Landinformatie Canada

Coronavirus: reisadvies

De grenzen van Canada zijn weer open voor reizigers uit Nederland. Reizen door Canada is goed mogelijk en daarom organiseren wij sinds september weer reizen naar dit land. Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wilt u ook Canada bezoeken ondanks het ‘code oranje’ reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Wij geven u graag advies over de mogelijkheden. (Update: 20 januari 2022)

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

Canada is vanaf 20 januari 2022 een zeerhoogrisicogebied. Als u terugreist naar Nederland, heeft u een testbewijs nodig. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Bij aankomst in Nederland moet u 10 dagen in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw thuisquarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de thuisquarantaineperiode. (Update: 20 januari 2022)

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Canada kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Canada ligt ten noorden van de Verenigde Staten en strekt zich uit van de Atlantische tot de Grote Oceaan. Met iets minder dan 10 miljoen vierkante kilometer in oppervlakte is Canada in grootte het tweede land ter wereld, na Rusland. Het land bestaat uit tien zelfstandige deelstaten, waarvan British Columbia, Alberta, Ontario, Quebec, Nova Scotia, New Foundland en Prince Edward Island de bekendste zijn. Verder zijn er nog drie niet-zelfstandige staten, te weten: Yukon, Nunavut en Northwest Territories. Canada heeft een totale oppervlakte van ongeveer tien miljoen vierkante kilometer. De naam Canada is te danken aan de Indianen, die het woord ‘Canatta’ gebruikten, wat dorp of nederzetting betekent.

Bevolking

Het inwoneraantal van Canada ligt rond de 37 miljoen. Het Noord-Amerikaanse continent is miljoenen jaren niet door mensen bewoond geweest. Pas ca. 5.000 jaar geleden maakten de ‘Inuits’ of Eskimo’s (letterlijk: eter van rauw vlees) de oversteek naar het continent. De zeeweg werd in 1492 door Columbus herontdekt. Het oosten van Canada werd door zowel de Engelsen als de Fransen in bezit genomen, wat aanleiding gaf tot een oorlog tussen beiden. Deze oorlog heeft bijna tweehonderd jaar geduurd en resulteerde in een overwinning van de Engelsen: aan het hoofd van de statenbond Canada staat de Engelse koningin. 

Taal

De officiële taal is Engels. In de provincie Québec, wordt over het algemeen tevens veel Frans gesproken.

Klimaat
Klimaattabel (Vancouver)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14 
Februari  12 
Maart  12 
April  11  10 
Mei  14  11 
Juni  17  12 
Juli  20  10  13 
Augustus  19  14 
September  15  13 
Oktober  12  11  12 
November  13  11 
December  14  10 
Klimaattabel (Toronto)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -4  14 
Februari  -3  11 
Maart  11 
April  10 
Mei  14  10 
Juni  19 
Juli  22 
Augustus  21 
September  17 
Oktober  10 
November  11 
December  -2  11 
Klimaattabel (Québec)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -21  14 
Februari  -10  12 
Maart  -4  11 
April  10 
Mei  12  10 
Juni  19  11 
Juli  21  11 
Augustus  19 
September  15  10 
Oktober  10 
November  13 
December  -8  14 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Canada kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Kleding

In Canada is de kleding informeel. Aangezien de temperaturen per plaats erg kunnen verschillen varieert de benodigde kleding van lichte, luchtige kleding, aangevuld met een wollen trui voor koele avonden, tot warme kleding. Wij raden u tevens aan gemakkelijke wandelschoenen mee te nemen.

Reisdocumenten

Het boekingskantoor zal voorafgaand aan of bij de boeking de benodigde algemene informatie verstrekken over de vereiste reisdocumenten. U moet er echter zelf voor zorgen bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde documenten (zie ANVR-Consumentenvoorwaarden, artikel 9). U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit Canada. Indien u vliegt via de Verenigde Staten naar Canada, dan dient in elk paspoort maximaal één persoon vermeld te staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken. Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort dat van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen. Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Voor passagiers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, gelden mogelijk afwijkende voorwaarden. Uw reisbureau kan u hierover informeren. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing. In de Verenigde Staten dienen alle reizigers uit EU-landen, waaronder Nederland, zich bij aankomst te laten fotograferen en een digitale vingerafdruk te laten maken. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Electronic Travel Authorization (ETA) Canada

De regering van Canada stelt een Electronic Travel Authorization (ETA) verplicht voor alle visa-vrijgestelde passagiers die naar of via Canada reizen. Alle reizigers naar of via Canada moeten van ETA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor zal online gedaan moeten worden via http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt CAD 7 in rekening gebracht per aanvraag van een ETA registratie. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA of American Express). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. In de meeste gevallen zal ETA onmiddellijk uitsluitsel geven omtrent het visum-vrij kunnen reizen. De toestemming is geldig voor meervoudige toegang tot Canada voor een periode van vijf jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. U dient naast de ETA toestemming te beschikken over een geldig Nederlands paspoort. Indien u niet via ETA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Canada. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.Canada.ca/eTA.
Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die Canada inreizen over land, via de USA, of over zee hoeven geen ETA aan te vragen. Wanneer men Canada inreist per privé-vliegtuig of privé-boot en wanneer men langer dan zes maanden in Canada gaat verblijven, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website http://www.cic.https://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/index-featured-can.asp

Gezondheid

Canada stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en kostbaarheden. Neem uitsluitend de meest nodige waardevolle eigendommen mee op reis. Sluit uw huurauto of camper altijd af en parkeer uw auto ’s avonds op een verlichte parkeerplaats.

Geld

De Canadese munteenheid is de Canadese dollar. De koers in december 2020 was 1 CAD = € 0,64. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met een pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Maaltijden

Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d’orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Canada kent zes tijdzones: Newfoundland, Atlantic, Eastern, Central, Mountain en Pacific Time. In Toronto is het 6 uur vroeger, in Calgary 7 uur en Vancouver 8 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende regio’s in Canada, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Atlantic Canada: Halifax ca. 6 1/2 uur
Oost Canada: Toronto ca. 7 1/2 uur
West Canada: Calgary ca. 9 uur
West Canada: Vancouver ca. 10 uur
 
Vervoer

Het openbaar vervoer is in Canada niet zo ontwikkeld als in Nederland. De afstanden zijn groot en het gebruik van een huurauto wordt derhalve aangeraden. In veel steden en op de meeste luchthavens zijn verhuurstations aanwezig. Wij kunnen voor u voordelig vele autotypes reserveren.

Belasting en fooien

In Canada is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in Canada gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal CAD 1-2 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans CAD 1-2 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal CAD 2 of CAD 3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi. Over uw aankopen, maaltijden en op het verblijf in hotels wordt in alle provincies belasting, variërend van 4 tot 15%, alsmede Goods- en Service-tax: GST-tax van 7% geheven. In sommige provincies kan deze omzetbelasting worden gerestitueerd wanneer goederen worden geëxporteerd uit Canada. Wij raden u aan ten tijde van de aankoop te informeren naar de voorschriften in de betreffende provincie.

Uitgaan/Leeftijden

Personen onder de 21 jaar moeten er in Canada rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Deze gelegenheden zijn te herkennen aan het opschrift ‘Licenced Premises’. Het is mogelijk dat bij de ingang van bars en discotheken naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd.

Rookbeleid

Canada voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels in Canada beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Bij een aantal hotels, maar met name in de grote steden is parkeren niet gratis. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten circa CAD 5-50 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren bieden sommige hotels ‘valet -parking’ service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht.

Resort-fee

In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort-fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa CAD 2-20 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en dagelijks een krant.

Bed & Breakfasts

Bed & Breakfasts zijn kleinschalig en uniek van aard en hebben derhalve soms geen beschikking over tv of telefoon in de kamer. B&B’s in rondreizen kunnen indien er onvoldoende beschikbaarheid is worden vervangen door een hotel of motel zonder ontbijt. Meeste B&B’s zijn voorzien van één queensize of double bed. Twee bedden kunnen aangevraagd worden maar helaas niet gegarandeerd, evenals in vele gevallen een privé badkamer. Verblijf in Bed & Breakfasts is minder geschikt voor families met kleine kinderen.

Nationale Parken

Bijna alle nationale parken heffen entreegelden. De prijzen variëren van circa CAD 5 tot CAD 35. Indien u meerdere parken wilt aandoen, raden wij u aan een National Parks of Canada Discovery Pass à circa CAD 68 per persoon. Per auto inclusief zeven passagiers wordt circa CAD 137 per jaar in rekening gebracht. Deze pas is verkrijgbaar aan de kassa van de deelnemende nationale parken en verschaft u toegang tot vrijwel alle parken. Meer Engelstalige informatie over de nationale parken in Canada kunt u vinden op internet: www.parkscanada.gc.ca

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.

Feestdagen
2021  
1 januari Nieuwjaarsdag
15 februari Family Day (Alberta, British Columbia, Ontario, Saskatchewan)
2 april Goede vrijdag
24 mei Victoria Day
1 juli Canada Day
2 augustus Civic Holiday (meeste provincies)
6 september Labor Day
11 oktober Thanksgiving Day
11 november Remembrance Day
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day
Informatie

Uitgebreide engelstalige informatie vindt u op de website van de Canadian Tourism Commission: www.travelcanada.ca. Of kijk op www.welkomincanada.nl.

Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Canada

Vanaf 2810,-
Vanaf 3668,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany