Landinformatie Costa Rica

Ligging

Costa Rica ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. In het oosten en het westen grenst het land respectievelijk aan de Caribische Zee en Grote Oceaan. Met een oppervlakte van 51.100 km² is het land iets groter dan Nederland (48.850 km²).

Bevolking

Ruim de helft van de 5 miljoen inwoners woont in de Centrale Vallei, waar ook de hoofdstad San José ligt. In tegenstelling tot andere landen in Midden-Amerika is de bevolking van Costa Rica zeer homogeen want 95% van de bevolking is van Europese afkomst. Aan de Caribische kust wonen de Afro-Caribiërs. Zij stammen af van de Jamaicanen die in de 19e eeuw als contractarbeiders naar Costa Rica kwamen. De oorspronkelijke bewoners, indigenas genoemd, vormen nog maar een fractie van het totale inwonersaantal en leven in afgelegen reservaten. Ca. 85% van de bevolking van Costa Rica is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. De meeste Costa Ricanen spreken ook goed Engels. In de afgelegen gebieden en kleine dorpjes is Engels niet zo bekend. Daarnaast zijn er een aantal inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben.

Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Door de vele hoogteverschillen en de invloeden van de Caribische Zee en Grote Oceaan kent Costa Rica een grote verscheidenheid aan microklimaten. Er kunnen grote verschillen voorkomen in temperatuur en neerslag binnen een straal van een paar kilometer.

Klimaattabel (San José)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  19 
Februari  19 
Maart  20 
April  21 
Mei  21 
Juni  21  13 
Juli  21  11 
Augustus  21  14 
September  21  15 
Oktober  21  14 
November  20 
December  20 
 
Klimaattabel (Quepos)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 30 7 1
Februari 30 8 1
Maart 31 8 1
April 30 8 2
Mei 29 6 4
Juni 29 5 12
Juli 29 4 10
Augustus 29 5 13
September 29 6 15
Oktober 29 5 13
November 29 6 8
December 29 7 3

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Costa Rica is het gehele jaar door te bezoeken, maar u moet wel rekening houden dat het land een droog seizoen en een regenseizoen kent. Het droge seizoen loopt van december t/m april. Hoewel het in deze maanden minder regent, is er nog steeds kans op regenbuien. Maar de zon schijnt uitbundig en de temperaturen zijn hoog. Het is tevens de drukste periode van het jaar. Het regenseizoen loopt van mei t/m november. In deze periode kan er vooral in de middag grote hoeveelheden regen vallen. In de maanden augustus t/m oktober valt de meeste regen. Wegen kunnen onbegaanbaar worden en activiteiten gaan niet altijd door. Doordat het zoveel regent, wordt deze periode ook wel het groene seizoen genoemd.

Kleding

Wij adviseren voor Costa Rica lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding. Het beste kunt u katoenen, luchtige kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater of fleece en regenjack of poncho. Vermijd nylon of synthetisch materiaal dat warmte en vocht vasthoudt. Wij raden tevens aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een goede muggenolie, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u een katoenen lange broek, katoenen shirts met lange mouwen en een zaklantaarn mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Costa Rica nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Costa Rica zijn geen vaccinaties verplicht. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Costa Rica in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Midden- en Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Costa Rica komt in sommige gebieden malaria en dengue (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar de volgende instanties: GGD Reisvaccinaties, Travel Clinic Erasmus MC en Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvicering (LCR)

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Costa Rica is de colón (CRC). De waarde van 100 colón was in december 2023 ca. € 0,17. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Op de meeste plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. In de hotels, restaurants en winkels in de grote steden worden vrijwel altijd credit­cards geaccepteerd. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is. N.B. Bankpassen van diverse banken worden ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank vindt u hierover nadere informatie.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 17.00 uur met een lunchpauze van 12.00 tot 14.00 uur. Banken zijn op werkdagen geopend van 09.00 tot 15.00 uur (tijdens de lunchpauze gesloten). Sommige banken hebben een bijkantoor dat op werkdagen tot 18.30 uur en soms ook op zaterdagmorgen geopend is. Houdt u er rekening mee dat geld wisselen in banken nogal wat tijd in beslag kan nemen.

Maaltijden

Het aanbod aan onbekende groenten en tropische fruitsoorten in Costa Rica is enorm. In de plaatselijke restaurantjes, ook wel sodas genoemd, zijn allerlei lokale gerechten verkrijgbaar. Een populair gerecht is de casado; een bord met vlees, bonen, rijst, gebakken banaan en groenten. Andere typische gerechten uit de Costa Ricaanse keuken zijn: chorreados, een pannenkoekje van zachte maïs geserveerd met honing en room en sopa negra, een zwarte bonensoep die vaak met een gepocheerd ei wordt opgediend. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 25. Veelal zijn de lokale gelegenheden wat voordeliger.

Nationale parken

Costa Rica heeft meer dan 25 nationale parken met elk zijn eigen specifieke kenmerken. De meeste parken kunnen per auto bezocht worden. De toegangsprijs bedraagt gemiddeld ca. USD 5 tot USD 18 per persoon. Het Manuel Antonio Nationaal Park is gesloten op dinsdag en het Rincón de la Vieja Nationaal Park is gesloten op maandag. Een overzicht van de nationale parken vindt u op de website van Visit Costa Rica.

Voor sommige nationale parken dient u een online reservering te maken alvorens u het park bezoekt. Op deze website vindt u een complete lijst met nationale parken waar een online reservering voor nodig is. De belangrijkste nationale parken zijn Corcovado & Isla del Caño, Manuel Antonio, Rincon de la Vieja en Tortuguero. Bezoekt u een nationaal park op eigen gelegenheid dan dient u zelf te zorgen voor een online reservering. Heeft u via ons een excursie of bouwsteen naar één van de nationale parken uit de lijst geboekt, dan maakt onze lokale agent ter plaatse dit in orde voor u.

Bezoekt u op eigen gelegenheid Manuel Antonio of Rincon de la Vieja? Dan dient u een online reservering te maken via deze website. De nationale parken hanteren een limiet voor het aantal bezoekers per dag. Wij raden u daarom aan om zo snel mogelijk een online reservering te maken zodat u er zeker van bent dat u het park kunt bezoeken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Costa Rica in de zomermaanden 8 uur en in de wintermaanden 7 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar San José duurt gemiddeld 11,5 uur. Met een tussenlanding in Panama City duurt de reis ca. 14,5 uur.

Vervoer

Taxi’s zijn volop aanwezig in San José. De officiële taxi’s zijn rood van kleur en u herkent ze aan de oranje driehoek op de voordeur. Dit zijn metertaxi’s. Let er op dat de meter aan gezet wordt, of spreek van te voren een prijs af. Speciale airporttaxi’s zijn oranje gekleurd. Ook in andere plaatsen vindt u taxi’s met de oranje driehoek. Het wegennet in Costa Rica is goed en overzichtelijk. Met een huurauto kunt u zelf prima uw weg vinden. Houd er wel rekening mee dat veel wegen onverhard zijn en dat deze alleen geschikt zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. 

Fooien

Restaurants en hotels berekenen 10% service charge en 10% sales tax. Een extra fooi op het eindbedrag wordt geadviseerd. Kamermeisjes, bellboys en taxichauffeurs stellen een fooi op prijs. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

Het voltage in Costa Rica is 120 volt. Er worden stopcontacten van type A en type B gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
28 maart Witte Donderdag 
29 maart Goede Vrijdag
11 april Dag van Juan Santamaría 
1 mei  Dag van de Arbeid
25 juli Guanacaste Dag
2 augustus Dag van de Maagd van Los Angeles
15 augustus Maria Hemelvaart
15 augustus Moederdag
15 september Onafhankelijkheidsdag
1 december Dag van de Afschaffing van het Leger
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

Costa Rica Tourist Board
P.O. Box 777
1000 San José, Costa Rica
Tel.: (+506) 2299 5800
Fax: (+506) 2220 3559

Costa Rica op internet: www.visitcostarica.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Costa Rica & Nicaragua

Vanaf 32,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany