Landinformatie Ecuador & Galápagos

Ligging

Ecuador is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Colombia in het noorden, Peru in het oosten en zuiden, en de Grote Oceaan in het westen. Het land ligt op de evenaar waaraan het zijn naam ontleent. Ecuador kan in drie hoofdgebieden worden verdeeld: de kuststreek (La Costa), het Andesgebergte (La Sierra) en het Amazone regenwoud (El Oriente). De kuststreek, gelegen aan de westkant van het land, heeft een lange kustlijn aan de Grote Oceaan. Hier vind u prachtige stranden, mangroven en een rijke biodiversiteit. Het Andesgebergte ligt in het centrale deel van Ecuador. Hier bevinden zich enkele van de hoogste bergen van het land, waaronder de beroemde Cotopaxi vulkaan, maar ook de hoofdstad Quito ligt in dit gebied. Het landschap wordt gekenmerkt door spectaculaire bergpieken, valleien en vruchtbare plateaus. Het Amazone regenwoud beslaat het oostelijke deel van Ecuador. Dit gebied herbergt één van ’s werelds meest biodiverse ecosystemen, met een overvloed aan planten- en diersoorten.

De Galápagos eilanden liggen op bijna 1.000 kilometer ten westen van het vasteland van Ecuador en midden in de Grote Oceaan. De archipel bestaat uit 18 grote eilanden, 3 kleine eilanden en meer dan 100 rotsachtige eilandjes en klippen. Elk eiland heeft zijn eigen unieke kenmerken en biodiversiteit, met een mix van vulkanische landschappen, weelderige vegetatie en diverse diersoorten die nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Bevolking

De bevolking van Ecuador is divers en bestaat uit een mix van mestiezen, inheemse bevolkingsgroepen en Afro-Ecuadoraanse gemeenschappen. Ongeveer 70% van de bevolking bestaat uit mestiezen. Zij zijn het resultaat van de vermenging van inheemse en Spaanse culturen tijdens de koloniale periode. De inheemse bevolking van Ecuador omvat verschillende groepen waarvan de Quechua de grootste is. Zij beslaan zo’n 10% van de bevolking. Deze gemeenschappen behouden vaak hun traditionele talen, culturele praktijken en levenswijzen. De overige 10% van de bevolking bestaat uit Afro-Ecuadoranen, afstammelingen van Afrikaanse slaven die naar Ecuador werden gebracht tijdens de Spaanse kolonisatie. Zij wonen voornamelijk aan de kust en hebben hun eigen unieke cultuur en tradities.

Het merendeel van de 17,5 miljoen inwoners woont in stedelijke gebieden, met name in de hoofdstad Quito, dat het politieke en culturele centrum van het land is, en Guayaquil, dat de grootste stad en het economische centrum van Ecuador is.

Ecuador is een overwegend rooms-katholiek land, waar de meerderheid van de bevolking het rooms-katholicisme volgt. Het katholicisme werd geïntroduceerd tijdens de Spaanse kolonisatie van Zuid-Amerika en heeft sindsdien een sterke invloed gehad op de cultuur en de samenleving van Ecuador. Hoewel het rooms-katholicisme de dominante religie is, zijn er ook andere religieuze gemeenschappen en geloofsovertuigingen in Ecuador.

Taal

De officiële taal van Ecuador is Spaans, dat wordt gesproken door de overgrote meerderheid van de bevolking. Het Spaans in Ecuador heeft echter zijn eigen regionale accenten, woordenschat en uitdrukkingen, die soms verschillen van het Spaans dat in andere Spaanssprekende landen wordt gesproken. Naast het Spaans zijn er ook verschillende inheemse talen die in Ecuador worden gesproken, hoewel hun gebruik varieert afhankelijk van de regio en de gemeenschap. In de toeristische gebieden wordt er door sommige mensen Engels gesproken, vooral door diegenen die in de sector zelf werken. Buiten deze gebieden is het niet ongebruikelijk dat mensen beperkte Engelse taalvaardigheid hebben.

Klimaat

Het klimaat van Ecuador is afhankelijk van de geografische ligging, hoogte en regionale invloeden. Over het algemeen kan Ecuador worden onderverdeeld in vier hoofdgebieden met verschillende klimaattypes: de kuststreek, het Andesgebergte, het Amazone regenwoud en de Galápagos eilanden.

  • De kust (La Costa): De kuststrook van Ecuador heeft over het algemeen een tropisch klimaat, gekenmerkt door warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperaturen liggen meestal tussen de 25°C en 31°C.

  • Het Andesgebergte (La Sierra): De Andesregio van Ecuador heeft een gematigder klimaat vanwege de hoogte. Quito, de hoofdstad van Ecuador, bevindt zich in deze regio en staat bekend om zijn lenteweer gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperaturen variëren afhankelijk van de hoogte, maar liggen meestal tussen de 7°C en 20°C.

  • Het Amazone regenwoud (El Oriente): Het Amazonegebied van Ecuador heeft een tropisch regenwoudklimaat, met hoge temperaturen en neerslag gedurende het hele jaar. Temperaturen variëren meestal tussen de 23°C en 31°C. Dit gebied ervaart over het algemeen een hoge luchtvochtigheid en regenval gedurende het hele jaar, met een piek in neerslag tijdens het regenseizoen van november tot april.

  • De Galápagos eilanden: Deze archipel heeft een subtropisch klimaat, met droge en natte seizoenen die vergelijkbaar zijn met het vasteland van Ecuador. De temperaturen zijn vrij stabiel gedurende het hele jaar, met gemiddelde temperaturen die variëren van ongeveer 21°C tot 30°C. De warmste maanden zijn januari t/m april. De passaatwinden hebben een grote invloed op het klimaat van de Galápagos eilanden. Gedurende het grootste deel van het jaar waait er een zuidoostelijke passaatwind, die zorgt voor relatief koele temperaturen en lagere luchtvochtigheid.

Reisseizoen

Ecuador kent een grote variëteit aan klimaten, dus de beste tijd om te reizen kan verschillen per regio. Voor de kust van Ecuador is het droge seizoen (juni-december) de beste tijd om te reizen. Vooral de maanden juli, augustus en september bieden aangename temperaturen en veel zonneschijn. In de Andes loopt het droge seizoen van juni t/m september. Tijdens deze periode is het weer over het algemeen zonnig en droog, met milde temperaturen overdag en koelere temperaturen ’s nachts. De heldere lucht en het goede weer bieden vaak spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en vulkanen. In de Amazone loopt het droge seizoen van juni t/m december. Tijdens deze periode is het weer over het algemeen droger en zonniger, met minder kans op regenval en lagere luchtvochtigheid. Het is ook makkelijker om wilde dieren te spotten, omdat ze zich vaak verzamelen bij waterbronnen en rivieren. Het klimaat in de Amazone is echter onvoorspelbaar en ook tijdens het droge seizoen kunnen tropische regenbuien voorkomen. De Galápagos eilanden kunnen het hele jaar door worden bezocht vanwege het milde klimaat. In het droge seizoen (juni-december) zijn de temperaturen aangenaam, is de zee kalm en er is minder kans op regenval. De maanden juli t/m september zijn vaak de drukste maanden.

Kleding

Voor een reis naar Ecuador adviseren wij om kleding mee te nemen die u in lagen kunt dragen. Het weer kan variëren afhankelijk van de hoogte en de regio, dus het is handig om uw outfit aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Het weer in het Andesgebergte kan snel veranderen. Overdag kan het warm zijn en loopt u rond in een T-shirt. Maar ’s avonds kan het flink afkoelen. Neem daarom ook een warme trui, windjack, sjaal, handschoenen en een muts mee. Voor een bezoek aan de Amazone is het belangrijk om lichtgewicht en ademende kleding mee te nemen die comfortabel is in warme en vochtige omstandigheden. Katoenen kleding kan een goede keuze zijn. Het is raadzaam om lange mouwen en lange broeken te dragen om jezelf te beschermen tegen insectenbeten, krassen en schrammen door begroeiing. Neem een krachtig insectenwerend middel mee dat effectief is tegen muggen, teken en andere bijtende insecten. Daarnaast is het voor alle regio’s verstandig om waterdichte kleding en een paraplu mee te nemen. Een lichte regenjas of poncho kan van pas komen, zelfs tijdens het droge seizoen, omdat korte regenbuien onverwacht kunnen optreden. Als u van plan bent om te wandelen, trek dan stevige en comfortabele wandelschoenen aan. Ecuador ligt dicht bij de evenaar en de zon kan intens zijn, vooral op grote hoogten. Zorg ervoor dat u zonnebrandcrème met een hoge SPF, een hoed of pet, en zonnebril meeneemt om uzelf te beschermen tegen de zon.

Reisdocumenten

Als u naar Ecuador reist, heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Ecuador. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. Voor een verblijf van maximaal 90 dagen heeft u geen visum nodig om Ecuador in te reizen. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele (kleuren)kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Ecuador zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio), gele koorts en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Ecuador in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Midden- en Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie minimaal 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Ecuador komt in sommige gebieden malaria en dengue (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Veiligheid

Over het algemeen is Ecuador een veilige bestemming, maar net als bij het reizen naar elk ander land, zijn er enkele veiligheidsaspecten waar u rekening mee moet houden. Wees in drukke toeristische gebieden en grote steden voorzichtig met uw persoonlijke bezittingen en draag waardevolle spullen zoals geld, telefoon, paspoort en camera op een veilige plek. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van het kluisje in uw hotelkamer. Vermijd onveilige buurten en loop niet door straten waar niemand anders te zien is. Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt. Verlies uw bezittingen en bagage niet uit het oog. In Ecuador komen demonstraties, stakingen en wegblokkades voor, die soms tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort. Probeer niet langs of door een blokkade te gaan. Vermijd demonstraties en samenscholingen. En volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Geld

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar (USD). De waarde van 1 dollar was in juni 2024 ca. € 0,92. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven bij de Ecuadoraanse douane. U kunt vrijwel overal met uw bankpas geld opnemen bij de meeste geldautomaten (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Uw creditcard kunt u in grote winkels en hotels gebruiken. U zult echter wel vaak om een legitimatiebewijs worden gevraagd. Ook kunt u uw creditcard gebruiken bij pinautomaten, maar houdt u daarbij wel rekening met de extra kosten. Op veel plekken zult u echter niet met uw kaart terecht kunnen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft. U kunt Euro’s overal in Ecuador omwisselen naar Amerikaanse dollars. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google Maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m za. van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. De meeste winkels sluiten op zondag. Grote winkelcentra (centros comerciales) zijn vaak ook op zondag en door de week ’s avonds langer open. De meeste banken zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 18.00 uur.

Maaltijden

De keuken van Ecuador biedt een overvloedige en gevarieerde gastronomische cultuur, die afwijkt van die van andere Zuid-Amerikaanse landen. Door een vermenging van ingredienten, kruiden en invloeden uit Latijns-Amerika en Europa zijn originele en smakelijke gerechten ontstaan. Plaatselijke gerechten die u zeker moet proberen zijn tamales: in een blad gewikkeld gestoomd deeg van maïs- of tarwemeel, gevuld met vlees of kip, of empanadas de morocho: gebakken pasteitjes van maïsmeel, gevuld met varkensvlees en opgediend met hete saus. De kust biedt een grote verscheidenheid aan visgerechten. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 5 tot USD 14. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 20. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 2 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Ecuador in de zomermaanden 7 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Het is op de Galápagos eilanden in de zomermaanden 8 uur in de wintermaanden 7 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Quito duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Vanwege de hoge prijzen van verzekeringen voor huurauto’s, de sterke fluctuatie van benzineprijzen, de kans op hoogteziekte en de matige kwaliteit van het wegdek op diverse plekken in het land, bieden wij in Ecuador geen autorondreizen aan. Taxi’s in Ecuador zijn goedkoop. Alleen in Quito zijn de taxi’s voorzien van een meter. In Guayaquil zijn de taxichauffeurs wettelijk verplicht om een meter te hebben, maar de meesten maken hier geen gebruik van. Onderhandel dus voor u instapt over het tarief! In het weekend en ’s nachts liggen de prijzen 25% tot 50% hoger.

Fooien

Rekeningen in restaurants zijn inclusief 10% bedieningsgeld. Het is echter gebruikelijk de kelner nog eens 10% fooi te geven. Kruiers op luchthavens en in hotels rekenen op een fooi van USD 0.50. Kamermeisjes verwachten eveneens een fooi. Taxichauffeurs rekenen in het algemeen niet op een fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 6 per persoon per dag. Voor een cruise naar de Galápagos Eilanden moet u rekenen op ca. USD 20 per dag (te verdelen over de gehele bemanning). Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Ecuador is 120 volt. Er worden stopcontacten van type A en type B gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
12-13 februari Carnaval
29 maart Goede Vrijdag
3 mei  Dag van de Arbeid
24 mei Herdenkingsdag van de Slag bij Pichincha
9 augustus Onafhankelijkheidsdag
11 oktober Onafhankelijkheidsdag Guayaquil
1 november Allerheiligen
4 november Onafhankelijkheidsdag Cuenca
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel.: 070 3469563
Fax: 070 3658910

Ecuador op internet: www.ecuadortouristinformation.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Ecuador & Galápagos

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany