Landinformatie Argentinië

Coronavirus

(Update: 8 april 2022)
De grenzen van Argentinië zijn open voor reizigers. Dit land heeft een geel reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT ARGENTINIË

  • Per 8 april zijn de meeste inreisregels voor toegang tot Argentinië opgeheven. U heeft geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test meer nodig.
  • Reizigers moeten wel nog in het bezit zijn van een medische reisverzekering met coronadekking.
  • Reizigers dienen binnen 48 uur voor aankomst een digitale gezondheidsverklaring in te vullen.

Meer informatie en andere voorwaarden voor reizen naar Argentinië kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl en de website van het toeristenbureau in Argentinië. Wij geven u graag meer advies.

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Argentinië is een groot en uitgestrekt land in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en het achtste grootste land ter wereld. Argentinië grenst in het noorden aan Bolivia en Paraguay, in het oosten aan Brazilië, Uruguay en de Atlantische Oceaan en in het zuiden en westen aan Chili.

Bevolking

Ruim de helft van de 45 miljoen inwoners woont in de hoofdstad en provincie Buenos Aires. Ongeveer 80% van de bevolking stamt af van Europese immigranten, vooral Italianen en Spanjaarden. Slechts 5% van de bevolking bestaat uit mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. 90% van de bevolking van Argentinië is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Argentinië is Spaans. Omdat een groot deel van de bevolking afstamt van Europese immigranten zijn er ook veel Argentijnen die Italiaans spreken. Daarnaast zijn er een aantal inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben. In de grote steden en op toeristische plekken spreken de Argentijnen een aardig woordje Engels.

Klimaat

Argentinië is een groot en uitgestrekt land. Het is het tweede grootste land van Zuid-Amerika en kent daardoor verschillende klimaatzones waarbij de gemiddelde temperatuur steeds verder afneemt naarmate u richting het zuiden reist. In het noordoosten heerst een subtropisch klimaat waar de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 40°C. In de winter liggen de temperaturen rond de 12°C en kan het flink regenen in de regenwouden. In het noordwesten vindt u de droge pampa’s. Ook hier heerst er een subtropisch klimaat maar er valt weinig regen. In het midden van Argentinië heerst een mediterraan klimaat waardoor het daar gedurende het hele jaar gemiddeld 20°C is. In het zuiden bevindt zich Argentijnse Patagonië en Tierra del Fuego. Hier heerst een zeeklimaat en is de gemiddelde temperatuur in de zomer 22°C en in de winter 5°C. Hoe zuidelijker u reist, hoe meer regen en/of sneeuw er valt.

Klimaattabel (Buenos Aires)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  22 
Februari  25  23 
Maart  23  20 
April  19  19 
Mei  15  15 
Juni  11  13 
Juli  11  11 
Augustus  12  12 
September  14  12 
Oktober  17  14 
November  21  17 
December  24  20
Klimaattabel (Ushuaia)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  11 
Februari  11 
Maart  10 
April 
Mei 
Juni 
Juli 
Augustus 
September 
Oktober 
November 
December  10 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Er is niet één beste reistijd voor Argentinië te bedenken. De beste reistijd verschilt erg per regio vanwege de grootte en lengte van het land. Aangezien Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. In het noorden van het land is het over het algemeen tropisch met warm en vochtig weer waardoor deze regio het hele jaar door kan worden bezocht. In de maanden april t/m oktober valt de minste regen maar is de temperatuur met 20 graden wel koeler. De beste reistijd voor Centraal-Argentinië is september t/m april. Dit is tevens de regio waar de wijn wordt geproduceerd. Februari en maart zijn de maanden dat de wijndruiven worden geoogst. Buenos Aires kunt u het beste bezoeken tijdens de herfst (april t/m juni) of de lente (september t/m december). In deze maanden is de temperatuur aangenaam, niet de warm en niet te koud. In de maanden juni t/m oktober kunt u in het merengebied rond Bariloche prachtig skiën. Bent u op zoek naar zon en warme temperaturen? Dan kunt u het beste van november t/m januari naar deze regio reizen. Het Argentijnse deel van Patagonië kan het beste bezocht worden van november t/m maart.

Kleding

Voor uw reis naar Argentinië moet u rekening houden met alle weersomstandigheden. In Buenos Aires en het noorden van Argentinië kan het erg warm zijn, dus luchtige en katoenen kleding zijn daarvoor aan te bevelen. Als u op reis gaat naar het zuiden van Argentinië adviseren wij om warme, wind- en waterdichte kleding mee te nemen. Een regenjas of –poncho kan altijd van pas komen. Neem ook een (fleece)trui of vest mee voor de koelere avonden. Daarnaast raden wij aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Argentinië heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Argentinië nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Argentinië zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. In Argentinië komt in sommige gebieden dengue (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar de volgende instanties: GGD Reisvaccinaties, Travel Clinic Erasmus MC en Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)

Veiligheid

Wees in de hoofdstad Buenos Aires en de grotere steden alert op diefstal, vooral op de busstations en in en rondom hotels. Dieven leiden hun slachtoffers vaak op verschillende manieren af. Algemeen geldt dat u zowel overdag als ’s avonds op uw hoede moet zijn. Vermijd stille straten en sloppenwijken. Verlies uw bezittingen niet uit het oog. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt). Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft in het kluisje op uw hotelkamer. Stakingen en demonstraties kunnen voorkomen, vooral in de Argentijnse zomervakantie die voor de kerst begint. Er kunnen ongeregeldheden zijn. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom samenscholingen en massabijeenkomsten.

Geld

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso (ARS). De waarde van 100 peso was in december 2021 ca. € 0,87. Zorg ervoor dat u tijdens u reis voldoende geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, Amerikaanse dollars als Argentijnse pesos zijn. In Argentinië kunt u vrijwel overal met euro’s en dollars betalen. Geld opnemen kan in Argentinië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat u uw bankpas op niveau ‘wereld’ zet voordat u uit Nederland vertrekt. Buiten de grote steden zult u waarschijnlijk niet kunnen pinnen. Creditcards worden in de meeste grote steden redelijk geaccepteerd als betaalmiddel. Vooral in hotels of grote winkels kunt over het algemeen met een creditcard betalen. Echter zijn in Argentinië nog heel veel plekken waar u alleen contant kunt betalen, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Het meenemen van een buffer in alternatieve valuta naar Argentinië is zeer aan te raden. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen, deze zijn immers zeer geliefd in Argentinië en zullen op alle wisselkantoren, maar ook in veel winkels geaccepteerd worden. Euro’s zult u in de grote steden ook kunnen wisselen, maar er is een sterke voorkeur voor de Amerikaanse dollar. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Amerikaanse dollars of euro’s omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 13.00 uur. Op zondag zijn de winkels gesloten, behalve in de grote winkelcentra. Openingstijden van banken en wisselkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Maaltijden

Uit eten gaan in Argentinië is een verrukkelijke ervaring. Maaltijden, wijn en service zijn over het algemeen uitstekend. Argentinië staat bekend om zijn rundvlees. Typische voorgerechten zijn empanadas (vleespasteitjes waarbij de vulling per regio verschilt), chorizo of morcilla (varkens- of bloedworst) en achuras (zwezerik). Populaire hoofdgerechten zijn bife de chorizo, tira de asado of lomo: gegrild rundvlees vergezeld van verschillende soorten salades. In Buenos Aires vindt u Franse, Italiaanse, Duitse, Spaanse, Griekse, Braziliaanse en Mexicaanse restaurants. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 5 tot USD 14. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 30. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 2 tot USD 5 gerekend.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Argentinië in de zomermaanden 5 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Buenos Aires duurt gemiddeld 14 uur.

Vervoer

U kunt op verschillende manieren door Argentinië reizen. Vanwege de grote afstanden ontkomt u niet aan enkele binnenlandse vluchten, maar u kunt sommige trajecten ook per comfortabele bus afleggen. Daarnaast is Argentinië zeer geschikt om zelf met een huurauto te verkennen. De verkeersveiligheid is te vergelijken met die in Nederland. Argentinië heeft een vrij dicht wegennet met een flink aantal auto(snel)wegen die goed worden onderhouden. In vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika is de infrastructuur goed. In het binnenland vindt u druk bereden verharde tweebaanswegen. De grote steden zijn te bereiken via snelwegen met meer banen. Naast de nationale en regionale wegen vindt u in Argentinië ook vele onverharde wegen met kuilen en hobbels. Hierdoor kan de reistijd tussen twee plaatsen flink toenemen. De onverharde wegen, bijvoorbeeld in het noorden en in Patagonië, kunnen het beste met een 4-wheel drive bereden worden.

Fooien

Het is gebruikelijk 10% van het eindbedrag als fooi achter te laten in cafés en restaurants. Een fooi voor kamermeisjes, kruiers en taxichauffeurs wordt op prijs gesteld. Een chauffeur of gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Argentinië is 220 volt. Er worden stopcontacten van type C en type I gebruikt.

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
28 februari-1 maart Carnaval
24 maart Herdenkingsdag van de Waarheid en Rechtvaardigheid
2 april Dag van de Veteranen en slachtoffers Falklandoorlog 
15 april Goede Vrijdag
1 mei  Dag van de Arbeid
25 mei  Dag van de Revolutie
17 juni Dag van Martín Miguel de Güemes
20 juni Dag van de Vlag
9 juli Onafhankelijkheidsdag
15 augustus Dag van José de San Martín
10 oktober Dag van respect voor culturele diversiteit
21 november Soevereiniteitsdag 
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Argentinië op internet: www.turismo.gov.ar.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Argentinië

Vanaf 3999,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany