Landinformatie Botswana

Coronavirus

(Update: 25 maart 2022)
De grenzen van Botswana zijn open voor reizigers. Dit land heeft een geel reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT BOTSWANA

  • Volledig gevaccineerde reizigers (een booster is nog niet vereist) hebben geen negatieve PCR-testuitslag nodig om Botswana binnen te komen. U dient een Engelstalig vaccinatiebewijs te kunnen laten zien. Een vaccinatie is volledig indien u twee vaccinaties heeft gekregen (voor Janssen geldt één vaccinatie). U dient een Engelstalig vaccinatiebewijs te kunnen laten zien.
  • Niet (volledig) gevaccineerde reizigers van 12 jaar en ouder hebben een negatieve PCR-test nodig niet ouder dan 72 uur voor vertrek om Botswana in te reizen. Bij aankomst in Botswana dient u op eigen kosten wederom een test te ondergaan. Het kan een aantal uren duren voordat u de uitslag heeft. Pas daarna mag u uw reis voortzetten.

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Botswana kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

De republiek Botswana grenst aan Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe.

Bevolking

Botswana telt circa 2,3 miljoen inwoners. De bevolking kan worden onderverdeeld in vijf groepen, waarvan de Tswana verreweg de grootste groep is.

Taal

De officiële taal van Botswana is Engels. Andere talen die gesproken worden zijn Tswana, Mbukushu, Naro, Subiya, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa.

Klimaat

In Botswana zijn de seizoenen tegengesteld aan die in Nederland. De winter valt in de maanden juni, juli en augustus. De zomer valt in de maanden november tot en met maart. Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen. Gemiddeld ligt de temperatuur in het noorden overdag in de wintermaanden (rond juli dus) iets onder de twintig graden. In de zomer stijgt de temperatuur bijna elke dag tot boven de dertig graden Celsius. De nachten zijn vooral in de winter erg koud. Met name in de Kalahari woestijn, waar dag- en nachttemperaturen het sterkst verschillen.

 
Klimaattabel (Maun)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  27 
Maart  26 
April  25 
Mei  22  10 
Juni  19  10 
Juli  19  10 
Augustus  22  11 
September  26  11 
Oktober  29 
November  29 
December  28 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Katoenen kleding is zeer comfortabel in Botswana. Vergeet u niet om in de wintermaanden een warme trui en in de zomermaanden regenkleding mee te nemen. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter. Tevens heeft u voor trekkings en wandelsafari’s stevige wandelschoenen nodig.

Reisseizoen

Botswana kan in ieder jaargetijde bezocht worden. De droge periode van juni t/m oktober is de beste tijd om het merendeel van Botswana te zien. De dieren zijn dan het makkelijkst te spotten. In de Okavango Delta staat in de periode juni-augustus het meeste water (de waterstand in de Delta hangt wel samen met de regenval in Angola en noord Botswana). De wegen zijn dan ook goed begaanbaar. In het natte seizoen januari-maart is het Makgadikgadi Pans National Park en de Kalahari interessant om te bezoeken met de migratie van zebra’s en wildebeesten. Tevens zijn er dan veel vogels en jonge dieren. In de maanden april en mei is het de beste tijd om de Kalahari te bezoeken.  

Reisdocumenten

Voor Botswana heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Botswana. Indien u niet langer dan 3 maanden in Botswana verblijft, heeft u geen visum nodig. Indien u niet de Nederlandse identiteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Botswana in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

De nationale munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP). 10 Pula was in september 2021 € 0,75. In Botswana is het veelal niet mogelijk om geld op te nemen met een Europese bankpas, u kunt echter vaak wel geld opnemen met een Visa creditcard. In een beperkt aantal plaatsen kunt u wel met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen. In Botswana moeten de entreegelden voor de nationale parken in Pula betaald worden. 

Openingstijden

De banken in Botswana zijn op werkdagen geopend van 08.30-15.30 uur en op zaterdag van 08.30-10.45. Winkels zijn op werkdagen veelal geopend van 08.00-17.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00/13.00 uur.

Tijdverschil en duur vliegreis

In Botswana is het in de winter 1 uur later dan in Nederland en in de zomer is er geen tijdsverschil. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Maun en/of Kasane bedraagt 13 uur.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Botswana. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa BWP 4-8 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van circa 10% gebruikelijk.

Voltage

De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Wij adviseren u een wereldstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Botswana geen vertrekbelasting te betalen.

Feestdagen 
2022  
1-2 januari Nieuwjaarsdag
2 april Goede Vrijdag
17-18 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
26 mei  Hemelvaartsdag
1 juli Sir Serertse Khama dag
18-19 juli Dag van de President
29-30 september Botswana dag
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Botswana op internet: www.botswanatourism.co.bw

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Botswana

Vanaf 1295,-
Vanaf 4282,-
Vanaf 2016,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany