Landinformatie Nieuw-Zeeland

Coronavirus

(Update: 18 oktober 2022)
De grenzen van Nieuw-Zeeland zijn open voor reizigers uit Nederland. Dit land heeft een groen reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT NIEUW-ZEELAND

  • Er zijn geen inreisbeperkingen voor Nieuw-Zeeland. Een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test is niet nodig om Nieuw-Zeeland in te reizen.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing.

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Nieuw-Zeeland kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl en op de website van de Nieuwzeelandse overheid.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

 

Ligging

Net als Australië ligt ook Nieuw-Zeeland aan de andere kant van de wereld ten opzichte van Nederland. Het ligt 2.250 kilometer ten oosten van Australië en 1.700 kilometer ten zuiden van de Fiji-eilanden. Het land bestaat uit drie eilanden, waarvan het Noorder- en het Zuidereiland het meest bekend zijn. Stewart Island is een klein eiland dat ten zuiden van het Zuidereiland ligt. Van noord naar zuid is Nieuw-Zeeland 1.600 km lang en de totale oppervlakte van het Noorder- en Zuidereiland bedraagt 266.000 vierkante kilometer. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington.

Bevolking

Nieuw-Zeeland heeft circa 5,1 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 800.000 Maori’s. Naar Europese maatstaven is Nieuw-Zeeland dunbevolkt, maar in vergelijking met Australië, waar uitgestrekte onbewoonde gebieden voorkomen, is de bevolkingsdichtheid beduidend groter. Eens had het Zuidereiland meer inwoners dan het Noordereiland, maar nu wonen er iets meer dan 1 miljoen mensen. Overigens worden de Nieuw-Zeelanders wel vergezeld door ruim 27 miljoen (!) schapen.

Taal

De voertaal in Nieuw-Zeeland is Engels.

Klimaat

Nieuw-Zeeland ligt net als Australië op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Europa: zomer in december en winter in juni. Nieuw-Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat. De temperaturen variëren niet sterk tussen zomer en winter, behalve op het Zuidereiland, daar zijn de temperatuurverschillen in de hoger gelegen gebieden groter. Het Noordereiland heeft in de zomer een gemiddelde temperatuur van 20 tot 27 °C en in de milde winter tussen de 11 en 16 °C. De temperaturen op het Zuidereiland liggen enkele graden lager en in de winter valt er in de bergen regelmatig sneeuw. In de zomermaanden zijn de temperaturen zeer aangenaam. Onder invloed van de westenwind regent het aan de westkust meer dan aan de oostkust.

Klimaattabel (Auckland)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  21  18 
Februari  21  19 
Maart  20  19 
April  18  11  18 
Mei  15  14  17 
Juni  13  15  16 
Juli  11  15  15 
Augustus  12  14  14 
September  14  12  14 
Oktober  15  13  14 
November  17  11  16 
December  19  17 
Klimaattabel (Christchurch)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  18  14 
Februari  18  15 
Maart  15  16 
April  14  14 
Mei  10  13 
Juni  10  12 
Juli  10  11 
Augustus  11 
September  11  11 
Oktober  14  12 
November  16  12 
December  17  14

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

In Nieuw-Zeeland gaat men in de meeste gevallen informeel gekleed. Indien u een bezoek brengt aan het Zuidereiland is een trui voor de koelere avonden geen overbodige luxe. Voor wandelingen door de natuurparken is het verstandig een paar stevige wandelschoenen mee te nemen.

Reisseizoen

U kunt Nieuw-Zeeland het gehele jaar door bezoeken. De vakantieperiodes voor de lokale bevolking vallen in juli-augustus en half december tot eind januari. Indien u in deze periodes wilt reizen, raden wij u aan vroegtijdig te boeken.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Nieuw-Zeeland is een paspoort vereist, dat nog tenminste 1 maand geldig is na vertrek uit Nieuw-Zeeland. In elk paspoort mag maximaal één persoon vermeld staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken.

Voor reizen naar Nieuw-Zeeland bent u verplicht over elektronische reistoestemming (NZeTA) te beschikken. Dit is aan te vragen via de Electronic Travel Authority (ETA) en kost NZD 12 per persoon (www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta). Tevens heeft Nieuw-Zeeland een International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL) geïntroduceerd. De kosten hiervan zijn NZD 35 per persoon en de opbrengsten worden gebruikt voor het behoud van de natuurlijke omgeving. De kosten dient u tegelijk met de aanvraag van de ETA te voldoen.
Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Maakt u een stopover in Azië of de Verenigde Staten op weg naar en/of van Nieuw-Zeeland, dan dient u rekening te houden met afwijkende bepalingen met betrekking tot de geldigheid van uw paspoort. In de meeste Aziatische landen dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit het betreffende land. Indien u via de Verenigde Staten naar of van Nieuw-Zeeland reist, geldt dat u in het bezit dient te zijn van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien). Tevens bent u verplicht persoonsgegevens aan de luchtvaartmaatschappij door te geven en dient elektronische reistoestemming aan te vragen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Nieuw-Zeeland stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizgersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

Alhoewel Nieuw-Zeeland bekend staat als een veilige bestemming, adviseren wij u om gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en andere kostbaarheden. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging.

Geld

De nationale munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Een NZD is circa € 0,59 (januari 2023). In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan. Wij adviseren u uw bankpas en een creditcard mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een borg vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website: www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen.

Openingstijden

Banken: van maandag t/m vrijdag van 09.00-16.30 uur. Winkels: van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-13.00 uur. Soms kunnen afwijkende openingstijden gelden. Op belangrijke toeristische plaatsen zijn vele winkels ook ’s avonds en op zondag geopend.

Maaltijden

Nieuw-Zeeland heeft geen typisch nationale keuken; er zijn slechts invloeden van de Engelse keuken merkbaar. In tegenstelling tot Australië is het aantal immigranten uit de diverse landen niet zo groot geweest en derhalve is er in Nieuw-Zeeland niet zo’n uitgebreid aanbod van de Europese keuken als in Australië. Toch vindt u tegenwoordig in de steden en toeristische -centra diverse restaurants, eetcafé’s en bistro’s, waar u voor een redelijke prijs goed kunt eten, bijvoorbeeld steaks, hertenvlees en uiteraard schapenvlees. In een ‘BYO restaurant’ (Bring Your Own) kunt u uw eigen drank meebrengen. In restaurants wordt een lunch geserveerd vanaf NZD 10 en een diner varieert tussen NZD 15-NZD 35. Voor een biertje betaalt u in een restaurant circa NZD 6, een glas wijn vanaf NZD 6 en een frisdrank kost ongeveer NZD 5.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Nieuw-Zeeland is het in onze wintermaanden 12 uur later dan in Nederland. Gedurende onze zomermaanden is het 10 uur later. In oktober gaat de zomertijd in en deze duurt tot half maart. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Auckland/Christchurch duurt gemiddeld 22-23 uur (exclusief overstaptijd).

Fooien

Het geven van fooien is niet gebruikelijk in Nieuw-Zeeland. Toch zal het bedienend personeel in restaurants en hotels een fooi op prijs stellen.

Voltage

Het voltage in Nieuw-Zeeland is 230. Wij adviseren u een wereldstekker mee te nemen omdat de stopcontacten van een afwijkend formaat zijn.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek vanuit Nieuw-Zeeland ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2023  
1-3 januari Nieuwjaarsdag
6 februari Waitangi Day
7 april Goede Vrijdag
10 april Pasen
25 april Anzac Day
5 juni King’s Birthday
14 juli Maori Nieuwjaarsdag
23 oktober  Labour Day
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day

Naast bovenstaande feestdagen heeft iedere regio eigen festiviteiten waarvan de data van jaar tot jaar kunnen verschillen. Tijdens de feestdagen zijn vele winkels gesloten.

Informatie

New Zealand Visa Application Centre London
TT Visa Services Ltd
Telefoon: 00 44 203 582 7499
Website: www.ttsnzvisa.com

New Zealand Tourism Board
New Zealand House
80 Haymarket
Londen, SW1Y 4TQ, Engeland
Telefoon: 00 44 207 930 1662
Nieuw-Zeeland op het internet: www.tourismnewzealand.com

Beeldmateriaal op deze website is onder andere beschikbaar gesteld door Tourism New Zealand.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Nieuw-Zeeland

Vanaf 400,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany