Landinformatie Cambodja

Coronavirus: reisadvies

Vanwege het ‘code oranje’ reisadvies (covid-19) voeren wij sinds maart 2020 geen reizen naar Cambodja uit. Momenteel vinden voor veel landen versoepelingen van de reisadviezen plaats. Deze ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten. Reizigers ontvangen ca. 30 dagen voor de geplande vertrekdatum bericht of hun reis doorgang kan vinden. (Update: 14 mei 2021)

Ligging

Cambodja heeft een oppervlakte van ca. 181.000 km2. Phnom Penh met 1 miljoen inwoners is de hoofdstad. In het westen grenst het land aan Thailand en in het noorden aan Laos. In het oosten ligt Vietnam en in het zuiden de Golf van Thailand

Bevolking

Cambodja telt ca. 13,9 miljoen inwoners. Na de Khmer zijn de Chinezen de grootste etnische groepering. Ook woont er een aanzienlijk aantal Vietnamezen.

Taal

De officiële taal is het Khmer.

Klimaat

In Cambodja loopt het droge seizoen van december tot maart met temperaturen boven de 25 graden. In de zomermaanden lopen de temperaturen nog iets op, maar zijn ze redelijk constant. Tussen april en november heerst het regenseizoen met de meeste neerslag in juni tot oktober.

Klimaattabel (Pnomh-Penh)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  28 
Februari  29 
Maart  30 
April  31 
Mei  31  10 
Juni  30  11 
Juli  30  12 
Augustus  30  12 
September  29  15 
Oktober  29  13 
November  28 
December  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de wintermaanden raden wij voor het noorden en in het centrale hoogland warme kleding aan. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen. Kleding is doorgaans informeel. Tijdens de regentijd is het raadzaam regenkleding of een paraplu mee te nemen.

Reisseizoen

De beste maanden voor een bezoek aan Cambodja liggen tussen december en maart, hoewel april en mei ook nog redelijke maanden zijn om te reizen. Tussen juni en oktober valt de meeste neerslag met temperaturen rond de 30 graden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Cambodja heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Bij aankomst dient u tevens een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Het visum voor Cambodja wordt bij aankomst in Phnom Penh of Siem Reap verstrekt en is geldig voor een maximum verblijf van 30 dagen. De kosten bedragen ca. USD 40 en kunnen eveneens uitsluitend contant worden voldaan. Voor het visum heeft u 2 pasfoto’s nodig en een visumaanvraagformulier, dat tijdens de vlucht verkrijgbaar is. Indien u binnenkomt op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap of via de volgende grensposten, Cham Yeam (Koh Kong, Thailand), Poi Pet (Banteay Meanchey, Thailand) en Bavet (Svay Rieng, Vietnam), dan kunt u het visum voor vertrek ook in Nederland regelen, https://www.evisa.gov.kh/. Hiervoor heeft u een geldig paspoort nodig, een digitale pasfoto en een geldige credit card. De geldigheid bedraagt 3 maanden na uitgifte, houd u hier rekening mee met uw reisdata. Na 3 dagen ontvangt u uw e-visa per mail en kunt u deze in uw paspoort plakken. Een zwart/wit print is geen probleem, mits deze helder is. Met het e-visum kunt u via alle grensposten het land weer verlaten.
Indien u overland reist van Aranyapathet naar Poi Pet kunt u ook het visum aan de grens verkrijgen. De kosten bedragen ca. USD 30-40 of ca. THB 1300 en dienen contant voldaan te worden. Bij een bezoek aan Angkor Wat (Siem Reap) zal ter plaatse een digitale foto worden gemaakt. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Cambodja. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor Cambodja wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen, evenals vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Wij raden u aan tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Drink geen water uit de kraan en vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees. Water uit flessen is veilig en overal verkrijgbaar.

Veiligheid

Wij adviseren u voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden gebruik te maken van een hotelkluisje. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

In Cambodja is de officiële munteenheid de Riel (KHR). De waarde van KHR 10.000 is ca. € 1,99 (juni 2021). De US-dollar wordt als officieel betaalmiddel erkend en op veel plaatsen heeft men een voorkeur voor de US-dollar boven de lokale valuta. Wij adviseren u daarom om bij aankomst in Cambodja niet teveel Riel aan te schaffen. De in- en uitvoer van US-dollars is beperkt tot USD 10.000 (Cambodja). In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars of Thaise Bath in contanten mee te nemen. Het is mogelijk om met deze valuta te betalen. Travellercheques in US-dollars zijn alleen in de grote steden in te wisselen. Zorg voor voldoende contant geld voor de dagen, die u buiten de grote steden doorbrengt. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd. Met name in de grotere hotels, restaurants en winkels.
N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-15.00 uur. Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-17.00 uur. Winkels blijven over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30-21.00 uur.

Maaltijden

U kunt maaltijden zowel in als buiten de hotels gebruiken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. Voor de lunch in een lokaal restaurant betaalt u ca. USD 7 tot USD 10, voor een diner telt u hier USD 5 tot USD 10 bij op. Voor frisdranken betaalt u USD 1 tot USD 2 en voor bier en een glas wijn kunt u rekenen op USD 1.50 tot USD 2.50.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Cambodja is het in de wintermaanden 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden is dit 5 uur later. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Phnom Penh duurt gemiddeld 13 uur.

Vervoer

Fietsen en scooters bepalen het straatbeeld in de steden van Cambodja. Huurfietsen zijn niet duur en uitstekend geschikt voor een rondrit door de stad. In de grote steden zijn taxi’s verkrijgbaar. De meest voorkomende vorm van vervoer in de stad is de cyclo of fietsriksja. Spreek van tevoren wel een prijs af en schrijf de plaats waar u naar toe wilt op papier.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Voor kamermeisjes is de richtlijn ongeveer USD 1 per dag en voor bellboys USD 1 per koffer. Voor de gids kunt u USD 5 en voor de chauffeur USD 3 per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker en adapter mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Cambodja ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2021
1 januari Nieuwjaarsdag
7 januari Dag van de overwinning
8 maart Internationale vrouwendag
14-16 april Khmer nieuwjaar
26 april Visak Bochea dag, geboorte van Boeddha
30 april Viering van de start van het rijstseizoen volgens oud koninklijk ritueel
1 mei Dag van de Arbeid
14 mei Verjaardag van de koning
18 juni Viering van de geboortedag van de moeder van de koningin
24 september Dag van de grondwet
5-7 oktober Pchum Ben dag, Boeddhisme
15 oktober Herdenkingsdag van voormalige koning
23 oktober Herdenkingsdag van de in 1991 afgesloten Paris Peace overeenkomst
29 oktober Dag van de kroning
9 november 2021 Onafhankelijkheidsdag
18-20 november Waterfestival (Bon Om Touk)

Verder zijn er diverse religieuze feesten op variabele dagen.

Informatie

Ambassade van Cambodja
Avenue de Tervuren 264A
1150 Brussel, België
Tel.: 0032 2772 0372

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany