Landinformatie Kenia

Coronavirus: reisadvies Kenia

De overheid van Kenia heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Sinds maart werden reizigers uit de Europese Unie niet meer toegelaten. Inmiddels zijn de grenzen weer open. Vanuit Nederland geldt echter nog een ‘code oranje’ reisadvies. Als reisorganisatie voeren wij t/m 31 maart 2021 geen reizen naar Kenia uit. (Update: woensdag 13 januari 2021 10.30 uur). 

Ligging

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië, Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. De hoofdstad is Nairobi.

Bevolking

Kenia heeft een bevolkingsomvang van circa 51 miljoen inwoners. Het land kent ongeveer 70 verschillende stammen, waarvan de Masai en de Samburu de meest opvallende zijn.

Taal

Engels en Kiswahili zijn de officiële talen. Daarnaast kent Kenia nog vele stamtalen. In de hotels en restaurants kunt u ook met Engels terecht.

Klimaat

Kenia ligt rond de evenaar, hetgeen betekent dat de temperatuur het hele jaar door constant is. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds wel flink afkoelen. De maanden maart t/m mei zijn de maanden van de ‘lange regens’ en zijn heet en nat. De maanden oktober en november, de ‘korte regenperiode’ genoemd, zijn warm en nat. Aan de kust is het warm, maar vochtig. In de maanden mei t/m augustus staat er aan de kust een vrij harde wind, waardoor er veel zeewier kan aanspoelen.

Klimaattabel (Mombasa)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  28 
Februari  30  27 
Maart  30  28 
April  29  10  28 
Mei  27  13  27 
Juni  26  26 
Juli  26  25 
Augustus  26  10  24 
September  26  25 
Oktober  27  26 
November  28  27 
December  29  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij raden u aan het volgende mee te nemen: lange en korte katoenen broeken, hemden, shirts, een hoed of pet en zwemkleding. In de regentijd ook regenkleding. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding. Deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter. Tevens heeft u voor trekkings en wandelsafari’s stevige wandelschoenen nodig. In veel restaurants wordt verwacht dat u verzorgd gekleed gaat. T-shirts, spijkerbroeken, slippers en sportschoenen worden hier niet op prijs gesteld. In de Kenya Highlands is warme kleding voor ’s avonds aan te raden. Aan de islamitische kust dienen vrouwen ‘gekleed’ over straat te gaan. Topless zonnen is verboden.

Reisseizoen

Kenia kan gedurende het gehele jaar worden bezocht. In de maanden juli, augustus en september vindt in de Masai Mara de migratie van duizenden wildebeesten en zebra’s plaats.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Kenia heeft u een paspoort nodig, dat na aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Tevens heeft u een geldig retourticket, een vaccinatieboekje (indien u Kenia vanuit een van de buurlanden bezoekt) en een visum nodig. Het visum kunt u maximaal drie maanden voor vertrek aanvragen en is na aankomst in Kenia drie maanden geldig. U dient het visum online aan te vragen via de website www.evisa.go.ke. De kosten bedragen USD 51 voor een single entry visum. Bij uw reispapieren vindt u een document met informatie hoe het visum online aan te vragen. Het duurt ca. 48 uur na de aanvraag en betaling voordat u het visum ontvangt. U kunt dit dan downloaden, printen en meenemen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn in Kenia niet verplicht. Een malariakuur wordt wel aangeraden, evenals inentingen tegen DTP, BMR en hepatitis A. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Kraanwater is niet drinkbaar. Verder is de Bilharzia-parasiet aanwezig in vele meren en rivieren. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Waardevolle spullen, geld en reisdocumenten die u niet direct nodig heeft, kunt u het beste achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

In Kenia is de munteenheid de Keniaanse Shilling (KES). De waarde van 100 Shilling was in september ca. € 0,79. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Voor bedragen boven USD 5.000 moet u de bestemming kunnen aantonen. In diverse plaatsen kunt u met uw bank- of giropas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. In de meeste hotels en restaurants kunt u uw creditcard gebruiken. Geld wisselen op straat is verboden en is dan ook absoluut af te raden.

Maaltijden

Naast het beroemde Carnivore restaurant kunt u in Nairobi ook terecht bij vele internationale restaurants. Aan de kust is de Arabische invloed duidelijk merkbaar. Specerijen en kokos geven een heerlijke smaak aan de rijst- en visgerechten. De Indiase invloed is terug te vinden in de chapati en de samosa (gefrituurd bladerdeeg met gehakt), maar ook in de curries van de Indiase restaurants. In de wildparken kunt u genieten van heerlijke wildsteaks.

Plastic tassen/zakken

In Kenia geldt een verbod op plastic tassen/zakken. Wij raden u ten zeerste aan dan ook geen plastic tassen/zakken mee te nemen naar Kenia. U kunt hiervoor namelijk een hoge boete krijgen.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Kenia is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Nairobi duurt gemiddeld 9 uur.

Vervoer

Auto In verband met het enorme drukke verkeer, de chaotische rijstijl van de Keniaanse bestuurders en de onverharde wegen die vaak van slechte kwaliteit zijn, raden wij u ten zeerste af een auto te huren.
Taxi In de steden kunt u het beste gebruikmaken van een taxi. Wel dient u van te voren een prijs af te spreken. Stadsbussen zijn vaak overvol.
Trein De eerste klasse in de nachttreinen tussen Nairobi en Kisumu en Nairobi en Mombasa is redelijk comfortabel.
Vliegtuig Kenya Airways en Air Kenia verzorgen het interne luchtverkeer. De belangrijkste lodges en tented camps hebben meestal eigen airstrips voor kleine privé-vliegtuigen.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7.

Strandhotels

De strandhotels in Mombasa kunt u boeken als strandvakantie, maar ook als verlenging op een safari of rondreis. Wij maken graag een offerte op maat.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Kenia. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. KES 5 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer KES 200 per persoon per dag. In restaurants wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Voltage

Kenia heeft een netspanning van 110 en 240 volt. We raden u aan om hiervoor een universeelstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Kenia ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 
2021  
1 januari Nieuwjaarsdag
2 april Goede Vrijdag
4-5 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
13 mei  Hemelvaartsdag
1 juni Madaraka dag
20 juli Offerfeest
10-11 oktober Huduma dag
20 oktober Mashujaa dag
4 november Diwali
12-13 december Jamhuri dag
25-26 december Kerstmis

In Kenia geldt dat als een feestdag op zondag valt, de maandag een vrije dag is. Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Kenia op internet: www.magicalkenya.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany