Landinformatie Cambodja

Coronavirus

(Update: 24 april 2023)

Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot Cambodja.
Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

Cambodja heeft een oppervlakte van ca. 181.000 km2. Phnom Penh met 1 miljoen inwoners is de hoofdstad. In het westen grenst het land aan Thailand en in het noorden aan Laos. In het oosten ligt Vietnam en in het zuiden de Golf van Thailand

Bevolking

Cambodja heeft meer dan 17 miljoen inwoners (2022). Na de Khmer zijn de Chinezen de grootste etnische groepering. Ook woont er een aanzienlijk aantal Vietnamezen.

Taal

De officiële taal is het Khmer.

Klimaat

In Cambodja loopt het droge seizoen van december tot maart met temperaturen boven de 25 graden. In de zomermaanden lopen de temperaturen nog iets op, maar zijn ze redelijk constant. Tussen april en november heerst het regenseizoen met de meeste neerslag in juni tot oktober.

Klimaattabel (Pnomh-Penh)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  28 
Februari  29 
Maart  30 
April  31 
Mei  31  10 
Juni  30  11 
Juli  30  12 
Augustus  30  12 
September  29  15 
Oktober  29  13 
November  28 
December  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In de wintermaanden raden wij voor het noorden en in het centrale hoogland warme kleding aan. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen. Kleding is doorgaans informeel. Tijdens de regentijd is het raadzaam regenkleding of een paraplu mee te nemen.

Reisseizoen

De beste maanden voor een bezoek aan Cambodja liggen tussen december en maart, hoewel april en mei ook nog redelijke maanden zijn om te reizen. Tussen juni en oktober valt de meeste neerslag met temperaturen rond de 30 graden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Cambodja heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Bij aankomst dient u tevens een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Het visum voor Cambodja wordt bij aankomst in Phnom Penh of Siem Reap verstrekt en is geldig voor een maximum verblijf van 30 dagen. De kosten bedragen ca. USD 40 en kunnen eveneens uitsluitend contant worden voldaan. Voor het visum heeft u 2 pasfoto’s nodig en een visumaanvraagformulier, dat tijdens de vlucht verkrijgbaar is. Indien u binnenkomt op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap of via de volgende grensposten, Cham Yeam (Koh Kong, Thailand), Poi Pet (Banteay Meanchey, Thailand) en Bavet (Svay Rieng, Vietnam), dan kunt u het visum voor vertrek ook in Nederland regelen, https://www.evisa.gov.kh/. Hiervoor heeft u een geldig paspoort nodig, een digitale pasfoto en een geldige credit card. De geldigheid bedraagt 3 maanden na uitgifte, houd u hier rekening mee met uw reisdata. Na 3 dagen ontvangt u uw e-visa per mail en kunt u deze in uw paspoort plakken. Een zwart/wit print is geen probleem, mits deze helder is. Met het e-visum kunt u via alle grensposten het land weer verlaten.
Indien u overland reist van Aranyapathet naar Poi Pet kunt u ook het visum aan de grens verkrijgen. De kosten bedragen ca. USD 30-40 of ca. THB 1300 en dienen contant voldaan te worden. Bij een bezoek aan Angkor Wat (Siem Reap) zal ter plaatse een digitale foto worden gemaakt. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Cambodja. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor Cambodja wordt het gebruik van malariatabletten aanbevolen, evenals vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie geadviseerd. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Wij raden u aan tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Drink geen water uit de kraan en vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees. Water uit flessen is veilig en overal verkrijgbaar.

Veiligheid

Wij adviseren u voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden gebruik te maken van een hotelkluisje. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

In Cambodja is de officiële munteenheid de Riel (KHR). De waarde van KHR 10.000 is ca. € 2,15 (januari 2022). De US-dollar wordt als officieel betaalmiddel erkend en op veel plaatsen heeft men een voorkeur voor de US-dollar boven de lokale valuta. Wij adviseren u daarom om bij aankomst in Cambodja niet teveel Riel aan te schaffen. De in- en uitvoer van US-dollars is beperkt tot USD 10.000 (Cambodja). In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. Zorg voor voldoende contant geld voor de dagen, die u buiten de grote steden doorbrengt. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd. Met name in de grotere hotels, restaurants en winkels.
N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-15.00 uur. Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 08.00-17.00 uur. Winkels blijven over het algemeen tot laat in de avond open. Gebruikelijk zijn openingstijden tussen 08.30-21.00 uur.

Maaltijden

Cambodjaans eten staat bekend om zijn versheid en eenvoud. De basis van een maaltijd in Cambodja is in veel gevallen rijst. Hierbij worden een aantal verschillende bijgerechten geserveerd en ook een soep of verse vis is vaak onderdeel van een maaltijd. Zo ook het nationale gerecht Amok: een curry met vis geserveerd in een blad van een bananenboom. Gerechten worden op smaak gemaakt met kruidenpasta’s maar zullen iets minder pittig zijn dan vergelijkbare gerechten in buurtlanden. Toch vindt u veel invloeden terug uit de Chinese en Thaise keuken. En ook uit de Franse keuken, want regelmatig kom je wel een stokbroodje met gesmolten kaas tegen. Het is erg gebruikelijk om buiten de deur te eten of street food te halen. Dit omdat eetgelegenheden buiten de hotels vaak voordeliger zijn. Voor de lunch in een lokaal restaurant betaalt u ca. USD 7 tot USD 10, voor een diner telt u hier USD 5 tot USD 10 bij op. Voor frisdranken betaalt u USD 1 tot USD 2 en voor bier en een glas wijn kunt u rekenen op USD 1.50 tot USD 2.50.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Cambodja is het in de wintermaanden 6 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden is dit 5 uur later. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Phnom Penh duurt gemiddeld 13 uur.

Vervoer

Fietsen en scooters bepalen het straatbeeld in de steden van Cambodja. Huurfietsen zijn niet duur en uitstekend geschikt voor een rondrit door de stad. In de grote steden zijn taxi’s verkrijgbaar. De meest voorkomende vorm van vervoer in de stad is de cyclo of fietsriksja. Spreek van tevoren wel een prijs af en schrijf de plaats waar u naar toe wilt op papier.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Voor kamermeisjes is de richtlijn ongeveer USD 1 per dag en voor bellboys USD 1 per koffer. Voor de gids kunt u USD 5 en voor de chauffeur USD 3 per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning is over het algemeen 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker en adapter mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Cambodja ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2023
1-2 januari Nieuwjaarsdag
7 januari Dag van de overwinning
8 maart Internationale vrouwendag
14-17 april Khmer nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
4 mei Visak Bochea dag, geboorte van Boeddha 
8 mei Viering van de start van het rijstseizoen volgens oud koninklijk ritueel
14-15 mei Verjaardag van de koning 
18-19 juni Viering van de geboortedag van de moeder van de koningin
24-25 september Dag van de grondwet
13-16 oktober Pchum Ben dag, Boeddhisme
15-16 oktober Herdenkingsdag van voormalige koning
29-30 oktober Dag van de kroning
9 november Onafhankelijkheidsdag
26-29 november Waterfestival (Bon Om Touk)

Verder zijn er diverse religieuze feesten op variabele dagen.

Informatie

Ambassade van Cambodja
Avenue de Tervuren 264A
1150 Brussel, België
Tel.: 0032 2772 0372

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Cambodja & Laos

Vanaf 423,-
Vanaf 266,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany