Landinformatie Peru

Coronavirus

(Update: 24 april 2023)

Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot Peru. Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

Peru is het derde grootste land in Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan Colombia en Ecuador, in het oosten aan Brazilië en Bolivia, in het zuiden aan Chili en in het westen aan de Grote Oceaan.

Bevolking

Een derde van de 33 miljoen inwoners woont in de hoofdstad Lima. Peru is na Bolivia het land met het grootste percentage indianen. Ongeveer 45% van de bevolking stamt af van de oorspronkelijke bewoners. Zij wonen voornamelijk in het Andesgebergte of de Amazone. Daarnaast bestaat 35% van de bevolking uit mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Zij wonen voornamelijk aan de kust of in de grote steden. 80% van de bevolking van Peru is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Peru is Spaans. Veel Peruanen spreken naast Spaans ook nog een inheemse taal waarvan Quechua en Aymara de grootste talen zijn. Deze talen worden met name in het Andesgebergte gesproken. Buiten de toeristische gebieden in Peru wordt er weinig Engels gesproken.

Klimaat

Peru kan onder verdeeld worden in drie regio’s met ieder hun eigen klimaat. De kustregio heeft een woestijnklimaat. Het Andesgebergte heeft klimaattypes die variëren van woestijn- en steppeklimaten tot aan warme en gematigde zeeklimaten. Het noordoostelijke deel van Peru is onderdeel van het Amazonegebied. Deze regio heeft dan ook een tropisch klimaat.

Klimaattabel (Lima)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  20 
Februari  25  21 
Maart  25  21 
April  24  19 
Mei  21  18 
Juni  18  17 
Juli  18  17 
Augustus  17  16 
September  18  16 
Oktober  19  17 
November  21  18 
December  23  19
Klimaattabel (Cuzco)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14  18 
Februari  14  18
Maart  14  13 
April  14 
Mei  14 
Juni  13 
Juli  13 
Augustus  14 
September  14 
Oktober  15 
November  15  10 
December  15  13 
Klimaattabel (Puerto Maldonado)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  14 
Februari  27  13 
Maart  28  14 
April  27  10 
Mei  27 
Juni  26 
Juli  25 
Augustus  28 
September  29 
Oktober  28  10 
November  28  11 
December  28  14 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Peru kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Maar de temperaturen en seizoenen kunnen per regio enorm verschillen. De beste reistijd voor Peru is mei t/m oktober. Dit is het droge seizoen, maar ook het drukste seizoen vooral gedurende de maanden juni t/m augustus. In het Andesgebergte en de Amazone is het droog en de temperatuur is aangenaam. De zomer (december t/m maart) is het warmst, maar dan valt er ook de meeste regen. De bekende Inca Trail wordt elk jaar in februari gesloten wegens onderhoud.

Kleding

Voor een reis naar Peru raden wij u aan praktische kleding mee te nemen die zich gemakkelijk laat combineren (laag over laag) in verband met de sterke temperatuurwisselingen. In het hooggebergte kan het flink afkoelen, zeker als de zon onder is. Het is altijd verstandig om een windjack of (fleece)trui bij de hand te hebben. Daarnaast raden wij aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Voor het Amazonegebied kunt u het beste lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding meenemen.

Reisdocumenten

Voor Peru heeft u voor een verblijf van max. 183 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Peru nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts wordt aanbevolen wanneer u gebieden ten oosten van het Andesgebergte (de Amazone) bezoekt en/of het noordelijke kustgebied. In Peru komt in sommige gebieden malaria en dengue (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en overvallen voor. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden. De veiligste wijken van Lima zijn Miraflores en San Isidro en de gebieden waar veel beveiliging is en veel bezoekers komen zoals het historisch centrum. Af en toe is er sociale onrust die kan leiden tot demonstraties of wegblokkades. Dit geldt vooral voor de route Arequipa-Puno-Cusco. Algemeen geldt dat u zowel overdag als ’s avonds op uw hoede moet zijn. Vermijd stille straten en sloppenwijken. Verlies uw bezittingen niet uit het oog. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt). Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in het kluisje op uw hotelkamer.

Geld

De munteenheid in Peru is de nueva sol (PEN). De waarde van 1 nueva sol was in december 2023 ca. € 0,25. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Op de meeste plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. In de hotels, restaurants en winkels in de grote steden en toeristische gebieden worden vrijwel altijd credit­cards geaccepteerd. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 20.00 uur met een lunchpauze van 13.00 tot 15.00 uur of zelfs tot 16.00 uur. Veel winkels sluiten op zaterdagmiddag en de gehele dag op zondag. In toeristencentra zijn veel winkels 7 dagen per week geopend. Openingstijden van banken zijn van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 16.00 uur. Sommige banken zijn op zaterdag van 09.30 tot 12.30 uur geopend.

Maaltijden

De keuken van Peru is ontstaan door een vermenging van inheemse en Europese culturen. Langs de kust spelen vis en schaal- en schelpdieren een overheersende rol in het menu. Het beroemdste visgerecht is ceviche: rauwe vis of garnalen, gemarineerd in citroensap, gecombineerd met maïs en zoete aardappelen. Een specialiteit uit de Andes is pachamanca: diverse soorten groenten en vlees, bereid op hete stenen in kuilen in de grond. In Cuzco en omgeving is de zoetwaterforel een populair gerecht. Het nationale drankje van Peru is pisco sour. In de grote steden vindt men ook Franse, Italiaanse en internationale restaurants. Eetstalletjes, eenvoudige, luxe en hotelrestaurants bieden tezamen een gevarieerde menukeuze. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 3 tot USD 12. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. UD 7.50 tot USD 30. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 2 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Peru in de zomermaanden 7 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Lima duurt gemiddeld 13 uur.

Vervoer

Vanwege de hoge prijzen van verzekeringen voor huurauto’s, de sterke fluctuatie van benzineprijzen, de kans op hoogteziekte en de matige kwaliteit van het wegdek op diverse plekken in het land, bieden wij in Peru geen autorondreizen aan. De taxi’s in Peru hebben geen meters. Er dient dus over het tarief onderhandeld te worden, bij voorkeur nog voordat u instapt. In Lima zijn taxi’s vaak onontbeerlijk en bovendien zeer goedkoop. Taxi’s die via het hotel verzorgd worden zijn vaak duurder.

Fooien

In restaurants is bij iedere rekening een servicetoeslag inbegrepen. Bij een goede service kan een extra fooi van 5 tot 10% van het totaalbedrag gegeven worden. Een fooi voor kamermeisjes en kruiers wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs rekenen in het algemeen niet op een fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Peru is 120 volt. Er worden stopcontacten van type A en type C gebruikt. Op www.wereldstopcontacten vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
28 maart Witte Donderdag
29 maart Goede Vrijdag
1 mei  Dag van de Arbeid
29 juni Hoogfeest van Petrus en Paulus
28-29 juli Onafhankelijkheidsdag
30 augustus Dag van Santa Rosa de Lima 
8 oktober Herdenkingsdag van de Slag bij Angamos
1 november Allerheiligen
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Consulaat-Generaal Peru
Kantoorgebouw Riverstaete
Amsteldijk 166
1079 LH  Amsterdam
Tel.: 020 6228580
Fax: 020 8854792

Peru op internet: www.lonelyplanet.com en www.peru.info

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Peru & Bolivia

Vanaf 709,-
Vanaf 1029,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany