Landinformatie Bahama’s

Ligging

De Bahama’s is een groep van ca. 700 eilandjes, die vrijwel recht tegenover de zuidoostkust van Florida liggen. De eilanden worden omringd door de warme wateren van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. De hoofdstad van deze uitgebreide eilandengroep is Nassau op het eiland New Providence. Dit eiland is 34 km lang en 11 km breed. Paradise Island wordt door twee bruggen met New Providence verbonden. Naast de hoofdeilanden zijn er vele zgn. Out Islands met prachtige witte zandstranden.

Bevolking

Er leven ca. 309.000 mensen op de Bahama’s, waarvan de meesten van Afrikaanse afkomst zijn en hier naartoe gebracht zijn in de periode van de slavernij. De meerderheid van de bevolking woont op New Providence en Paradise Island. Door het gunstige (belasting)klimaat hebben zich hier de laatste jaren steeds meer welgestelden gevestigd, die aan het strand hun prachtige (tweede) onderkomens hebben.

Taal

De officiële taal is Engels, met een meer Brits dan Amerikaans accent.

Klimaat

De Bahama’s hebben een (sub)tropisch klimaat. Er is vrijwel altijd wind op de Bahama’s, waardoor een aangenaam klimaat ontstaat. De gemiddelde dagtemperatuur gedurende het jaar is 23 graden Celsius, ’s nachts koelt het af naar gemiddeld 15 tot 23 graden Celsius. Met name in de wintermaanden kan het ’s avonds fris worden. De maanden mei t/m oktober zijn de vochtigste en warmste maanden, waarbij de temperatuur op kan lopen tot 30 graden. In deze maanden bestaat de kans dat er tropische stormen of orkanen plaatsvinden. Doorgaans zijn regenbuien kort, maar hevig. Van november tot april zakt de temperatuur tot ca. 20-22 graden. De zeetemperatuur blijft altijd boven de 22 graden, in de zomer boven de 27 graden.

Klimaattabel (Nassau)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  24 
Februari  22  23 
Maart  24  24 
April  25  25 
Mei  27  11  26 
Juni  28  14  27 
Juli  29  16  28 
Augustus  29  16  28 
September  28  17  28 
Oktober  27  15  27 
November  25  26 
December  23  25 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

De Bahama’s kunnen het gehele jaar door worden bezocht, maar houdt er rekening mee dat sommige (kleinere) hotels in het najaar gesloten zijn.

Kleding

Vanwege het warme klimaat adviseren wij u luchtige kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies worden stevige schoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel; in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar de Bahama’s heeft u een geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn en een retourticket.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming (ESTA) USA

Let op: onderstaande is alleen verplicht als u van, naar of via de Verenigde Staten vliegt.

Alle reizigers dienen voorafgaand aan reizen per vliegtuig, over land of per cruiseschip naar en via de Verenigde Staten reistoestemming aan te vragen via het Electric System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of staatsburgers van landen die deelnemen aan het visum ontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen.

  • De aanvraag dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov of via de mobiele app ESTA Mobile. Rechtsbovenin de website kunt u de taal wijzigen naar Nederlands.
  • In Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit het cijfer nul. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren.
  • Er wordt per aanvraag USD 21 in rekening gebracht en de betaling vindt online plaats per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.
  • Er zijn bedrijven/websites waar u tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunt laten regelen. Wij adviseren u echter altijd gebruik te maken van bovengenoemde officiële website.
  • Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de USA inreizen over land, via Mexico of Canada, dienen naast in het bezit te zijn van een geldige ESTA bij aankomst het I-94W formulier in te vullen en USD 6 p.p. administratiekosten te betalen.
  • ESTA is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen kan u worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd.
  • In het Point of Contact invoerveld adviseren we u UNKNOWN in te vullen, zodat u deze gegevens niet meer hoeft aan te passen bij eventuele toekomstige reizen.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië, heeft u op of na 1 maart 2011 naar één van deze landen gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
  • Heeft u naast de Nederlandse ook een tweede nationaliteit uit Cuba, heeft u op of na 12 januari 2021 naar Cuba gereisd of verblijft u er momenteel? U komt niet in aanmerking voor ESTA en dient een visum aan te vragen. Raadpleeg voordat u naar de USA reist de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft.
Gezondheid

Voor de Bahama’s zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht, indien u uit een endemisch gebied komt. In de Caribbean komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl). Het water uit de kraan kunt u niet drinken en daarom adviseren wij u flessen water te kopen.

Veiligheid

Wij raden u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. Let te allen tijde op uw bagage en neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid op de Bahama’s is de Bahamian Dollar (BSD). Een BSD is circa € 0,91 (augustus 2023). De Amerikaanse Dollar (USD) is eveneens een erkend betaalmiddel. Een USD is circa € 0,91 (januari 2024). Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per creditcard. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Openingstijden

De winkeltijden zijn afhankelijk van het aanbod. Bij grote drukte blijft men gewoon langer open, met name als er cruiseschepen in de haven liggen. De Bahama’s vormen een belastingvrije staat, waardoor u er zeer voordelige aankopen kunt doen. Banken zijn open van 09.30-15.00 uur op ma. t/m do. en van 09.30-17.00 uur op vr. Per eiland kunnen hierin kleine variaties zijn.

Maaltijden

Er is op de Bahama’s van alles te verkrijgen, van lokale visspecialiteiten (gefrituurde conch) tot de bekende westerse fastfood maaltijden. De meeste hotels hebben eigen restaurants. In Cable Beach, Nassau en op Paradise Island vindt u een ruime keuze aan restaurants.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Het is op de Bahama’s 6 uur vroeger dan in Nederland. Een intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Nassau op Paradise Island duurt ca. 13 uur, met een tussenstop (bijvoorbeeld in New York).

Vervoer

Op Nassau en Grand Bahama rijden ‘jitneys’. Dit zijn minibussen die tegen een vaste lage prijs bepaalde routes rijden. Taxi’s zijn prijzig. De wegen op de Bahama’s zijn van goede kwaliteit en de bewegwijzering is goed. Verder is het mogelijk om auto’s, scooters, brommers, fietsen en op de Out Islands golfkarretjes te huren. Denkt u er aan dat er op de Bahama’s links wordt gereden!

Fooien

Het is gebruikelijk om fooien te geven. Bellboys en kruiers verwachten een fooi van USD 1 per koffer, terwijl voor serveersters en taxichauffeurs een fooi van ca. 15% gebruikelijk is. Sommige instanties berekenen automatisch 15% service charge.

Voltage

Het voltage op de Bahama’s is 120 volt. Er worden stopcontacten type A en type B gebruikt. Hier heeft u een wereldstekker voor nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. 

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
29 maart Goede vrijdag
31 maart-1 april Pasen
20 mei Tweede Pinksterdag
10 juli Onafhankelijkheidsdag
5 augustus Dag van de emancipatie
14 oktober Nationale heldendag
25-26 december Kerstmis
Informatie

Bahamas Tourist Office
10 Chesterfield Street
London W1J 5JL, Engeland
Tel: 0044 20 73 55 08 00
Email: info@bahamas.co.uk

Bahama’s op internet: info@bahamas.co.uk

Bahama’s op internet: www.bahamas.co.uk

Foto’s zijn o.a. beschikbaar gesteld door The Bahamas Ministry of Tourism and Aviation.

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Bahama's

Vanaf 1616,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany