Landinformatie Singapore

Ligging

Singapore is een eiland van 640 km2, strategisch gelegen aan de Straat van Singapore. Het ligt ten zuiden van Maleisië en is hiermee door middel van een brug verbonden. De Indonesische eilanden liggen slechts op korte afstand varen.

Bevolking

Singapore heeft ruim 4 miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Chinezen (78%), het overige deel bestaat voornamelijk uit Maleiers (14%) en Indiërs (7%). De oorspronkelijke inwoners van dit gebied waren vissers. Nadat Sir Stamford Raffles hier echter een nederzetting stichtte, werd de locatie steeds aantrekkelijker voor omwonenden uit vele Aziatische landen. Door de jaren heen zijn er uiteraard huwelijken tussen de verschillende bevolkingsgroepen geweest, maar toch heeft iedere groep sterk z’n eigen karakter behouden. De belangrijkste religies zijn islam, boeddhisme, christendom en hindoeïsme.

Taal

De vier officiële talen in Singapore zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Engels wordt vrijwel door iedereen gesproken.

Klimaat

Singapore kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur is tropisch en blijft het hele jaar ongeveer gelijk. Gedurende het hele jaar is er een hoge luchtvochtigheid. Het regenseizoen duurt van november tot februari. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal echter aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar kort.

Klimaattabel (Singapore)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  13  27 
Februari  28  27 
Maart  29  10  28 
April  29  11  28 
Mei  29  11  28 
Juni  29  10  28 
Juli  29  10  28 
Augustus  28  10  29 
September  28  10  28 
Oktober  28  12  28 
November  28  13  28 
December  28  14  27 
Kleding

Wij adviseren luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu tijdens de regentijd kunnen eveneens van pas komen. In winkels en restaurants kan het vanwege de airconditioning koel zijn.

Reisseizoen

Door het aangename klimaat kan Singapore het gehele jaar door bezocht worden.

Reisadvies

Er geldt in Singapore een aantal wetten en regels waarop zeer streng gelet wordt en waar u ook als bezoeker rekening mee dient te houden. Zo is het absoluut verboden om drugs en zelfs kauwgom in te voeren. Ook staat er een fikse boete voor het op straat gooien van afval en is roken op de meeste openbare plaatsen verboden.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Singapore heeft u een paspoort nodig, dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Het eiland Bintan behoort tot Indonesië, maar kan alleen vanuit Singapore bereikt worden. Bij aankomst krijgt u een gratis toeristenvisum met een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Indien u gedurende dezelfde reis twee maal Indonesië bezoekt dient u voor elk bezoek bij aankomst opnieuw een ‘visa on arrival’ aan te vragen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Gezondheid

Singapore stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is echter wèl verplicht indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Tropische ziektes komen in Singapore nog nauwelijks voor, wel kan in sommige gebieden malaria voorkomen. Het is echter niet veilig om water uit de kraan te drinken. Overal zijn flesjes mineraal water verkrijgbaar. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen, zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken.

Geld

In Singapore is de munteenheid de Singapore Dollar (SGD). De koers voor 1 SGD is ca. € 0,64 (december 2018). Er gelden geen restricties voor de in- en uitvoer van de Singapore Dollar. Op de luchthaven van Singapore kunt u euro’s wisselen. Ook zijn er door geheel Singapore officiële geldwisselkantoren. De meeste banken accepteren euro’s. In Singapore kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com  (ATM locator) kunt u nagaan waar u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, soms wordt een korting verleend bij contante betaling.
N.B.
Bankpassen van diverse banken staan ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00-16.30 uur en op zaterdag van 09.30-13.30 uur. Winkels zijn vaak de gehele week geopend, vanaf 11.00 tot 21.00 uur.

Maaltijden

Singapore kent een gevarieerde keuken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. De prijs voor een maaltijd bedraagt gemiddeld SGD 15 tot SGD 30. De prijzen voor frisdrank beginnen vanaf SGD 1 en voor bier wordt een prijs vanaf SGD 3 in rekening gebracht. Populair en goedkoop zijn de zgn. ‘Food Courts’, waarbij rondom een groot terras diverse kleine eetstalletjes gevestigd zijn, elk met een eigen specialiteit.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In de wintermaanden is het in Singapore 7 uur later en gedurende de zomermaanden is het 6 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Singapore duurt gemiddeld 12,5 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed georganiseerd en goedkoop. Er is een uitgebreid bus- en metrosysteem. Bij een aantal hotels zijn dagkaarten te koop, die recht geven op onbeperkt openbaar vervoer. Taxi’s, die gewoonlijk hun standplaatsen bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar en zijn voorzien van een meter.

Fooien

In restaurants wordt vaak 10% bedieningsgeld bij de prijs opgeteld. Het geven van fooien is niet gebruikelijk. Op de luchthaven is het zelfs verboden. Indien u tevreden bent over uw chauffeur/gids, waarderen zij het zeker om een fooi te krijgen. Een goede richtlijn is € 2 tot € 3 per persoon per dag.

Voltage

De netspanning in Singapore is 220-240 volt. Singapore kent driepolige stekkers, derhalve adviseren wij u een universeelstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Singapore ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag
5-6 februari Chinees Nieuwjaar
19 april Goede Vrijdag
1 mei Dag van de Arbeid
19 mei Geboortedag van Boeddha
5 juni Suikerfeest
9 augustus Onafhankelijkheidsdag
11 augustus Hari Raya Haji (Islamitische feestdag)
28 oktober Deepavali (Lichtfestival)
25 december Kerstmis

Naast de bovengenoemde feestdagen is er ook een aantal plaatsgebonden en religieuze feestdagen waarvan de data per jaar wisselen. Op veel van deze dagen worden de openingstijden van de openbare voorzieningen en winkels aangepast. Soms zijn de openbare voorzieningen en winkels zelfs gesloten.

Informatie

Singapore Tourism Board
Tourism Court
1 Orchard Spring Lane
247729 Singapore
Tel.: +65 67366622
Fax: +65 67369423

Singapore op internet: www.yoursingapore.com

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.