Landinformatie USA

Coronavirus: reisadvies

Momenteel geldt een inreisverbod voor de Verenigde Staten. Op 8 november 2021 gaan de grenzen van de USA open voor gevaccineerde reizigers. Momenteel vinden voor veel landen versoepelingen van de reisadviezen plaats. Deze ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten en zodra meer bekend is, vindt u een nieuwe update op deze website. (Update: 15 oktober 2021).

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar de USA kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl. Op de website van Centers for Disease Control and Prevention kunt u lezen welke vaccins op dit moment door de autoriteiten in de USA worden geaccepteerd.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Noord-Amerika ligt tussen de 25ste en 48ste breedtegraad. De totale oppervlakte is 9.370.000 km². De USA is onderverdeeld in 50 staten. Aan de westkust grenst Amerika aan de Stille Oceaan en aan de oostkust aan de Atlantische Oceaan. Om u enig idee te geven van de grootte van dit continent: de afstand van oost naar west is bijna 5.000 km! Alaska en Hawaii behoren eveneens tot de Verenigde Staten.

Bevolking

Het totale aantal inwoners bedraagt ongeveer 305 miljoen. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 28 inwoners per km², waarbij staten als Californië en New York een veel hogere bevolkingsdichtheid hebben. De oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten zijn de Indianen. De Noormannen brachten in de 11e eeuw als eerste een bezoek aan Noord-Amerika. In 1620 kwamen de eerste Pelgrims aan in Plymouth Rock bij Boston. Zij worden gezien als de eerste ‘settlers’. In de 16e en 17e eeuw kwamen er veel slaven vanuit Afrika naar de Verenigde Staten. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een multiculturele samenleving.

Taal

De officiële taal is Engels. In Florida wordt over het algemeen tevens veel Spaans gesproken.

Klimaat
Klimaattabel (San Francisco)    

Maand

T Gem Zon Regen T W
Januari  12  13 
Februari  13  12 
Maart  14  12 
April  14  13 
Mei  15  10  13 
Juni  16  11  14 
Juli  16  10  14 
Augustus  16  15 
September  18  15 
Oktober  17  14 
November  15  13 
December  12  13
Klimaattabel (Las Vegas)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari  12 
Maart  15 
April  20  11 
Mei  26  12 
Juni  31  13 
Juli  35  12 
Augustus  33  11 
September  29  11 
Oktober  22 
November  14 
December 
Klimaattabel (New York)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart  10 
April  13 
Mei  15  10  11 
Juni  23  16 
Juli  26  19 
Augustus  25  21 
September  18  20 
Oktober  16  17 
November  10  12 
December 
Klimaattabel (New Orleans)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14  19 
Februari  16  20 
Maart  19  21 
April  22  23 
Mei  26  24 
Juni  28  10  10  26 
Juli  30  13  28 
Augustus  30  12  28 
September  28  28 
Oktober  23  27 
November  18  23 
December  15  22
Klimaattabel (Miami)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  21  23 
Februari  21  22 
Maart  23  23 
April  24  10  24 
Mei  27  26 
Juni  28  10  10  27 
Juli  29  10  12  28 
Augustus  29  10  12  28 
September  28  15  28 
Oktober  26  12  27 
November  23  24 
December  22  23 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

De USA kan in elk jaargetijde worden bezocht.

Reisdocumenten

Het boekingskantoor zal voorafgaand aan of bij de boeking de benodigde algemene informatie verstrekken over de vereiste reisdocumenten. U moet er echter zelf voor zorgen bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde documenten (zie ANVR Consumentenvoorwaarden, artikel 9). U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit de USA. In elk paspoort mag maximaal één persoon vermeld staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken. Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen. Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Voor passagiers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, gelden mogelijk afwijkende voorwaarden. Uw reisbureau kan u hierover informeren. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing. Reizigers uit EU-landen, waaronder Nederland, dienen zich bij aankomst te laten fotograferen en een digitale vingerafdruk te laten maken.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA

Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) hanteert het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen. Alle reizigers naar of via de USA moeten van ESTA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt USD 14 in rekening gebracht per aanvraag van een ESTA registratie. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. Houdt u rekening met het volgende: in Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit dus het cijfer nul. Indien u dit niet correct invoert, kunnen problemen ontstaan.

In de meeste gevallen zal ESTA onmiddellijk uitsluitsel geven omtrent het visum-vrij kunnen reizen. De toestemming is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Gedurende deze geldigheidstermijn moeten gegevens m.b.t. verblijfadres in de USA, vluchtnummer etc. per reis worden geactualiseerd, maar dit leidt niet tot een nieuwe betalingsplicht. U dient naast de ESTA toestemming te beschikken over een geldig Nederlands paspoort. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de USA. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.cbp.gov/esta. Op internet zijn er websites die tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunnen regelen, echter adviseren wij u altijd gebruik te maken van eerder genoemde officiële website.

Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de VS inreizen over land, via Canada of Mexico, hoeven geen ESTA aan te vragen. Men dient bij aankomst wel het I-94W formulier, oftewel het ‘groene formulier’ in te vullen. Alleen wanneer men de VS inreist per cruise of vliegtuig, dient men ESTA aan te vragen. Men dient echter wel ca. USD 6 p.p. administratiekosten te betalen. Wanneer men de VS inreist per privé-vliegtuig of privé-boot en wanneer men langer dan 90 dagen in de VS gaat verblijven, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij de Amerikaanse ambassade of consulaat:

https://nl.usembassy.gov/embassy-consulate/amsterdam/ en https://nl.usembassy.gov/embassy-consulate/the-hague/ 

Heeft u, naast de Nederlandse nationaliteit, ook nog de tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië en/of heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er nog? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft. Mogelijk moet u een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de USA. Bij reizigers die reeds een ESTA toestemming hebben en daarnaast een dubbele nationaliteit van één van de bovengenoemde landen, is de ESTA toestemming ingetrokken.

Gezondheid

Voor de Verenigde Staten gelden geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisdocumenten en kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje op de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Sluit uw huurauto of camper altijd af en parkeer uw auto ’s avonds op een verlichte parkeerplaats. Negeer pogingen van lifters/burgers om de auto te doen stoppen. Indien u door onbekende gebieden rijdt, houdt u dan de deuren van de auto op slot. In geval van nood kunt u het alarmnummer 911 bellen voor assistentie.

Daklozen San Francisco

In San Francisco leven veel daklozen, meer dan in andere steden in Noord-Amerika. Ze zijn vaak nadrukkelijk aanwezig, maar ervaring leert dat ze niet gevaarlijk zijn. De meeste opvangcentra bevinden zich in de wijk Tenderloin ten zuiden van Union Square, waar zich ook veel hotels bevinden vanwege de centrale ligging. U zult echter in de gehele stad daklozen tegenkomen. Minste overlast is in de omgeving van Fisherman’s Wharf. Wij adviseren u ’s avonds gebruik te maken van een taxi.

Geld

De valuta in de Verenigde Staten is de US-dollar. Koers in december 2020 was USD 1 = € 0,82. Bedragen in contanten of cheques boven USD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlands geld) moeten bij aankomst en vertrek worden aangegeven. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per creditcard. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Maaltijden

De meeste door ons geselecteerde hotels beschikken over één of meer restaurants en een coffeeshop. Het is echter voordeliger maaltijden buiten de hotels te gebruiken. De voordelige coffeeshops zijn vaak al vanaf 6.00 uur ’s morgens geopend. Verder kunt u voordelig terecht bij de steakhouses, de Italiaanse en Mexicaanse restaurants en natuurlijk bij de overal aanwezige fastfoodrestaurants. Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d’orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

De Verenigde Staten kent zes tijdzones: Eastern, Central, Mountain, Pacific, Alaska en Hawaiian Time. In New York en Florida is het 6 uur vroeger en in San Francisco en Los Angeles 9 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar de verschillende regio’s in de USA, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Tijdsverschil  
Alaska: Anchorage ca. 9 1/2 uur
Deep South: Atlanta ca. 9 uur
Florida: Miami ca. 10 uur
Hawaii: Honolulu ca. 15 uur
Midwest: Chicago ca. 8 1/2 uur
Noordoost: New York ca. 8 – 8 1/2 uur
Rocky Mountains: Denver ca. 10 uur
West: Los Angeles ca. 11 1/2 uur
Vervoer

Het openbaar vervoer in de Verenigde Staten is niet zo ontwikkeld als in Nederland. Aangezien afstanden groot zijn, wordt het gebruik van een huurauto sterk aangeraden. In veel steden en op de luchthavens zijn autoverhuurstations aanwezig. Wij kunnen voordelig diverse autotypes vooraf in Nederland voor u reserveren.

Belasting en fooien

In de Verenigde Staten is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in de Verenigde Staten gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans USD 1 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi. Over uw aankopen en maaltijden en bij auto-/camperhuur wordt in de Verenigde Staten salestax berekend. Het bedrag van de tax is meestal tussen de 3% en 10%, maar kan oplopen tot 18%. Alle artikelen zijn geprijsd zonder belasting. Houdt u hier rekening mee!

Uitgaan/leeftijden

Personen onder de 21 jaar moeten er in de Verenigde Staten rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Bij de ingang van bars en discotheken wordt vaak om een legitimatiebewijs gevraagd.

Rookbeleid

De USA voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels in de Verenigde Staten beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Bij een aantal hotels, met name in de grote steden, is parkeren niet gratis. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten USD 5-50 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren biedt een aantal hotels een ‘valet-parking’ service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht.

Resort fee

In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa USD 2-40 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en dagelijks een krant.

Nationale parken

Indien u een nationaal park wenst te bezoeken of uw accommodatie in een nationaal park is gelegen, dient u vaak entreegeld te betalen bij de ingang van het park. De gemiddelde prijs bedraagt ca. USD 20. Wanneer u gedurende uw reis meerdere nationale parken wilt bezoeken is de National Park Pass aan te raden. Deze pas kost ca. USD 80 en is een jaar geldig in alle Nationale Parken die worden beheerd door de National Park Service.

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.

Feestdagen 
2021  
1 januari Nieuwjaarsdag
18 januari Martin Luther King Day
15 februari President’s Day
17 maart St. Patrick’s Day
2 april Goede vrijdag
4-5 april Pasen
9 mei Moederdag
31 mei Memorial Day
20 juni Vaderdag
4-5 juli Independence Day
6 september Labor Day
6-8 september Rosh Hashanah
16 september Yom Kippur
11 oktober Columbus Day
11 november Veteran’s Day
25 november Thanksgiving Day
25 december Kerstmis
Informatie

Visit USA verstrekt informatie over de uiteenlopende mogelijkheden die Amerika als vakantie-bestemming te bieden heeft. Visit USA is bereikbaar via telefoonnummer 06-10247733 of e-mail: center@visitusa.nl. Website: www.visitusa.nl.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar USA

Vanaf 1838,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany