Landinformatie Namibië

Coronavirus

(Update: 30 juni 2022)
De grenzen van Namibië zijn open voor reizigers. Dit land heeft een geel reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is.

TOEGANG TOT NAMIBIË

  • Ongevaccineerde of niet volledig gevaccineerde reizigers van 12 jaar en ouder moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek naar Namibië. Bij aankomst dient u een Engelstalig vaccinatiebewijs te tonen.
  • Het testresultaat dient u te uploaden in het Trusted Travel systeem. Na het uploaden ontvangt u een code die u bij aankomst dient te laten zien. Bij uw reisinformatie ontvangt u een document waarin dit systeem wordt uitgelegd.

Informatie over vereiste vaccins en andere voorwaarden voor reizen naar Namibië kunt u nalezen op nederlandwereldwijd.nl

TERUGKEER NAAR NEDERLAND

  • Voor reizigers die naar Nederland terug reizen zijn geen inreismaatregelen van toepassing.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Namibië ligt in zuidelijk Afrika aan de zuidwestkust en heeft een oppervlakte van 824.268 vierkante kilometer. Hiermee is het 20 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst het aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika.

Bevolking

Namibië heeft circa 2,5 miljoen inwoners, waarvan er 320.000 in Windhoek wonen. De bevolking is zeer gevarieerd: veel kleurrijke stammen met een eigen dialect, woongebied en levenswijze. Het is een mengeling van afstammelingen uit diverse Afrikaanse en Europese landen.

Taal

Engels is de officiële taal in Namibië. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Afrikaans. In de steden Swakopmund en Lüderitz wordt ook nog wel Duits gesproken.

Klimaat

Namibië heeft een droog semi-woestijn klimaat dat gepaard gaat met warme dagen, koele nachten en veel zon, gemiddeld 300 dagen per jaar. In de wintermaanden (mei t/m september) schommelt de temperatuur tussen de 20-26°C; echter in het noorden kan de temperatuur oplopen tot 30°C. ’s Nachts ligt de temperatuur tussen de 0-10°C. In de wintermaanden is het vanwege het gebrek aan regen zeer droog. In de zomer (november t/m februari) schommelt de temperatuur tussen de 30-35°C. Aan de kust is het koeler en hier is het dan ook in deze periode aangenaam vertoeven. Namibië is een van de droogste landen ter wereld: gemiddeld valt er 270 mm regen per jaar. Meer dan 80% hiervan valt tussen november en maart. Het land bestaat voor 60% uit woestijn, 32% uit savannen en 8% uit bosachtig gebied in de Caprivi-regio. Hier valt dan ook meer dan 500 millimeter regen per jaar.

Klimaattabel (Windhoek)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25 
Februari  24 
Maart  23 
April  21 
Mei  18  10 
Juni  16  10 
Juli  15  11 
Augustus  18  11 
September  21  11 
Oktober  24  10 
November  24  10 
December  26 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Men gaat in Namibië voornamelijk casual gekleed. In de hotels en restaurants verwacht men dat u ‘smart casual’ gekleed gaat. T-shirts, shorts en spijkerbroeken zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Katoenen kleding is in de warme maanden zeer comfortabel. In de koelere maanden is warmere kleding aan te raden. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen. Met name aan de kust, in de woestijn en ’s ochtends en ’s avonds tijdens game-drives kan het flink afkoelen. Tegen de felle zon is een hoed of pet geen overbodige luxe. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter.

Reisseizoen

Namibië kan het gehele jaar bezocht worden. Wel dient u rekening te houden met het feit dat het in ‘onze’ zomer in Namibië winter is en vice versa.

Reisdocumenten

Voor Namibië heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog zes maanden geldig is na terugkeer in Nederland. Indien u niet langer dan drie maanden in Namibië verblijft, heeft u geen visum nodig. Aan de grens kan men u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf te overleggen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is alleen vereist indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Namibië in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een vaccinatie tegen hepatitis A, DTP en BMR wordt aanbevolen. Een malariakuur is aan te bevelen bij een bezoek aan het noordelijk deel van Namibië in de periode november-mei/juni. Gedurende het hele jaar is een malariakuur aan te bevelen bij een bezoek aan het Kavango- en Kunene-rivierengebied. Aangezien kraanwater een hoog gehalte aan mineralen bevat en derhalve niet veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Namibië is een veilig land om te bereizen. Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis of zeer onopvallend met u meedragen.

Geld

De nationale munteenheid is de Namibian Dollar (NAD). 100 NAD was in oktober 2021 ongeveer € 5,76. De waarde van de Namibian Dollar is gelijk aan die van de Zuid-Afrikaanse Rand; u kunt in Namibië ook met Zuid-Afrikaanse Randen betalen. In diverse plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. U mag maximaal NAD 50.000 in- en uitvoeren. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Creditcards van American Express, Diners, Visa en Master Card zijn geaccepteerde betaalmiddelen in de meeste hotels en restaurants. Bij het betalen van borgsommen voor autohuur zijn ze zelfs vereist.

Openingstijden

Banken zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.30 uur (in Windhoek) en van 09.00-13.00 uur en van 14.00-15.30 uur (in de overige steden) geopend. Op zaterdag zijn ze van 08.00-11.00 uur geopend. Winkels zijn op werkdagen van 08.00-17.00 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur. Postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur (in de kleine steden zijn ze meestal tussen 13.00-14.00 uur gesloten).

Maaltijden

Windhoek biedt een grote keuze aan internationale restaurants. In een aantal is de invloed van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse keuken duidelijk merkbaar. U zult in Namibië met name wild op de menukaart aantreffen. Springbok, kudu en gemsbok worden als steaks, roasts en ragout geserveerd. In de kustplaatsen Swakopmund en Lüderitz wordt veel vis gegeten: oesters en calamaris zijn hier populaire gerechten. Als tussendoortje wordt vaak biltong en droëwors gegeten, gedroogd en gekruid vlees van rund of wild.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Namibië is het in de winter één uur later dan in Nederland en gedurende de zomer is het in Namibië dezelfde tijd als in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Windhoek duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Auto De internationale autoverhuurbedrijven hebben filialen in de meeste steden. Namibië kent een beperkt aantal geasfalteerde wegen en een groot aantal onverharde wegen, de zgn. dirt/gravel roads. De conditie van de onverharde wegen is sterk afhankelijk van weersomstandigheden en verkeersdrukte. Houdt u er rekening mee dat het verkeer links rijdt en let u op overstekend wild.
Trein De route van de Desert Express loopt van Windhoek naar Swakopmund en vice versa.
Vliegtuig Met name Namib Air verzorgt het binnenlandse vluchtverkeer. Tussen de grote steden bestaan frequente verbindingen.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa NAD 5 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een tour geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer NAD 30-50 per persoon per dag. In restaurants is een fooi van circa 10-15% gebruikelijk.

Voltage

De netspanning is 220/240 volt. U kunt wereldstekkers ter plaatse kopen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Namibië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
21 maart Onafhankelijkheidsdag
15 april Goede Vrijdag
17-18 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
4 mei  Cassinga Dag
25 mei  Afrika dag
26 mei Hemelvaartsdag
26 augustus Dag van de Helden
10 december Dag van de mensenrechten
25-26 december Kerstmis

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Namibia Tourism Board
Schillerstrasse 42-44
60313 Frankfurt/Main
Duitsland
Tel.: 00 49 69 1337360
E-mail: info@namibia-tourism.com 

Namibië op internet: www.namibiatourism.com.na

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Namibië

Vanaf 829,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany