Landinformatie Brazilië

Coronavirus

(Update: 16 juni 2023)

Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot Brazilië. Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. Brazilië grenst in het noorden aan Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana, in het oosten aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan Uruguay en in het zuidwesten aan Argentinië, Paraguay en Bolivia en in het westen aan Peru en Colombia.

Bevolking

Het merendeel van de 213 miljoen inwoners woont in de grote steden zoals São Paulo en Rio de Janeiro. De bevolking van Brazilië is een mix van oorspronkelijk bewoners, Europeanen en Afrikanen. Ongeveer 55% van de bevolking is van Europese afkomst, 10% van Afrikaanse afkomst en 35% van gemengd bloed. 65% van de bevolking van Brazilië is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Portugese kolonisten.

Taal

De officiële taal in Brazilië is Portugees. Brazilië is het enige land in Zuid-Amerika waar Portugees wordt gesproken in plaats van Spaans. Veel Brazilianen spreken geen tweede taal. Degenen die wel een tweede taal spreken, spreken vanwege hun afkomst voornamelijk Engels of Spaans. Daarnaast zijn er veel inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben.

Klimaat

Brazilië kent verschillende klimaten. Het Amazonegebied in het noorden van het land heeft een tropisch klimaat. Het gebied tussen de Amazone en de Pantanal heeft een tropisch savanneklimaat. Het binnenland in het oosten heeft een warm steppeklimaat en in het zuiden heerst een warm zeeklimaat. Aan regen geen gebrek in Brazilië. Vooral in de regenwouden in de Amazone en in het uiterste oosten van het land (omgeving Recife) regent het vaak. Maar u vindt er ook voldoende zon. Grote delen van Brazilië hebben het hele jaar te maken met temperaturen van rond de 30°C. In het zuiden is het in de wintermaanden wat koeler, maar met 24°C nog steeds aangenaam.

Klimaattabel (Rio de Janeiro)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  25
Februari  27  24 
Maart  25  24 
April  25  24 
Mei  23  23 
Juni  22  22 
Juli  21  22 
Augustus  22  21 
September  22  21 
Oktober  23  22 
November  24  23 
December  24  23 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Er is niet één beste reistijd voor Brazilië te bedenken. De beste reistijd verschilt erg per regio vanwege de grootte van het land. Ondanks de verschillen in klimaat kan Brazilië het hele jaar door bezocht worden. Rio de Janeiro kunt u het beste bezoeken tussen december en maart wanneer het er warm en zonnig is. Het zijn ook de drukste maanden met veel evenementen waaronder het carnaval. In het noorden en noordoosten is het gedurende het hele jaar warm. De temperatuur komt over het algemeen niet onder de 25°C en in de zomer kan het zelfs 40°C worden. De maanden juli t/m december zijn de droogste maanden met aangename temperaturen. In het zuiden van Brazilië kunnen de zomers (januari t/m maart) erg warm zijn. De beste reistijd voor deze regio is daarom van maart t/m mei en van oktober t/m december. Er valt in deze maanden wel iets meer regen, maar de temperaturen zijn aangenamer.

Kleding

Wij adviseren voor Brazilië lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding. Het beste kunt u katoenen, luchtige kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater of fleece en regenjack of poncho. Wij raden tevens aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een goede muggenolie, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u een katoenen lange broek, katoenen shirts met lange mouwen en een zaklantaarn mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Brazilië heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat tot na het verblijf nog geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Brazilië zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitus A worden aanbevolen. In Brazilië komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Brazilië is de Braziliaanse real (BRL). De waarde van 10 real was in augustus 2023 ca. € 2,04. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven bij de Braziliaanse douane. U kunt met uw bankpas geld opnemen bij de meeste geldautomaten (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards zijn ook gangbaar in Brazilië, maar nog niet overal even goed. U kunt bij de meeste pinautomaten een creditcard gebruiken om geld op te nemen. Ergens betalen met een creditcard is echter vaak niet mogelijk. Alleen grote winkels zullen een creditcard accepteren. Het is daarom verstandig om ook wat Braziliaanse real in cash mee te nemen op reis zodat u in noodgevallen beschikt over voldoende geld. Amerikaanse dollars zijn het makkelijkst om te wisselen, maar Euro’s worden ook door ieder wisselkantoor geaccepteerd. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

De meeste winkels zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 18.30 of 19.00 uur en op za. van 09.00 tot 13.00 uur. Sommige winkels sluiten eerder of zijn tijdens de lunchpauze gesloten. Grote winkelcentra zijn veelal tot 22.00 uur geopend. De openingstijden van banken zijn van ma. t/m vrij. van 10.00 tot 16.30 uur.

Maaltijden

Brazilië kent veel regionale specialiteiten. Enkele van de meest traditionele gerechten zijn afgeleid van de Portugese en Afrikaanse keuken. Het nationale gerecht ‘feijoada’ is een stoofschotel van zwarte bonen, gedroogd, gerookt en gezouten vlees, chilipepers en knoflook, geserveerd met witte rijst in een soepbord. Populair in Brazilië is de ‘churrasco’, bestaande uit vlees dat gegrild wordt op een open vuur. De keuken van Bahia heeft een sterk Afrikaanse invloed. Vis is volop verkrijgbaar langs de kust. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 tot USD 40. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 4 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Brazilië kent verschillende tijdzones. In het grootste deel van Brazilië is het in de zomermaanden 4 tot 7 uur en in de wintermaanden 3 tot 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Rio de Janeiro duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Hoewel de meeste taxi’s een meter hebben, staat het werkelijk te betalen bedrag aangegeven op een lijst op het achterraam. Bij aankomst op de bestemming zal de taxichauffeur deze lijst raadplegen. Radiotaxi’s zijn meestal groter en voorzien van airconditioning, maar ook duurder.

Fooien

In de meeste restaurants en bars wordt 10% servicetoeslag berekend. Bij een goede service geeft men over het algemeen een extra fooi. Wanneer de servicetoeslag niet is inbegrepen, is een fooi van 10 tot 15% gebruikelijk. Een fooi voor kamermeisjes wordt op prijs gesteld. Kruiers ontvangen meestal USD 0.75 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Brazilië is 127 of 220 volt. Er worden stopcontacten van type N gebruikt.

Carnaval

Tijdens de carnavalsperiode verlangen de meeste hotels in Rio de Janeiro en in Salvador da Bahia een minimum verblijf van 5 tot 7 nachten. De strandhotels, waar veel Brazilianen gedurende deze periode hun vakantie doorbrengen, vereisen een minimum verblijf van 9 tot 10 nachten. Over het algemeen worden in deze periode hogere tarieven in rekening gebracht.

Feestdagen
2023  
1 januari Nieuwjaarsdag
20-21 februari Carnaval
7 april Goede Vrijdag
21 april Dag van Tiradentes
1 mei  Dag van de Arbeid
8 juni Corpus Christi
7 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Dag van Onze Lieve Vrouwe Aparecida
2 november Allerzielen
15 november Dag van de Republiek
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Ambassade van Brazilië
Mauritskade 19
2514 HD Den Haag
Tel.: 070 3023959
Fax: 070 3023950

Brazilië op internet: www.braziltour.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Brazilië

Vanaf 329,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany