Landinformatie Rwanda

Coronavirus

(Update: 9 september 2022)
De grenzen van Rwanda zijn open voor reizigers. Dit land heeft een geel reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT RWANDA

  • Voor een bezoek aan Volcanoes National Park en Nyungwe National Park dienen reizigers van 5 jaar en ouder een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur te overleggen. 
  • Voor een bezoek aan Akagera National Park dienen reizigers van 5 jaar en ouder een negatieve sneltest te overleggen.

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Rwanda kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl.
Klik hier voor meer informatie van de lokale autoriteiten.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Rwanda ligt in Centraal Afrika en wordt aan alle kanten omgeven door andere landen. Zo grenst het aan Congo, Tanzania, Burundi en Oeganda. De totale oppervlakte van het land bedraagt 26.338 vierkante kilometer en het is daarmee een stuk kleiner dan Nederland. De hoofdstad is Kigali. Het heuvelachtige landschap van Rwanda is bedekt met grasland en kleine boerderijen. In het noordwesten bevindt zich een vulkanisch gebied, vanwaar zich een bergrug in zuidoostelijke richting uitstrekt

Bevolking

Het inwoneraantal van Rwanda staat op ongeveer 12,6 miljoen. Hiervan wonen ongeveer 1,26 miljoen inwoners in de hoofdstad Kigali. Er leven 3 bevolkingsgroepen in Rwanda; de Hutu’s, de Tutsi’s en de Twa. Hiervan zijn de Hutu’s de grootste bevolkingsgroep. 

Taal

De officiële talen van Rwanda zijn het Kinyarwanda, het Frans en het Engels. Van deze talen wordt het Kinyarwanda veruit het meeste gesproken in Rwanda. In Rwanda wordt op sommige plaatsen ook Swahili gesproken.

Klimaat

Rwanda heeft een gematigd tropisch klimaat. Doordat heel Rwanda redelijk hoog is gelegen is de gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden veel koeler dan je zo dicht bij de evenaar zou verwachten. Wel is het zo dat de temperaturen hoger in de bergen wel een stuk koeler zijn dan in de rest van het land. Het kan hier gedurende de nacht zelfs vriezen en sneeuwen. Er zijn in Rwanda vier verschillende seizoenen te onderscheiden. Het lange regenseizoen: in de periode van maart tot mei valt er veel neerslag. Het lange droge seizoen: vanaf de tweede helft van mei tot en met de eerste helft van oktober valt er weinig tot geen neerslag. Het korte regenseizoen: vanaf de tweede helft van oktober tot december vallen er kleine buien. Van Rwanda is helaas geen klimaattabel beschikbaar.

Kleding

Wij raden u aan het volgende mee te nemen: lange en korte katoenen broeken, hemden, shirts en een hoed/pet. In de regentijd ook regenkleding. Voor de gorilla en chimpansee trekkings en game-drives liever geen felgekleurde kleding. Deze kleuren schrikken het wild af. Tevens heeft u voor de trekkings stevige wandelschoenen nodig.

Reisseizoen

Rwanda kan gedurende het gehele jaar worden bezocht. Beste reistijd: tweede helft mei tot oktober en tweede helft december tot en met februari.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Rwanda heeft u een geldig paspoort nodig dat na aankomst in Rwanda nog tenminste 6 maanden geldig is. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Tevens heeft u een visum nodig. U kunt het visum online aanvragen bij de Immigration Office van Rwanda www.migration.gov.rw/index.php?id=2. U krijgt per email een bevestiging; neemt u deze mee op reis en ter plaatse krijgt u bij aankomst bij de douane uw visum tegen betaling van USD 50 (contant en met gepast geld betalen). Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Rwanda in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur wordt aangeraden, evenals inentingen tegen DTP, BMR en hepatitis A. Wij adviseren u tijdig voor vertrek het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Waardevolle eigendommen, geld en reisdocumenten die u niet direct nodig heeft, kunt u het beste achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

In Rwanda is de munteenheid de Rwandese Franc (RWF). De waarde van 1000 Franc was in januari 2023 circa € 0,89. U mag maximaal RWF 5.000 in- en/of uitvoeren. Vreemde valuta kunnen onbeperkt ingevoerd worden (wel bij binnenkomst opgeven); de uitvoer mag niet hoger zijn dan het ingevoerde bedrag. Het aantal geldautomaten is zeer beperkt. U dient derhalve voldoende contant geld in Euro of US-dollar mee te nemen. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website: www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden beperkt geaccepteerd.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Rwanda is het in de winter 1 uur later en in de zomer dezelfde tijd als in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Kigali duurt gemiddeld 10 uur.

Fooien

In Rwanda is het niet gebruikelijk om in restaurants, bars en eetgelegenheden een fooi te geven. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer USD 2-3 per persoon per dag. Een uitzondering vormen de duurdere restaurants in Kigali waar over het algemeen een fooi van zo’n 10% wordt verwacht.  Het al dan niet geven van fooi, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Rwanda heeft een netspanning van 230 volt. U kunt hiervoor een driepolige Engelse stekker meenemen. Wij raden u aan om een wereldstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Rwanda ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2023  
1-2 januari Nieuwjaarsdag
1 februari Heldendag
7 april Herdenking Tutsi Genocide
7 april Goede Vrijdag
18 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
3 mei  Suikerfeest
1 juli Onafhankelijkheidsdag
4 juli Dag van de vrijheid
10 juli Offerfeest
6 augustus Umuganura Dag
15 augustus Assumption Day
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Rwanda Development Board (RDB)
KN 5 Rd, KG 9 Ave
Kigali, Rwanda
Tel +250 72 777 51 70
Email:info@rdb.rw

Embassy of the Republic of Rwanda
Parkstraat 15-25
2514 JD Den Haag
Tel: 070-3926571
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00-12.00 uur en 13.30-17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur.

Website: info@rdb.rw

Embassy of the Republic of Rwanda
Parkstraat 15-25
2514 JD Den Haag
Tel: 070-3926571
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00-12.00 uur en 13.30-17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur.

Website: www.netherlands.embassy.gov.rw

Rwanda op internet: http://www.visitrwanda.com

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Oeganda & Rwanda

Vanaf 4787,-
Vanaf 4126,-
Vanaf 6913,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany