Landinformatie Tanzania & Zanzibar

Ligging & Bevolking

Tanzania ligt ten zuiden van Kenia aan de Indische Oceaan en heeft een grondoppervlak van ruim 945.087 vierkante kilometer en is daarmee ruim 26 keer zo groot als Nederland. De buurlanden zijn Oeganda, Kenia, Rwanda, Burundi, Kongo, Zambia, Malawi en Mozambique. De hoofdstad is Dodoma. Vele regeringsinstellingen en ambassades bevinden zich echter in de voormalige hoofdstad Dar es Salaam. Tanzania heeft circa 58 miljoen inwoners.

Taal

Kiswahili is de nationale taal in Tanzania. In grotere hotels en restaurants kunt u ook met Engels terecht.

Klimaat

Tanzania ligt bij de evenaar, hetgeen betekent dat de temperatuur het hele jaar door constant is. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds wel flink afkoelen. Oktober t/m februari zijn de warmste maanden. Het lange regenseizoen is van half maart tot eind mei, het korte regenseizoen is in november. Aan de kust is het warm, maar vochtig. Aan de gehele oostkust van Zanzibar is er een groot verschil tussen eb en vloed. Zo is het hier alleen mogelijk om tijdens vloed in zee te zwemmen of snorkelen. Aan de noordkust, bij Nungwi, is het getij veel gunstiger. Hier kan men de hele dag de zee in. 

Klimaattabel (Kilimanjaro)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  28 
Maart  28 
April  26  20 
Mei  24  12 
Juni  23 
Juli  22 
Augustus  23 
September  24 
Oktober  26 
November  27  12 
December  27 
 
Klimaattabel (Zanzibar)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  30  28 
Februari  30  28 
Maart  30  12  28 
April  28  17  29 
Mei  27  13  27 
Juni  27  26 
Juli  26  25 
Augustus  26  25 
September  27  25 
Oktober  28  26 
November  29  12  27 
December  29  11  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij raden u aan het volgende mee te nemen: lange en korte katoenen broeken, hemden, shirts, een hoed of pet en zwemkleding. In de regentijd ook regenkleding. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter. Tevens heeft u voor trekkings en wandelsafari’s stevige wandelschoenen nodig. In veel restaurants wordt verwacht dat u verzorgd gekleed gaat. T-shirts, spijkerbroeken, slippers en sportschoenen worden hier niet op prijs gesteld. Bij de Kilimanjaro, de Ngorongoro krater en in Arusha is warme kleding voor ’s avonds aan te raden. Aan de islamitische kust en op Zanzibar dienen vrouwen ‘gekleed’ over straat te gaan. Topless zonnen is verboden.

Reisseizoen

Tanzania kan gedurende het gehele jaar worden bezocht. Over het algemeen valt in de maanden april en mei de meeste regen; de toegankelijkheid van sommige (gedeeltes van) parken in de regentijd kan minder zijn. In de maanden mei t/m juli vindt in de Serengeti de migratie van duizenden wildebeesten en zebra’s plaats.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Tanzania heeft u naast een visum en een geldig retourticket een paspoort nodig, dat na aankomst in Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is. Uw paspoort dient over twee lege pagina’s te beschikken.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

U kunt het visum online aanvragen: https://visa.immigration.go.tz/

U kunt ook ter plaatse op de luchthaven van Kilimanjaro, Dar es Salaam of Zanzibar uw visum verkrijgen. De kosten bedragen dan circa USD 50 (wijzigingen voorbehouden). U dient hiervoor een Arrival Declaration Card in te vullen, deze ontvangt u ter plaatse, en een Visa Application Form, deze ontvangt u bij uw reispapieren. Op de luchthaven van Kilimanjaro dient u eerst een Government Control nummer te verkrijgen, dan betalen bij de bank en dan door de douane om het visum te verkrijgen; dit proces kan bij drukte tot 2 uur duren. Op de luchthaven van Zanzibar krijgt u een visum voor maximaal 15 dagen. Verblijft u langer op het eiland, dan kunt u uw visum beter online aanvragen. Let op: u kunt uw visum op de luchthaven van Zanzibar alleen met creditcard betalen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Het volgen van een malariakuur en vaccinaties tegen DTP, gele koorts en hepatitis A worden aanbevolen. Een gele koorts-vaccinatie is verplicht indien u vanuit een met gele koorts besmet land (in Afrika of Zuid-Amerika) in Tanzania arriveert of indien u langer dan 12 uur daar in transit bent geweest. Indien u de grens over land passeert, heeft u een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Wij adviseren u tijdig voor vertrek het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. 

Op 21 maart 2023 zijn in Tanzania gevallen geconstateerd van het Marburgvirus in het noordwesten van het land (in Bukoba, ten westen van het Victoriameer nabij de grens met Oeganda). Deze regio ligt op grote afstand van de gebieden die tijdens onze rondreizen worden bezocht. 

Veiligheid

Waardevolle spullen kunt u het beste achterlaten in de hotelkluis. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar gebruikmaken van een taxi.

Geld

In Tanzania is de nationale munteenheid de Tanzaniaanse Shilling (TZS). 1000 TZS was in januari 2024 ongeveer € 0,36 waard. Het is verboden lokale valuta in- en uit te voeren. Voor het terug wisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. U kunt het beste harde buitenlandse valuta in kleine coupures meenemen. Creditcards worden nog niet overal geaccepteerd en geldautomaten zijn beperkt aanwezig.

Internet op uw bestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Openingstijden

Banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30-13.00 uur en van 14.00-17.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste banken gesloten. Winkels in de grote steden zijn open van 08.00-17.00/18.00 uur.

Maaltijden

Aan de kust van Tanzania en op Zanzibar is de Arabische invloed duidelijk merkbaar. Specerijen en kokos geven een heerlijke smaak aan de rijst- en visgerechten.

Plastic tassen/zakken

Per 1 juni 2019 heeft Tanzania een verbod op plastic tassen/zakken ingevoerd. Wij raden u ten zeerste aan dan ook geen plastic tassen/zakken mee te nemen naar Tanzania. U kunt hiervoor namelijk een hoge boete krijgen.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Tanzania is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Kilimanjaro duurt gemiddeld 9 uur.

Vervoer

Auto In verband met het enorm drukke verkeer, de chaotische rijstijl van de bestuurders en de onverharde wegen die vaak van slechte kwaliteit zijn, raden wij u ten zeerste af een auto te huren.
Taxi In de steden kunt u het beste gebruikmaken van een taxi. Wel dient u van te voren een prijs af te spreken. Stadsbussen zijn vaak overvol.
Vliegtuig Precision Air en Coastal Air verzorgen het interne luchtverkeer. De belangrijkste lodges en tented camps hebben meestal eigen airstrips voor kleine privé-vliegtuigen.

Strandhotels Zanzibar

De strandhotels op Zanzibar kunt u boeken als strandvakantie, maar ook al verlenging op een safari of rondreis. Wij maken graag een offerte op maat.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer USD 10 per persoon per dag. In restaurants wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van circa 10% gebruikelijk.

Voltage

Het voltage in Tanzania is 230 volt. Er worden stopcontacten van type D en type G gebruikt. Voor beide types heeft u een wereldstekker nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Lokale tax Zanzibar hotels en vertrekbelasting

Voor het verblijf op Zanzibar USD 1 per persoon per nacht aan het hotel ter plaatse dient te betalen.

Voor binnenlandse vluchten binnen Tanzania USD 1 per persoon bij vertrek op de luchthaven ter plaatse dient te betalen.

U hoeft bij vertrek uit Tanzania ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Zanzibar Revolutie Dag
29 maart Goede Vrijdag
31 maart-1 april Pasen
7 april Karume Day
10-11 april Eid el Fitri
26 april  Union Day
1 mei  Dag van de Arbeid
17 juni Eid al Adha
7 juli Saba Saba Day
8 augustus Dag van de Boeren
16 september Maulid
14 oktober Mwalimu Nyerere Dag
9 december Onafhankelijkheidsdag
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Tanzanian Tourism Board
IPS Building, 3rd floor
Dar es Salaam
Tanzania
Tel: 00 255 22 211 244/5
Email: info@tanzaniatourism.go.tz

Tanzania op internet: info@tanzaniatourism.go.tz

Tanzania op internet: www.tanzaniatouristboard.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Tanzania & Zanzibar

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany