Landinformatie Costa Rica

Ligging

Costa Rica, gelegen in Midden-Amerika, grenst in het noorden aan Nicaragua, aan de zuidoostkant aan Panama, aan de oostkant aan de Caraïbische Zee en aan de west- en zuidwestkant aan de Grote Oceaan. Het land heeft een oppervlakte van 51.100 km2. Het landschap van Costa Rica bestaat voor ruim 25% uit beschermd natuurgebied. In het noordoosten, langs de Caraïbische Zee, strekken zich de laagvlakten uit. Van het noordwesten naar het zuidoosten liggen de centrale bergketens. In het midden van het land ligt een aantal vulkaankegels. Costa Rica heeft een bijzonder rijke flora en fauna; het land is dan ook een waar eldorado voor de natuurliefhebber.

Bevolking

Ruim de helft van de in totaal ca. 4,5 miljoen inwoners leeft in de Centrale Vallei, waar ook de hoofdstad San José ligt. De oorspronkelijke bewoners waren de Chorotega-, Huetare- en Brunca-indianen, waarvan er nog 64.000 in reservaten leven. De vriendelijke en hulpvaardige bevolking van Costa Rica, ook wel Tico’s genoemd, bestaat met name uit blanken en mestiezen. Ongeveer 81% van de bevolking hangt het rooms-katholieke geloof aan. Overige religies zijn het protestantse en voor een klein deel het joodse geloof.

Taal

De officiële taal is Spaans. Met Engels kunt u echter ook goed terecht.

Klimaat

Costa Rica heeft twee seizoenen. Van december tot en met april is het droge seizoen. Blauwe luchten en volop zon is typerend voor het weerbeeld in deze periode. Pura Vida! De gemiddelde temperatuur in deze periode is 28 graden. Elke dag is een perfecte stranddag of een excursiedag. Ook in de bergen is het mooi weer dus dit is de beste tijd om bijvoorbeeld vulkaan Poas te beklimmen. Van mei tot en met november is het regenseizoen. Alhoewel de temperatuur nog altijd rond de 25 graden ligt, vallen er in de middag grote hoeveelheden regen. In de maanden augustus tot en met oktober valt de meeste regen. De combinatie van vocht en warmte maken dat het drukkend aanvoelt. De Caribische kust krijgt een stuk minder regen dan de rest van het land dus juist in deze maanden is bijvoorbeeld Tortuguero een goede bestemming om te bezoeken. De maanden mei en november zijn overgangsmaanden. U zult verrast worden door het aangename klimaat met af en toe een bui in de middag. Dit seizoen is relatief rustig met bezoekers en de prijzen in deze periode zijn gunstig.

Klimaattabel (San José)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  19 
Februari  19 
Maart  20 
April  21 
Mei  21 
Juni  21  13 
Juli  21  11 
Augustus  21  14 
September  21  15 
Oktober  21  14 
November  20 
December  20 
 
Klimaattabel (Quepos)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 30 7 1
Februari 30 8 1
Maart 31 8 1
April 30 8 2
Mei 29 6 4
Juni 29 5 12
Juli 29 4 10
Augustus 29 5 13
September 29 6 15
Oktober 29 5 13
November 29 6 8
December 29 7 3
Kleding

Wij adviseren u om lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding mee te nemen. Het beste is katoenen, luchtige kleding, aangevuld met een warmere sweater en een dun regenjack. Vermijd zoveel mogelijk kleding van nylon of ander synthetisch materiaal dat warmte en vocht vasthoudt. Wij adviseren u om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u tevens een lichtgekleurde katoenen lange broek en katoenen shirts met lange mouwen mee te nemen.

Reisseizoen

Costa Rica is een bestemming die het hele jaar te bezoeken is, maar u moet wel rekening houden dat het land van mei t/m november een regenseizoen kent. In de maanden augustus t/m oktober valt de meeste regen. Dit is in het algemeen een minder goede periode om Costa Rica te bezoeken omdat sommige activiteiten niet kunnen worden uitgevoerd en ook zijn sommige wegen moeilijker begaanbaar.

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig dat bij aankomst in Costa Rica nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens een retour- of doorreisticket te kunnen tonen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor reizen met een tussenlanding in de Verenigde Staten dient u elektronische reistoestemming aan te vragen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA. Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen. Reizigers uit EU-landen, waaronder Nederland, dienen zich bij aankomst te laten fotograferen en een digitale vingerafdruk te laten maken. Heeft u, naast de Nederlandse nationaliteit, ook nog de tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië en/of heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er nog? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft. Mogelijk moet u een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de USA. Bij reizigers die reeds een ESTA toestemming hebben en daarnaast een dubbele nationaliteit van één van de bovengenoemde landen, is de ESTA toestemming ingetrokken.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Costa Rica zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Costa Rica in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Costa Rica komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.  Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid is de Colón. De waarde van 100 Colón (CRC) was in december 2018 ca. € 0,15. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. Euro’s worden steeds meer geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. In de hotels, restaurants en winkels in de grote steden worden vrijwel altijd creditcards geaccepteerd.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen geopend van ma. t/m vrij. van 09.00 tot 17.00 uur met een lunchpauze van 12.00 tot 14.00 uur. Banken zijn op werkdagen geopend van 09.00 tot 15.00 uur (tijdens de lunchpauze gesloten). Sommige banken hebben een bijkantoor dat op werkdagen tot 18.30 uur en soms ook op zaterdagmorgen geopend is. Houdt u er rekening mee dat geld wisselen in banken nogal wat tijd in beslag kan nemen.

Maaltijden

Het aanbod aan onbekende groenten en tropische fruitsoorten in Costa Rica is enorm. In de plaatselijke restaurantjes, ook wel ‘sodas’ genoemd, zijn allerlei lokale gerechten verkrijgbaar. Een populair gerecht is de ‘casado’ een bord met vlees, bonen, rijst, gebakken banaan en groenten. Andere typische gerechten uit de Costaricaanse keuken zijn: ‘chorreados’, een pannenkoekje van zachte maïs geserveerd met honing en room en ‘sopa negra’, een zwarte bonensoep die vaak met een gepocheerd ei wordt opgediend. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 10 tot USD 25. Veelal zijn de lokale gelegenheden wat voordeliger.

Nationale Parken

Costa Rica heeft meer dan 25 nationale parken met elk zijn eigen specifieke kenmerken. De meeste parken kunnen per auto bezocht worden. De gemiddelde toegangsprijs bedraagt ca. USD 10 per persoon. Een overzicht van de nationale parken vindt u op het internet: www.costarica-nationalparks.com.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Gedurende de zomermaanden is het 8 uur vroeger dan in Nederland. In de wintermaanden is het 7 uur vroeger. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar San José duurt gemiddeld 11,5 uur. Met een tussenlanding in Panama City duurt de reis ca. 14,5 uur.

Taxi’s

Overal rijden rood gekleurde taxi’s (soms 4-wheel drive modellen vanwege het slechte wegdek). De oranje gekleurde taxi’s rijden van en naar de luchthaven. Taxi’s zijn relatief goedkoop. Alle taxi’s hebben een meter, die echter niet altijd wordt gebruikt. Let u derhalve op dat de meter wordt gebruikt of onderhandel over het tarief. Autohuur is ook mogelijk, maar wordt afgeraden in de hoofdstad San José. Vele wegen zijn alleen geschikt voor auto’s met 4-wheel drive.

Fooien

Restaurants en hotels berekenen 10% service charge en 10% sales tax. Een extra fooi op het eindbedrag wordt geadviseerd. Kamermeisjes, bellboys en taxichauffeurs stellen een fooi op prijs. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

De netspanning is 120 volt en 60 hertz. U heeft een adapter en universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

Er hoeft geen vertrekbelasting betaald te worden (wijzigingen voorbehouden). 

Feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag
19 maart Sint Jozef Dag
11 april Juan Santamaria Dag 
18-20 april  Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
9 juni Pinksteren
2 juli Sint Petrus & Paulusdag
25 juli Dag ter herdenking van de annexatie van Guanacaste
2 augustus Feest van de Patrones van Costa Rica
2 augustus Maria Hemelvaart
15 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Dag van Columbus
1 november Allerheiligen
2 november Allerzielen
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis
31 december Oudejaarsavond

Verder zijn er nog veel lokale religieuze feestdagen en historische evenementen.

Informatie

Costa Rica Tourist Board
P.O. Box 777
1000 San José, Costa Rica
Tel.: (+506) 2299 5800
Fax: (+506) 2220 3559

Costa Rica op internet: www.visitcostarica.com

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.