Landinformatie Oeganda

Ligging

Oeganda ligt in het oosten van Afrika en wordt aan alle kanten omgeven door andere landen. In het oosten grenst het aan Kenia, in het noorden aan Soedan, in het westen aan de Democratische Republiek Kongo en in het zuiden aan Rwanda en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 236.040 vierkante kilometer en het is daarmee 7 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Kampala.

Bevolking

Oeganda telt ongeveer 44 miljoen inwoners. Hiervan wonen circa 1,9 miljoen inwoners in de hoofdstad Kampala. Er leven ongeveer 40 volken en stammen. De Bantoetalige volken vormen de meerderheid en leven in het zuiden, westen en oosten van het land. 

Taal

Engels en Luganda zijn de officiële talen. Daarnaast kent Oeganda nog vele stamtalen. In de hotels en restaurants kunt u uitstekend met Engels terecht.

Klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 26ºC ligt. De hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Door de ligging op de evenaar heeft het land het hele jaar door te maken met regenval. Het regenseizoen zorgt echter voor zware regenval in de periode maart t/m mei en van half september tot november. De droogste periodes lopen van december t/m februari en van juni t/m augustus. In deze periode kunt u ook het beste een gorillatrekking maken.

Klimaattabel (Entebbe)      
         
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24 
Februari  24 
Maart  24  13 
April  23  18 
Mei  23  17 
Juni  22  10 
Juli  22 
Augustus  22 
September  23 
Oktober  23 
November  23  12 
December  23  11 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij raden u aan het volgende mee te nemen: lange en korte katoenen broeken, hemden, shirts, een hoed/pet en zwemkleding. In de regentijd ook regenkleding. Voor de gorilla en chimpansee trekkings en game-drives liever geen felgekleurde kleding. Deze kleuren schrikken het wild af. Tevens heeft u voor de trekkings stevige wandelschoenen nodig.

Reisseizoen

Oeganda kan gedurende het gehele jaar worden bezocht.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Oeganda heeft u een geldig paspoort nodig dat na aankomst in Oeganda nog tenminste 6 maanden geldig is en tenminste nog twee lege pagina’s heeft en een geldig retourticket. U heeft tevens een visum nodig en dit kunt u alleen online aanvragen: https://visas.immigration.go.ug/. Het is dus niet langer mogelijk ter plaatse op de luchthaven een visum te kopen. De kosten bedragen USD 55. U dient uw pasfoto te uploaden. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.  

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Vaccinaties zijn in Oeganda niet verplicht. Een malariakuur wordt wel aangeraden, evenals inentingen tegen DTP, BMR en hepatitis A. Reizigers zijn verplicht om een geldig vaccinatiebewijs te tonen wanneer zij reizen vanuit landen met een verhoogd risico op gele koorts. Indien u de grens van Oeganda over land passeert, heeft u een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Wij adviseren u tijdig voor vertrek het landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Waardevolle eigendommen, geld en reisdocumenten die u niet direct nodig heeft, kunt u het beste achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

In Oeganda is de munteenheid de Oegandese Shilling (UGX). De waarde van 1000 Shilling was in januari 2024 circa € 0,24. Het is verboden de lokale valuta in- en uit te voeren. Vreemde valuta kunnen onbeperkt ingevoerd worden (wel bij binnenkomst opgeven); de uitvoer mag niet hoger zijn dan het ingevoerde bedrag. Het aantal geldautomaten is zeer beperkt. U dient derhalve voldoende contant geld in Euro of US-dollar mee te nemen. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden beperkt geaccepteerd.

Telefonie 

Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Oeganda is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Entebbe duurt gemiddeld 8 uur.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Oeganda. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer USD 2-3 per persoon per dag. In restaurants is het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van circa 10% gebruikelijk.

Voltage

Het voltage in Oeganda is 240 volt. Er worden stopcontacten van type G gebruikt. Voor type G heeft u een wereldstekker nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Oeganda ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
26 januari Bevrijdingsdag
16 februari Herdenking aartsbisschop Janani Luwum
8 maart Vrouwendag
29 maart Goede Vrijdag
31 maart-1 april Pasen
10 april Suikerfeest
1 mei Dag van de Arbeid
3 juni Dag van de Martelaren
9 juni Dag van de Helden
17 juni Offerfeest
9 oktober Dag van de Onafhankelijkheid
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Uganda Tourism Board
Lugogo House, Plot 42 Lugogo Bypass
Kampala
Oeganda
Tel: 00256 414 342 196/7
E-mail: website@tourismuganda.info
Oeganda op internet: www.visituganda.co

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Oeganda & Rwanda

Prijs op aanvraag
Vanaf 2465,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany