Landinformatie Japan

Ligging

Japan is een eilandenrijk gelegen in het oosten van Azië en bestaat voor het grootste deel uit vier grote eilanden: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Deze eilanden beslaan samen zo’n 97% van het grondgebied. Verder zijn er nog zo’n 3.000 kleine eilanden. Opvallend is de lengte van Japan. Het land heeft een lange dunne vorm en het breedste stuk telt slechts 270 km. Toch heeft Japan zo’n 9,5 keer de totale oppervlakte van Nederland, wat neerkomt op 377.873 km2. Een ander opvallend feit aan de ligging van Japan is, dat er veel zeebevingen voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de instabiele ondergrond waarop Japan ligt. Japan ligt namelijk precies op het snijpunt van de Euraziatische plaat, de Pacifische plaat en de Filipijnse plaat. Door de verschuivingen in deze platen komen er met enige regelmaat aard- en zeebevingen voor.

Bevolking

Het keizerrijk Japan staat met haar ca. 127 miljoen inwoners op de negende plaats ter wereld qua inwonersaantallen. De bevolking in Japan kent weinig diversiteit. De overgrote meerderheid (99%) is etnische Japanner, de rest bestaat uit Koreaanse immigranten en kleine aantallen Chinezen, Amerikanen en Europeanen. Ca. 80% van de Japanse bevolking woont in de grote steden. Het Shintoïsme is het belangrijkste geloof in Japan, gevolgd door het boeddhisme.

Taal

De officiële taal is het Japans. Tegenwoordig spreken veel Japanners redelijk Engels. Op stations en in winkels kan men u over het algemeen helpen in het Engels.

Klimaat

In het noorden heeft Japan een gematigd klimaat en in het zuiden een subtropisch klimaat. Japan heeft vier seizoenen en de gemiddelde temperaturen komen ongeveer overeen met Nederland, al is het in Japan iets warmer. In de zomer wordt het gemiddeld zo’n 23°C en in de winters zo’n 5°C. Het regenseizoen loopt van begin juni tot half juli en het tyfoonseizoen valt in september en oktober. Doordat Japan zo’n lang land is en vele berggebieden heeft, is het klimaat erg verschillend per regio.

Klimaattabel (Tokio)      

Maand

T Gem Zon Regen T W
Januari  13 
Februari  13 
Maart  10  10  14 
April  15  11  16 
Mei  19  12  18 
Juni  22  12  20 
Juli  26  11  23 
Augustus  28  10  25 
September  21  13  24 
Oktober  19  12  22 
November  13  19 
December  15
Kleding

Wat kleding betreft, verschilt Japan niet wezenlijk van Europa. Het soort kleding hangt af van het tijdstip dat u reist in Japan. Luchtige katoenen kleding voor de zomer, sweater en winterjas voor de winter. Een licht regenjack of opvouwbare paraplu komen het hele jaar door van pas. In hotels, warenhuizen en restaurants kan het vanwege de airconditioning koel zijn. Het is aan te raden wandelschoenen mee te nemen. Houdt u er rekening mee dat u bij de tempels en de restaurants vaak uw schoenen zult moeten uitdoen. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn.

Reisseizoen

De beste periodes om Japan te bezoeken zijn het voorjaar (maart, april) en najaar (september, oktober). In de lente staat de kersenbloesem in bloei en in de herfst kleuren de valleien met prachtige herfsttinten. De zomers zijn vaak heet en erg vochtig, terwijl de winters koud zijn. Aangezien de noordelijkste en de zuidelijkste punt van Japan zo’n 3.800 km van elkaar verwijderd liggen, bestaan er binnen Japan natuurlijke verschillen in het klimaat.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Japan heeft u een paspoort nodig dat tot na het verblijf in Japan geldig is. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Bij aankomst op een luchthaven krijgt u een gratis toeristenvisum met een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Deze stempel met de tekst “temporary visitor (90 days)” is onmisbaar voor het omwisselen van de Japan Rail Pass voucher. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Gezondheid

Voor Japan zijn geen vaccinaties verplicht. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Kraanwater is overal goed drinkbaar. Het kan wat naar chloor smaken, maar het is drinkbaar (behalve als staat aangegeven dat het niet zo is). Het is aan te raden om muggenzalf of insectenspray mee te nemen, vooral in de warme lente- en zomermaanden (mei t/m september) waarin ook de luchtvochtgheid zeer hoog is.

Veiligheid

Japan is een van de veiligste landen ter wereld. Diefstal komt in Japan slechts zelden voor. Zelfs in de grote steden is het nog mogelijk om ’s avonds veilig over straat te lopen. Toch is het verstandig om goed op uw spullen te letten. Uw paspoort, geld en reisdocumenten kunt u het beste opbergen in het kluisje van uw hotel.

Geld

De munteenheid in Japan is de Japanse Yen (JPY). De waarde van JPY 100 is ca. € 0,77 (december 2018), sterke wijzigingen voorbehouden. De in- en uitvoer van de Japanse Yen is vrij, maar valuta met een tegenwaarde van USD 10.000 of meer dient te worden aangegeven. U kunt in Japan met uw pinpas contant geld opnemen op Tokyo Narita en Osaka Kansai Airport, bij de meeste postkantoren, Citibank filialen en SevenEleven supermarkten. Credit cards worden ook geaccepteerd, maar Japan is toch een cash economie dus zorg dat u altijd voldoende contant geld bij u heeft. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u US-dollars of Japanse yen in contanten mee te nemen. Euro’s worden niet of nauwelijks geaccepteerd. De bekende creditcards worden in de grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.
N.B
. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00-15.00 uur en postkantoren van 09.00-17.00 uur. De meeste winkels zijn geopend van 10.00-20.00 uur, inclusief het weekend met uitzonderingen van enkele zon- en feestdagen. Dit geldt ook voor de grote warenhuizen, maar die sluiten veelal een uur eerder.

Maaltijden

Japan is van oorsprong een boeddhistisch land en de visconsumptie is vele malen groter dan de vleesconsumptie. Ook worden veel verse groenten gebruikt in de Japanse keuken. In Japan zult u een grote verscheidenheid aan gerechten tegenkomen, de bekendste zijn sushi, sashimi, tepanyaki, sukiyaki en misosoep. Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin, wasabi, vellen zeewier, tofu en gember. Het beroemdste drankje uit Japan is natuurlijk sake (rijstwijn). Een toetje is in Japan niet gebruikelijk, als er groene thee wordt geserveerd, betekent dat, dat de maaltijd ten einde is.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Japan is het in de zomermaanden 7 uur later dan in Nederland. Gedurende de wintermaanden is het 8 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Tokyo duurt gemiddeld 11 uur.

Taxi’s

Het openbaar vervoer in Japan is zeer efficiënt en punctueel. Neem altijd wel het kaartje met een plattegrondje van uw hotel mee, zodat de taxichauffeur de weg makkelijk kan vinden. Taxi’s kunt u overal vinden in Japan. Taxi’s zijn relatief duur in vergelijking met het openbaar vervoer, maar vaak wel een noodzaak als de metro’s, bussen en treinen gestopt zijn. Buiten de grote steden bent u sneller op een taxi aangewezen daar het openbaar vervoer minder uitgebreid is.

Fooien

Het is in Japan absoluut niet gebruikelijk om fooien te geven. Dit wordt zelfs als onbeleefd beschouwd. In Japan is bedieningsgeld al bij de prijs inbegrepen.

Voltage

De netspanning in Japan is 100 volt en men gebruikt een platte tweepolige stekker. Het is daarom noodzakelijk om een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Japan geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
1-3 januari Nieuwjaarsdag
14 januari Dag van de Meerderjarigheid
11 februari Herdenking van de stichting van Japan
21 maart Equinox (lente)
29-30 april Showa
1 mei Dag van de Grondwet
4 mei Dag van het Groene Loof
5 mei Dag van de de Kinderen
16 juli Dag van de Oceaan
11 augustus Dag van de Bergen
17 september Dag van de Eerbied voor Ouderen
23-24 september Equinox (herfst)
8 oktober Dag van de Sport
3 november Dag van de Cultuur en Kunst
23 november Dag van de Arbeid
23 december Geboortedag van de Keizer
25 december Kerstmis
31 december Oudejaarsavond
Verder zijn er lokale religieuze feestdagen en historische evenementen waarop openbare voorzieningen gesloten zijn.

 

Informatie

Ambassade van Japan
Tobias Asserlaan 2
2517 KC Den Haag
Tel.: 070 3469544
Fax: 070 3106341

Japan op internet:
www.jnto.go.jp
www.worldtravelguide.net

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.