Landinformatie Thailand

Ligging

Thailand heeft een totale oppervlakte van 513.115 km2 en is hiermee ongeveer net zo groot als Frankrijk. In het oosten grenst het land aan Laos en Cambodja. In het noorden en westen aan Myanmar (voormalig Birma) en in het zuiden aan Maleisië. De afstand van de meest noordelijke punt tot het uiterste zuiden is 1.700 km. De hoofdstad van Thailand is Bangkok.

Bevolking

Thailand heeft ca. 65 miljoen inwoners, waarvan 85% op het platteland leeft. Bangkok telt ca. 10 miljoen inwoners. Door de geboortebeperkingsprogramma’s is de bevolkingsgroei één van de laagste in deze regio. 80% van de bevolking is echt Thai, het overige deel bestaat uit Mons, Chinezen, Khmers en een aantal bergstammen. Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. De grote diversiteit aan bevolkingsgroepen is ontstaan uit het feit dat Thailand in het verleden een zeer druk handelscentrum in Zuidoost-Azië is geweest.

Taal

In Thailand is de officiële taal het Thai, waarin vier dialecten kunnen worden onderscheiden. Het Siamees, het Lao-Thai, het Kam-Muang en een speciaal dialect op het schiereiland. In de toeristengebieden en hotels spreekt men over het algemeen redelijk tot goed Engels.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. In de periode november t/m februari is het in Thailand zonnig, maar tevens koeler dan in de andere maanden van het jaar. In deze periode valt er weinig neerslag. In het noorden kan het afkoelen tot zo’n 16°C. Van maart t/m mei is het zeer warm. De temperatuur kan in het noordoosten oplopen tot 40°C, terwijl het in de rest van Thailand in de 30°C kan zijn. Het regenseizoen duurt van juni t/m oktober. Op Koh Samui valt de meeste regen in oktober en november. In deze maanden schijnt over het algemeen voor een deel van de dag de zon, regelmatig afgewisseld door een fikse bui.

Klimaattabel (Bangkok)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  32  28 
Februari  30  28 
Maart  31  29 
April  32  29 
Mei  31  13  29 
Juni  31  12  29 
Juli  30  13  30 
Augustus  30  15  30 
September  30  18  29 
Oktober  29  14  29 
November  29  29 
December  28 

29 

Klimaattabel (Koh Samui)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  26 
Februari  29  27 
Maart  30  28 
April  30  28 
Mei  30  12  28 
Juni  30  12  29 
Juli  30  12  28 
Augustus  29  13  28 
September  29  14  28 
Oktober  28  14  28 
November  27  16  27 
December  27  10  27
Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu of licht regenjack tijdens de regenperiode kunnen ook van pas komen. In bergachtige gebieden kan het koeler zijn en een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Indien u tempels en/of huizen binnengaat, wordt u geacht uw schoenen uit te doen. Tevens moeten knieën en schouders bij bezoek aan een tempel bedekt zijn.

Reisseizoen

Door de aangename temperatuur kunt u Thailand gedurende het gehele jaar bezoeken.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Thailand is een paspoort vereist, dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen kunt u bij aankomst op de luchthaven een gratis toeristenvisum verkrijgen. Toeristenvisa voor een verblijf langer dan 30 dagen zijn verkrijgbaar bij de Thaise Ambassade in Den Haag. Wanneer u Thailand overland binnenkomt bij één van de grensposten vanuit Cambodja, Laos of Myanmar ontvangt u een gratis toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Gezondheid

Thailand stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen voor rondreizen door het binnenland. Ook worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Kraanwater kunt u beter niet drinken, water uit (ongeopende) flessen is betrouwbaar en overal te koop. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

Veiligheid

Let te allen tijde op uw bagage. Zoals overal in de wereld zijn de tasjesdieven ook in Thailand actief, past u dus altijd goed op. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. In Thailand is er een speciale toeristenpolitie. Deze politie spreekt Engels en is te herkennen aan de speciale badges op de schouders. Op de motoren en auto’s staat ‘Tourist Police’ vermeld.

Geld

De munteenheid in Thailand is de Baht (THB). De koers voor THB 100 is ca. € 2,69 (oktober 2018). De in- en uitvoer van Thaise Baht is beperkt tot THB 50.000 per persoon. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels in Bangkok en de toeristische centra geaccepteerd.
N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00-15.30 uur. Er zijn ook geldwisselkantoren, behorend tot de banken, die meestal van 09.00-20.00 uur geopend zijn. Winkels zijn doorgaans 7 dagen per week geopend van 10.30-21.30 uur, behalve op feestdagen. Tijdens feestdagen kunt u wel in de winkelcentra in grote steden terecht. Er zijn geen sluitingstijden tussen de middag.

Maaltijden

U kunt maaltijden zowel in als buiten de hotels gebruiken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. Voor de lunch betaalt u ca. THB 100 tot THB 200, voor een diner moet u op THB 200 tot THB 1000 rekenen. Voor frisdranken wordt een bedrag van ongeveer THB 50 tot THB 150 gerekend. Voor een biertje is dit THB 60 tot THB 100. Een glas wijn kost ongeveer THB 300.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Thailand is het in de wintermaanden 6 uur later en in de zomermaanden 5 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Bangkok duurt gemiddeld 11 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer is -met name op de langere afstanden- in Thailand goed georganiseerd. Er rijden lijndienstbussen met en zonder airconditioning. De tuk tuk, een open brommertaxi op drie wielen, is een populair vervoermiddel in Bangkok en Chiang Mai. Op Phuket rijden kleine open Suzuki busjes. Taxi’s hebben (met uitzondering van Bangkok) zelden een meter; wij adviseren u de ritprijs van tevoren af te spreken. Voor het huren van een auto is een internationaal rijbewijs nodig. Houdt u er rekening mee dat men in Thailand links rijdt en dat het verkeer nogal chaotisch is. De verkeersborden zijn in het Thai, de bewegwijzering in het Thai en Engels.

Fooien

In restaurants is ca. 5% fooi op het eindbedrag gebruikelijk, ondanks dat er al 10% bedieningsgeld en 7% tax aan de rekening is toegevoegd. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer THB 20 per dag of THB 40 à THB 50 totaal. Een bellboy verwacht THB 10 per koffer. De prijs voor een taxi ritje wordt naar boven afgerond. Voor een gids en chauffeur samen wordt THB 100 tot THB 150 per persoon per dag als een redelijke fooi gezien.

Voltage

De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij adviseren u om een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen frequent voor; neem daarom een zaklantaarn mee.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Thailand ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
1-2 januari Nieuwjaarsdagen
5 februari Chinees nieuwjaar
19 februari Makha Bucha
6 april Chakri (Boeddhistische feestdag)
13-17 april Songkran Festival (Thais nieuwjaar)
1 mei Dag van de Arbeid
19-20 mei Visakha Bucha
16 juli Asahna Bucha
28 juli Geboortedag van Koning Bhumibol Adulyadej
12 augustus Geboortedag van Koningin Sirkit
13 oktober Herdenking van het overlijden van Koning Bhumibol Adulyadej
23 oktober Herdenking van het overlijden van Koning Chulalongkorn
10 december Dag van de Grondwet
25 december Kerstmis
31 december Oudejaarsavond

De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor geheel Thailand. Daarnaast is er een aantal lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten, maar het heeft weinig invloed op het openbare leven. Een uitzondering hierop vormt het Thais nieuwjaar (Songkran Festival) dat in april valt. Gedurende een periode van drie dagen zijn dan veel winkels gesloten en is het traditie dat er op straat met water wordt gegooid. Ook als bezoeker zult u hieraan nauwelijks ontkomen.

Informatie

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburg 123
2585 EZ Den Haag
Tel.: 070 3450766

Thais Verkeersbureau
Postbus 75798
1118 ZX Schiphol
Tel.: 0900 0400222 (€ 0,35 per minuut)
E-mail: info@thaisverkeersbureau.nl

Thailand op internet: www.thaisverkeersbureau.nl en www.tourismthailand.org

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.