Landinformatie Laos

Ligging

Laos heeft een oppervlakte van ca. 236.800 km2. De hoofdstad van het land is Vientiane. Het grenst in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, in het zuiden aan Cambodja en in het westen aan Thailand en Myanmar.

Bevolking

Laos heeft circa 7,5 miljoen inwoners (2022). Er zijn vele etnische groepen die ingedeeld worden in drie hoofdgroepen: Lao Loum, Lao Theung en Lao Soung.

Taal

De officiële taal is het Lao, daarnaast zijn er vele stammen met elk een eigen dialect. Ook wordt er door veel mensen Frans of Engels gesproken.

Klimaat

Laos heeft een tropisch moesson-klimaat en kent 2 seizoenen: de droge (koelere) tijd is van oktober tot en met april, het regenseizoen loopt van mei tot en met september. Temperaturen zijn afhankelijk van de hoogte. Van november tot en met februari kan het behoorlijk koud zijn in de bergachtige gebieden. Van maart tot en met juni zijn de temperaturen het hoogst.

Klimaattabel (Luang Prabang)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  23 
Februari  26 
Maart  28 
April  31 
Mei  31  13 
Juni  30  12 
Juli  29  17 
Augustus  29  19 
September  29  12 
Oktober  28 
November  26 
December  23 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu of licht regenjack tijdens de regenperiode kunnen ook van pas komen. In bergachtige gebieden kan het koeler zijn en een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Indien u tempels en/of huizen binnengaat, wordt u geacht uw schoenen uit te doen. Tevens moeten knieën en schouders bij bezoek aan een tempel bedekt zijn.

Reisseizoen

Laos is het beste te bereizen in de maanden november tot maart. Vanaf mei breekt het regenseizoen aan en dat kan tot september en soms oktober doorgaan.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Laos heeft u een paspoort nodig, dat bij aankomst in Laos nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst dient u tevens een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Het visum voor Laos wordt bij aankomst bij een grenspost verstrekt en is geldig voor een maximum verblijf van 30 dagen. De kosten bedragen ca. USD 41 en kunnen uitsluitend contant in US-dollars worden voldaan. Voor het visum heeft u 2 pasfoto’s nodig. In Vientiane bij het immigratiekantoor kunt u eventueel uw visum laten verlengen.

E-visum Laos

Sinds kort is het mogelijk om uw visum al voorafgaand aan uw reis door Laos aan te vragen, tot 7 dagen voor aankomst. Vanaf de toekenning is het visum 60 dagen geldig. Vraag het visum dus niet te vroeg aan. Het Laos e-Visum is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen. U heeft de volgende gegevens nodig om een e-visum aan te vragen:
– kopie van uw paspoort (uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na aankomst)
– recente pasfoto in kleur
– reisgegevens
Hier kunt u het e-visum aanvragen.

De kosten voor het aanvragen van een e-visum bedragen US$ 50,- per visum, online te betalen via uw creditcard. Het duurt ongeveer zo’n 3 werkdagen voordat u uw visum via de e-mail ontvangt. Het documentje wat u dan ontvangt, is uw e-visum. Dit bestand dient u uit te printen en mee te nemen voor uw aankomst bij de douane.

Het E-visum is op dit moment alleen geldig bij binnenkomst via:
de luchthaven van Luang Prabang,de luchthaven van Vientiane,de luchthaven van Pakse en via de Lao-Thai Friendship Bridge I en II.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende voorwaarden gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Laos. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor Laos wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen, evenals vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Wij raden u aan tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Drink geen water uit de kraan. Water uit flessen is veilig en overal verkrijgbaar.

Veiligheid

Wij adviseren u voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden gebruik te maken van een hotelkluisje. Bij de receptie van uw hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van kluisjes op de kamer wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

De munteenheid in Laos is de Lao Kip (LAK). De waarde van LAK 10.000 is ca. € 0,44 (januari 2024). De invoer van buitenlandse valuta is beperkt tot een maximum van USD 2.000. Wij raden u aan om US-dollars of euro’s in kleine coupures mee te nemen. Oude, beschreven, bevlekte of verscheurde biljetten worden niet altijd aangenomen. In een aantal grote steden in Laos kunt u geld pinnen uit een ATM-machine. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de volgende website kunt u nagaan, waar er ATM-machines zijn in Laos: www.mastercard.com (ATM locator). Creditcards worden alleen geaccepteerd in hotels en sommige restaurants en winkels in Vientiane en Luang Prabang.

N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Openingstijden

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-15.00 uur. Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-17.00 uur. Winkels blijven over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30-21.00 uur.

Maaltijden

De basis van vrijwel alle Laotiaanse gerechten is kleefrijst. De Laotianen maken van de rijst een bolletje en dopen dit in de curry of saus. Bij de (kleef)rijst of noedels eet men vaak groente en vlees of vis. De gerechten zijn over het algemeen niet pittig en overheersende kruiden worden weinig gebruikt. Het bekendste nationale gerecht in Laos is Laap (ook wel Laab of Larb). Laap is een salade met gemarineerd, fijngehakt vlees, wat wordt opgebakken en waaraan allerlei smaken zoals chili, citroengras, sjalot en limoen worden toegevoegd. Een ander gerecht is de (soms zeer) pittige papaja salade Tam Mak Hoong. Net als Cambodja kent ook Laos nog invloeden uit de Franse keuken die u terug vindt in de Khao Jee sandwich. Dit is een stokbroodje gevuld met sla, paté of ham en met een pittige saus van chili en knoflook. Dit is een populaire snack die u vaak op straat zult zien. Het is in Laos vaak voordeliger om bij eetgelegenheden buiten de hotels om te eten. Voor de lunch in een lokaal restaurant betaalt u ca. USD 7 tot USD 10, voor een diner telt u hier USD 5 tot USD 10 bij op. Voor frisdranken betaalt u USD 1 tot USD 2 en voor bier en een glas wijn kunt u rekenen op USD 1.50 tot USD 2.50.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Laos is het in de wintermaanden 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden is dit 5 uur later. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam duurt gemiddeld 14 uur.

Vervoer

Fietsen en scooters bepalen het straatbeeld in de steden. Huurfietsen zijn niet duur en uitstekend geschikt voor een rondrit door de stad. In de grote steden zijn taxi’s verkrijgbaar. De meest voorkomende vorm van vervoer in de stad is de cyclo of fietsriksja. Spreek van tevoren wel een prijs af en schrijf de plaats waar u naar toe wilt op papier.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Voor kamermeisjes is de richtlijn ongeveer USD 1 per dag en voor bellboys USD 1 per koffer. Voor de gids kunt u USD 5 en voor de chauffeur USD 3 per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning in Laos is 230 volt. Er worden stopcontacten van  type A, type B, type C, type E en type F gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u om een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen frequent voor, neemt u daarom een zaklamp mee. Houdt u er ook rekening mee dat een groot deel van het land een beperkte elektriciteitsvoorziening heeft.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Laos ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2024
1-2 januari Nieuwjaarsdag
8 maart Internationale vrouwendag
13-16 april Lao Nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
22 mei Visakhabousa dag (herdenking geboorte van Boeddha)
1 juni Dag van de Kinderen
20 juli Boun Khao Phansa (start van boeddistisch vasten)
20 juli Dag van de vrouwenvakbond
17 oktober Boun Ok Phansa (einde van boeddhistisch vasten)
28 oktober Boat Racing Festival Vientiane
1 november That Luang festival
2 december Lao Nationale dag

Naast de bovengenoemde feestdagen zijn er ook een aantal lokale en religieuze feestdagen waarvan de data per jaar wisselen. Op sommige dagen zijn openbare voorzieningen gesloten.

Informatie

Ambassade van Laos
Avenue Brabançonne 19-21
1000 Brussel, België
Tel.: 0032 274 00950

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Cambodja & Laos

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany