BESTEMMINGEN

Een review uit Argentinië

Adembenemend mooie landschappen in Noord-Argentinië & Chili

Anouk van Wendel de Joode [werkzaam bij NBBS] over een reis in Argentinië op 1 juni 2023

De laatste keer dat ik in Argentinië was, was in december 2019. Toen bezocht ik Buenos Aires en de meest zuidelijke stad ter wereld, Ushuaia. Nu ruim drie jaar later keer ik weer terug naar het land van de tango, voetbal, steaks en rode wijn. Dit keer ga ik samen met collega Jacqueline op inspectiereis naar het noorden van Argentinië. En we steken ook de grens over naar Chili.

 

Geld wisselen en fietsen door Buenos Aires

Als ik aankom in Buenos Aires staat Jacqueline me op te wachten in het hotel. Zij is een paar dagen eerder naar Argentinië gevlogen en heeft ook het zuiden van Argentinië (en Chili) bezocht. Tijdens het ontbijt vertelt ze me hier alles over. Daarna hebben we in de lobby van het hotel een afspraak met ene Carlos om geld te wisselen. Dat gaat er in Argentinië namelijk anders aan toe dan je zou verwachten.

Het land heeft jammer genoeg al jaren last van enorme inflatie. De Argentijnse peso is steeds minder waard geworden. De Argentijnen willen daarom graag hun pesos omwisselen naar de veel waardevollere dollars of euro’s. Hierdoor is een officieuze geldmarkt ontstaan waarop de dollar en euro soms meer dan het dubbele waard zijn. Dit wordt ook wel de ‘blue dollar rate’ genoemd. Heel strikt genomen is het illegaal, maar de Argentijnse overheid gedoogt het. Wij willen onze euro’s natuurlijk wel wisselen tegen deze zogenaamde blauwe koers en niet tegen de officiële koers. En daar hebben we Carlos voor. Hij neemt ons mee naar een hoekje in het hotel en haalt een tas met geld tevoorschijn. We wisselen € 200,- om voor 72.000 pesos. Wat een biljetten! Als we dit bij de bank hadden gedaan, hadden we maar 47.000 pesos gekregen. Een behoorlijk verschil dus.

Na deze schimmige (maar hier volkomen normale) geldwisseldeal wandelen we van ons hotel naar de wijk San Telmo, waar elke zondag een markt wordt gehouden. De perfecte plek om souvenirs te scoren. ’s Middags staat er een fietstour op het programma. Buenos Aires heeft een hoop verschillende wijken met elk een eigen karakter en geschiedenis. Vanaf Plaza San Martín maken wij een fietstocht door de wijken Recoleta & Palermo op deze heerlijke zonnige herfstdag. Terwijl wij lekker op ons gemak door de stad fietsen vertelt onze gids interessante verhalen. Buenos Aires is een heel fijne stad en voelt heel Europees aan. Het is net alsof je in Parijs, Rome of Madrid bent.

Empanadas eten in Salta

De volgende dag vliegen we in ca. 2 uur naar Salta. Vanwege de mooie ligging in de Lerma vallei en de prachtige koloniale gebouwen is Salta waarschijnlijk de meest charmante stad in het noordwesten van Argentinië. Maar first things first: we gaan empanadas eten! In Argentinië heeft elke provincie zijn eigen variant. En in het noordwesten, vooral in Salta, schijn je de beste te kunnen vinden. We belanden bij La Tacita; een heel klein en simpel restaurant waar je normaal gesproken zo voorbij zou zijn gelopen. Terwijl wij genieten van onze empanadas hebben we een prachtig uitzicht op de kleurrijke San Francisco basiliek. Daarna lopen we door de gezellige straatjes naar het park en nemen we de kabelbaan naar de top van de San Bernardo heuvel voor een mooi uitzicht over de stad.

Prachtige landschappen in de Calchaquí vallei

Onze gids Mauricio staat met zijn stoere 4×4 truck op ons te wachten. De mooie rit van 350 kilometer door de Calchaquí vallei kan beginnen! Kort nadat we Salta achter ons hebben gelaten, rijden we opeens door een subtropisch regenwoud. Dat hadden we hier niet verwacht. We rijden verder de bergen in en het landschap blijft veranderen. Overal waar we kijken staan op de berghellingen metershoge cactussen. Het kleurencontrast is geweldig. Rode bergen, hier en daar bedekt met groene planten en bomen en een strakblauwe lucht. We verlaten de geasfalteerde weg en gaan verder op een onverharde weg. De 4×4 truck komt nu wel van pas. Dit deel van de route, genaamd Cuesta del Obispo, bestaat uit zigzaggende haarspeldbochten. We rijden steeds verder omhoog tot we aankomen bij Piedra del Molino, het hoogste punt op 3.400 meter. Wat een prachtig uitzicht! Hier staan ook wat kraampjes waar we een stukje lama salami kunnen proeven. Jammie!

In het schattige stadje Cachi stoppen we om te lunchen. Daarna hobbelen we weer lekker verder over de zandweg en komen aan in het afgelegen dorpje Molinos. Het hoogtepunt langs deze route moet echter nog komen. Bij Mirador El Ventisquero maken we een korte wandeling een heuvel op. Eenmaal boven staan we met open mond te kijken naar het buitenaards mooie landschap. Niet normaal wat we vandaag allemaal gezien hebben, zoveel verschillende landschappen langs één route.

Wijn proeven in Cafayate

Cafayate is een klein gezellig koloniaal stadje gelegen op 1.680 meter hoogte, dat wordt omgeven door bergen, wijngaarden en bodega’s. Er hangt hier een fijne sfeer. Op het centrale plein zijn leuke winkeltjes, terrasjes en restaurants. In Cafayate vind je tevens de mooiste wijngaarden van Argentinië. Het is vooral bekend om de witte Torrontés wijn. Wij bezoeken één van de wijngaarden in de buurt waar we een rondleiding krijgen en meer leren over de wijnproductie. Heel interessant! Aan het einde van de tour schenkt de gids vier verschillende wijnen in om te proeven. Het is ten slotte al 11.00 uur. We proberen de beroemde witte Torrontés wijn maar ook onze favoriete rode Malbec.

Spectaculaire rit door de schelpenkloof

Via de 70 kilometer lange en imposante Quebrada de las Conchas, ofwel de schelpenkloof, rijden we terug naar Salta. Het landschap in deze kloof is wederom adembenemend mooi. Je vindt hier rotsformaties van zand en klei die zijn vernoemd naar datgene waar ze op lijken. Bijvoorbeeld het kasteel, de kerktoren, de pad en het amfitheater. Dankzij de regen en wind zien sommige rotsformaties er nogal surrealistisch uit. En het kleurencontrast is ook weer prachtig!

Argentijnse night out in Salta

Als we terugkomen in Salta besluiten we ’s avonds te gaan eten bij één van de folkloristische peñas waar Salta om bekend staat. Een peña is een bar waar je heerlijke lokale gerechten en Argentijnse wijnen kunt proeven terwijl je geniet van traditionele live muziek. Bij La Casona del Molino bestellen we een goede fles Malbec en twee enorme biefstukspiesen en ondertussen genieten we van de live muziek. We worden omringd door Argentijnen. Iedereen zingt en klapt mee op de muziek. Een echte Argentijnse night out met onwijs lekker eten.

Hornocal: de spectaculaire berg van de 14 kleuren

Ten noorden van Salta ligt de Humahuaca kloof. Hier vind je wederom schitterende landschappen. In Purmamarca stoppen we bij Cerro de los Siete Colores; de zevenkleurige heuvel. Nadat we de Steenbokskeerkring passeren, stoppen we langs de weg om een mooie foto te maken van de Pollera del Coya heuvel die op een damesrok lijkt. In het dorpje Uquía bezoeken we het bekende witte kerkje waar één van de muren binnen is versierd met bladgoud. En dan is het tijd voor het hoogtepunt van deze dag; Hornocal. Via een 20 kilometerlange zandweg rijden we steeds hoger de bergen in tot we een hoogte bereiken van 4.350 meter. En dan zien we Hornocal voor het eerst in z’n geheel. WAUW! De berg van de 14 kleuren stelt niet teleur. Ongelofelijk mooi!

Met de bus van Purmamarca in Argentinië naar San Pedro de Atacama in Chili

Het is tijd om Argentinië te verlaten. Vanuit Purmamarca pakken we de bus naar San Pedro de Atacama in Chili. Ze doen hier niet aan bushaltes dus we wachten gewoon aan de kant van de weg. Eerlijk gezegd zagen we van te voren een beetje op tegen de busrit van 8 uur, maar het viel echt alles mee. Het was een zeer comfortabele rit en we hadden fijne stoelen. De rit gaat dwars door de Andes, prachtig! We rijden over kronkelende bergweggetjes en over een zoutvlakte. Halverwege is de grensovergang. Hier moeten we de bus uit voor de paspoortcontrole op het immigratiekantoor. Onze koffers moeten ook door de security. Dit kost allemaal wel wat tijd, maar het is ook fijn om even de benen te strekken en een frisse neus te halen. Zodra we Chili in rijden, veranderd het landschap. We rijden nu door een woestijn en hebben een mooi uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en vulkanen. Voor we het door hebben, hebben we onze eindbestemming bereikt; het pittoreske woestijndorpje San Pedro de Atacama.

Atacama woestijn: stomende geisers, sprankelende lagunes en onwerkelijke maanlandschappen

Wij verblijven drie dagen in de droogste woestijn ter wereld. Vanwege de uitgestrektheid en de vele bezienswaardigheden kun je je hier prima een hele week vermaken. Tijdens onze eerste ochtend staan we om 05.00 uur op en rijden we 1,5 uur in het donker door de hooglanden van Noord-Chili naar de Tatio geisers die op 4.300 meter hoogte liggen. We begeven ons nu op één van de belangrijkste en hoogstgelegen geothermische velden ter wereld. Terwijl de zon langzaam boven de bergen komt, maken we een wandeling langs de spuitende geisers en de bronnen met kokend water en modder.

De volgende dag bezoeken we de prachtige Miscanti & Meñique lagunes. Het is windstil waardoor we de weerspiegeling van de omliggende bergen en vulkanen perfect in de lagune kunnen zien. Op onze laatste dag worden we wederom vroeg opgehaald. Onze gids brengt ons naar een heuvel net buiten San Pedro de Atacama. Hier zet hij een tafel en twee stoeltjes klaar. ‘Ga lekker zitten en geniet van de zonsopkomst terwijl ik jullie ontbijt klaarzet’. Wauw! We hebben nog nooit op zo’n magische plek ontbeten. Daarna rijden we door naar Valle de la Luna oftewel de Maanvallei. Hier vind je onwerkelijke maanlandschappen, zoals de naam al doet vermoeden. Het ruige landschap met hoge zandduinen en spectaculaire rotsformaties is schitterend. De meeste reizigers bezoeken de vallei aan het eind van de middag, maar doordat wij er zo vroeg zijn, zijn we zo goed als de enige hier wat het nog specialer maakt.

Korte kennismaking met Santiago de Chile met als afsluiter een wijnproeverij

We eindigen onze reis in de hoofdstad van Chili. Santiago is één van de modernste en meest welvarende steden van Zuid-Amerika. Maar in het historisch centrum zien we tijdens de stadstour ook veel koloniale gebouwen. Daarna rijden we door naar de San Cristóbal heuvel waar we met een trammetje naar boven gaan. Hier zien we pas echt hoe groot deze stad is. Aan de andere kant van de heuvel pakken we de kabelbaan om weer naar beneden te gaan zodat de chauffeur ons daar kan oppikken. We rijden de stad uit en komen 45 minuten later aan bij de Santa Rita wijngaard. Eén van de oudste en grootste wijngaarden van Chili. Met paard en wagen rijden we een stukje over hun terrein. Overal waar je kijkt zie je wijngaarden omringd door bergen. Terwijl we langs de wijnranken lopen, mogen we druiven plukken om ze te proeven. We bezoeken ook de fabriek en de wijnkelder. Per dag worden hier maar liefst 300.000 flessen gebotteld. We sluiten de tour en onze reis af met een gezellige wijnproeverij in één van de mooie tuinen van de Santa Rita wijngaard. ¡Salud!

Het noorden van beide landen heeft ons echt verrast. De landschappen zijn in werkelijkheid nog veel mooier dan we verwacht hadden. Dat in combinatie met het lekkere eten en de heerlijke wijnen zorgt ervoor dat wij het liefst zo snel mogelijk weer terug willen. 

Tips:

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany