Landinformatie China & Hongkong

Ligging

China heeft een landoppervlakte van 9.562.904 km2 en is daarmee groter dan de Verenigde Staten of Europa en 300 maal zo groot als Nederland. Van noord naar zuid is de afstand 5.500 km en van oost naar west 5.000 km. De totale lengte van de grens bedraagt 28.000 km, waaraan Noord-Korea, Nepal, Vietnam, Laos, Myanmar, Rusland en Mongolië liggen. Door de natuurlijke grenzen, de oceanen enerzijds en de diverse bergketens anderzijds, wordt de Chinese cultuur beschermd voor invloeden van andere culturen. De hoofdstad van China is Beijing. Hongkong, even ten zuiden van de Kreeftskeerkring gelegen, beslaat een oppervlakte van ruim 1.091 km2.

Bevolking

China is het meest dichtbevolkte land ter wereld. Het heeft circa 1,4 miljard inwoners (2022), dit is 1/5 van de totale wereldbevolking! 93% is Han-Chinees, een groepering die onder het voormalige keizerrijk als niet-eerbaar werd beschouwd. De overige 7% bestaat uit een groot aantal minderheidsgroeperingen. De meeste groepen verschillen ten opzichte van de Han-groep qua taal en gewoonten. In Hongkong leven circa 7,6 miljoen mensen (2022), grotendeels etnisch Chinees.

Taal

Zowel in China als in Hongkong spreekt men Chinees. Het algemeen beschaafd Chinees, is het Mandarijn, maar er zijn vele lokale dialecten. In Guangzhou en Hongkong spreekt men Kantonees. Het schrift is echter uniform. In China kan men in toeristische gebieden veelal met Engels terecht. In Hongkong wordt eveneens Engels gesproken.

Klimaat

China kent meerdere klimaten. Het westen van China heeft een landklimaat met warme, droge zomers en koude winters. Het zuiden en zuidoosten zijn vochtig en warm in de zomer; de winters zijn gematigd koud en kort. Het midden van China heeft warme zomers met veel regen, terwijl de winters koeler zijn en het zelfs enkele dagen kan sneeuwen en vriezen. Ook in het noorden kan het ’s zomers veel regenen en is het warm. In Beijing valt in de zomer 80% van de jaarlijkse hoeveelheid regen. Hongkong kent door een warm zeeklimaat diverse seizoenen. Milde winters, een aangenaam voorjaar, een hete zomer en een heerlijk najaar. Tussen mei en november is het tyfoon seizoen met het hoogtepunt tussen half juni en half oktober.

Klimaattabel (Beijing)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  -3 
Februari 
Maart 
April  16 
Mei  22 
Juni  17 
Juli  28 
Augustus  27 
September  23 
Oktober  15 
November 
December  -1 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Wij adviseren luchtige, katoenen kleding mee te nemen, aangevuld met een vest of trui en hoofdbedekking tegen de zon. In de natte tijd kan een paraplu van pas komen. In de winter heeft u warme kleding nodig. Naast (sport)schoenen is het aan te raden ook een paar stevige wandelschoenen mee te nemen.

Reisseizoen

De populairste maanden om naar China te reizen zijn van maart tot en met november. In de wintermaanden is het in de gebieden in het westen en noorden van China erg koud. Hongkong kan het hele jaar bezocht worden, maar de beste periodes zijn april, mei, september en oktober.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar China heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn bij vertrek uit China. Tevens heeft u een visum nodig. Nederlandse reizigers kunnen tot en met 31 december 2025 visumvrij naar China reizen voor een verblijf van maximaal 15 dagen.
Wilt u langer in China verblijven, dan dient u een visum aan te schaffen. Hiervoor verwijzen wij u naar het Chinese Visa Application Service Centre in Den Haag (https://www.visaforchina.cn/HAG2_EN/),  Maanweg 174, 2516 AB Den haag op de 9e verdieping, tel: 070-2629150). Visumaanvraag is mogelijk van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur. U dient uw paspoort met minimaal 2 lege pagina’s, een ingevuld visum formulier met recente pasfoto (48x33mm) en een reisschema met hotelbevestiging mee te nemen. De kosten bedragen ca. € 127 p.p. voor één of meerdere inreizen. Het advies is om het visum een maand voor aanvang van de reis aan te vragen, het kan niet eerder dan 3 maanden voor vertrek. Duur van de aanvraag is ca. 1 week tot 10 werkdagen (wijzigingen voorbehouden).
Voor de visumaanvraag dient u langs het visumcentrum te gaan om uw vingerafdrukken te laten registreren. U kunt het visum niet meer per post aanvragen.

Voor de volgende regio’s geldt een visum uitzondering. U kunt zonder visum naar deze regio’s/steden reizen en maximaal 144 uur verblijven, mits u daarna doorreist naar een andere bestemming (extra lange stop-over): 
Beijing, Shanghai, Chengdu, Xi’an, Chongqing, Hangzhou, Tianjin, Xiamen, Kunming en Guangdong.
Hiervoor heeft u een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is na binnenkomst, een doorreisticket naar een 3de land en een compleet ingevuld visumformulier dat u in het vliegtuig ontvangt.
Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.travelchinaguide.com/tour/visa/.

Voor Hongkong heeft u geen visum nodig voor een verblijf van maximum 90 dagen. Uw paspoort dient nog minimaal 1 maand na vertrek vanuit Hongkong geldig te zijn. U dient tevens een geldig retour- of doorreisticket te kunnen tonen.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Voor China en Hongkong is een gele koorts-vaccinatie wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor beide wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Tevens wordt voor een verblijf van langer dan 2 weken een buiktyfusvaccinatie aanbevolen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. Ook komt in sommige gebieden in China malaria voor. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. In China en Hongkong raden wij u af kraanwater te drinken. Op de meeste hotelkamers staat een kan met gekookt water, dat u gerust kunt gebruiken.

Veiligheid

China en Hongkong staan bekend als veilige bestemmingen, maar diefstal komt echter ook hier voor. Let u te allen tijde op uw bagage en maak, indien mogelijk, gebruik van de in het hotel aanwezige kluisjes. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

De munteenheid in China is de Chinese Renminbi of Yuan (CNY). In Hongkong is dit de Hongkong Dollar (HKD). De koers voor CNY 1 is ca. € 0,13 en voor 1 HKD ca. € 0,12 (januari 2024). Buitenlandse valuta mogen in Hongkong onbeperkt in- en uitgevoerd worden. Voor China geldt een vrije in- en uitvoer van maximaal CNY 20.000 of USD 5.000 in contanten; hogere bedragen moeten worden aangegeven. Men mag niet meer geld uitvoeren dan is ingevoerd. In China dient het wisselen van buitenlandse valuta in de lokale munteenheid via de Bank of China, wisselkantoren of in de hotels te gebeuren. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. In China is het gebruik van creditcards slechts beperkt mogelijk.

Tegenwoordig gaan veel betalingen in China online en twee bekende en goede apps om betalingen mee te doen zijn Alipay en Wechat Pay. De eerste is puur gericht op betalingen, de tweede wordt voor meer doeleinden gebruikt zoals communiceren. 

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Telefonie en internet op uw reisbestemming

Telefoneren in China via uw Nederlandse provider is mogelijk, maar duur. Het aanschaffen van een Chinese lokale simkaart is een goede optie om telefonische bereikbaar te zijn zonder te veel kosten te maken. Een nadeel is wel dat u geen ‘Westerse’ media kunt gebruiken. Een goede lokale provider is China Unicorn met voordelige tarieven en met 5G voor mobiel internet. Dit netwerk heeft echter voornamelijk bereik in de grote steden.

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Wifi is tegenwoordig aanwezig in hotels, Starbucks en soortgelijke eet- en drinkgelegenheden. Hier kunt u met laptop, tablet of smartphone gebruik maken van internet.

Vanwege de aanwezige censuur in China zijn vele duizenden websites geblokkeerd, waaronder Facebook, Twitter, Youtube, Dropbox en Google+. Populaire mailservers Gmail en Hotmail werken niet of beperkt. WhatsApp is ook niet altijd toegankelijk. Een lokaal alternatief voor Whatsapp is Wechat. Als u tijdens uw verblijf in China deze websites en apps toch wilt gebruiken, is het aan te raden een VPN abonnement af te sluiten. Via VPN (Virtual Private Network) wordt door versleuteling een veilige verbinding gemaakt en wordt de Chinese firewall ontweken. Voor meer informatie zie www.expressvpn.com/nl en VPN voor China.

Openingstijden

Overheidskantoren en banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30-11.30 uur en van 14.00-17.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00-18.00 uur. Sommige winkels zijn ook ’s avonds en op zondagen geopend.

Maaltijden

De Chinese keuken is enorm gevarieerd en in iedere regio treft u lokale smaken en culinaire specialiteiten. In Nederland zijn we vooral bekend met de Kantonese keuken. De maaltijden bestaan vaak uit rijst met een variatie aan bijgerechten en soep. Varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt naast vis en schelpdieren. De vegetarische mogelijkheden zijn in China nog beperkt. Enkele bekende gerechten zijn Peking Eend (Beijing), Kung Pao Chicken (Sechuan), dim sum (Kantonees), dumplings, Chow Mein (noedels) en de Hot Pot. In China eet men met stokjes en de gerechten en ingrediënten worden ook zo bereid dat u niks meer hoeft te snijden aan tafel. De eerste dagen is het even oefenen, maar knoeien vinden ze in China geen probleem. Een aanrader is om uw eigen set eetstokjes mee te nemen, zowel vanuit hygiëne als het milieu. Vaak worden alle gerechten op een draaiende tafel geserveerd zodat iedereen ervan kan genieten. In Hongkong is een grote verscheidenheid aan internationale gerechten verkrijgbaar. Het is vaak voordeliger om bij eetgelegenheden buiten de hotels om te eten. In China betaalt u voor een ontbijt tussen de USD 0,50 en USD 5 en voor een lunch of diner tussen de USD 3 en USD 15. Drankjes kosten gemiddeld tussen de USD 0,30 en USD 2.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In onze wintermaanden is het zowel in China als in Hongkong 7 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden is het 6 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Peking duurt gemiddeld 9,5 uur, naar Shanghai en Hongkong gemiddeld 11 uur.

Vervoer

In China zijn taxi’s via de hotelreceptie te bestellen. Neemt u een kaartje mee waarop uw hotelnaam zowel in het Engels als in het Chinees staat vermeld. De meeste taxi’s rijden op de meter en de prijs is afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Fietsen zijn in bijna elke stad te huur. Hongkong beschikt over een goed openbaar vervoersysteem, zowel per bus als metro. Er wordt links gereden.

Fooien

In Hongkong is in de grotere restaurants 10% service charge bij de prijs inbegrepen. In de kleinere restaurants wordt aan u zelf overgelaten hoeveel fooi u wilt geven. Ook taxichauffeurs, bellboys en kamermeisjes stellen een kleine fooi zeer op prijs. In China is het geven van fooi in restaurants niet gebruikelijk. Indien u tevreden bent over uw chauffeur en gids, wordt een fooi zeer op prijs gesteld. Een richtlijn is € 1,- per persoon per dag. Voor Hongkong kunt u € 2,- tot € 3,- per persoon per dag aanhouden.

Voltage

De netspanning in China en Hongkong is 220 volt. Er worden stopcontacten van type A, type C en type I gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u dan ook een wereldstekker mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u tevens aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit China en Hongkong ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2024

Naast de hieronder genoemde feestdagen is er ook een aantal lokale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Op veel van deze dagen worden de openingstijden van de openbare voorzieningen en winkels aangepast. Soms zijn openbare voorzieningen en winkels zelfs gesloten.

Feestdagen China 2024

1 januari Nieuwjaarsdag
10-17 februari Chinees Nieuwjaar – Spring festival
8 maart Internationale vrouwendag
4-6 april Ching Ming festival
1-5 mei Dag van de Arbeid en vakantie
4 mei Nationale jongerendag
1 juni Nationale kinderdag
10 juni Tuen Ng, drakenbootfestival
1 augustus Dag van het leger
15-17 september Mid Autumn festival
1-7 oktober Nationale vakantie

 

Feestdagen Hongkong 2024

1 januari Nieuwjaarsdag
10-13 februari Chinees Nieuwjaar
29-30 maart Goede Vrijdag
1 april Paasmaandag
4 april Ching Ming Festival
1 mei Dag van de Arbeid 
15 mei Geboortedag van Boeddha
10 juni Tuen Ng festival
1 juli Herdenking van de overdracht van Groot-Brittanië aan China
17-18 september Mid Autumn festival
1 oktober Nationale dag
11 oktober Chung Yueng festival
25-26 december Kerstmis

Naast de bovengenoemde feestdagen zijn er ook een aantal lokale en religieuze feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Op sommige dagen zijn de openingstijden van openbare voorzieningen aangepast of zijn ze gesloten.

Informatie

Consulaire afdeling van de Chinese Ambassade
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel.: 070 3065090
E-mail: the-hague@csm.mfa.gov.cn

China op internet: http://english.www.gov.cn/

Hongkong Tourism Board
6th Floor, Mutual House
70 Conduit Street, London W1S 2GF
Engeland
Tel.: +44 20 7432 7700
Fax.: +44 20 7432 7701
E-mail: the-hague@csm.mfa.gov.cn

China op internet: http://english.www.gov.cn/

Hongkong Tourism Board
6th Floor, Mutual House
70 Conduit Street, London W1S 2GF
Engeland
Tel.: +44 20 7432 7700
Fax.: +44 20 7432 7701
E-mail: lonwwo@hktb.com

Hongkong op internet: www.discoverhongkong.com

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar China & Hongkong

Vanaf 49,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany