Landinformatie Brazilië

Ligging

Brazilië is het vijfde grootste land ter wereld en heeft een oppervlakte van ruim 8,5 miljoen km² en een kustlijn van bijna 8.000 km. Brazilië grenst in het noorden aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana en Venezuela, in het noordwesten aan Colombia, in het westen aan Peru en Bolivia, in het zuidwesten aan Argentinië en Paraguay en in het zuiden aan Uruguay. In het oosten wordt Brazilië begrensd door de Atlantische Oceaan.

Bevolking

Brazilië heeft ongeveer 208 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid in de grote steden woont. De inwoners van Brazilië zijn afstammelingen van diverse rassen. Portugese kolonisten hebben zich gemengd met de oorspronkelijke indianen en Afrikaanse slaven. Nederlandse en Franse kolonisatie vond plaats in het noordoosten en in de 19e eeuw voegden Duitse, Italiaanse, Poolse en Japanse immigranten nieuwe elementen aan de rassenmengeling toe. De meerderheid van de Braziliaanse bevolking is rooms-katholiek. Maar ook andere religies zoals het protestantse, joodse en evangelische geloof komen in Brazilië voor. Spirituele religies van Afrikaanse oorsprong zijn eveneens in Brazilië vertegenwoordigd.

Taal

Portugees is de nationale taal. In de grotere steden wordt Engels gesproken. In het binnenland spreekt men geen of nauwelijks Engels.

Klimaat

Het klimaat in Brazilië varieert naar gelang de ligging ten opzichte van de breedtegraad en de hoogte. In het noorden van Brazilië, in het stroomgebied van de Amazone is het klimaat vochtig equatoriaal, gekenmerkt door hoge temperaturen, een hoge vochtigheidsgraad en hevige regenbuien gedurende het hele jaar. Het meest natte seizoen is van december tot juli. De Atlantische kust vanaf de staat Rio Grande do Norte tot de staat São Paulo heeft een vochtig tropisch klimaat, eveneens heet, maar met minder regenval dan in het noorden. De noordoostkust nabij de evenaar kent weinig verschil tussen zomer- en wintertemperaturen. In de winter, met name tussen april en juni regent het er echter vaker. De zuidoostkust kent meer regen in de zomermaanden. Het grootste deel van het binnenland van Brazilië heeft een semi-vochtig, tropisch klimaat, met een hete, regenachtige zomer en een drogere en koelere winter. In São Paulo, gelegen op een hoogte van 800 m, in Brasília op ruim 1.000 m en in het bergachtig  Minas Gerais kan het behoorlijk afkoelen, hoewel de temperaturen meestal niet lager komen dan 10°C. Het berggebied in het zuidoosten heeft een klimaat, dat gelijk is aan het semi-vochtige, tropische klimaat. De verschillen tussen het natte en droge seizoen zijn echter groter en de temperaturen zijn lager (10-23°C). Een gedeelte van het binnenland heeft een tropisch semi-droog klimaat: heet met af en toe een regenbui. Het gebied ten zuiden van de Steenbokskeerkring heeft een vochtig subtropisch klimaat. Neerslag komt voor gedurende het gehele jaar en de temperaturen variëren van 0 tot 10°C in de winter met af en toe vorst en een enkele sneeuwbui tot temperaturen van 21-32°C in de zomer.

Klimaattabel (Rio de Janeiro)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  25
Februari  27  24 
Maart  25  24 
April  25  24 
Mei  23  23 
Juni  22  22 
Juli  21  22 
Augustus  22  21 
September  22  21 
Oktober  23  22 
November  24  23 
December  24  23 
Kleding

Wij raden u aan om katoenen, luchtige kleding mee te nemen, aangevuld met een warmere sweater en regenjack, stevige (lichtgewicht) wandelschoenen en een zonnehoed. Ter voorkoming van muggenbeten in de jungle adviseren wij een lange broek en overhemd/blouse met lange mouwen.

Reisseizoen

In Brazilië begint de zomer in december en de winter in juni (behalve in het noorden). Brazilië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor een verblijf van max. 90 dagen heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst in Brazilië nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens een retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht. Het wordt echter sterk aangeraden u te laten inenten tegen gele koorts, hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Het is raadzaam om malariatabletten te gebruiken als u naar het Amazonegebied gaat. Wij raden u aan geen kraanwater te drinken. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u in een met gele koorts besmet gebied bent geweest (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). Vaccinatie dient dan minimaal 10 dagen voor aankomst te hebben plaats gevonden. In Brazilië komt in sommige gebieden dengue koorts (knokkelkoorts) voor. In Brazilië heeft zich onlangs ook het zika-virus verspreid. Dit virus wordt door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd goede anti-muggenmaatregelen te nemen. Er zijn recente aanwijzingen dat een zika-virusinfectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert zwangere vrouwen om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen ter voorkoming van tropische infectieziekten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van bijvoorbeeld geld en reisbescheiden. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Zakkenrollers en diefstal zijn steeds meer voorkomende verschijnselen geworden, met name in de grote steden. Neem daarom geen kostbare sieraden mee en houd uw bezittingen altijd in het oog.

Geld

De munteenheid is de Real. De koers voor 1 Real (BRL) bedroeg in december 2018 € 0,22. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Bedragen van BRL 10.000 of hoger, of een tegenwaarde hiervan, dienen te worden aangegeven. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 18.30 of 19.00 uur en op za. van 09.00 tot 13.00 uur. Sommige winkels sluiten eerder of zijn tijdens de lunchpauze gesloten. Grote winkelcentra zijn veelal tot 22.00 uur geopend. De openingstijden van banken zijn van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 16.30 uur.

Maaltijden

Brazilië kent veel regionale specialiteiten. Enkele van de meest traditionele gerechten zijn afgeleid van de Portugese en Afrikaanse keuken. Het nationale gerecht ‘feijoada’ is een stoofschotel van zwarte bonen, gedroogd, gerookt en gezouten vlees, chilipepers en knoflook, geserveerd met witte rijst in een soepbord. Populair in Brazilië is de ‘churrasco’, bestaande uit vlees dat gegrild wordt op een open vuur. De keuken van Bahia heeft een sterk Afrikaanse invloed. Vis is volop verkrijgbaar langs de kust. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 tot USD 40. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 4 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In het grootste deel van Brazilië is het in de zomermaanden 4 tot 7 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende de wintermaanden is het 3 tot 6 uur vroeger dan in Nederland.  Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Rio de Janeiro duurt gemiddeld 12 uur.

Taxi’s

Hoewel de meeste taxi’s een meter hebben, staat het werkelijk te betalen bedrag aangegeven op een lijst op het achterraam. Bij aankomst op de bestemming zal de taxichauffeur deze lijst raadplegen. Radiotaxi’s zijn meestal groter en voorzien van airconditioning, maar ook duurder.

Fooien

In de meeste restaurants en bars wordt 10% servicetoeslag berekend. Bij een goede service geeft men over het algemeen een extra fooi. Wanneer de servicetoeslag niet is inbegrepen, is een fooi van 10 tot 15% gebruikelijk. Een fooi voor kamermeisjes wordt op prijs gesteld. Kruiers ontvangen meestal USD 0.75 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

De netspanning in Brazilië varieert van 110 tot 220 volt en 60 hertz. Hotels zijn vaak voorzien van 110 en 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker en een adapter mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Brazilië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Carnaval

Tijdens de carnavalsperiode verlangen de meeste hotels in Rio de Janeiro en in Salvador een minimum verblijf van 5 tot 7 nachten. De strandhotels, waar veel Brazilianen gedurende deze periode hun vakantie doorbrengen, vereisen een minimum verblijf van 9 tot 10 nachten. Over het algemeen worden in deze periode hogere tarieven in rekening gebracht.

Feestdagen

1 november                   Allerheiligen
2 november                   Allerzielen
15 november                 Dag van de Republiek
20 november                 Sterfdag Zumbi dos Palmares
24-26 december            Kerstmis
31 december                 Oudejaarsavond
1 januari                        Nieuwjaarsdag
4-5 maart                      Carnaval
19-20 april                    Pasen
21 april                         Tiradentes Dag
1 mei                             Dag van de Arbeid
20 juni                           Corpus Christi
7 september                 Onafhankelijkheidsdag
12 oktober                    Dag van de Heilige Vrouwe Aparecida

Verder zijn er nog vele lokale religieuze feesten en historische evenementen.

Informatie

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD Den Haag
Tel.: 070 3023959
Fax: 070 3023950

Brazilië op internet: www.braziltour.com

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.