Landinformatie Panama

Coronavirus: reisadvies 

De grenzen van Panama zijn weer open voor reizigers uit Nederland. Reizen door Panama is goed mogelijk, ondanks het ‘code oranje’ reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom organiseren wij sinds september weer reizen naar dit land. Wilt u ook Panama bezoeken? Een vaccinatiebewijs is voldoende om Panama in te reizen. Ongevaccineerde reizigers hebben een negatieve PCR-test of antigeentest nodig die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst. Als u terugreist naar Nederland, heeft u een testbewijs nodig. Dat geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Het testbewijs is van een PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland. (Update: 23 december 2021)

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Panama kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl.

Klik hier voor meer informatie van het toeristenbureau in Panama. 

Ligging

Panama ligt in Midden-Amerika en grenst in het oosten aan Colombia en in het westen aan Costa Rica. In het noorden en het zuiden grenst het land respectievelijk aan de Caribische Zee en Grote Oceaan.

Bevolking

Een kwart van de ruim 4 miljoen inwoners woont in de hoofdstad Panama City. Ongeveer 65% van de bevolking bestaat uit mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Ruim 10% van de bevolking bestaat uit inheemse indianen waarvan de Kuna indianen de belangrijkste groep vormen. Zij wonen op de San Blas eilanden en leven nog steeds op overwegend traditionele wijze. 85% van de bevolking van Panama is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Panama is Spaans. Veel Panamezen spreken ook goed Engels. Daarnaast zijn er een aantal inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben.

Klimaat

Panama heeft een tropisch klimaat. Overal is het altijd tropisch warm met temperaturen rond de 30 graden. Er heerst een hoge luchtvochtigheid. Dwars door Panama vindt u verschillende bergketens. In de hoogste gebieden kunnen de temperaturen ’s nachts flink dalen.

Klimaattabel (Panama City)    

Maand

T Gem Zon Regen T W
Januari  29  26 
Februari  29  26 
Maart  30  26 
April  30  26 
Mei  29  11  27 
Juni  28  11  27 
Juli  29  13  27 
Augustus  28  13  27 
September  28  10  28 
Oktober  28  14  27 
November  28  15  27 
December  29  27 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Panama is het gehele jaar door te bezoeken, maar u moet wel rekening houden dat het land een droog seizoen en een regenseizoen kent. Het droge seizoen loopt van december t/m april. Hoewel het in deze maanden minder regent, is er nog steeds kans op regenbuien. Maar de zon schijnt uitbundig en de temperaturen zijn hoog. Het is tevens de drukste periode van het jaar. Het regenseizoen loopt van mei t/m november. In deze periode kan er vooral in de middag grote hoeveelheden regen vallen. In de maanden augustus t/m oktober valt de meeste regen. Wegen kunnen onbegaanbaar worden en activiteiten gaan niet altijd door. Doordat het zoveel regent, wordt deze periode ook wel het groene seizoen genoemd.

Kleding

Wij adviseren voor Panama lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding. Het beste kunt u katoenen, luchtige kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater of fleece en regenjack of poncho. Vermijd nylon of synthetisch materiaal dat warmte en vocht vasthoudt. Wij raden u tevens aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een goede muggenolie, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u een lichtgekleurde katoenen lange broek, katoenen shirts met lange mouwen en een zaklantaarn mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Panama heeft u voor een verblijf van max. 180 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Panama nog tenminste 3 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis. Voor reizen met een tussenlanding de Verenigde Staten dient u reistoestemming aan te vragen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA. Het American Department of Homeland Security (DHS) hanteert het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of staatsburgers van landen die deelnemen aan het visum ontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de VS mogen reizen. Alle reizigers die naar of via de VS moeten van ESTA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt per aanvraag USD 14 in rekening gebracht en de betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië, heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er momenteel? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.

Gezondheid

Voor Panama zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Panama in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Panama komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geldzaken

De munteenheid in Panama is de balboa (PAB). De waarde van 1 balboa was in december 2021 ca. € 0,89. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Op de meeste plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. In de hotels, restaurants en winkels in de grote steden worden vrijwel altijd creditcards geaccepteerd. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

Banken zijn geopend van ma. t/m vrij. van 08.00 tot 13.30 uur en za. van 08.30 tot 12.00 uur. Postkantoren van ma. t/m vrij. van 06.30 tot 17.45 uur en op za. van 07.00 tot 17.00 uur. Winkels zijn geopend van ma. t/m za. van 09.00 tot 18.00 uur. Sommige winkels sluiten tijdens de lunchpauze.

Maaltijden

De Panamese keuken is door haar internationale en multiculturele karakter divers te noemen. In Panama-stad is voor elk denkbare stijl een restaurant te vinden. Rijst en bonen zijn, zoals in de meeste Midden-Amerikaanse landen de belangrijkste ingrediënten. De meeste gerechten bestaan uit kip (pollo) of vis (pescado). Verder wordt er gebruik gemaakt van veel vers fruit, verse groenten en kruiden. Aan de Caraïbische kust worden visschotels vaak gecombineerd met kokos. Het traditionele gerecht is ‘sancocho’: gekruide kip en gestoofde groenten.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Panama in de zomermaanden 7 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Panama City duurt gemiddeld 11 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Panama is prima geregeld. In de steden kunt u gemakkelijk een taxi aanhouden. Spreek wel altijd van te voren een prijs af, anders kunt u wel eens voor een verrassing komen te staan. Het wegennet in Panama is goed en overzichtelijk. Met een huurauto kunt u zelf prima uw weg vinden. Houd er wel rekening mee dat veel wegen onverhard zijn en dat deze alleen geschikt zijn voor auto’s met vierwiel aandrijving. 

Fooien

In Panama wordt geen bedieningsgeld in rekening gebracht. Gebruikelijk is daarom, om in de restaurants 10 tot 15% fooi op het eindbedrag te geven. Kamermeisjes verwachten een fooi van ca. USD 1 per dag en bellboys een fooi van ca. USD 0,50 per koffer. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 4 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Panama is 110 volt. De stopcontacten zijn Amerikaans, geschikt voor stekkers met platte pinnetjes. Controleer of uw apparaat geschikt is voor het voltage in Panama en gebruik een adapter en wereldstekker.

Vertrekbelasting

Wanneer u vertrekt vanuit Panama, hoeft u geen vertrekbelasting meer te betalen (onder voorbehoud van wijzigingen).

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
9-10 januari Dag van de Martelaren
1 maart Carnaval
15 april Goede Vrijdag
1-2 mei  Dag van de Arbeid
3 november Onafhankelijkheidsdag (Colombia)
5 november Dag van Columbus
10 november Dag van de opstand van Los Santos
28 november Onafhankelijkheidsdag (Spanje)
8 december Moederdag 
25-26 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Consulaat-Generaal Panama
Groothandelsgebouw
Weena 723
Suite E7.179
3010 AM Rotterdam
Tel.: 010 4143828
Fax: 010 4143828

www.visitpanama.com

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Panama

Vanaf 599,-
Vanaf 51,-
Vanaf 2199,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany