Landinformatie Filipijnen

Ligging

De Filipijnen zijn een republiek in Zuidoost-Azië. De archipel bestaat uit ruim 7000 eilanden, waarvan de grootste Luzon en Mindanao zijn. Het land beslaat ca. 300.000 km2 groot en is daarmee 7 maal zo groot als Nederland. De Filipijnen waren ruim 300 jaar een kolonie van Spanje, tot het land in 1898 in Amerikaanse handen kwam. Sinds 4 juli 1946 is het land onafhankelijk. De dichtstbijzijnde landen zijn Vietnam in het westen, Taiwan in het noorden en Indonesië, Maleisië en Brunei in het (zuid)westen. Het land wordt omringd door zee, die op sommige plekken zeer diep is.

Bevolking

Op de Filipijnen leven circa 112 miljoen mensen (2022). Ongeveer 80% van de bevolking is van Maleise afkomst. Toch kent het land ruim 100 etnische groepen, die zich van elkaar onderscheiden middels hun taal en cultuur. Vanwege de langdurige kolonisatie door Spanje en vervolgens de Amerikaanse overheersing, kennen de Filipijnen veel westerse invloeden. Een groot deel van de bevolking is bijvoorbeeld katholiek. Het land kent scherpe tegenstellingen tussen arm en rijk; er is een kleine elite terwijl een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Taal

De officiële talen zijn Engels en Filipino, dat is afgeleid van de nationale taal Tagalog. Op de Filipijnen worden verder meer dan 170 inheemse talen en dialecten gesproken. Men spreekt er soms ook Spaans en Chinees.

Klimaat

Op de Filipijnen heerst een tropisch klimaat met het gehele jaar door hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Voor het gemak is de beste reisperiode het droge seizoen (de Amihan) dat loopt van november tot en met april. De meeste regen (het Habagat seizoen) valt doorgaans tussen juni en september. Maar de Filipijnen bestaan uit meer dan 7.000 eilanden en mede door de geografisch diversiteit en klimaatveranderingen is er niet echt meer sprake van een vastomlijnd droog en nat seizoen.

Voor Noord-Luzon zijn de maanden januari tot en met juni het meest geschikt met april en mei de periode voor de groene rijstterrassen. In juni is het oogstseizoen en kleuren deze goudgeel. Juli en augustus zijn de natste maanden voor Luzon en zeker in het noorden kan de mist ervoor zorgen dat u niet van  de prachtige vergezichten kunt genieten. Voor Palawan zijn de beste maanden november tot en met april/mei. Voor Cebu, Bohol en Siquijor zijn de beste maanden december tot en met juni.

Jaarlijks krijgt de Filipijnen te maken met 15-20 orkanen. Deze komen voornamelijk voor in de periode juni tot en met september, maar kunnen ook in de andere maanden voorkomen. Orkanen kennen geen vast ritme en zijn soms moeilijk te voorspellen. Wel komen orkanen altijd uit het oosten en vertrekken ze via het noorden richting Taiwan. De oostelijke eilanden en het hoofdeiland Luzon hebben vaak de meeste overlast. Eilanden als Palawan, Cebu en Bohol ervaren veel minder tot geen last van de orkanen.

Buiten de bovengenoemde maanden kunt u de Filipijnen ook prima bereizen, maar hou dan rekening met meer regenval. Enkele voordelen van de regenperiode, juni-september, zijn dat de natuur mooi groen kleurt, er minder toeristen zijn en dat de prijzen lager liggen.

Klimaattabel (Manilla)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  20  26 
Februari  21  26 
Maart  22  27 
April  24  28 
Mei  25  28 
Juni  25  11  29 
Juli  25  15  28 
Augustus  24  22  28 
September  24  18  28 
Oktober  23  13  28 
November  21  27 
December  20  26 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij raden u aan dunne, kantoenen kleding mee te nemen. Hoewel het klimaat in de Filipijnen tropisch is, kleedt de bevolking zich degelijk. Houdt u hier rekening mee.

Reisseizoen

Voor de temperatuur kunt u het hele jaar naar de Filipijnen reizen, maar de beste periode is tussen december en mei. Tijdens deze maanden valt de minste regen en is de temperatuur aangenaam. Tussen juli en oktober bestaat de grootste kans op een tyfoon en dient u rekening te houden met veel regen (zie ook boven onder Klimaat). Vanwege de drukte en de hoge prijzen kunt u het beste om de perioden van Kerst en oud & nieuw, Chinees Nieuwjaar en Pasen heen plannen.   

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar de Filipijnen heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek uit de Filipijnen nog minstens 6 maanden geldig is. U dient eveneens te beschikken over een retour- of doorreisticket. Tevens dient u zich binnen 3 dagen voor vertrek te registreren op https://etravel.gov.ph/ om een QR-code te krijgen. Bij aankomst krijgt u een visum on arrival dat geldig is voor 30 dagen. Wanneer u langer dan 30 dagen in de Filipijnen zult verblijven, dan kunt u ter plaatse een verlenging regelen of voor de reis een visum aanvragen. Dit vraagt u aan bij de Filipijnse Ambassade in Den Haag (https://thehaguepe.dfa.gov.ph). Het visum kost ongeveer € 30. Met dit visum mag u maximaal 59 dagen in de Filipijnen verblijven. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Ieder persoon moet zich kunnen identificeren op de Filipijnen. Een kopie van uw paspoort laten zien is voldoende.

Gezondheid

Voor de Filipijnen zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A wordt aanbevolen, evenals het volgen van een malariakuur voor sommige gebieden. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Bij een verblijf langer dan twee weken wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Deze gebieden bevinden zich in Afrika en Zuid-Amerika. Drink geen water uit de kraan, maar gebruik uitsluitend water uit flessen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Voor de meest actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie op de Filipijnen kunt u het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken raadplegen. Het wordt afgeraden om naar het zuiden van Palawan en de Visaya eilanden te reizen. Tevens wordt het afgeraden om naar de vulkanen Bulusan en Mayon te reizen.

Wij adviseren u om gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. In uw kamer of bij de receptie van uw hotel kunt u veelal over een gratis kluisje beschikken. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid op de Filipijnen is de Peso. De waarde van PHP 100 is ongeveer € 1,64 (januari 2024). De in- en uitvoer van deze munt is beperkt tot PHP 5.000. Buitenlands geld mag tot USD 10.000 worden ingevoerd. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels en de toeristische centra geaccepteerd.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Openingstijden

De meeste winkels en bedrijven zijn op maandag t/m vrijdag geopend van 08.00-17.00 uur en op zaterdag tot 12.00 uur. Banken zijn meestal geopend van 09.00-15.00 uur. Postkantoren zijn doordeweeks geopend van 09.00-17.00 uur. De meeste winkels en bedrijven zijn gesloten voor de lunchpauze van 12.00-13.00 uur.

Maaltijden

Zoals in de meeste landen in Azië vormt rijst de basis van het eten op de Filipijnen. Vanwege de historische banden met Spanje en de Verenigde Staten kent de keuken Spaanse en Amerikaanse invloeden, naast die van nabijgelegen landen zoals China en Maleisië. Maaltijden zijn uiteenlopend van eenvoudige vis- of vleesgerechten met rijst tot uitgebreide schotels met een veelheid aan ingrediënten, bijvoorbeeld gebaseerd op de Spaanse paella. Gerechten worden vaak gekenmerkt door een gedurfde combinatie van zoete, zure of zoute smaken. Bekende gerechten die u door de gehele Filipijnen zult tegenkomen zijn Chicken Adobo, Beef Kare Kare en Pancit Canton. Een lunch of diner kost gemiddeld tussen de USD 5 en USD 15 en drankjes tussen de USD 0,50 en USD 5.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Op de Filipijnen is het in onze winter 7 uur later dan in Nederland, in de zomer 6 uur later. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Manilla duurt gemiddeld 16 uur.

Vervoer in de Filipijnen

Tijdens een rondreis door de Filipijnen of tijdens excursies reist u overwegend met een privéchauffeur en gids. Dit is het meest efficiënt en levert u een waardevollere ervaring op. U krijgt namelijk persoonlijkere aandacht en u kunt stoppen wanneer u wilt. Tussen de eilanden reist u afhankelijk van de afstand per vliegtuig of per ferry. Wilt u lokaal kleine stukjes reizen, dan kunt u gebruik maken van een jeepney of een sidecar (een motor met zijspan). 

Tijdens het reizen door de Filipijnen dient u rekening te houden met soms lange afstanden en lange reisduren, zeker in het noorden van Luzon, richting Legazpi, op Palawan en op Cebu. Over het algemeen zijn de wegen in goede staat, maar zijn het vooral eenbaanswegen die door iedereen gebruikt worden zoals fietsers, sidecars en vrachtwagens. Afremmen, inhalen en tijd inhalen is dan ook de voornaamste bezigheid van de chauffeurs.

Fooien

In veel landen bepalen fooien een belangrijk deel van het inkomen van lokale gidsen, hotel- en restaurantpersoneel etc. Hoewel vrijblijvend, wordt een fooi bij een goede service dus zeer op prijs gesteld. Wij adviseren u ca. € 2 per persoon per dag voor uw gids te reserveren. Het al dan niet geven van fooi, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig. 

Voltage

De netspanning is 220 Volt. Er worden stopcontacten van type A, type B en type C gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u dan ook een wereldstekker mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u tevens aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

Bij internationale vluchten vanuit de Filipijnen betaalt u geen vertrekbelasting meer. Deze is al in de ticketprijs opgenomen. Bij binnenlandse vluchten kan het voorkomen dat u op de luchthaven een ‘airport terminal fee’ dient te betalen. Afhankelijk van de luchthaven varieert deze tussen de 50 en 300 Filipijnse Peso (ca. € 0,85 – € 5 p.p.)

Feestdagen 2024
1 januari Nieuwjaarsdag
10 februari Chinees Nieuwjaar
28-30 maart Pasen
9 april Day of Valor (herdenkingsdag van de slag om Bataan peninsula)
10 april Eid al Fitr 
1 mei Dag van de Arbeid
12 juni Onafhankelijkheidsdag
16 juni Eid al Adha
21 augustus Ninoy Aquino dag
26 augustus Dag van de helden
1-2 november Allerheiligen en allerzielen
30 november Bonifacio dag (geboorte van Andrés Bonifacio, Filipijns Nationale held
8 december Dag van de onbevlekte ontvangenis
24-25 december Kerstmis
30 december Rizal Day (geboortedag van José Rizal, Filipijns Nationale held
31 december Oudjaarsavond

Naast de bovengenoemde feestdagen zijn er ook veel lokale en religieuze feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Op sommige dagen zijn de openingstijden van openbare voorzieningen aangepast of zijn ze gesloten.
* Deze data verschillen per jaar en zijn afhankelijk van de stand van de maan.

Informatie

Phillippine Department of Tourism
2nd Floor, 10-11 Suffolk Street
Londen SW1Y 4HG
Verenigd Koninkrijk
Info: http://www.experiencephilippines.org/

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Filipijnen

Vanaf 4318,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany