Landinformatie Ecuador & Galápagos

Reisadvies Ecuador

(Update: 29 januari 2024)
Op 8 januari is in Ecuador de noodtoestand voor twee maanden voor het hele land uitgeroepen. Er zijn heftige gewelddadige incidenten geweest. Er geldt een avondklok, o.a. in Quito en Guayaquil van middernacht tot 05.00 uur. De kleurcode van het reisadvies voor Ecuador is ongewijzigd. Deze is voor het grootste deel van het land geel. Dit betekent dat u naar Ecuador kunt reizen, maar dat er wel risico’s zijn. De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen.

Ligging

Ecuador is het kleinste land in de Andes. Het grenst in het noorden aan Colombia, in het oosten en zuiden aan Peru en in het westen aan de Grote Oceaan. De Galápagos eilanden liggen op bijna 1.000 km van de kust van Ecuador en midden in de Grote Oceaan. De archipel bestaat uit 13 grote en meer dan 40 kleine eilanden waarvan er 5 bewoond worden.

Bevolking

Het merendeel van de 17,5 miljoen inwoners woont in de grote steden zoals de hoofdstad Quito en Guayaquil. Ongeveer 65% van de bevolking bestaat uit mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Daarnaast wordt 20% van de bevolking door indianen gevormd. 75% van de bevolking van Ecuador is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten

Taal

De officiële taal in Ecuador is Spaans. Veel Ecuadoranen spreken naast Spaans ook nog een inheemse taal waarvan Quechua de grootste taal is. Buiten de toeristische gebieden in Ecuador wordt er weinig Engels gesproken.

Klimaat

Ecuador kent veel verschillende klimaten. De lager gelegen regio’s in het zuidwesten van het land hebben een subtropisch klimaat en in het noordwesten heerst een tropisch klimaat. Meer landinwaarts is er een zeeklimaat met relatief droge winters. De hoogstgelegen gebieden hebben een hooggebergteklimaat. De Galápagos eilanden kennen een warm en nat klimaat. De natte periode loopt van januari t/m mei met temperaturen variërend van 27 tot 32°C. Het is er dan warm en zonnig, maar er vallen af en toe tropische stortbuien. De natuur is in deze periode op z’n mooist. Van juni t/m december ligt de temperatuur tussen 16 en 22°C en hangt er ’s morgens regelmatig mist (garua). In deze periode zijn de dieren het meest actief, maar de zee kan onrustig zijn.

Klimaattabel (Quito)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  16  10 
Februari  16  10 
Maart  16  12 
April  16  14 
Mei  16  12 
Juni  16 
Juli  16 
Augustus  16 
September  16 
Oktober  16  13 
November  16  12 
December  16  10 
Klimaattabel (Seymour, Galápagos)  
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  25 
Februari  27  26 
Maart  27  27 
April  27  27 
Mei  27  25 
Juni  25  24 
Juli  23  24 
Augustus  23  23 
September  22  23 
Oktober  23  22 
November  24  24 
December  25  23

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Ecuador kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Vanwege de ligging recht onder de evenaar is het weer hier altijd wel aangenaam en is er nauwelijks onderscheid tussen de seizoenen. Het klimaat wordt in grote mate bepaald door de hoogte van de vier geografische zones. Juni t/m september zijn de zonnigste en droogste maanden. De temperaturen zijn van oktober t/m mei een stuk koeler en zowel in de hooglanden als in de Amazone valt er meer regen.

Kleding

Wij adviseren voor Ecuador om praktische kleding in laagjes mee te nemen. Het weer in het Andesgebergte kan snel veranderen. Overdag kan het warm zijn en loopt u rond in een t-shirt met korte mouwen. Maar ’s avonds kan het flink afkoelen. Daarom is het verstandig om ook shirts met lange mouwen, een (winddichte) jas, vest, sjaal en eventueel handschoenen mee te nemen. Daarnaast kan regenkleding ook van pas komen. Er kan altijd een bui vallen, vooral in de middag. Wij raden aan om stevige (wandel)schoenen mee te nemen. In de Amazone is het regenachtig, warm en klam. Neem vooral luchtige en lichtgekleurde kleding mee. Tijdens zonsopkomst- en ondergang kunt u het beste shirts met lange mouwen en een lange broek dragen. Op deze momenten zijn de muggen het meest actief. Donkere kleding trekt juist muggen aan. Zorg ervoor dat u kleding meeneemt dat snel opdroogt (geen spijkerbroeken). De Galápagos eilanden kennen zowel een nat en warm seizoen als een droog en koel seizoen. Neem shirt met korte en lange mouwen mee, evenals korte en lange broeken. Maar ook een extra jas of vest en regenkleding.

Reisdocumenten

Voor Ecuador heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Ecuador zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitus A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Ecuador in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Midden- en Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Ecuador komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar (USD). De waarde van 1 dollar was in december 2023 ca. € 0,92. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven bij de Ecuadoraanse douane. U kunt vrijwel overal met uw bankpas geld opnemen bij de meeste geldautomaten (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Uw creditcard kunt u in grote winkels en hotels gebruiken. U zult echter wel vaak om een legitimatiebewijs worden gevraagd. Ook kunt u uw creditcard gebruiken bij pinautomaten, maar houdt u daarbij wel rekening met de extra kosten. Op veel plekken zult u echter niet met uw kaart terecht kunnen, zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft. U kunt Euro’s overal in Ecuador omwisselen naar Amerikaanse dollars. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

Openingstijden

De winkels zijn geopend van ma. t/m za. van 09.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. De meeste winkels sluiten op zondag. Grote winkelcentra (centros comerciales) zijn vaak ook op zondag en door de week ’s avonds langer open. De meeste banken zijn geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 18.00 uur.

Maaltijden

De keuken van Ecuador biedt een overvloedige en gevarieerde gastronomische cultuur, die afwijkt van die van andere Zuid-Amerikaanse landen. Door een vermenging van ingredienten, kruiden en invloeden uit Latijns-Amerika en Europa zijn originele en smakelijke gerechten ontstaan. Plaatselijke gerechten die u zeker moet proberen zijn tamales: in een blad gewikkeld gestoomd deeg van maïs- of tarwemeel, gevuld met vlees of kip, of empanadas de morocho: gebakken pasteitjes van maïsmeel, gevuld met varkensvlees en opgediend met hete saus. De kust biedt een grote verscheidenheid aan visgerechten. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld USD 5 tot USD 14. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 20. Voor alcoholvrije drankjes en bier wordt ongeveer USD 1 tot USD 2 gerekend. Wij adviseren u geen kraanwater te drinken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Ecuador in de zomermaanden 7 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Het is op de Galápagos eilanden in de zomermaanden 8 uur in de wintermaanden 7 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Quito duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Vanwege de hoge prijzen van verzekeringen voor huurauto’s, de sterke fluctuatie van benzineprijzen, de kans op hoogteziekte en de matige kwaliteit van het wegdek op diverse plekken in het land, bieden wij in Ecuador geen autorondreizen aan. Taxi’s in Ecuador zijn goedkoop. Alleen in Quito zijn de taxi’s voorzien van een meter. In Guayaquil zijn de taxichauffeurs wettelijk verplicht om een meter te hebben, maar de meesten maken hier geen gebruik van. Onderhandel dus voor u instapt over het tarief! In het weekend en ’s nachts liggen de prijzen 25% tot 50% hoger.

Fooien

Rekeningen in restaurants zijn inclusief 10% bedieningsgeld. Het is echter gebruikelijk de kelner nog eens 10% fooi te geven. Kruiers op luchthavens en in hotels rekenen op een fooi van USD 0.50. Kamermeisjes verwachten eveneens een fooi. Taxichauffeurs rekenen in het algemeen niet op een fooi. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 6 per persoon per dag. Voor een cruise naar de Galápagos Eilanden moet u rekenen op ca. USD 20 per dag (te verdelen over de gehele bemanning). Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Ecuador is 120 volt. Er worden stopcontacten van type A en type B gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
12-13 februari Carnaval
29 maart Goede Vrijdag
3 mei  Dag van de Arbeid
24 mei Herdenkingsdag van de Slag bij Pichincha
9 augustus Onafhankelijkheidsdag
11 oktober Onafhankelijkheidsdag Guayaquil
1 november Allerheiligen
4 november Onafhankelijkheidsdag Cuenca
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Ambassade van Ecuador
Koninginnegracht 84
2514 AJ Den Haag
Tel.: 070 3469563
Fax: 070 3658910

Ecuador op internet: www.ecuadortouristinformation.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Ecuador & Galápagos

Vanaf 1379,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany