Landinformatie Filipijnen

Coronavirus

(Update: 4 september 2023)

Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot de Filipijnen.

Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

De Filipijnen zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit ruim 7000 eilanden, waarvan de grootste Luzon en Mindanao zijn. Het land beslaat ca. 300.000 km2 groot en is daarmee 7 maal zo groot als Nederland. De Filipijnen waren ruim 300 jaar een kolonie van Spanje, tot het land in 1898 in Amerikaanse handen kwam. Sinds 4 juli 1946 is het land onafhankelijk. De dichtstbijzijnde landen zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden en Indonesië, Maleisië en Brunei in het (zuid)westen. Het land wordt omringd door zee, die op sommige plekken zeer diep is.

Bevolking

Op de Filipijnen leven circa 112 miljoen mensen (2022). Ongeveer 80% van de bevolking is van Maleise afkomst. Toch kent het land ruim 100 etnische groepen, die zich van elkaar onderscheiden middels hun taal en cultuur. Vanwege de langdurige kolonisatie door Spanje en vervolgens de Amerikaanse overheersing, kennen de Filipijnen veel westerse invloeden. Een groot deel van de bevolking is bijvoorbeeld katholiek. Het land kent scherpe tegenstellingen tussen arm en rijk; er is een kleine elite terwijl een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Taal

De officiële talen zijn Engels en Filipino, dat is afgeleid van de nationale taal Tagalog. Op de Filipijnen worden verder meer dan 170 inheemse talen en dialecten gesproken. Men spreekt er soms ook Spaans en Chinees.

Klimaat

Op de Filipijnen heerst een zonnig en tropisch klimaat met relatief kleine temperatuurverschillen gedurende het jaar. De luchtvochtigheid is hoog. In de ‘koelste’ maanden december en januari kunnen altijd nog temperaturen van 29 graden Celsius worden bereikt. In de periode juni t/m oktober valt de meeste neerslag (vanwege de moesson), januari t/m mei zijn de droogste maanden. Een deel van het land ligt in de zogenaamde ‘tyfoongordel’, een gebied dat jaarlijks te maken heeft met hevige tropische stormen.

Klimaattabel (Manilla)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  20  26 
Februari  21  26 
Maart  22  27 
April  24  28 
Mei  25  28 
Juni  25  11  29 
Juli  25  15  28 
Augustus  24  22  28 
September  24  18  28 
Oktober  23  13  28 
November  21  27 
December  20  26 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij raden u aan dunne, kantoenen kleding mee te nemen. Hoewel het klimaat in de Filipijnen tropisch is, kleedt de bevolking zich degelijk. Houdt u hier rekening mee.

Reisseizoen

Voor de temperatuur kun je het hele jaar naar de Filipijnen, maar de beste periode is tussen december en mei. Tijdens deze maanden valt de minste regen en is de temperatuur aangenaam. Tussen juli en oktober heb je de meeste kans op een tyfoon en wordt het afgeraden om de Filipijnen te bezoeken. Ook in juni en november kan nog flink wat regen vallen.   

Reisdocumenten

Voor het reizen naar de Filipijnen heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek uit de Filipijnen nog minstens 6 maanden geldig is. U dient eveneens te beschikken over een retour- of doorreisticket. Tevens dient u zich binnen 3 dagen voor vertrek te registreren op https://etravel.gov.ph/ om een QR-code te krijgen. Bij aankomst krijgt u een visum on arrival dat geldig is voor 30 dagen. Wanneer u langer dan 30 dagen in de Filipijnen zult verblijven, dan kunt u ter plaatse een verlenging regelen of voor de reis een visum aanvragen. Dit vraagt u aan bij de Filipijnse Ambassade in Den Haag (https://thehaguepe.dfa.gov.ph). Het visum kost ongeveer € 30. Met dit visum mag u maximaal 59 dagen in de Filipijnen verblijven. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Ieder persoon moet zich kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van uw paspoort laten zien is voldoende.

Gezondheid

Voor de Filipijnen zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A wordt aanbevolen, evenals het volgen van een malariakuur voor sommige gebieden. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Bij een verblijf langer dan twee weken wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Deze gebieden bevinden zich in Afrika en Zuid-Amerika. Drink geen water uit de kraan, maar gebruik uitsluitend water uit flessen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Voor de meest actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie op de Filipijnen kunt u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken raadplegen. Het wordt afgeraden om naar het zuiden van Palawan en de Visaya eilanden te reizen. Tevens wordt het afgeraden om naar de vulkanen Bulusan en Mayon te reizen.

Wij adviseren u om gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. In uw kamer of bij de receptie van uw hotel kunt u veelal over een gratis kluisje beschikken. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid op de Filipijnen is de Peso. De waarde van PHP 100 is ongeveer € 1,72 (januari 2022). De in- en uitvoer van deze munt is beperkt tot PHP 5.000. Buitenlands geld mag tot USD 10.000 worden ingevoerd. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels en de toeristische centra geaccepteerd.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

De meeste winkels en bedrijven zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 08.00-17.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur. Banken zijn meestal geopend van 09.00-15.00 uur. Postkantoren zijn doordeweeks geopend van 09.00-17.00 uur. De meeste winkels en bedrijven zijn gesloten voor de lunchpauze van 12.00-13.00 uur.

Maaltijden

Zoals in de meeste landen in Azië vormt rijst de basis van het eten op de Filipijnen. Vanwege de historische banden met Spanje en de Verenigde Staten kent de keuken Spaanse en Amerikaanse invloeden, naast die van nabijgelegen landen zoals China en Maleisië. Maaltijden zijn uiteenlopend van eenvoudige vis- of vleesgerechten met rijst tot uitgebreide schotels met een veelheid aan ingrediënten, bijvoorbeeld gebaseerd op de Spaanse paella. Gerechten worden vaak gekenmerkt door een gedurfde combinatie van zoete, zure of zoute smaken. Bekende gerechten die u door de gehele Filipijnen zult tegenkomen zijn Chicken Adobo, Beef Kare Kare en Pancit Canton. Een lunch of diner kost gemiddeld tussen de USD 5 en USD 15 en drankjes tussen de USD 0,50 en USD 5.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Op de Filipijnen is het in onze winter 7 uur later dan in Nederland, in de zomer 6 uur later. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Manilla duurt gemiddeld 16 uur.

Fooien

In veel landen bepalen fooien een belangrijk deel van het inkomen van lokale gidsen, hotel- en restaurantpersoneel etc. Hoewel vrijblijvend, wordt een fooi bij een goede service dus zeer op prijs gesteld. Wij adviseren u ca. € 2 per persoon per dag voor uw gids te reserveren. Het al dan niet geven van fooi, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig. 

Voltage

De netspanning is 220 Volt. Het meebrengen van aan adapter is raadzaam. Het kan voorkomen dat de stroom in bepaalde gebieden uitvalt. Wij adviseren u daarom om een zaklantaarn mee te nemen op reis.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit de Filipijnen vertrekt, dient u ter plaatse vertrekbelasting te betalen. Deze bedraagt ca. PHP 750, ca. € 15. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijken van deze procedure. Daarom raden wij u aan dit voor vertrek nogmaals te verifiëren bij de lokale agent.

Feestdagen 2023
1 januari Nieuwjaarsdag
1 februari Chinees Nieuwjaar
25 februari Herdenking ‘People Power’
6-8 april Pasen
9 april Day of Valor (herdenkingsdag van de slag om Bataan peninsula)
22 april EiduL Fitr 
1 mei Dag van de Arbeid
12 juni Onafhankelijkheidsdag
28 juni Eidul Adha
21 augustus Ninoy Aquino dag
28 augustus Dag van de helden
1-2 november Allerheiligen
30 november Bonifacio dag (geboorte van Andrés Bonifacio, Filipijns Nationale held
8 december Dag van de onbevlekte ontvangenis
25 december Kerstmis
30 december Rizal Day (geboortedag van José Rizal, Filipijns Nationale held
31 december Oudjaarsavond

Naast de bovengenoemde feestdagen zijn er ook veel lokale en religieuze feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Op sommige dagen zijn de openingstijden van openbare voorzieningen aangepast of zijn ze gesloten.
* Deze data verschillen per jaar en zijn afhankelijk van de stand van de maan.

Informatie

Phillippine Department of Tourism
2nd Floor, 10-11 Suffolk Street
Londen SW1Y 4HG
Verenigd Koninkrijk
Info: http://www.experiencephilippines.org/

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Filipijnen

Vanaf 198,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany