Landinformatie Chili & Paaseiland

Ligging

Chili, met een oppervlakte van 756.946 km2, ligt ingeklemd tussen het Andesgebergte en de Grote Oceaan. Het land is ruim 4.300 km lang en nergens breder dan 180 km. Chili grenst in het noorden aan Peru, in het noordoosten aan Bolivia, in het oosten aan Argentinië, in het westen aan de Grote Oceaan en is onder te verdelen in verschillende gebieden, die elk hun eigen geografische en klimatologische kenmerken hebben. Paaseiland ligt op vijfenhalf uur vliegen van Santiago de Chile.

Bevolking

Chili heeft ca. 16,8 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 5,8 miljoen in de hoofdstad Santiago wonen. De inwoners van Chili zijn overwegend mestiezen, afstammelingen van Spaanse immigranten en indianen. Ongeveer 20% van de bevolking bestaat uit Duitse, Zwitserse en zelfs voormalige Joegoslavische immigranten. Ook leven er nog zo’n 20.000 rasechte Mapuche-indianen in de omgeving van Temuco. Ongeveer 77% van de bevolking van Chili is rooms-katholiek.

Taal

De officiële taal is Spaans. Engels wordt alleen in de toeristencentra en in de betere hotels gesproken.

Klimaat

Als algemene regel kan worden aangehouden dat het klimaat in Chili tussen de woestijn in het noorden, met een exteem droge hitte, en het uiterste zuiden van Chili, met bitterkoude en natte weerscondities, gelijkmatig in elkaar overgaat. In het noorden stijgt de temperatuur aan de kust en in de dalen overdag tot meer dan 25°C. ’s Morgens is het over het algemeen bewolkt, maar meestal klaart het tegen het middaguur op. In het binnenland heerst een woestijnklimaat. Er valt praktisch geen regen, overdag is het zeer heet en ’s nachts bijzonder kil. In het hoogland van de Andes kan het in de zomer onweren. Overdag wordt het niet warmer dan 10°C. De nachten in de Andes zijn uiterst koud. Centraal Chili heeft een ideaal klimaat. Lange droge zomers, die in Santiago, één van de heetste steden van het land, kunnen oplopen tot 34°C. In het voorjaar en de herfst staat er een fris briesje en heerst er een aangename temperatuur. De winter is kort en vochtig met een temperatuur die zelden onder het vriespunt daalt en overdag kan stijgen tot 20°C. Neerslag valt voornamelijk tussen mei en september en neemt toe naarmate men zuidelijker komt. In de wintermaanden kan men uitstekend skiën in de skiresorts ten oosten van Santiago. De over het algemeen lage vochtigheidsgraad maakt zowel hitte als koude goed te verdragen. Het klimaat in het kleine zuiden is wisselvallig en kent veel neerslag. Het is echter niet koud. ’s Zomers is het zonnig met een aangename temperatuur en kan er af en toe een flinke regenbui vallen. ’s Winters sneeuwt het in de hoger gelegen gebieden. Het grote zuiden is onder te verdelen in Noord en Zuid Patagonië. In Noord Patagonië regent het vaak en hevig. De ‘Carretera Austral’ is in de wintermaanden door sneeuw moeilijk toegankelijk. In Zuid Patagonië is het weer zeer wisselvallig en stormachtig. Het regent er minder, daardoor is het er over het algemeen koeler. In de winter daalt de temperatuur behoorlijk onder het vriespunt. Op een zonnige dag echter kan de temperatuur tot boven 20°C stijgen. In het Torres del Paine National Park heerst een microklimaat, waardoor dit park in principe het gehele jaar door bezocht kan worden. Paaseiland en Robinson Crusoë eiland hebben gedurende het gehele jaar een subtropisch klimaat. De zon heeft een bijzondere, niet te onderschatten kracht. Juli en augustus zijn de koelste maanden.

Klimaattabel (Santiago de Chile)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  11 
Februari  23  10 
Maart  21 
April  17 
Mei  14 
Juni  10 
Juli  10 
Augustus  12 
September  14 
Oktober  16 
November  19 
December  22  11 
Klimaattabel (Punta Arenas)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 10
Februari  14  7 8 – 
Maart  12  – 
April  10  – 
Mei  10 – 
Juni  3 – 
Juli  3 – 
Augustus  4 – 
September  – 
Oktober  10  6 – 
November  14 – 
December  14  – 
Klimaattabel (Iquique)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  10  20 
Februari  22  10  21 
Maart  20  21 
April  19  19 
Mei  18  18 
Juni  16  16 
Juli  16  16 
Augustus  16  16 
September  17  16 
Oktober  18  16 
November  20  17 
December  21  10  19
Kleding

Afhankelijk van het seizoen en de bestemming varieert de benodigde kleding van lichte luchtige zomerkleding, aangevuld met een wollen vest of trui voor de koele avonden, tot warme, winddichte kleding. Wij raden u tevens aan gemakkelijke wandelschoenen, een zonnehoed en een zonnebril mee te nemen. In Santiago de Chile is het gebruikelijk dat men zich voor het diner ‘kleedt’. Formelere kleding kan dan van pas komen, zoals een kostuum of colbert met das.

Reisseizoen

In Chili begint de zomer in december en de winter in juni. Het noorden van Chili (Atacama woestijn) en Paaseiland kunnen gedurende het gehele jaar bezocht worden. De beste reistijd voor Centraal Chili is van oktober t/m april, de ski-gebieden van juni t/m september, het kleine zuiden van september t/m april en Patagonië van oktober t/m april.

Reisdocumenten

Voor een verblijf van max. 90 dagen heeft u een geldig paspoort nodig dat na uw verblijf in Chili nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens een retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Indien één ouder met een minderjarig kind reist, dient deze te beschikken over een verklaring van geen bezwaar van de niet-meereizende ouder. De verklaring dient door een notaris gelegaliseerd te zijn. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Chili zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Op de hoogvlakten in het Andesgebied kan men last krijgen van soroche, een hoogteziekte, waarbij verschijnselen als duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen en lusteloosheid kunnen optreden. Aanbevolen wordt om u de eerste twee dagen rustig te houden, weinig te eten en grote hoeveelheden thee en mineraalwater te drinken. In Chili komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Chili is een veilig land om te reizen en is in dit opzicht andere landen van dit continent ver vooruit. In de grote steden echter dient men, zoals overal ter wereld, op te passen voor zakkenrollers, vooral in de metro, bij busstations en in drukke straten. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden in op te bergen en te allen tijde op uw tas en bagage te letten. Wissel nooit geld op straat!

Geld

De munteenheid is de Chileense Peso. De koers voor 100 Peso (CLP) was in december 2018 ca. € 0,13. Lokale of vreemde valuta mag tot een bedrag van USD 10.000 worden in- en uitgevoerd. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 13.30 uur. Kleinere winkels sluiten tussen 14.00 tot 16.00 uur. Warenhuizen en supermarkten zijn ’s avonds vaak tot 21.00 of 22.00 uur en ook in het weekeinde geopend. Openingstijden van banken zijn van ma. t/m vrij. 09.00 tot 14.00 uur. De wisselkantoren in de stadscentra zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.30 tot 14.00 uur en van 15.30 tot 17.30 uur.

Maaltijden

De Chileense keuken is beïnvloed door de Spaanse, inheemse en internationale kookstijlen en zo heeft elk gebied zijn eigen specialiteit. De uitgestrekte kust van Chili voorziet in een enorm aanbod aan vis en schaaldieren, inclusief bijzondere soorten als zeepaling, zeeoor, koningskrab, zeeëgels en oesters. Van de vleessoorten is rundvlees het meest bekend. Meestal wordt het geserveerd als een malse gebakken of gegrilde steak. Cazuela is een volle soep, gemaakt van kip, kalkoen of patrijs en ‘pollo al cognac’ is een heerlijk gerecht van kip in een cognacsaus. In de grote steden vindt men ook Franse, Italiaanse en internationale restaurants. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 10 tot USD 15. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 tot USD 35. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 3 gerekend. De prijs voor een fles wijn varieert van USD 5 tot USD 15.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Gedurende onze zomermaanden is het op het vasteland 6 uur vroeger en op Paaseiland 8 uur vroeger dan in Nederland. In onze wintermaanden is het op het vasteland 4 uur vroeger en op Paaseiland 6 uur vroeger dan in Nederland.  Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Santiago de Chile duurt gemiddeld 15 uur.

Taxi’s

Taxi’s zijn zwart en hebben een geel dak. Op de voorruit wordt het vaste tarief en het tarief per 200 m aangegeven. De tarieven zijn vrij en afhankelijk van de conditie van de auto en de aard van de chauffeur. Na 21.00 uur worden de tarieven verdubbeld. Alle taxi’s hebben meters, ofschoon er taxichauffeurs zijn die wel eens gemakshalve vergeten de meter aan te zetten. De meeste taxichauffeurs zijn echter vriendelijk en betrouwbaar en het rijden per taxi is nog steeds een goedkope manier van vervoer.

Fooien

In Chili is in de restaurants een fooi van ca. 10% op het eindbedrag gebruikelijk. Een fooi voor kamermeisjes en kruiers wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

De netspanning in Chili is 220 volt/50 hertz.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Chili ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen

1 november       Allerheiligen
2 november       Allerzielen
8 december       Onbevlekte Ontvangenis
25 december     Kerstmis
31 december     Oudejaarsavond
1 januari            Nieuwjaarsdag
19-20 april         Pasen
1 mei                  Dag van de Arbeid
21 mei                Herdenking van de zeeslag bij Iquique
2 juli                   Sint Petrus & Paulusdag
16 juli                 Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Carmel
15 augustus      Maria Hemelvaart
18 september    Onafhankelijkheidsdag
19 september    Dag van het Leger
10 oktober         Dag van Columbus

Verder zijn er nog veel lokale religieuze feestdagen en historische evenementen.

Informatie

Consulaat-Generaal Chili
Stadhouderskade 2
1054 ES Amsterdam
Tel.: 020 6124701
Fax: 020 6852486

Chili op internet: www.visitchile.rg en www.lonelyplanet.com

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.