Landinformatie Chili & Paaseiland

Ligging

Chili is het vierde grootste land van Zuid-Amerika en grenst in het oosten aan Argentinië en in het westen aan de Grote Oceaan. In het noorden grenst Chili aan Peru en Bolivia. Tussen Chili en Argentinië ligt het langgerekte Andesgebergte. Paaseiland ligt op maar liefst 3.700 km van de kust van Chili en midden in de Grote Oceaan. Daarmee is Paaseiland het meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld.

Bevolking

Het merendeel van de 19 miljoen inwoners woont in de Centrale Vallei, waar ook de hoofdstad Santiago de Chile ligt. Ongeveer 95% van de bevolking bestaat uit blanken en mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Slechts 5% van de bevolking wordt door indianen gevormd. 80% van de bevolking van Chili is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Chili is Spaans. Daarnaast zijn er een aantal inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben. In de grote steden en op toeristische plekken spreken de Chilenen een aardig woordje Engels.

Klimaat

Chili is een langgerekt land met in het oosten het Andesgebergte en in het westen het kustgebied langs de Grote Oceaan. Het land kent verschillende klimaten die van noord naar zuid als vanzelf in elkaar overlopen. In het noorden heerst een warm woestijnklimaat. In deze regio valt weinig neerslag. Op sommige plaatsen is zelfs nog nooit regen gevallen. In het midden van Chili heerst een mediterraan klimaat waardoor het daar gedurende het hele jaar gemiddeld 20°C is. In het zuiden bevindt zich Chileens Patagonië. Hier heerst een zeeklimaat en is de gemiddelde temperatuur in de zomer 22°C en in de winter 5°C. Hoe zuidelijker u reist, hoe meer regen en/of sneeuw er valt. Paaseiland heeft een subtropisch klimaat. Er valt gedurende het hele jaar neerslag en de gemiddelde temperatuur is 20°C.

Klimaattabel (Santiago de Chile)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  11 
Februari  23  10 
Maart  21 
April  17 
Mei  14 
Juni  10 
Juli  10 
Augustus  12 
September  14 
Oktober  16 
November  19 
December  22  11 
Klimaattabel (Punta Arenas)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 10
Februari  14  7 8 – 
Maart  12  – 
April  10  – 
Mei  10 – 
Juni  3 – 
Juli  3 – 
Augustus  4 – 
September  – 
Oktober  10  6 – 
November  14 – 
December  14  – 
Klimaattabel (Iquique)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  10  20 
Februari  22  10  21 
Maart  20  21 
April  19  19 
Mei  18  18 
Juni  16  16 
Juli  16  16 
Augustus  16  16 
September  17  16 
Oktober  18  16 
November  20  17 
December  21  10  19

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Er is niet één beste reistijd voor Chili te bedenken. De beste reistijd verschilt erg per regio vanwege de langgerekte vorm van het land. Aangezien Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. April t/m oktober zijn de beste maanden om naar het noorden van Chili te reizen. In deze periode is de kans op helder weer het grootst. In januari en februari regent het hier het meest. De beste reistijd voor Centraal-Chili is september t/m april. Dit is tevens de regio waar de wijn wordt geproduceerd. Maart is de maand dat de wijndruiven worden geoogst. De hoofdstad Santiago de Chile kan beter worden vermeden van december t/m februari omdat het dan behoorlijk heet kan zijn. Wist u dat u ook kunt skiën in Chili? Juni t/m september en vooral augustus zijn goede maanden om te skiën in Centraal-Chili. Het zuiden van Chili kan het beste bezocht worden tijdens de zomer, van december t/m maart. Torres del Paine en het merendistrict hebben het meest aangename weer van september t/m november.

Kleding

Voor uw reis naar Chili moet u rekening houden met alle weersomstandigheden. In het midden van het land is de temperatuur het hele jaar door aangenaam, dus luchtige en katoenen kleding zijn daarvoor aan te bevelen. Als u op reis gaat naar het zuiden van Chili adviseren wij om warme, wind- en waterdichte kleding mee te nemen. Een regenjas of –poncho kan altijd van pas komen. Neem ook een (fleece)trui of vest mee voor de koelere avonden. Daarnaast raden wij aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Chili heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Chili nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. In Chili komt in sommige gebieden dengue (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar de volgende instanties: GGD ReisvaccinatiesTravel Clinic Erasmus MC en Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)

Veiligheid

Diefstal komt overal in Chili voor. Het risico op diefstal is het grootst op plekken waar veel toeristen komen, in de populaire wandelgebieden in Santiago de Chile, in de kustplaatsen Valparaíso en Viña del Mar en in het noorden. Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en op plekken waar veel toeristen komen. Ook in de bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Algemeen geldt dat u zowel overdag als ’s avonds op uw hoede moet zijn. Vermijd stille straten en sloppenwijken. Verlies uw bezittingen niet uit het oog. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt). Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in het kluisje op uw hotelkamer.

Geld

De munteenheid in Chili is de Chileense peso (CLP). De waarde van 100 peso was in maart 2024 ca. € 0,10. Zorg ervoor dat u tijdens u reis voldoende geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, Amerikaanse dollars als Chileense pesos zijn. In Chili kunt u vrijwel overal met euro’s en dollars betalen. Geld opnemen kan in Chili met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat u uw bankpas op niveau ‘wereld’ zet voordat u uit Nederland vertrekt. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen. Creditcards worden in de meeste grote steden redelijk geaccepteerd als betaalmiddel. Vooral in hotels of grote winkels kunt over het algemeen met een creditcard betalen. Echter zijn in Chili nog heel veel plekken waar u alleen contant kunt betalen, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Het meenemen van een buffer in alternatieve valuta naar Chili is zeer aan te raden. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen, deze zijn immers zeer geliefd in Chili en zullen op alle wisselkantoren, maar ook in veel winkels geaccepteerd worden. Euro’s zult u in de grote steden ook kunnen wisselen, maar er is een sterke voorkeur voor de Amerikaanse dollar. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Amerikaanse dollars of euro’s omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Telefonie 

Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 13.30 uur. Kleinere winkels sluiten tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Warenhuizen en supermarkten zijn ’s avonds vaak tot 21.00 uur of 22.00 uur en ook in het weekend geopend. Openingstijden van banken zijn van maandag t/m vrijdag 09.00 uur tot 14.00 uur. De wisselkantoren in de stadscentra zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 14.00 uur en van 15.30 uur tot 17.30 uur.

Maaltijden

De Chileense keuken is beïnvloed door de Spaanse, inheemse en internationale kookstijlen en zo heeft elk gebied zijn eigen specialiteit. De uitgestrekte kust van Chili voorziet in een enorm aanbod aan vis en schaaldieren inclusief bijzondere soorten als zeepaling, zeeoor, koningskrab, zee-egels en oesters. Van de vleessoorten is rundvlees het meest bekend. Meestal wordt het geserveerd als een malse gebakken of gegrilde steak. Cazuela is een volle soep gemaakt van kip, kalkoen of patrijs. Pollo al cognac is een heerlijk gerecht van kip in een cognacsaus. In de grote steden vindt men ook Franse, Italiaanse en internationale restaurants. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 10 tot USD 15. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 tot USD 35. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 3 gerekend. De prijs voor een fles wijn varieert van USD 5 tot USD 15.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Chili in de zomermaanden 6 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. In de Magallanes regio (Punta Arenas en Torres del Paine) is het in de zomermaanden 5 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. Op Paaseiland is het in de zomermaanden 8 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Santiago de Chile duurt gemiddeld 15 uur.

Vervoer

U kunt op verschillende manieren door Chili reizen. Vanwege de grote afstanden ontkomt u niet aan enkele binnenlandse vluchten, maar u kunt sommige trajecten ook per comfortabele bus afleggen. Daarnaast is Chili zeer geschikt om zelf met een huurauto te verkennen. De Panamericana is de belangrijkste verkeersader van Chili. Deze weg verbindt de belangrijkste grootste steden met elkaar. De modern vierbaans hoofdwegen worden goed onderhouden. Daarnaast bestaat het wegennet uit zijwegen, soms tolwegen, die naar de kust of landinwaarts lopen en van een redelijke tot slechte kwaliteit zijn. Verder van de kust en in het zuiden wordt de kwaliteit van het wegdek steeds minder. Op de slecht onderhouden en slecht verlichte secundaire wegen is vaak een 4-wheel drive nodig.

Fooien

In Chili is in de restaurants een fooi van ca. 10% op het eindbedrag gebruikelijk. Een fooi voor kamermeisjes en kruiers wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Chili is 220 volt. Er worden stopcontacten van type C en type L gebruikt.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
29 maart Goede Vrijdag
30 maart Stille Zaterdag
1 mei  Dag van de Arbeid
21 mei  Dag van de Marine
29 juni Hoogfeest van Petrus en Paulus
16 juli Feest van de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel
15 augustus Maria Hemelvaart
18 september Onafhankelijkheidsdag
19 september Dag van het Leger
14 oktober  Dag van Columbus
31 oktober Reformatiedag
1 november Allerheiligen
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Consulaat-Generaal Chili
Stadhouderskade 2
1054 ES Amsterdam
Tel.: 020 6124701
Fax: 020 6852486

Chili op internet: www.visitchile.rg en www.lonelyplanet.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Chili & Paaseiland

Vanaf 359,-
Vanaf 869,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany