Landinformatie Suriname

Coronavirus

(Update: 26 juni 2023)
Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot Suriname. Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

Suriname ligt in Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Frans-Guyana, in het zuiden aan Brazilië en in het westen aan Guyana.

Bevolking

Ongeveer de helft van de 588.000 inwoners woont in de hoofdstad Paramaribo. Vanwege de kolonisatieperiode en de plantagegeschiedenis van het land, bestaat de bevolking uit groepen met verschillende herkomst. De Europese kolonisten kwamen in de 17e eeuw naar Suriname en brachten slaven uit West-Afrika met zich mee. 16% van de bevolking bestaat uit creolen, slaven die hun vrijheid kregen na de afschaffing van de slavernij. 22% van de bevolking bestaat uit marrons, slaven die de plantages ontvluchtten. Na de afschaffing van de slavernij kwamen Hindoestanen het land binnen als contractarbeiders. Zij vormen met 28% nu de grootste bevolkingsgroep. Daarnaast leven er ook Javanen, Chinezen, Brazilianen, Joden en Libanezen in Suriname. De indianen, de oorspronkelijke bewoners, vormen nog slechts een paar procent. Suriname heeft een multiculturele samenleving. Dit betekent ook dat er hier veel religies samenleven met elkaar. De meeste inwoners zijn Hindoestaans, protestants, rooms-katholiek en moslim.

Taal

De officiële taal in Suriname is Nederlands. Maar in Suriname worden er ongeveer 20 talen gesproken en dus zijn veel Surinamers meertalig. Naast Nederlands spreken veel Surinamers ook Sranantongo (Surinaams). Andere talen die gesproken worden zijn Sarnami (Surinaams Hindoestaans), Javaans, Chinees, Portugees en de verschillende Marrontalen en inheemse talen.

Klimaat

Suriname kent drie verschillende tropische klimaten. De noordelijke helft van het land heeft een tropisch regenwoud klimaat terwijl de zuidelijke helft een tropisch moessonklimaat kent. De berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat.

Klimaattabel (Paramaribo)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  27  26 
Maart  28  26 
April  28  26 
Mei  28  27 
Juni  28  27 
Juli  28  27 
Augustus  29  27 
September  30  28 
Oktober  30  28 
November  29  27 
December  28  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Suriname is een land dat het gehele jaar door bezocht kan worden, maar u moet wel rekening houden dat het land twee regenseizoenen en twee droge seizoenen kent. Het regenseizoen loopt van december t/m januari en van mei t/m juli. Het droge seizoen loopt van februari t/m april en van augustus t/m november. De ligging dicht bij de evenaar en het vrij vlakke landschap zorgen ervoor dat het in Suriname warm, zonnig en vochtig is. De temperaturen zijn het hele jaar vrij constant met een maximum van rond de 30 graden.

Kleding

Wij adviseren voor Suriname katoenen, luchtige kleding mee te nemen, aangevuld met een vest en regenjack of poncho. Wij raden tevens aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een goede muggenolie, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u een lichtgekleurde katoenen lange broek, katoenen shirts met lange mouwen en een zaklantaarn mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Suriname heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Suriname nog minstens 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. Daarnaast heeft u een e-toeristenkaart nodig. Deze kaart kan niet meer op Schiphol of bij aankomst in Paramaribo gekocht worden, maar moet van te voren online worden aangevraagd. De e-toeristenkaart kost USD 54 per persoon en is 90 dagen geldig. Voor het aanvragen van uw e-toeristenkaart kunt u terecht op de volgende website: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index Download uw e-toeristenkaart, print hem uit en neem hem mee op reis. We raden u ook aan om een kopie van de e-toeristenkaart op uw mobiele telefoon te bewaren. De verwerkingstijd voor een aanvraag van een e-toeristenkaart kan 72 uur duren. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Suriname zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitus A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Suriname in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Suriname komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. 

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). De waarde van 10 dollar was in augustus 2023 ca. € 0,26. Invoer van lokale valuta is toegestaan tot een bedrag van SRD 150 per persoon. In- en uitvoer van buitenlandse valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen moeten worden aangegeven. In Paramaribo bevinden zich voldoende geldautomaten. Daarbuiten slechts op enkele plaatsen. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden veelal goed geaccepteerd. Pinnen in winkels en restaurants met uw bankpas kan vrijwel nergens. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Betalen met een creditcard kan alleen bij de duurdere hotels en restaurants. Het is daarom verstandig om ook wat Surinaamse dollars in cash mee te nemen op reis zodat u in noodgevallen beschikt over voldoende geld. Euro’s kunt u in Suriname gemakkelijk omwisselen. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

Banken zijn geopend van ma. t/m vrij. van 07.30 tot 14.00 uur. Overheidsinstanties zijn geopend van ma. t/m vrij. van 07.00 tot 14.00 uur. Supermarkten zijn open van ma. t/m vrij. van 08.00 tot 16.00 uur en op za. tot 13.00 uur. Buurtwinkels zijn van ma. t/m za. van 08.00 tot 20.00 uur geopend. Op zaterdag zijn de meeste winkels om 13.00 uur gesloten.

Maaltijden

De Surinaamse keuken is zeer smakelijk. De exotische gerechten komen oorspronkelijk uit Afrika, China, Indonesië en India. Door de diversiteit van de bevolking zijn de Surinamers elkaars gerechten en ingrediënten door elkaar gaan gebruiken, wat heeft geleid tot nieuwe Surinaamse gerechten als Roti en Moksie Metie (gemengd vlees). De gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met kip of verschillende vlees- en/of vissoorten, geserveerd met lokale bladgroenten of kool. Fruit is in overvloed aanwezig. Overal op straat is veel kleurrijk tropisch fruit te vinden. Daarnaast zijn er overal typisch Surinaamse drankjes te koop.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Suriname in de zomermaanden 5 uur en in de wintermaanden 4 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Paramaribo duurt gemiddeld 9,5 uur.

Vervoer

De officiële taxi’s zijn niet te onderscheiden van de vele privé-taxi’s. Aan te raden is om vooraf telefonisch een officiële taxi van een erkend taxibedrijf te bestellen. Deze taxi’s zijn bovendien goedkoper. De taxi’s in Suriname hebben geen meter, dus vooraf een prijs afspreken is aan te raden. Er zijn vaste prijzen voor ritten binnen Paramaribo (tussen SRD 8 en SRD 20).

Fooien

Bij veel hotels en restaurants zijn de fooien reeds inbegrepen. Een fooi voor kamermeisjes wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 4 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Suriname is 110 of 220 volt. Er worden stopcontacten van type A, type B, type C en type F gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2023  
1 januari Nieuwjaarsdag
22 januari Chinees Nieuwjaar
7 maart Holi-Phagwa
7 april Goede Vrijdag
9-10 april Pasen
21 april Eid-al-Fitr (Suikerfeest)
1 mei  Dag van de Arbeid
28 juni Eid El Haj (Offerfeest)
1 juli Ketikoti (Dag der Vrijheden)
9 augustus Dag der Inheemsen
10 oktober Dag van de Marrons
12 november Divali
25 november Onafhankelijkheidsdag
25-26 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Consulaat-Generaal Suriname
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel.: 020 6426717 / 020 6426137
Fax: 020 6465311

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: voor indienen toeristenkaart uitsluitend tussen 9.00-12.00 uur

Suriname op internet: www.lonelyplanet.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Suriname

Vanaf 1159,-
Vanaf 529,-
Vanaf 3759,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany