Landinformatie Singapore

Ligging

Singapore is een eiland van 640 vierkante kilometer, strategisch gelegen aan de Straat van Singapore. Het ligt ten zuiden van Maleisië en is hiermee door middel van een brug verbonden. Enkele van de Indonesische eilanden liggen slechts op korte afstand varen.

Bevolking

Singapore heeft circa 6 miljoen inwoners (2022). Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Chinezen (78%), het overige deel bestaat voornamelijk uit Maleiers (14%) en Indiërs (7%). De oorspronkelijke inwoners van dit gebied waren vissers. Nadat Sir Stamford Raffles hier echter een nederzetting stichtte, werd de locatie steeds aantrekkelijker voor omwonenden uit vele Aziatische landen. Door de jaren heen zijn er uiteraard huwelijken tussen de verschillende bevolkingsgroepen geweest, maar toch heeft iedere groep sterk z’n eigen karakter behouden. De belangrijkste religies zijn islam, boeddhisme, christendom en hindoeïsme.

Taal

De vier officiële talen in Singapore zijn Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Engels wordt vrijwel door iedereen gesproken.

Klimaat

Singapore kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur is tropisch en blijft het hele jaar ongeveer gelijk. Gedurende het hele jaar is er een hoge luchtvochtigheid. Het regenseizoen duurt van november tot februari. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal echter aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar kort.

Klimaattabel (Singapore)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  28  13  27 
Februari  28  27 
Maart  29  10  28 
April  29  11  28 
Mei  29  11  28 
Juni  29  10  28 
Juli  29  10  28 
Augustus  28  10  29 
September  28  10  28 
Oktober  28  12  28 
November  28  13  28 
December  28  14  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij adviseren luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu tijdens de regentijd kunnen eveneens van pas komen. In winkels en restaurants kan het vanwege de airconditioning koel zijn.

Reisseizoen

Door het aangename klimaat kan Singapore het gehele jaar door bezocht worden.

Reisadvies

Er geldt in Singapore een aantal wetten en regels waarop zeer streng gelet wordt en waar u ook als bezoeker rekening mee dient te houden. Zo is het absoluut verboden om drugs en zelfs kauwgom in te voeren. Ook staat er een fikse boete voor het op straat gooien van afval en is roken op de meeste openbare plaatsen verboden.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Singapore heeft u een paspoort nodig, dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Binnen 3 dagen voor aankomst dient u de SG Arrival Card in te vullen. Bij aankomst dient u de registratiecode daarvan aan de douane te laten zien.

Het eiland Bintan behoort tot Indonesië, maar kan alleen vanuit Singapore bereikt worden. Bij aankomst krijgt u een gratis toeristenvisum met een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Uw paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn bij aankomst.
Indien u gedurende dezelfde reis twee maal Indonesië bezoekt dient u voor elk bezoek bij aankomst opnieuw een ‘visa on arrival’ aan te vragen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Singapore stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is echter wèl verplicht indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Tropische ziektes komen in Singapore nog nauwelijks voor, wel kan in sommige gebieden malaria voorkomen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Het is echter niet veilig om water uit de kraan te drinken. Overal zijn flesjes mineraal water verkrijgbaar. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen, zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken.

Geld

In Singapore is de munteenheid de Singapore Dollar (SGD). De koers voor 1 SGD is ca. € 0,68 (januari 2024). Er gelden geen restricties voor de in- en uitvoer van de Singapore Dollar. Op de luchthaven van Singapore kunt u euro’s wisselen. Ook zijn er door geheel Singapore officiële geldwisselkantoren. De meeste banken accepteren euro’s. In Singapore kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com  (ATM locator) kunt u nagaan waar u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd, soms wordt een korting verleend bij contante betaling.

N.B. Bankpassen van diverse banken staan ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Openingstijden

Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 09.00-13.00 uur. Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00-16.30 uur en op zaterdag van 09.30-13.30 uur. Winkels zijn vaak de gehele week geopend, vanaf 11.00 tot 21.00 uur.

Maaltijden

Eten is erg belangrijk in Singapore en dit doen de inwoners dan ook graag samen. Singapore staat bekend om zijn smakelijke en gevarieerde keuken. U vindt hier gerechten uit alle windstreken hoewel de Chinese (Kantonese) keuken het meest aanwezig is met dim sum en noedelsoep als bekende ontbijtgerechten. Indische maaltijden zijn vaak pittig en vegetarisch en de Maleisische/Indonesische keuken is ook goed aanwezig met satay, rendang en nasi goreng. Naast Aziatische gerechten is er ook een uitgebreid aanbod aan Westerse gerechten. Een leuke plek om lokaal te eten zijn de zogenaamde Hawker Centres. Hier treft u rondom grote terrassen een bonte verzameling aan eetkraampjes met elk een eigen specialiteit. Dit maakt het makkelijk om met een gezelschap met verschillende (religieuze) dieetwensen uit eten te gaan. Het is in Singapore vaak voordeliger om bij eetgelegenheden buiten de hotels om te eten. De prijs voor een maaltijd bedraagt gemiddeld SGD 15 tot SGD 30. De prijzen voor frisdrank beginnen vanaf SGD 1 en voor bier wordt een prijs vanaf SGD 3 in rekening gebracht.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In de wintermaanden is het in Singapore 7 uur later en gedurende de zomermaanden is het 6 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Singapore duurt gemiddeld 12,5 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer is goed georganiseerd en goedkoop. Er is een uitgebreid bus- en metrosysteem. Bij een aantal hotels zijn dagkaarten te koop, die recht geven op onbeperkt openbaar vervoer. Taxi’s, die gewoonlijk hun standplaatsen bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar en zijn voorzien van een meter.

Fooien

In Singapore is het geven van fooi niet gebruikelijk, een zogenaamde service charge al opgenomen is in de 7% Goods and Service Taks (GTS). Wilt u ondanks deze regel wel graag uw waardering tonen met een fooi dan wordt dit zeker op prijs gesteld. De ervaring heeft geleerd dat een bedrag van ca. € 2,- per persoon per dag aan fooien voor de gids wordt uitgegeven.

Voltage

De netspanning in Singapore is 230 volt. Er worden stopcontacten van type G gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u een wereldstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Singapore ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2024
1 januari Nieuwjaarsdag
10-12 februari Chinees Nieuwjaar
29 maart Goede Vrijdag
10 april Hari Raya Puasa, einde van de Ramadan
1 mei Dag van de Arbeid
22 mei Vesak Dag, geboorde van Boeddha
17 juni Hari Raya Haji, offerfeest
9 augustus Onafhankelijkheidsdag
31 oktober Deepavali (lichtjesfestival)
25 december Kerstmis

Naast de bovengenoemde feestdagen is er ook een aantal plaatsgebonden en religieuze feestdagen waarvan de data per jaar wisselen. Op veel van deze dagen worden de openingstijden van de openbare voorzieningen en winkels aangepast. Soms zijn de openbare voorzieningen en winkels zelfs gesloten.

Informatie

Singapore Tourism Board
Tourism Court
1 Orchard Spring Lane
247729 Singapore
Tel.: +65 67366622
Fax: +65 67369423

Singapore op internet: www.yoursingapore.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Maleisië & Singapore

Vanaf 951,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany