Landinformatie Colombia

Ligging

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en grenst in het oosten aan Venezuela, in het zuidoosten aan Brazilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador en in het westen aan Panama. Het is het enige land in Zuid-Amerika dat zowel aan de Grote Oceaan als aan de Caribische Zee grenst.

Bevolking

Een derde van de 51 miljoen inwoners woont in de vier grootste steden van het land: Bogotá, Medellín, Calí en Barraquila. Ongeveer 85% de bevolking bestaat uit blanken en mestiezen. Dit zijn personen die zijn geboren uit een Europese en Indiaanse ouder. Daarnaast is 10% van Afrikaanse afkomst. Slechts 3% van de bevolking wordt door indianen gevormd. 95% van de bevolking van Colombia is aanhanger van het rooms-katholieke geloof dat is opgelegd door de Spaanse kolonisten.

Taal

De officiële taal in Colombia is Spaans. Daarnaast zijn er een aantal inheemse stammen die hun eigen taal behouden hebben. In de grote steden en op toeristische plekken spreken steeds meer Colombianen een woordje Engels.

Klimaat

Het klimaat van Colombia staat onder invloed van de Caraïbische Zee, de Grote Oceaan en de berggebieden. Grote delen van het land hebben te maken met tropische klimaten, wat gekenmerkt wordt door hoge temperaturen gedurende het hele jaar en hoge hoeveelheden neerslag op jaarbasis. Maar niet heel Colombia is tropisch. Dat heeft vooral te maken met de grote hoogteverschillen die het land kent. De laaggelegen gebieden hebben een gemiddelde temperatuur van 24 tot 28 graden. De gebieden die tussen de 1.000 en 2.000 meter liggen hebben een gemiddelde temperatuur van 16 tot 19 graden. En nog verder naar boven dalen de temperaturen naar 10 tot 15 graden. Hoe verder u naar het oosten reist, hoe droger het wordt. Hier heerst een warm woestijn- en steppeklimaat. Dit is ook het geval in het zuidwesten van Colombia, aan de grens met Ecuador.

Klimaattabel (Bogotá)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 
Februari  16 
Maart  16 
April  16  12 
Mei  16  14 
Juni  15  12 
Juli  14  12 
Augustus  15  11 
September  15  10 
Oktober  15  13 
November  15  12 
December  15 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Colombia is een land dat het gehele jaar door te bezoeken is, maar u moet er wel rekening mee houden dat Colombia een droog seizoen en een regenseizoen kent. Het droge seizoen loopt van december t/m maart. Dit zijn de zonnigste maanden met ook warme dagen in de bergen. Vervolgens valt er in april t/m juni regen, waarna de maanden juli en augustus juist weer heel goed zijn om Colombia te bezoeken. Schitterend weer, strakblauwe luchten en weinig regen. In september begint het laagseizoen weer in te zetten. En in de maanden oktober en november kan het erg slecht weer zijn. Overstromingen zorgen voor onbegaanbare wegen in het Andesgebergte. De Caraïbische kust krijgt in oktober erg veel regen. In de Amazone zijn de seizoenen juist weer omgedraaid. Het regenseizoen loopt daar van oktober t/m mei. Wilt u walvissen spotten? Dan kunt u Colombia het beste bezoeken van juli t/m oktober. 

Kleding

Wij adviseren voor Colombia lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding mee te nemen. Het beste kunt u katoenen, luchtige kleding meenemen, aangevuld met een warmere sweater of fleece en regenjack of poncho. Wij raden tevens aan om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een goede muggenolie, zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en een hoed met een brede rand of zonneklep zijn eveneens onmisbaar. Indien u een bezoek brengt aan de jungle adviseren wij u een katoenen lange broek, katoenen shirts met lange mouwen en een zaklantaarn mee te nemen.

Reisdocumenten

Voor Colombia heeft u voor een verblijf van max. 90 dagen een geldig paspoort nodig, dat bij aankomst in Colombia nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn. U dient tevens in het bezit te zijn van een geldig retour- of doorreisticket. U dient voor vertrek na te gaan of de hierboven gegeven informatie nog correct is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Voor Colombia zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen gele koorts, DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Colombia in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Colombia komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich derhalve goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Algemeen geldt dat u ’s avonds niet met veel geld en grote camera’s op stap moet gaan. Gouden en zilveren sieraden kunt u beter thuis laten, neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis. Wij adviseren u zoveel mogelijk gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In de hotels zijn er veelal gratis kluisjes. Let altijd op uw bagage en als u met de auto reist, sluit de auto dan altijd goed af.

Geld

De munteenheid in Colombia is de Colombiaanse peso (COP). De waarde van 1000 peso was in maart 2024 ca. € 0,25. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is toegestaan tot een bedrag van USD 10.000. Hogere bedragen dienen te worden aangegeven bij de Colombiaanse douane. U kunt vrijwel overal in Colombia met uw bankpas geld opnemen bij de meeste geldautomaten (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op redelijk wat plekken in Colombia geaccepteerd. U zult in groter winkels en hotels uw creditcard kunnen gebruiken. Wel wordt er vaak naar een legitimatiebewijs gevraagd. Ook kunt u uw creditcard gebruiken bij pinautomaten, maar houdt u daarbij wel rekening met extra kosten. Het is echter het tijdens uw reis altijd verstandig om voldoende contact geld op zak te hebben. Het beste kunt u Amerikaanse dollars meenemen aangezien Colombia erg dollar georiënteerd is. Euro’s worden ook op veel plekken geaccepteerd of gewisseld, echter vaak tegen een ongunstiger koers. Wij adviseren u vreemde valuta na afloop van uw reis op de luchthaven terug te wisselen in Euro’s of Amerikaanse dollars, omdat dit in Nederland niet voor alle valuta mogelijk is.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Telefonie 

Met een eSIM kunt u in uw vakantieland betaalbaar bellen met uw mobiele telefoon. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een eSIM van airalo. Deze app werkt makkelijk en goed. U selecteert een land en maakt een keuze uit pakketten met verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. Dit pakket betaalt u met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Om de eSIM te installeren, is het nodig om een aantal instellingen in uw telefoon aan te passen. In de app krijgt u een stap-voor-stap uitleg. Tijdens de reis kunt u in de meeste gevallen zien hoeveel GB u heeft verbruikt. Opwaarderen is mogelijk.

Openingstijden

Winkels zijn veelal geopend op maandag t/m zaterdag van 9.00-17.00 uur. Winkelcentra, supermarkten en souvenirwinkels in de grote steden hanteren vaak ruimere openingstijden en zijn ook vaak open op zondag. Musea zijn vaak gesloten op maandag. Banken zijn open op maandag t/m donderdag van 8.00-11.30 uur en van 14.00-16.00 uur. Op vrijdag zijn banken ’s middags een half uur langer open.

Maaltijden

De keuken in Colombia is een mix van Europese en inheemse invloeden. De lokale keuken kent veel soepen en stevige stoofschotels met varkensvlees, aardappelen, kip, bonen en rijst. Er zijn veel uitstekende restaurants, zeker in de steden. Het eten in de restaurants is kwalitatief goed en heel divers, ook in prijs. Aan de kust worden heerlijke visgerechten geserveerd en in het binnenland wordt veel forel gekweekt. In Colombia is ook veel goed (tropisch) fruit verkrijgbaar. De hoofdmaaltijd in Colombia is de lunch, zeker in de landelijke gebieden.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is in Colombia in de zomermaanden 7 uur en in de wintermaanden 6 uur vroeger dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Bogotá duurt gemiddeld 11 uur.

Vervoer

In sommige steden hebben taxi’s een meter en een kaart in de taxi waar precies op staat hoeveel pesos betaald dient te worden bij een bepaald aantal punten. Dit is onder andere het geval in Bogotá. Als een taxi geen meter heeft dient u van tevoren een prijs af te spreken.

Fooien

In restaurants is men gewend aan een fooi van ca. 10%. Deze wordt soms automatisch al aan uw rekening toegevoegd, dus controleert u goed of u de fooi niet dubbel betaalt. Voor kruiers op de luchthaven en in de hotels betaalt u het equivalent van 1 USD per koffer. Voor kamermeisjes is USD 2 per dag een goede richtlijn. Lokale gidsen en chauffeurs ontvangen ook graag een fooi, al wordt daar nog niet altijd op gerekend. Voor een gids kunt u een indicatie van 10 euro per dag aanhouden, voor een chauffeur 6 euro. Reist u met twee personen, dan betaalt u in dit geval gezamenlijk 10 euro per dag aan een lokale gids.

Voltage

Het voltage in Colombia is 110 volt. Er worden stopcontacten van type A en type B gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
8 januari Driekoningen
25 maart Dag van Jozef van Nazareth
28 maart Witte Donderdag 
29 maart Goede Vrijdag
1 mei  Dag van de Arbeid
13 mei  Hemelvaartsdag
3 juni  Corpus Christi
10 juni Hoogfeest van het Heilig Hart
1 juli Hoogfeest van Petrus en Paulus
20 juli Onafhankelijkheidsdag
7 augustus Dag van de Slag bij Boyacá
19 augustus Maria Hemelvaart
14 oktober Dag van Columbus
4 november Allerheiligen
11 november Onafhankelijkheidsdag Cartagena
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis

Naast bovenstaande feestdagen zijn er ook nog veel lokale, religieuze of historische feestdagen.

Informatie

ProColombia
Fürstenbergerstraße 223
60323 Frankfurt am Main
Tel.: +49 (0)69 13023832

www.procolombia.co/en

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Colombia

Vanaf 659,-
Vanaf 339,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany