Landinformatie Colombia

Ligging

Colombia ligt in de noordwestelijke punt van Zuid-Amerika. Het grenst aan Panama in het noorden, Venezuela en Brazilië in het oosten en Ecuador en Peru in het zuiden. Colombia heeft een oppervlakte van ca. 1.14 miljoen km2 en is daarmee 27 maal zo groot als Nederland. Het is verdeeld in 33 departementen en zes natuurlijke regio’s: de Andes, Pacific kust, Caribische kust, Llanos vlaktes, Amazone en de eilanden aan de noordkust. Colombia bekleedt de tweede positie ter wereld op het gebied van biodiversiteit. Alleen Brazilië (dat 7 maal groter is) kent een grotere biodiversiteit. Colombia wordt doorsneden door drie ruggen van het Andesgebergte. De Cordillera Oriental komt uit in Bogotá, de Cordillera Central in Medellín en de Cordillera Occidental in Cali.

Bevolking

Ook in etnisch opzicht kent Colombia een grote diversiteit, met afstammelingen van inheemse bevolkingsgroepen, Spaanse kolonisten, slaven uit Afrika en immigranten uit Europa en het Midden-Oosten, die in de 20e eeuw naar Colombia trokken. Er wonen ongeveer 48 miljoen mensen in Colombia. Daarmee is het na Brazilië en Mexico een van de dichtstbevolkte landen in Latijns-Amerika. De bevolking concentreert zich in de Andesgebieden en langs de Caraïbische kust. Ongeveer 75% van de bevolking woont in de steden.

Taal

De officiële taal is Spaans. Tevens komen er vele dialecten voor, die voornamelijk door de bevolking in de Andes worden gesproken. Omdat het toerisme in Colombia nog relatief jong is, wordt er niet overal Engels gesproken. Personeel in de hotels in steden spreekt over het algemeen Engels, maar buiten de steden is dit niet altijd het geval. Colombianen zijn echter zeer vriendelijk en behulpzaam en zullen graag een oplossing zoeken om met u te communiceren. Op de eilanden San Andrés, Providencia en Santa Catalina is de voertaal Engels. Deze eilanden liggen voor de kust van Nicaragua en hebben vele jaren van Engelse overheersing gekend.

Klimaat

In Colombia worden drie klimatologische zones onderscheiden. Ongeveer 83% van het totale oppervlakte van het land bestaat uit de zogenaamde tierra caliente (warm land), met een gemiddelde temperatuur boven 24 graden Celsius. Deze zone ligt maximaal 1000 meter boven zeeniveau. In de zogenaamde tierra templada (gematigd land) tussen 1000 en 2000 meter boven zeeniveau woont de meerderheid van de bevolking. Hier is de temperatuur tussen 17 en 24 graden Celsius. Als laatste de tierra fría (koud land), met een temperatuur tussen 12 en 17 graden. Een klein deel van het land is tierra helada, bevroren land, het gebied van eeuwige sneeuw. Vanwege de ligging nabij de evenaar komen gedurende het jaar geen grote temperatuurverschillen voor.

Klimaattabel (Bogotá)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 
Februari  16 
Maart  16 
April  16  12 
Mei  16  14 
Juni  15  12 
Juli  14  12 
Augustus  15  11 
September  15  10 
Oktober  15  13 
November  15  12 
December  15 
 Kleding

In het grootste deel van het land heerst een klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van boven de 24 graden Celsius. In hoger gelegen delen van het land, zoals Bogotá (2600 meter) en in mindere mate Medellín (1538 meter), kan het ’s avonds en ’s morgens vroeg koud zijn en heeft u een jas en/of warme trui nodig. Aan de kust is het heet en volstaat luchtige katoenen kleding en is het raadzaam een pet of hoed te dragen ter bescherming tegen de zon. In de maanden waarin wat meer regen kan vallen, van april t/m november, komt een licht regenjack goed van pas. Colombianen kleden zich niet formeel, hoewel u in de grote steden in het binnenland zelden heren in korte broek zult zien.  

Reisseizoen

Colombia kan het hele jaar door bezocht worden. Het beste seizoen voor whale watching is van juli t/m oktober.

Reisdocumenten

Voor Colombia heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig dat na vertrek uit Colombia tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor reizen met een tussenlanding in de Verenigde Staten gelden zeer specifieke voorwaarden. Deze vindt u onder de algemene informatie over de USA elders op deze website.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Colombia zijn geen vaccinaties vereist. Als u naar lager gelegen gebieden gaat (beneden 800 m) en vooral als u een bezoek brengt aan het kustgebied (Pacífico), de noordelijke gelegen regio Urabá-Bajo Cauca (departementen Chocó en Córdoba), het tropische junglegebied van het Amazone-bekken (departement Amazonas) en het oosten van de Andes (in de departementen Guainía, Guaviare, Putumayo en Vichada) worden malariatabletten geadviseerd. Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) en gele koorts worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u een bezoek brengt aan de departementen Magdalena, Norte de Santander, Chocó,  Amazon, Yopal, Meta, Caqueta, Casanare, Guainía, Guaviare, Putumayo, Vaupés and Vichada. Een vaccinatie tegen gele koorts is eveneens verplicht als u voorafgaande aan uw bezoek aan Colombia in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. Ook komt in sommige gebieden dengue koorts (knokkelkoorts) voor. In Colombia heeft zich onlangs ook het zika-virus verspreid. Dit virus wordt door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Reizigers wordt geadviseerd goede anti-muggenmaatregelen te nemen. Er zijn recente aanwijzingen dat een zika-virusinfectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert zwangere vrouwen om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen ter voorkoming van tropische infectieziekten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Colombia heeft lange tijd een slechte reputatie gehad op het gebied van veiligheid vanwege de strijd tussen de drugskartels in de jaren ’80 en ’90. Daarnaast vonden er in het verleden ontvoeringen van Colombiaanse burgers plaats door de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Deze problemen behoren inmiddels tot het verleden. Qua veiligheid is de situatie in Colombia tegenwoordig vergelijkbaar met andere Zuid-Amerikaanse landen. Voor de delen van het land die tijdens onze reizen worden bezocht gelden over het algemeen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid is de Colombiaanse peso. De waarde van 1000 Peso (COP) was in december 2018 ca. € 0,27. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden.

Openingstijden

Winkels zijn veelal geopend op maandag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur. Winkelcentra, supermarkten en souvenirwinkels in de grote steden hanteren vaak ruimere openingstijden en zijn ook vaak open op zondag. Musea zijn vaak gesloten op maandag. Banken zijn open op maandag t/m donderdag van 8.00-11.30 uur en van 14.00-16.00 uur. Op vrijdag zijn banken ’s middags een half uur langer open.

Maaltijden

De keuken in Colombia is een mix van Europese en inheemse invloeden. De lokale keuken kent veel soepen en stevige stoofschotels met varkensvlees, aardappelen, kip, bonen en rijst. Er zijn veel uitstekende restaurants, zeker in de steden. Het eten in de restaurants is kwalitatief goed en heel divers, ook in prijs. Aan de kust worden heerlijke visgerechten geserveerd en in het binnenland wordt veel forel gekweekt. In Colombia is ook veel goed (tropisch) fruit verkrijgbaar. De hoofdmaaltijd in Colombia is de lunch, zeker in de landelijke gebieden.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In onze zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger. In de winter 6 uur.  Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Bogotá duurt gemiddeld 11 uur.

Vervoer

De wegen in en tussen de grote steden zijn over het algemeen goed onderhouden. De steden zijn vaak middels tolwegen met elkaar verbonden. De tolwegen zijn vrij prijzig, maar zorgen wel dat u sneller aankomt op uw plaats van bestemming. Steden als Bogotá, Medellín en Cali hebben tijdens de spitsuren te kampen met fileproblemen. In de grote steden is ook openbaar vervoer in de vorm van stadsbussen. Taxi’s zijn in de steden ook volop beschikbaar. In het binnenland komen in bepaalde regio’s ook veel onverharde wegen voor. Omdat Colombia een bergachtig land is en ruggen van het Andesgebergte onder meer uitkomen bij Bogotá en Medellín, kan transport over de weg heel veel tijd in beslag nemen. Een veel sneller en goed betaalbaar alternatief zijn de binnenlandse vluchten van Avianca en andere luchtvaatmaatschappijen, die frequente verbindingen onderhouden tussen de vele regionale luchthavens van Colombia.

Fooien

In restaurants is men gewend aan een fooi van ca. 10%. Deze wordt soms automatisch al aan uw rekening toegevoegd, dus controleert u goed of u de fooi niet dubbel betaalt. Voor kruiers op de luchthaven en in de hotels betaalt u het equivalent van 1 USD per koffer. Voor kamermeisjes is USD 2 per dag een goede richtlijn. Lokale gidsen en chauffeurs ontvangen ook graag een fooi, al wordt daar nog niet altijd op gerekend. Voor een gids kunt u een indicatie van 10 euro per dag aanhouden, voor een chauffeur 6 euro. Reist u met twee personen, dan betaalt u in dit geval gezamenlijk 10 euro per dag aan een lokale gids.

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). De stopcontacten zijn vergelijkbaar met die in de Verenigde Staten (twee platte pinnen). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Colombia ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
7 januari Driekoningen
25 maart Dag van San José
18-20 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
3 juni Hemelvaart
24 juni Corpus Christi
1 juli Heilig Hart Dag
2 juli Dag van St. Peter en St. Paul
20 juli Onafhankelijkheidsdag
7 augustus Slag bij Boyacá
19 augustus Maria Hemelvaart
15 oktober Dag van Columbus
4 november Allerheiligen
12 november Onafhankelijkheidsdag Cartagena
8 december Onbevlekte Ontvangenis
24-25 december Kerstmis

 

Informatie

ProColombia

Fürstenbergerstraße 223

60323 Frankfurt am Main

Tel.: +49 (0)69 13023832

www.proexport.com.co

 

 

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.