Landinformatie Antarctica

Ligging

Antarctica ligt op de zuidpool van de aarde. De naam stamt af van een Griekse term die ’tegenover het noorden’ betekent. In grootte is Antarctica het vijfde continent, na Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. Het continent wordt omringd door de Atlantische, Indische en Grote Oceaan.

Bevolking

Het continent heeft geen permanente bewoners, maar gemiddeld verblijven er 1.000 mensen op Antarctica. Zij vormen de bemanning van de poolstations voor wetenschappelijk onderzoek. Sommige daarvan zijn het hele jaar door bemand, andere alleen in de zomer. Er wordt door ongeveer 30 landen onderzoek op Antarctica gedaan, met Argentinië en Rusland als koplopers in het aantal onderzoeksstations.

Klimaat

Antarctica is het koudste en droogste continent van de aarde. In het binnenland wordt het zelfs in de korte zomer niet warmer dan -20 graden Celsius. Aan de kust en op het Antarctisch schiereiland is het minder koud, met in de zomer een gemiddelde temperatuur die rond het vriespunt ligt. Aan de kustzone en de westzijde van het Antarctisch schiereiland valt ook de meeste neerslag. Er waait een constante oostenwind.

Kleding

Reist u naar Antarctica, dan is goede kleding essentieel. Een warme en waterdichte jas is onmisbaar, alsmede een goede regenbroek en rubberlaarzen met een goed profiel. Aan boord van de schepen zijn rubberlaarzen en/of sneeuwschoenen beschikbaar die u kunt lenen. Verder adviseren wij de volgende kledingstukken mee te nemen: waterdichte handschoenen of wanten, een warme muts, fleecetruien of -vesten, wollen sokken en thermo-ondergoed. Vergeet ook uw zonnebril en zonnebrandmiddel (met een minimale beschermingsfactor van 15) niet. En uw verrekijker!

Reisseizoen

Antarctica kunt u uitsluitend in onze wintermaanden bezoeken, van november t/m maart. Elke periode kent unieke gebeurtenissen. In november en begin december smelt het winterijs, wat gigantische drijvende ijsschotsen tot gevolg heeft. Het is ook het paringsseizoen van pinguïns en andere zeevogels. In december zijn de zeeolifanten druk met het verdedigen van hun harem en de eerste walvissen komen naar de voedselrijke wateren. Vanaf medio december tot januari krijgen de pinguïns en pelsrobben hun jongen. In deze periode zijn de dagen het langst en dit zorgt voor bijzonder licht. Het aantal walvissen en pelsrobben is het grootst in februari en maart. In maart gaan de pinguïnkuikens op onderzoek uit en krijgen zij hun eerste zwemles.

Reisdocumenten

Omdat u in Argentinië aan boord gaat van het expeditieschip, gelden de vereisten voor dit land. Voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Argentinië nog tenminste 3 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wel is het raadzaam om pillen tegen zeeziekte mee te nemen, met name voor de oversteek van de Drake Passage, die bekend staat vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden. In dit gebied tussen Kaap Hoorn en de Zuidelijke Shetlandeilanden komen de Atlantische en Grote Oceaan samen, waardoor een sterke golfslag ontstaat. 

Geld

Aan boord van de expeditieschepen kunt u veelal betalen in Amerikaanse dollars of euro’s. Tevens worden betalingen per creditcard geaccepteerd waaronder Mastercard, Visa en American Express. Wij adviseren u om aan boord ca. USD 300 tot USD 400 in contanten mee te nemen, in kleine biljetten.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het enorme continent Antarctica kent diverse tijdzones met verschillen van 5 tot 12 uur met Nederland. De gebieden die door de expeditieschepen worden aangedaan liggen in de tijdzone van Argentinië. Het is in Argentinië in de zomermaanden 5 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Buenos Aires duurt gemiddeld 14 uur. Vanuit Buenos Aires vliegt u in ca. 3 uur naar Ushuaia.

Vervoer

De meeste expedities nemen twee tot tweeënhalve vaardag in beslag voordat Antarctica wordt bereikt. Reizigers die opzien tegen de oversteek van de beruchte Drake Passage kunnen ook per vliegtuig(je) naar het Antarctisch schiereiland reizen. Hierdoor wordt de reistijd verkort tot minder dan twee uur. Ter plaatse volgt u dan dezelfde route langs de hoogtepunten van Antarctica als tijdens de andere cruise-expedities.

Fooien

Het is gebruikelijk om aan het einde van de cruise-expeditie de bemanning van het schip een fooi te geven. Advies over de hoogte van het bedrag ontvangt u bij de reisbescheiden die u voor vertrek toegestuurd krijgt. Als gemiddelde kunt u USD 15 per persoon per dag aanhouden.

Voltage

Het voltage op de expeditieschepen is afhankelijk van de vlag waaronder het schip vaart. Deze kan 110 volt en soms 220-240 volt bedragen. Wij adviseren u om een wereldstekker mee te nemen.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Antarctica

Vanaf 6700,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany