Landinformatie Chili & Paaseiland

Coronavirus: inreisverbod voor onbepaalde tijd

De overheid van Chili heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Sinds 18 maart worden buitenlandse reizigers niet meer toegelaten. Deze maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Als reisorganisatie voeren wij t/m 31 augustus geen reizen naar Chili uit. (Update: maandag 3 augustus 09.15 uur)

Ligging

Chili is het vierde grootste land van Zuid-Amerika en grenst in het oosten aan Argentinië en in het westen aan de Grote Oceaan. In het noorden grenst Chili aan Bolivia en Peru. Tussen Chili en Argentinië ligt het langgerekte Andesgebergte. Chili is ruim 4.200 km lang en op het breedste punt slechts 350 km breed. Paaseiland ligt op maar liefst 3.700 km van de kust van Chili en middenin de Grote Oceaan. Daarmee is Paaseiland het meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld.

Bevolking

Het merendeel van de 18 miljoen inwoners leeft in de Centrale Vallei, waar ook de hoofdstad Santiago de Chile ligt. Ruim 65% van de bevolking zijn mestiezen, afstammelingen van Europese immigranten en indianen. 25% van de bevolking bestaat uit blanken die sinds de 19e eeuw vanuit Europa emigreerden naar Chili. Een klein deel van de bevolking bestaat uit inheemse volken waaronder de Mapuche indianen. Ongeveer 67% van de bevolking is rooms-katholiek.

Taal

De officiële taal is Spaans. Engels wordt alleen in toeristische plaatsen en in de betere hotels gesproken.

Klimaat

Chili is een langgerekt land met in het oosten het Andesgebergte en in het westen het kustgebied langs de Grote Oceaan. Het land kent verschillende klimaten die van noord naar zuid als vanzelf in elkaar overlopen. Het noorden heeft een warm woestijnklimaat. Meer zuidwaarts telt Chili een overgang van respectievelijk een koud woestijnklimaat, een koud steppeklimaat, een gematigd mediterraan klimaat en een gematigd zeeklimaat. De hoogst gelegen plaatsen in de Andes kennen een hooggebergteklimaat. Het uiterste zuiden, waar het Andesgebergte overgaat in Tierra del Fuego, heeft een koel zeeklimaat.

Klimaattabel (Santiago de Chile)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  11 
Februari  23  10 
Maart  21 
April  17 
Mei  14 
Juni  10 
Juli  10 
Augustus  12 
September  14 
Oktober  16 
November  19 
December  22  11 
Klimaattabel (Punta Arenas)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 10
Februari  14  7 8 – 
Maart  12  – 
April  10  – 
Mei  10 – 
Juni  3 – 
Juli  3 – 
Augustus  4 – 
September  – 
Oktober  10  6 – 
November  14 – 
December  14  – 
Klimaattabel (Iquique)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  10  20 
Februari  22  10  21 
Maart  20  21 
April  19  19 
Mei  18  18 
Juni  16  16 
Juli  16  16 
Augustus  16  16 
September  17  16 
Oktober  18  16 
November  20  17 
December  21  10  19
Reisseizoen

Er is niet één beste reistijd voor Chili te bedenken. De beste reistijd verschilt erg per regio vanwege de langgerekte vorm van het land. Aangezien Chili op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. April t/m oktober zijn de beste maanden om naar het noorden van Chili te reizen. In deze periode is de kans op helder weer het grootst. In januari en februari regent het hier het meest. De beste reistijd voor Centraal-Chili is september t/m april. Dit is tevens de regio waar de wijn wordt geproduceerd. Maart is de maand dat de wijndruiven worden geoogst. De hoofdstad Santiago de Chili kan beter worden vermeden van december t/m februari omdat het dan behoorlijk heet kan zijn. Wist u dat u ook kunt skiën in Chili? Juni t/m september en vooral augustus zijn goede maanden om te skiën in Centraal-Chili. Het zuiden van Chili kan het beste bezocht worden tijdens de zomer, van december t/m maart. Torres del Paine en het merendistrict hebben het meest aangename weer van september t/m november.

Kleding

Wij adviseren afhankelijk van het seizoen en de regio zowel luchtige als warme, wind- en waterdichte kleding mee te nemen. Neem tevens een wollen vest of trui mee voor de koele avonden. Daarnaast raden wij aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een hoed met een brede rand en een zonnebril zijn eveneens onmisbaar. In Santiago de Chile is het gebruikelijk dat men zich voor het diner ‘kleedt’. Formele kleiding, zoals een kostuum of colbert met das kan dan van pas komen.

Reisdocumenten

Voor Chili heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Chili nog geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Chili zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. In Chili komt in sommige gebieden dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. De waarde van 100 Peso (CLP) was in september 2019 ca. € 0,13. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven bij de Chileense douane. In Chili kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de meeste geldautomaten (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden in Chili redelijk geaccepteerd als betaalmiddel. U zult uw kaart in pinautomaten, bij hotels en winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zijn er in Chili nog veel plekken waar u alleen contant kunt betalen. Vooral buiten de grote steden is het hebben van contant geld een noodzakelijkheid. Daarom adviseren wij u altijd voldoende contant geld op zak te hebben. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen. Euro’s worden ook steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 13.30 uur. Kleinere winkels sluiten tussen 14.00 tot 16.00 uur. Warenhuizen en supermarkten zijn ’s avonds vaak tot 21.00 of 22.00 uur en ook in het weekeinde geopend. Openingstijden van banken zijn van ma. t/m vrij. 09.00 tot 14.00 uur. De wisselkantoren in de stadscentra zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.30 tot 14.00 uur en van 15.30 tot 17.30 uur.

Maaltijden

De Chileense keuken is beïnvloed door de Spaanse, inheemse en internationale kookstijlen en zo heeft elk gebied zijn eigen specialiteit. De uitgestrekte kust van Chili voorziet in een enorm aanbod aan vis en schaaldieren, inclusief bijzondere soorten als zeepaling, zeeoor, koningskrab, zeeëgels en oesters. Van de vleessoorten is rundvlees het meest bekend. Meestal wordt het geserveerd als een malse gebakken of gegrilde steak. Cazuela is een volle soep, gemaakt van kip, kalkoen of patrijs en ‘pollo al cognac’ is een heerlijk gerecht van kip in een cognacsaus. In de grote steden vindt men ook Franse, Italiaanse en internationale restaurants. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 10 tot USD 15. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 tot USD 35. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 3 gerekend. De prijs voor een fles wijn varieert van USD 5 tot USD 15.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Chili in de zomermaanden 6 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. In de Magallanes regio (Punta Arenas en Torres del Paine) is het in de zomermaanden 5 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. Op Paaseiland is het in de zomermaanden 8 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Santiago de Chile duurt gemiddeld 15 uur.

Vervoer

Taxi’s zijn gemakkelijk te herkennen door hun zwarte kleur en hun gele dak. Alle taxi’s rijden met een meter waar de chauffeurs zich ook echt aan houden. Op de voorruit wordt het vaste tarief en het tarief per 200 meter aangegeven. Na 21.00 uur worden de tarieven verdubbeld. De Panamericana is de belangrijkste verkeersader van Chili. Deze weg verbindt de belangrijkste grootste steden met elkaar. De modern vierbaans hoofdwegen worden goed onderhouden. Daarnaast bestaat het wegennet uit zijwegen, soms tolwegen, die naar de kust of landinwaarts lopen en van een redelijke tot slechte kwaliteit zijn. Verder van de kust en in het zuiden wordt de kwaliteit van het wegdek steeds minder. Op de slecht onderhouden en slechte verlichte secundaire wegen is vaak een terreinvoertuig nodig.

Fooien

In Chili is in de restaurants een fooi van ca. 10% op het eindbedrag gebruikelijk. Een fooi voor kamermeisjes en kruiers wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Chili is 220 volt. Er worden stopcontacten van type C en type L gebruikt.

Feestdagen 2019/2020
1 november Allerheiligen
2 november Allerzielen
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis
31 december Oudejaarsavond
1 januari Nieuwjaarsdag
10 april Goede Vrijdag
11 april Paas Zaterdag
1 mei Dag van de Arbeid
21 mei Herdnking van de zeeslag bij Iquique
2 juli Sint Petrus & Paulusdag
16 juli Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Carmel
15 augustus Maria Hemelvaart
18 september Onafhankelijkheidsdag
19 september Dag van het leger
12 oktober Dag van Columbus

Verder zijn er nog veel lokale religieuze feestdagen en historische evenementen.

Informatie

Consulaat-Generaal Chili
Stadhouderskade 2
1054 ES Amsterdam
Tel.: 020 6124701
Fax: 020 6852486

Chili op internet: www.visitchile.rg en www.lonelyplanet.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany