Landinformatie USA

Ligging

Noord-Amerika ligt tussen de 25ste en 48ste breedtegraad. De totale oppervlakte is 9.370.000 km². De USA is onderverdeeld in 50 staten. Aan de westkust grenst Amerika aan de Stille Oceaan en aan de oostkust aan de Atlantische Oceaan. Om u enig idee te geven van de grootte van dit continent: de afstand van oost naar west is bijna 5.000 km! Alaska en Hawaii behoren eveneens tot de Verenigde Staten.

Bevolking

Het totale aantal inwoners bedraagt ongeveer 305 miljoen. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 28 inwoners per km², waarbij staten als Californië en New York een veel hogere bevolkingsdichtheid hebben. De oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten zijn de Indianen. De Noormannen brachten in de 11e eeuw als eerste een bezoek aan Noord-Amerika. In 1620 kwamen de eerste Pelgrims aan in Plymouth Rock bij Boston. Zij worden gezien als de eerste ‘settlers’. In de 16e en 17e eeuw kwamen er veel slaven vanuit Afrika naar de Verenigde Staten. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een multiculturele samenleving.

Taal

De officiële taal is Engels. In Florida wordt over het algemeen tevens veel Spaans gesproken.

Klimaat
Klimaattabel (San Francisco)    

Maand

T Gem Zon Regen T W
Januari  12  13 
Februari  13  12 
Maart  14  12 
April  14  13 
Mei  15  10  13 
Juni  16  11  14 
Juli  16  10  14 
Augustus  16  15 
September  18  15 
Oktober  17  14 
November  15  13 
December  12  13
Klimaattabel (Las Vegas)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari  12 
Maart  15 
April  20  11 
Mei  26  12 
Juni  31  13 
Juli  35  12 
Augustus  33  11 
September  29  11 
Oktober  22 
November  14 
December 
Klimaattabel (New York)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart  10 
April  13 
Mei  15  10  11 
Juni  23  16 
Juli  26  19 
Augustus  25  21 
September  18  20 
Oktober  16  17 
November  10  12 
December 
Klimaattabel (New Orleans)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14  19 
Februari  16  20 
Maart  19  21 
April  22  23 
Mei  26  24 
Juni  28  10  10  26 
Juli  30  13  28 
Augustus  30  12  28 
September  28  28 
Oktober  23  27 
November  18  23 
December  15  22
Klimaattabel (Miami)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  21  23 
Februari  21  22 
Maart  23  23 
April  24  10  24 
Mei  27  26 
Juni  28  10  10  27 
Juli  29  10  12  28 
Augustus  29  10  12  28 
September  28  15  28 
Oktober  26  12  27 
November  23  24 
December  22  23 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

De USA kan in elk jaargetijde worden bezocht. Miami, Las Vegas en New Orleans zijn populaire bestemmingen voor de Spring Break, een vakantie op universiteiten en scholen in de USA. Wij raden u aan om tijdens deze periode niet in Miami, Las Vegas of New Orleans te verblijven, vanwege de overlast van feestende jongeren. De Spring Break vindt plaats van 24 februari t/m 2 maart 2024.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit de Verenigde Staten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming (ESTA) USA

Alle reizigers dienen voorafgaand aan reizen per vliegtuig, over land of per cruiseschip naar en via de Verenigde Staten reistoestemming aan te vragen via het Electric System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of staatsburgers van landen die deelnemen aan het visum ontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen.

  • De aanvraag dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov of via de mobiele app ESTA Mobile. Rechtsbovenin de website kunt u de taal wijzigen naar Nederlands.
  • In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit het cijfer nul. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren.
  • Er wordt per aanvraag USD 21 in rekening gebracht en de betaling vindt online plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.
  • Er zijn bedrijven/websites waar u tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunt laten regelen. Wij adviseren u echter altijd gebruik te maken van bovengenoemde officiële website.
  • Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de USA inreizen over land, via Mexico of Canada, dienen naast in het bezit te zijn van een geldige ESTA bij aankomst het I-94W formulier in te vullen en USD 6 p.p. administratiekosten te betalen.
  • ESTA is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen kan u worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd.
  • In het Point of Contact invoerveld adviseren we u UNKNOWN in te vullen, zodat u deze gegevens niet meer hoeft aan te passen bij eventuele toekomstige reizen.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië, heeft u op of na 1 maart 2011 naar één van deze landen gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Cuba, heeft u op of na 12 januari 2021 naar Cuba gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
Gezondheid

Voor het reizen naar de USA zijn geen vaccinaties vereist. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

De USA staat bekend als een veilige bestemming. Toch raden wij u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Daklozen in San Francisco en andere steden

In veel steden in de Verenigde Staten en Canada leeft een groot aantal daklozen. San Francisco is één van deze steden. Dit probleem is gegroeid nadat tijdens de coronacrisis meer mensen in financiële problemen zijn geraakt. Daklozen zijn vaak nadrukkelijk aanwezig, maar ervaring leert dat ze niet gevaarlijk zijn. Bij de boeking van hotels vermijden wij wijken waar daklozen tot overlast kunnen leiden. In San Francisco zult u echter in de hele stad daklozen tegenkomen. De meeste opvangcentra liggen in de wijk Tenderloin ten zuiden van Union Square, waar zich ook veel hotels bevinden vanwege de centrale ligging. De minste overlast is in de omgeving van Fisherman’s Wharf. Wij adviseren u om ’s avonds gebruik te maken van een taxi.

Geld

De Amerikaanse munteenheid is de Amerikaanse dollar (USD). Een USD is circa € 0,91 (januari 2024). Bedragen in contanten boven USD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlands geld) moeten bij aankomst en vertrek worden aangegeven. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per creditcard. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Maaltijden

Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d’orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. In dat geval staat bij dit hotel in uw offerte veelal de aanduiding L(O). Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken, ook zonder dat wij u daarvan op de hoogte kunnen brengen.

Tijdsverschil en duur vliegreis

De Verenigde Staten kent zes tijdzones: Eastern, Central, Mountain, Pacific, Alaska en Hawaiian Time. In onze zomermaanden is het in New York en Florida is het 6 uur vroeger en in San Francisco en Los Angeles 9 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende regio’s in de USA, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Tijdsverschil  
Alaska: Anchorage ca. 9 1/2 uur
Deep South: Atlanta ca. 9 uur
Florida: Miami ca. 10 uur
Hawaii: Honolulu ca. 15 uur
Midwest: Chicago ca. 8 1/2 uur
Noordoost: New York ca. 8 – 8 1/2 uur
Rocky Mountains: Denver ca. 10 uur
West: Los Angeles ca. 11 1/2 uur
Vervoer

Het openbaar vervoer in de Verenigde Staten is niet zo ontwikkeld als in Nederland. Aangezien afstanden groot zijn, wordt het gebruik van een huurauto sterk aangeraden. In veel steden en op de luchthavens zijn autoverhuurstations aanwezig. Wij kunnen voordelig diverse autotypes vooraf in Nederland voor u reserveren.

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van fooien gebruikelijk en zeer gewenst. Fooien en bedieningsgeld worden in de Verenigde Staten niet altijd op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15 tot 25% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1 per koffer. Voor de schoonmaker van uw hotelkamer is dit doorgaans USD 1 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi.

Belasting

Let u op de toeslag voor belasting (‘tax’) op vrijwel alle artikelen die u in Verenigde Staten koopt. De tax is verplicht en wordt bijgeteld op al uw aankoopbedragen. De tax verschilt per staat en varieert tussen de 3% en 18%. Alle artikelen zijn geprijsd zonder belasting. Houdt u hier rekening mee!

Uitgaan/leeftijden

Personen onder de 21 jaar moeten er in de Verenigde Staten rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Bij de ingang van bars en discotheken wordt vaak om een legitimatiebewijs gevraagd.

Rookbeleid

De USA voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Dat betekent echter niet altijd dat parkeren gratis is. Met name in de grote steden dient u de parkeerkosten ter plaatse te voldoen. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten circa USD 5-60 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren biedt een aantal hotels een ‘valet-parking’ service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht. De kosten voor de ‘valet-parking’ service zijn hoger dan wanneer u uw huurauto zelf parkeert. Sommige hotels, veelal in de grote steden, bieden alleen een ‘valet-parking’ service. De parkeerkosten worden op de hotelwebsite vermeld (de kosten zijn aan wijziging onderhevig en kunnen ter plaatse afwijken). Parkeergarages in beheer van de stad, de zogenaamde “Public Parkings”, zijn vaak voordeliger dan de parkeergarages bij hotels. Let wel op wat het parkeren kost voordat u de garage inrijdt. 

Resort fee

In sommige hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa USD 2-50 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en WiFi. In uw offerte vermelden wij bij welke hotels en resorts u ter plaatse resort fee dient te betalen (deze fee is aan wijziging onderhevig en kan ter plaatse afwijken).

Nationale parken

Bijna alle nationale parken heffen entreegelden. De gemiddelde prijs bedraagt ca. USD 20. Indien u meerdere parken wilt aandoen, raden wij u aan een National Park Pass à ca. USD 80 aan te schaffen. De Pass geldt per voertuig, inclusief de bestuurder en maximaal 3 volwassenen (voor eventuele extra inzittenden betaalt u per persoon). Kinderen onder 16 jaar hebben gratis toegang. Deze pas is verkrijgbaar aan de kassa van de deelnemende nationale parken en verschaft u toegang tot vrijwel alle parken. Meer informatie over de nationale parken in de Verenigde Staten kunt u vinden op www.nps.gov/planyourvisit/passes.htm.

Reservering Nationale Parken

Voor enkele Nationale Parken in de USA is vroegtijdige reservering noodzakelijk. Uw hotelreservering of National Park Pass geldt niet als reservering voor toegang tot een Nationaal Park. Contoleer tijdig of u tijdens uw rondreis een of meerdere Nationale Parken bezoekt waarvoor reservering noodzakelijk is. Meer informatie en reserveren zie www.recreation.gov. Gebruik de zoekfunctie om uw Nationale Park te vinden en controleer of een timed/ticketed entry van toepassing is.

Sequoia National Park 

Generals Highway aan de ingang van Sequoia National Park is berucht: steil, smal en bochtig. Zorg voor goed zicht op de weg en houdt u zich aan de snelheidslimiet. 

Voltage

Het voltage in de Verenigde Staten is 110 volt. Er worden stopcontacten type A en type B gebruikt. Hier heeft u een wereldstekker voor nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. 

Feestdagen 
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
15 januari Martin Luther King Day
19 februari President’s Day
24 februari-2 maart Spring Break
17 maart St. Patrick’s Day
29 maart Goede vrijdag
31 maart-1 april Pasen
12 mei Moederdag
27 mei Memorial Day
16 juni Vaderdag
4 juli Independence Day
2 september Labor Day
2-4 oktober Rosh Hashanah
11-12 oktober Yom Kippur
14 oktober Columbus Day
11 november Veteran’s Day
28 november Thanksgiving Day
25 december Kerstmis
 
Informatie

Visit USA verstrekt informatie over de uiteenlopende mogelijkheden die Amerika als vakantiebestemming te bieden heeft. Visit USA is bereikbaar via telefoonnummer 030-6771990 of e-mail: center@visitusa.nl. Website: www.visitusa.nl.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar USA

Vanaf 2881,-
Vanaf 2325,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany