Landinformatie Thailand

Coronavirus: reisadvies

Het reisadvies voor Thailand heeft kleurcode oranje. Per 1 november 2021 heeft Thailand de grenzen weer geopend voor volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland. Wilt u ook Thailand bezoeken? Dan dient u volledig gevaccineerd te zijn en een negatieve PCR-test te overleggen van maximaal 72 uur oud voor vertrek naar Thailand. Ook moet u de Test & Go ‘Thailand Pass‘ aanvragen. Voor aankomsten vanaf 1 februari 2022 heeft Thailand de registratie voor de Thailand Pass weer geopend. Voor de Thailand Pass heeft u een bevestigde en betaalde reserveringsbvestiging nodig van een SHA+ hotel voor de eerste én de vijfde nacht. Op deze dagen dient u ook verplicht een PCR-test (vooraf betaald) te ondergaan. U mag in twee verschillende hotels verblijven en in de tussentijd mag u vrij reizen mits de eerste PCR-test negatief is. 
Als u vanuit Thailand naar Nederland reist dient u een coronabewijs te laten zien. Vanaf 22 december 2021 dienen tevens alle reizigers van 12 jaar en ouder een negatieve testuitslag bij zich te hebben. Het testbewijs is van een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigeen(snel)test van maximaal 24 uur oud voor vertrek. (Update: 20 januari 2022).

Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Thailand heeft een totale oppervlakte van 513.115 km2 en is hiermee ongeveer net zo groot als Frankrijk. In het oosten grenst het land aan Laos en Cambodja. In het noorden en westen aan Myanmar (voormalig Birma) en in het zuiden aan Maleisië. De afstand van de meest noordelijke punt tot het uiterste zuiden is 1.700 km. De hoofdstad van Thailand is Bangkok.

Bevolking

Thailand heeft circa 70 miljoen inwoners (2019), waarvan 85% op het platteland leeft. Bangkok telt circa 11 miljoen inwoners. 80% van de bevolking is echt Thai, het overige deel bestaat uit Mons, Chinezen, Khmers en een aantal bergstammen. Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. De grote diversiteit aan bevolkingsgroepen is ontstaan uit het feit dat Thailand in het verleden een zeer druk handelscentrum in Zuidoost-Azië is geweest.

Taal

In Thailand is de officiële taal het Thai, waarin vier dialecten kunnen worden onderscheiden. Het Siamees, het Lao-Thai, het Kam-Muang en een speciaal dialect op het schiereiland. In de toeristengebieden en hotels spreekt men over het algemeen redelijk tot goed Engels.

Klimaat

Thailand heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. In de periode november t/m februari is het in Thailand zonnig, maar tevens koeler dan in de andere maanden van het jaar. In deze periode valt er weinig neerslag. In het noorden kan het afkoelen tot zo’n 16°C. Van maart t/m mei is het zeer warm. De temperatuur kan in het noordoosten oplopen tot 40°C, terwijl het in de rest van Thailand in de 30°C kan zijn. Het regenseizoen duurt van juni t/m oktober. Op Koh Samui valt de meeste regen in oktober en november. In deze maanden schijnt over het algemeen voor een deel van de dag de zon, regelmatig afgewisseld door een fikse bui. Door de aangename temperatuur kunt u Thailand gedurende het gehele jaar bezoeken.

Klimaattabel (Bangkok)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  32  28 
Februari  30  28 
Maart  31  29 
April  32  29 
Mei  31  13  29 
Juni  31  12  29 
Juli  30  13  30 
Augustus  30  15  30 
September  30  18  29 
Oktober  29  14  29 
November  29  29 
December  28 

29 

Klimaattabel (Koh Samui)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  28  26 
Februari  29  27 
Maart  30  28 
April  30  28 
Mei  30  12  28 
Juni  30  12  29 
Juli  30  12  28 
Augustus  29  13  28 
September  29  14  28 
Oktober  28  14  28 
November  27  16  27 
December  27  10  27

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu of licht regenjack tijdens de regenperiode kunnen ook van pas komen. In bergachtige gebieden kan het koeler zijn en een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Indien u tempels en/of huizen binnengaat, wordt u geacht uw schoenen uit te doen. Tevens moeten knieën en schouders bij bezoek aan een tempel bedekt zijn.

Reisseizoen

Door de aangename temperatuur kunt u Thailand gedurende het gehele jaar bezoeken.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Thailand is een paspoort vereist, dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen kunt u bij aankomst op de luchthaven een gratis toeristenvisum verkrijgen. Toeristenvisa voor een verblijf langer dan 30 dagen zijn verkrijgbaar bij de Thaise Ambassade in Den Haag. Wanneer u Thailand over land binnenkomt bij één van de grensposten vanuit Cambodja, Laos of Myanmar ontvangt u een gratis toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. U mag maximaal 2x per kalenderjaar Thailand binnen reizen zonder visum overland.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Gezondheid

Voor Thailand zijn geen vaccinaties vereist. Een gele koorts-vaccinatie is wèl vereist indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen voor rondreizen door het binnenland. Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Kraanwater kunt u beter niet drinken, water uit (ongeopende) flessen is betrouwbaar en overal te koop. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

Veiligheid

Let te allen tijde op uw bagage. Zoals overal in de wereld zijn de tasjesdieven ook in Thailand actief, past u dus altijd goed op. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. In Thailand is er een speciale toeristenpolitie. Deze politie spreekt Engels en is te herkennen aan de speciale badges op de schouders. Op de motoren en auto’s staat ‘Tourist Police’ vermeld.

Geld

De munteenheid in Thailand is de Baht (THB). De koers voor THB 100 is ca. € 2,63 (juni 2021). De in- en uitvoer van Thaise Baht is beperkt tot THB 50.000 per persoon. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels in Bangkok en de toeristische centra geaccepteerd.
N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00-15.30 uur. Er zijn ook geldwisselkantoren, behorend tot de banken, die meestal van 09.00-20.00 uur geopend zijn. Winkels zijn doorgaans 7 dagen per week geopend van 10.30-21.30 uur, behalve op feestdagen. Tijdens feestdagen kunt u wel in de winkelcentra in grote steden terecht. Er zijn geen sluitingstijden tussen de middag.

Maaltijden

Wat eten betreft zijn er in Thailand grote verschillen tussen de regio’s met ieder zijn eigen kenmerken mede door invloeden uit de verschillende buurtlanden. Wat u wel terug vindt in de meeste gerechten zijn rijst of noedels en verse groente en kruiden die kort bereidt worden voor een optimale smaakbeleving. Vele Thaise gerechten kunnen getypeerd worden als ‘sweet, sour and spicy’. Houdt u niet van pittig, noem dan ‘mai phet’ bij uw bestelling, wat letterlijk vertaald ‘niet heet’ betekent. Een populair gerecht, niet met rijst maar met noedels, is Pad Thai. De noedels worden gewokt met onder andere ei, groente, garnalen en vissaus. De Thai eten niet zoals ‘gebruikelijk’ drie maaltijden per dag, maar eerder zeven keer een kleine maaltijd. Tevens is het erg gebruikelijk om buiten de deur te eten of bij een eetkraampje op straat. Dit is vaak ook nog eens voordeliger dan om in de hotels te eten. Voor de lunch betaalt u ca. THB 100 tot THB 200, voor een diner moet u op THB 200 tot THB 1000 rekenen. Voor frisdranken wordt een bedrag van ongeveer THB 50 tot THB 150 gerekend. Voor een biertje is dit THB 60 tot THB 100. Een glas wijn kost ongeveer THB 300.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Thailand is het in de wintermaanden 6 uur later en in de zomermaanden 5 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Bangkok duurt gemiddeld 11 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer is -met name de treinen voor de langere afstanden- in Thailand goed georganiseerd. Vanuit Bangkok vertrekken er zowel dag- als nachttreinen naar het noorden, oosten en het zuiden. Voor korte afstanden is het leuk om eens de trein te pakken, het levert u leuke ervaringen op. De nachttreinen zijn ideaal om lange afstanden te overbruggen zoals naar Chiang Mai of Surat Thani. Tevens rijden er lijndienstbussen met en zonder airconditioning. De tuk tuk, een open brommertaxi op drie wielen, is een populair vervoermiddel in Bangkok en Chiang Mai. Op Phuket rijden kleine open Suzuki busjes. Taxi’s hebben (met uitzondering van Bangkok) zelden een meter; wij adviseren u de ritprijs van tevoren af te spreken. Voor het huren van een auto is een internationaal rijbewijs nodig. Houdt u er rekening mee dat men in Thailand links rijdt en dat het verkeer nogal chaotisch is. De verkeersborden zijn in het Thai, de bewegwijzering in het Thai en Engels.

Fooien

In restaurants is ca. 5% fooi op het eindbedrag gebruikelijk, ondanks dat er al 10% bedieningsgeld en 7% tax aan de rekening is toegevoegd. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer THB 20 per dag of THB 40 à THB 50 totaal. Een bellboy verwacht THB 10 per koffer. De prijs voor een taxi ritje wordt naar boven afgerond. Voor een gids en chauffeur samen wordt THB 100 tot THB 150 per persoon per dag als een redelijke fooi gezien.

Voltage

De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij adviseren u om een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen frequent voor; neem daarom een zaklantaarn mee.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Thailand ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 2021
1 januari Nieuwjaarsdag
12 februari Chinees Nieuwjaar
26 februari Makha Bucha day (Boeddhistische feestdag)
6 april Chakri dag
12-15 april Songkran festival, Thais Nieuwjaar
1-3 mei Dag van de Arbeid
4 mei Dag van de kroning van koning Vajiralongkorn
26 mei Visakha Bucha dag
3 juni Verjaardag van de koningin
24-26 juli Asaha Bucha day
25-26 juli Khao Phansa dag
28 juli Verjaardag van de koning Vajiralongkorn
12 augustus Verjaardag van de moeder van de koningin
24 september Prins Mahidol dag
13 oktober Herdenking overlijden Koning Bhumibol Adulyadej
22-23 oktober Chulalongkorn memorial day
5-6 december Verjaardag van de vroegere koning Bhumibol Adulyadej
10 december Dag van de Grondwet
25 december Kerstmis

De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor geheel Thailand. Daarnaast is er een aantal lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten, maar het heeft weinig invloed op het openbare leven. Een uitzondering hierop vormt het Thais nieuwjaar (Songkran Festival) dat in april valt. Gedurende een periode van drie dagen zijn dan veel winkels gesloten en is het traditie dat er op straat met water wordt gegooid. Ook als bezoeker zult u hieraan nauwelijks ontkomen.

Informatie

Ambassade van Thailand
Laan Copes van Cattenburg 123
2585 EZ Den Haag
Tel.: 070 3450766

Thais Verkeersbureau
Postbus 75798
1118 ZX Schiphol
Tel.: 0900 0400222 (€ 0,35 per minuut)
E-mail: info@thaisverkeersbureau.nl

Thailand op internet: www.thaisverkeersbureau.nl en www.tourismthailand.org

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Thailand

Vanaf 32,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany