder zijn er nog drie niet-zelfstandige staten, te weten: Yukon, Nunavut en Northwest Territories. Canada heeft een totale oppervlakte van ongeveer tien miljoen vierkante kilometer. De naam Canada is te danken aan de Indianen, die het woord ‘Canatta’ gebruikten, wat dorp of nederzetting betekent.

Bevolking

Het inwoneraantal van Canada ligt rond de 37 miljoen. Het Noord-Amerikaanse continent is miljoenen jaren niet door mensen bewoond geweest. Pas ca. 5.000 jaar geleden maakten de ‘Inuits’ of Eskimo’s (letterlijk: eter van rauw vlees) de oversteek naar het continent. De zeeweg werd in 1492 door Columbus herontdekt. Het oosten van Canada werd door zowel de Engelsen als de Fransen in bezit genomen, wat aanleiding gaf tot een oorlog tussen beiden. Deze oorlog heeft bijna tweehonderd jaar geduurd en resulteerde in een overwinning van de Engelsen: aan het hoofd van de statenbond Canada staat de Engelse koningin. 

Taal

De officiële taal is Engels. In de provincie Québec, wordt over het algemeen tevens veel Frans gesproken.

Klimaat
Klimaattabel (Vancouver)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14 
Februari  12 
Maart  12 
April  11  10 
Mei  14  11 
Juni  17  12 
Juli  20  10  13 
Augustus  19  14 
September  15  13 
Oktober  12  11  12 
November  13  11 
December  14  10 
Klimaattabel (Toronto)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -4  14 
Februari  -3  11 
Maart  11 
April  10 
Mei  14  10 
Juni  19 
Juli  22 
Augustus  21 
September  17 
Oktober  10 
November  11 
December  -2  11 
Klimaattabel (Québec)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -21  14 
Februari  -10  12 
Maart  -4  11 
April  10 
Mei  12  10 
Juni  19  11 
Juli  21  11 
Augustus  19 
September  15  10 
Oktober  10 
November  13 
December  -8  14 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Canada kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Kleding

In Canada is de kleding informeel. Aangezien de temperaturen per plaats erg kunnen verschillen varieert de benodigde kleding van lichte, luchtige kleding, aangevuld met een wollen trui voor koele avonden, tot warme kleding. Wij raden u tevens aan gemakkelijke wandelschoenen mee te nemen.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit Canada.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Indien u via de Verenigde Staten naar of van Canada reist, leest u dan goed de landinformatie USA.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Electronic Travel Authorization (ETA) Canada

Alle reizigers dienen voorafgaand aan reizen per vliegtuig naar en via Canada reistoestemming aan te vragen via het Electronic Travel Authorization (ETA).

  • De aanvraag dient online gedaan te worden via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren.
  • Er wordt CAD 7 in rekening gebracht per aanvraag van een ETA registratie. De betaling vindt online plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA of American Express). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.
  • Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.Canada.ca/eTA.
  • Er zijn bedrijven/websites waar u tegen een hogere vergoeding uw ETA aanvraag kunt laten regelen. Wij adviseren u echter altijd gebruik te maken van bovengenoemde officiële website.
  • Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die Canada inreizen over land of over zee, hoeven geen ETA aan te vragen.
  • ETA is geldig voor meervoudige toegang tot Canada voor een periode van vijf jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Indien u niet via ETA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen kan u worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd.
Gezondheid

Voor het reizen naar Canada zijn geen vaccinaties vereist. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

Canada staat bekend als een veilige bestemming. Toch raden wij u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De Canadese munteenheid is de Canadese dollar (CAD). Een CAD is circa € 0,68 (januari 2024). Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met een pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Telefonie 

In Canada beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, net als vele restaurants en cafés. Meestal gratis, soms tegen betaling. In Canada zijn er bepaalde gebieden zonder mobiel bereik. Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Maaltijden

Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d’orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. In dat geval staat bij dit hotel in uw offerte veelal de aanduiding L(O). Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken, ook zonder dat wij u daarvan op de hoogte kunnen brengen.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Canada kent zes tijdzones: Newfoundland, Atlantic, Eastern, Central, Mountain en Pacific Time. In onze zomermaanden is het in Halifax 5 uur, in Toronto 6 uur, in Calgary 8 uur en Vancouver 9 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende regio’s in Canada, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Atlantic Canada: Halifax ca. 6 1/2 uur
Oost Canada: Toronto ca. 7 1/2 uur
West Canada: Calgary ca. 9 uur
West Canada: Vancouver ca. 10 uur
Vervoer

Het openbaar vervoer is in Canada niet zo ontwikkeld als in Nederland. De afstanden zijn groot en het gebruik van een huurauto wordt derhalve aangeraden. In veel steden en op de meeste luchthavens zijn verhuurstations aanwezig. Wij kunnen voor u voordelig vele autotypes reserveren.

Fooien

In Canada is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in Canada soms automatisch op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van circa 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal CAD 1-2 per koffer. Voor de schoonmaker van uw hotelkamer is dit doorgaans CAD 1-2 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal CAD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi.

Belastingen

Let u op de toeslag voor belasting (‘tax’) op vrijwel alle artikelen die u in Canada koopt. De tax varieert per provincie en varieert meestal tussen de 4% en 22%. In sommige provincies kan deze omzetbelasting worden gerestitueerd wanneer goederen worden geëxporteerd uit Canada. Wij raden u aan ten tijde van de aankoop te informeren naar de voorschriften in de betreffende provincie.

Uitgaan/Leeftijden

Canada kent een minimum leeftijd voor de aankoop en consumptie van alcohol. In Alberta, Manitoba en Quebec is het 18 jaar en in de andere provincies 19 jaar. Personen onder de 18 en 19 jaar moeten er rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Deze zijn te herkennen aan het opschrift ‘Licenced Premises’. Het is mogelijk dat bij de ingang van bars en discotheken naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd. Ook als u alcoholische dranken of sigaretten koopt, kan om identificatie gevraagd worden.

Rookbeleid

Canada voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Dat betekent echter niet altijd dat parkeren gratis is. Met name in de grote steden dient u de parkeerkosten ter plaatse te voldoen. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten circa CAD 5-60 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren biedt een aantal hotels een ‘valet-parking’ service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht. De kosten voor de ‘valet-parking’ service zijn hoger dan wanneer u uw huurauto zelf parkeert. Sommige hotels, veelal in de grote steden, bieden alleen een ‘valet-parking’ service. De parkeerkosten worden op de hotelwebsite vermeld (de kosten zijn aan wijziging onderhevig en kunnen ter plaatse afwijken). Parkeergarages in beheer van de stad, de zogenaamde “Public Parkings”, zijn vaak voordeliger dan de parkeergarages bij hotels. Let wel op wat het parkeren kost voordat u de garage inrijdt. 

Resort-fee

In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort-fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa CAD 2-20 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en WiFi. In uw offerte vermelden wij bij welke hotels en resorts u ter plaatse resort fee dient te betalen (deze fee is aan wijziging onderhevig en kan ter plaatse afwijken).

Nationale Parken

Bijna alle nationale parken heffen entreegelden. De prijzen variëren van circa CAD 5 tot CAD 35. Indien u meerdere parken wilt aandoen, raden wij u aan een National Parks of Canada Pass à ca. CAD 72 per persoon aan te schaffen (kinderen tot en met 17 jaar zijn gratis). Deze pas is verkrijgbaar aan de kassa van de deelnemende nationale parken en verschaft u toegang tot vrijwel alle parken. Een reservering maken aan de nationale parken in Canada is niet nodig. Meer informatie over de nationale parken in Canada kunt u vinden op internet: www.parkscanada.gc.ca 

Banff, Lake Louise en Moraine Lake
In de periode mei t/m september kan het erg druk zijn in en rond Banff en met name Lake Louise en Moraine Lake. Moraine Lake is niet meer toegankelijk met eigen vervoer. U wordt sterk aangeraden de auto te laten staan en shuttlebussen te gebruiken, die u vooraf dient te reserveren. Meer informatie kunt u vinden op www.explorethepark.ca, www.pc.gc.ca/en/pn-np/ab/banff/visit/parkbus/louise en www.banfflakelouise.com/getting-around.

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker met twee platte pennen nodig.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
19 februari Family Day (Alberta, British Columbia, Ontario, Saskatchewan)
29 maart Goede vrijdag
20 mei Victoria Day
1 juli Canada Day
5 augustus Civic Holiday (meeste provincies)
2 september Labor Day
14 oktober Thanksgiving Day
11 november Remembrance Day
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day
Informatie

Uitgebreide Engelstalige informatie vindt u op de website van de Canadian Tourism Commission: www.travelcanada.ca. Of kijk op www.welkomincanada.nl.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Canada

Vanaf 2450,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany