Landinformatie Zuid-Afrika

Coronavirus: inreisverbod voor onbepaalde tijd

De overheid van Zuid-Afrika heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Vanaf 18 maart worden passagiers uit de Europese Unie niet meer toegelaten. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Als reisorganisatie voeren wij t/m 18 juni geen reizen naar Zuid-Afrika uit. (Update: dinsdag 12 mei 2020 14.00 uur). 

Ligging

De republiek Zuid-Afrika ligt op de uiterste zuidpunt van het Afrikaanse continent en grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het oosten grenst deels aan Mozambique. De Atlantische Oceaan bevindt zich ten westen en de zuid(oost)kust grenst aan de Indische Oceaan. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1,22 miljoen km² en is daarmee ongeveer 29 keer zo groot als Nederland.

Bevolking

Zuid-Afrika heeft ca. 49,3 miljoen inwoners. De bevolking kan onderverdeeld worden in een viertal, in etnisch en cultureel opzicht van elkaar verschillende groepen: kleurlingen, blanken, Aziaten en zwarten. De zwarte bevolking valt in een groot aantal stammen uiteen, waarvan de Zulu’s en de Xhosa het talrijkst zijn.

Taal

Engels en Afrikaans zijn de officiële talen. Het Afrikaans heeft zich ontwikkeld uit het Nederlands van de eerste kolonisten. In de loop der tijd is de taal aangevuld met woorden uit het Engels en andere Afrikaanse talen en zijn sommige woorden van betekenis veranderd. Het is echter goed mogelijk om met Afrikaanssprekende mensen te converseren.

Klimaat

Drie factoren zijn bepalend voor het Zuid-Afrikaanse klimaat: de ligging ten zuiden van de evenaar, de twee zeeën die het land omspoelen en de betrekkelijke hoogte van het binnenland. In het grootste deel van het land is sprake van een betrekkelijk gematigd klimaat, behalve in de zuidwestelijke Kaapprovincie waar een Middellandse Zeeklimaat heerst. Aan de kust van Natal en het noordoosten van Mpumalanga heerst een subtropisch klimaat. In de Grote Karoo en de noordwestelijke Kaapprovincie valt nauwelijks neerslag. De Zuid-Afrikaanse winter valt in de maanden juni, juli en augustus, de zomer van november tot en met februari.

Klimaattabel (Johannesburg)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22 
Februari  22 
Maart  20 
April  18 
Mei  15 
Juni  13 
Juli  12 
Augustus  16 
September  18 
Oktober  21 
November  21 
December  22  10 

 

Klimaattabel (Kaapstad)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  11  19 
Februari  22  10  18 
Maart  21  19 
April  19  18 
Mei  16  17 
Juni  15  17 
Juli  14  15 
Augustus  15  15 
September  16  16 
Oktober  18  17 
November  20  10  17 
December  22  11  18

 

Watersituatie
Zuid-Afrika kent periodes met weinig regenval, waarin de watervoorraad beperkt kan zijn in de Kaapprovincies. Sommige hotels hanteren een duurzaam waterbeleid door bijvoorbeeld handdoeken minder vaak te verschonen of het zwembad te vullen met zoutwater. Er is geen gebrek aan drinkwater en er is voldoende water voor de normale persoonlijke hygiëne. Wij verzoeken u echter tijdens uw verblijf spaarzaam met water om te gaan.

Kleding

Katoenen kleding is zeer comfortabel in Zuid-Afrika. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen, omdat het tijdens game-drives in de ochtend en avond en in de hoger gelegen gebieden ’s avonds flink kan afkoelen. In hotels en restaurants verwacht men dat u ‘smart casual’ gekleed gaat. T-shirts, spijkerbroeken en sportschoenen zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter. Tevens heeft u voor trekkings en wandelsafari’s stevige wandelschoenen nodig.

Reisseizoen

Zuid-Afrika kan in ieder seizoen bezocht worden. De droge, koele tijd van mei tot en met augustus is zeer goed voor het bekijken van wild. Het gras is kort en er zijn niet veel bladeren aan de bomen waardoor het makkelijk is om het wild te spotten. De meeste regen valt van december t/m februari. De lente (september en oktober) brengt ook in de wildparken voordelen met zich mee: grote delen van het land staan prachtig in bloei en veel dieren hebben namelijk jongen! Het beste reisseizoen voor Mozambique is de periode april t/m oktober.

Reisdocumenten

Voor Zuid-Afrika heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Brengt u een bezoek aan Lesotho dan dient uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Zuid-Afrika. Indien u niet langer dan 3 maanden in Zuid-Afrika verblijft, heeft u geen visum nodig. Aan de grens kan men u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf te overleggen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Let op! Update 20 november 2019. Tot en met begin november 2019 dienden ouders die met kinderen reizen een officieel, Engelstalig geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, te kunnen overhandigen. Volwassenen die niet met eigen kinderen reisden, hadden tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is inmiddels aangepast: in Zuid-Afrika zijn deze documenten niet meer vereist. Als een minderjarige zonder begeleiding reist, is er wel extra documentatie nodig. Kijk hiervoor op de website van Home Affairs in Zuid-Afrika. Houd er wel rekening mee dat de Nederlandse Marechaussee bij de paspoort controle om een toestemmingsbrief of -formulier kan vragen als een minderjarige met één ouder reist. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Rijksoverheid.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Zuid-Afrika in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur is aan te bevelen bij een bezoek aan bepaalde delen van Limpopo, Mpumalanga en Kwazulu-Natal (vooral van september t/m mei); tevens is een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A aan te raden. Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Over het algemeen zijn Zuid-Afrikanen vriendelijk en voorkomend. Waardevolle spullen en geld kunt u echter beter achterlaten in de hotelkluis of zeer onopvallend met u meedragen. Het is af te raden ’s avonds in de grote steden over straat te lopen. Sommige delen van de grote steden zijn overdag evenmin geschikt om te voet te verkennen.

Geld

De nationale munteenheid is de Rand (ZAR). 100 Rand was in oktober 2019 ca. € 6. U mag maximaal ZAR 5.000 in- en/of uitvoeren. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Buitenlandse valuta moeten bij aankomst worden aangegeven. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. In diverse plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. Creditcards van American Express, Diners, Visa en Master Card zijn geaccepteerde betaalmiddelen in de meeste hotels en -restaurants. Bij het betalen van borgsommen voor autohuur zijn ze zelfs vereist.

Openingstijden

De banken zijn op werkdagen geopend van 08.30/09.00-15.30 uur. Op zaterdag zijn ze open van 08.00/08.30-11.00 uur. Op werkdagen zijn winkels van 08.00/08.30-17.00/18.00 uur geopend, op zaterdag van 08.00-13.00 uur. Shopping malls en supermarkten zijn tot 18.00 uur geopend.

Maaltijden

Braai, breakfast en curry. Het eten in Zuid-Afrika biedt voor elk wat wils. Een braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue, met ‘boerewors’ en steaks van allerlei soorten wild is niet te versmaden. Als tussendoortje wordt vaak biltong gegeten, gedroogd en gekruid vlees van runderen of van wild. Durban is bekend om de curries uit de Indiase keuken, terwijl u in en om Kaapstad kunt genieten van Maleise gerechten als springbokpastei en boboti, een heerlijk gehaktgerecht.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Zuid-Afrika is het in de winter 1 uur later dan in Nederland en in de zomer heeft Zuid-Afrika dezelfde tijd als Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Johannesburg duurt gemiddeld 11 uur (Kaapstad gemiddeld 12 uur).

Vervoer

Auto De internationale autoverhuurbedrijven hebben filialen in de meeste steden. U kunt een auto met chauffeur huren, maar zelf rijden is ook heel goed mogelijk. Het wegennet is op de meeste plaatsen van goede kwaliteit. Houdt u er wel rekening mee dat het verkeer links rijdt.
Trein Een reis met de 5-sterren Rovos Rail en Blue Train is een ervaring die u eens in uw leven meegemaakt moet hebben. Er zijn diverse routes.
Vliegtuig/helikopter Tussen de grote steden en naar toeristisch belangrijke plaatsen bestaan frequente verbindingen.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.

Wildcard Nationale Parken

Het is mogelijk in Zuid-Afrika een Wildcard voor de nationale parken aan te schaffen. Deze kaart kunt u online (https://www.sanparks.org/wild_new/default.php) en ter plaatse kopen (bij de ingang van de nationale parken) en het voordeel is dat u niet bij elk bezoek aan een nationaal park in Zuid-Afrika entreegelden hoeft te betalen. Indien u tijdens uw reis meerdere parken wil bezoeken kan het zelfs voordeliger zijn. Met de Wildcard heeft u toegang tot meer dan 80 nationale parken in Zuidelijk Afrika. De kosten bedragen ZAR 2450 per persoon. Een ‘Couples Wildcard’ (2 volwassenen of 1 volwassenen en 1 kind) ZAR 3830 en een ‘Family Wildcard’ (tot 7 personen waarvan maximaal 2 volwassenen) ZAR 4585.

Kinderen tijdens rondreizen

Het komt voor dat men tijdens onze tours in hotels overnacht die niet toegankelijk zijn voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het betreft hier voornamelijk enkele zeer luxe hotels. Informeer hiernaar bij boeking.

Fooien

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk fooi te geven. In de betere restaurants wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan kunt u een fooi geven van ca. 10%. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. ZAR 5-10 gebruikelijk. Bij de meeste tankstations staat er een medewerker klaar om uw tank te vullen. Ook hier is het gebruikelijk een kleine fooi van ca. ZAR 5 te geven. Voor uw chauffeur/gids tijdens een safari of tour geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag.

Voltage

De netspanning is 220/230 volt, behalve in Port Elizabeth (220/250 volt) en Pretoria (250 volt). U kunt universeelstekkers ter plaatse kopen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Zuid-Afrika ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2020
1 januari Nieuwjaarsdag
21 maart Dag van de Mensenrechten
10 april Goede Vrijdag
12-13 april Pasen
27 april Dag van de Vrijheid
1 mei Dag van de Arbeid
16 juni Dag van de Jeugd
9 augustus Dag van de Vrouw
24 september Heritage Day
16 december Dag van de Verbroedering
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Jozef Israëlskade 48a
1072 SB Amsterdam, tel.: 020 471 3181
E-mail: information@southafrica.net

Zuid-Afrika op internet: www.southafrica.net

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany