Landinformatie Bolivia

Ligging

Bolivia ligt midden in het Andesgebergte en is samen met Paraguay het enige land in Zuid-Amerika dat geen kust heeft. Bolivia grenst in het noorden aan Brazilië, in het zuiden aan Paraguay en Argentinië en in het westen aan Chili en Peru. Bolivia is tevens het hoogstgelegen land van Zuid-Amerika.

Bevolking

Het merendeel van de 11,5 miljoen inwoners woont in de grote steden en valleien van het Andesgebergte. Ongeveer 60% van de bevolking (het grootste percentage in heel Zuid-Amerika) wordt tot de oorspronkelijk bevolking gerekend. De Aymaras en de Quechuas zijn de twee grootste indianenstammen. Daarnaast bestaat 30% van de bevolking uit mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Zij wonen voornamelijk aan de kust of in de grote steden. 80% van de bevolking van Bolivia is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Bolivia is Spaans. Daarnaast zijn er 36 inheemse talen die ook een officiële status hebben. Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een inheemse taal waarvan Quechua en Aymara de grootste talen zijn. Met name op het platteland worden deze twee talen gesproken. Buiten de toeristische gebieden in Bolivia wordt er weinig Engels gesproken.

Klimaat

Bolivia is een land dat redelijk centraal in Zuid-Amerika ligt. Samen met Paraguay behoort het tot de enige twee landen van het continent dat geen kustlijn heeft. Het ontbreken van het effect van zeewater en de ligging aan de oostelijke zijde van het Andesgebergte zijn de meest bepalende factoren voor het klimaat in Bolivia. Het zuidwesten van Bolivia kent een combinatie van een woestijn- en steppeklimaat. De hoger gelegen gebieden in de Andes kennen een hooggebergteklimaat. De temperaturen liggen daar als gevolg van de hoogtes een stuk lager dan in de rest van Bolivia. Neerslag is in de bergen een niet veel voorkomend verschijnsel waardoor dit gebied in Bolivia tot de drogere regio’s binnen het Zuid-Amerikaanse continent behoort. Het noordoosten van Bolivia kent een (sub)tropisch klimaat.

Klimaattabel (La Paz)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  13  21 
Februari  13  18 
Maart  13  16 
April  13 
Mei  12 
Juni  10 
Juli  10 
Augustus  11 
September  12 
Oktober  13 
November  14  11 
December  14  18 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Bolivia kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Maar de temperaturen en seizoenen kunnen per regio enorm verschillen. De beste reistijd voor Bolivia is mei t/m oktober. Dit is het droge seizoen, maar ook het drukste seizoen vooral gedurende de maanden juni t/m augustus. In het Andesgebergte en de Amazone is het droog en de temperatuur is aangenaam. De zomer (december t/m maart) is het warmst, maar dan valt er ook de meeste regen. Als u de Uyuni zoutvlakte wilt bezoeken, kunt u dat het beste doen in van november t/m februari. Tijdens deze maanden zijn de nachten minder koud en ligt er een laag regen over het zout waardoor de vlakte er extra spectaculair uitziet.

Kleding

Voor een reis naar Bolivia raden wij u aan praktische kleding mee te nemen die zich gemakkelijk laat combineren (laag over laag) in verband met de sterke temperatuurwisselingen. In het hooggebergte kan het flink afkoelen, zeker als de zon onder is. Het is altijd verstandig om een windjack of (fleece)trui bij de hand te hebben. Daarnaast raden wij aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Voor de (sub)tropische gebieden kunt u het beste lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding meenemen.

Reisdocumenten

Voor Bolivia heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Bolivia nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Bolivia zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Bolivia in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Midden- en Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Bolivia komen in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Bolivia is de boliviano (BOB). De waarde van 10 boliviano was in maart 2024 ca. € 1,45. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. In Bolivia kunt u alleen in de grote steden en toeristische plaatsen met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden alleen in duurdere winkels en hotels geaccepteerd. Er zijn echter in Bolivia nog veel plekken waar u alleen contant kunt betalen. Vooral buiten de grote steden is het hebben van contant geld een noodzakelijkheid. Daarom adviseren wij u altijd voldoende contant geld op zak te hebben. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Telefonie 

Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels alleen ’s morgens geopend. De banken zijn geopend van ma. t/m vrij. van 08.30 tot 11.30 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Maaltijden

Naast een internationale keuken biedt Bolivia ook een grote variëteit aan lokale gerechten. In het Andesgebergte eet men veel vlees met aardappelen. In elke maaltijd speelt vlees, maar vooral kip een belangrijke rol. Vaak worden pikante sauzen gebruikt, die ook los op tafel kunnen staan. Een typisch gerecht is ‘sajta de pollo’: kip in een pikante saus met verse en gedroogde aardappelen. Rond het Titicaca Meer wordt veel forel gegeten en in Sucre en omgeving zijn ‘chorizos’: worstjes van varkensvlees en ‘pique macho’: dunne reepjes vlees met uien populaire gerechten. Het nationale drankje heet ‘El Yungueño’ en is een mix van pisco of singani (witte druivenbrandewijn) met sinaasappelsap. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 5 tot USD 10. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 20. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 2 tot USD 3 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil

Het is in Bolivia in de zomermaanden 6 uur en in de wintermaanden 5 uur vroeger dan in Nederland.

Fooien

Het is gebruikelijk de obers in restaurants 10% fooi te geven. Kruiers op luchthavens en in hotels rekenen op een fooi van 2 Bolivianos per koffer. Kamermeisjes verwachten eveneens een fooi. Taxichauffeurs rekenen niet op een fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Bolivia is 110/220 volt. Er worden stopcontacten van type A en type C gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
22 januari Dag van de Stichting van Bolivia
12-13 februari Carnaval
29 maart Goede Vrijdag
1 mei  Dag van de Arbeid
30 mei Corpus Christi
21 juni Aymara Nieuwjaar
6 augustus Onafhankelijkheidsdag
2 november Allerzielen
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Ambassade van Bolivia
Nassaulaan 5
2514 JS Den Haag
Tel.: 070 3616707
Fax: 070 3620039

Bolivia op internet: www.lonelyplanet.com.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Peru & Bolivia

Vanaf 189,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany