Landinformatie Taiwan

Coronavirus

(Update: 4 maart 2022)

Taiwan heeft een groen reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat inhoudt dat het een corona-veilig gebied is. Voor Taiwan geldt een inreisverbod, toeristen worden niet toegelaten. De ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten en zodra meer bekend is, vindt u een nieuwe update op deze website.  

Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Algemene informatie over reizen tijdens covid-19, zoals over reisverzekeringen en wat er gebeurt als het reisadvies van uw vakantieland wijzigt, vindt u op deze webpagina.

Ligging

Taiwan ligt ten zuidoosten van het Aziatisch continent en maakt deel uit van een Oost-Aziatische eilandenketen. Ten noorden ligt Japan en ten zuiden de Filipijnen.

Bevolking

In Taiwan wonen bijna 24 miljoen mensen (2022). De bevolking bestaat voornamelijk uit Taiwanezen en Chinezen. De oorspronkelijke bevolking van Taiwan kan worden onderverdeeld in 14 aboriginal stammen. Nazaten proberen de oorspronkelijke cultuur van deze stammen in ere te houden en leven voornamelijk aan de oostkant van het eiland.

Taal

De officiële taal van Taiwan is het Mandarijn. Het Hakka en enkele inheemse talen worden op kleine schaal gesproken. De meest gesproken vreemde taal is Engels en is onderdeel van het lesprogramma op scholen.

Klimaat

Taiwan heeft een subtropisch klimaat met hete, vochtige zomers en gematigde winters. Het regenseizoen is van april tot en met juni. Het eiland ligt in een gebied waar in augustus en september tyfoons voor kunnen komen. Voor het noorden van Taiwan en de berggebieden is het voorjaar en half september tot en met november de ideale reistijd, terwijl een verblijf in het meer tropische zuiden van half september tot en met maar zeer aangenaam is.

Klimaattabel (Taipei)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  18  11  17 
Februari  19  11  18 
Maart  21  12  18 
April  23  10  21 
Mei  25  10  24 
Juni  27  10  26 
Juli  30  27 
Augustus  29  10  27 
September  27  26 
Oktober  24  10  24 
November  21  10  22 
December  19  10  21

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Over het algemeen heeft u in de zomer voldoende aan lichte kleding, met voor de avonden een sweater of jasje. Verder is het aan te raden een regenjack of paraplu mee te nemen. In het voorjaar en najaar heeft u warme kleding nodig, zeker bij een bezoek aan de bergstreken. Verder moet u niet vergeten goede wandelschoenen mee te nemen.

Reisseizoen

Voor het noorden van Taiwan en de berggebieden is het voorjaar en half september t/m november de ideale reistijd, terwijl een verblijf in het meer tropische zuiden van half september t/m maart zeer aangenaam is.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Taiwan heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn bij vertrek en een uitreisticket. Voor een verblijf korter dan 90 dagen heeft u geen visum nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten/inhoud/reizen-met-kinderen.

Gezondheid

Voor Taiwan zijn geen vaccinaties vereist. Een gele koorts vaccinatie is wèl vereist indien u in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een vaccinatie tegen hepatitis B wordt aanbevolen bij reizigers met een verhoogd risico en voor een verblijf langer dan 3 maanden. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Wij raden u af kraanwater te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Let te allen tijde op uw bagage. Zoals overal in de wereld zijn de tasjesdieven ook in Taiwan actief, past u dus altijd goed op.Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen, zoals geld en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken.

Geld

De munteenheid in Taiwan is de Taiwanese Dollar (TWD). De waarde van TWD 100 is ca. € 3,19 (januari 2022). De in- en uitvoer van lokale valuta is gemaximeerd op TWD 60.000. De in- en uitvoer van vreemde valuta moet vanaf een tegenwaarde van US$ 10.000 worden aangegeven. De uitvoer van goud en zilver is verboden. Het is daarom verstandig bij de inreis uw gouden en zilveren bezittingen aan te geven. U kunt uw buitenlands geld omwisselen bij de wisselkantoren op de luchthaven, bij banken en bij internationale hotels. De kwitanties moeten worden bewaard omdat deze moeten worden overlegd bij het terugwisselen van het restant aan Taiwanese Dollar naar buitenlands geld in Taiwan. In Taiwan kunt u bijna overal terecht met uw pinpas. Met name in de grote steden zijn er volop mogelijheden om geld op te nemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de volgende website kunt u controleren, waar er ATM-machines zijn in Taiwan: www.mastercard.com (ATM locator). Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Er kan, met uitzondering van taxi’s, vrijwel overal met een creditcards betaald worden.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Winkels zijn doorgaans 7 dagen per week open van 10.00-22.00 uur. De banken van maandag t/m vrijdag van 08.00-14.00. Met name op het vliegveld van Taipei zijn enkele wisselkantoren met ruimere openingstijden, ook in het weekeinde.

Maaltijden

Het eten in Taiwan is zeer gevarieerd en de gerechten zijn vaak met rijst, noedels, soep, vlees en/of vis. Na de vlucht van vele nationalistische strijders bij hun verlies in 1949, begonnen vele van deze militairen als kok in Taiwan. Deze militairen kwamen uit alle delen van het vaste land van China en Taiwan kent door hun kookkunsten een rijke keuken. Ook heeft Taiwan vele unieke gerechten. Enkele daarvan zijn: Stinking tofu, Oester omelet en de Taiwanese braadworst. Naast een verscheidenheid aan toprestaurants kunt u ook terecht bij lokale restaurantjes met een draaiplateau op tafel en op de avondmarkt natuurlijk. U vindt hier een overdaad aan kraampjes met ieder een eigen specialiteit en waar alles voor uw ogen vers wordt klaar gemaakt.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Taiwan is het gedurende de zomer 6 uur en in de winter 7 uur later dan in Nederland. Op de website www.worldtimeserver.com kunt u exact nagaan, hoe laat het is op de plaats van uw bestemming. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Taipei duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

In de grote steden kan goed gebruik worden gemaakt van taxi’s. Kosten liggen rond NT$ 75 voor de eerste 1,5 kilometer en NT$ 5 per volgende 500 meter. Daarnaast wordt NT$ 5 per drie minuten gerekend. Tussen 23.00 en 06.00 uur wordt een toeslag van 20% gerekend. De meeste taxichauffeurs spreken geen Engels, daarom wordt het aangeraden de plaats van bestemming in het Chinees te laten noteren, evenals de geschatte ritprijs. Taiwan beschikt over uitstekend openbaar vervoer. Bussen en treinen verbinden de verschillende steden op het eiland en maken rondreizen eenvoudig. Van noord naar zuid is een hogesnelheidslijn aangelegd, waardoor deze reis in slechts 90 minuten kan worden afgelegd.

Fooien

Het geven van fooien is niet gebruikelijk, maar wordt wel op prijs gesteld. In de restaurants is de service charge van 10%-15% meestal al  inbegrepen bij de prijs.

Voltage

De netspanning in Taiwan is 110 volt. De stopcontacten kunnen verschillen. Wij adviseren u dan ook een universeelstekker mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u tevens aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

De internationale vertrekbelasting wordt vooraf in Nederland betaald (reeds verwerkt in de ticketprijs). Alle bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijken van deze procedure. Derhalve raden wij u aan dit voor vertrek nogmaals te verifiëren bij onze lokale agent.

Feestdagen 2022
1 januari Nieuwjaarsdag & dag van oprichting van de republiek China
31 januari-4 februari Chinees Nieuwjaar
28 februari Vredesherdenkingsdag
4-5 april Dag van de Kinderen
5 april Qingming Jie festival / Tomb-Sweeping day (herdenking van de voorouders)
1 mei Dag van de Arbeid
3 juni Dragon Boat festival
9-10 september Mid Autumn festival (viering van de oogst, offer aan de maan)
10 oktober Nationale feestdag

Naast de bovengenoemde feestdagen zijn er in Taiwan nog een aantal feestdagen die elk jaar op een ander dag of in een andere maand vallen. Op sommige dagen zijn de openingstijden van openbare voorzieningen aangepast of zijn ze gesloten.

Informatie

Taipei Representative Office
Van Stolkweg 23, 2585 JM Den Haag
Tel: 00 31 (0)70 3469 438
www.taiwanembassy.org

Taiwan op internet: https://eng.taiwan.net.tw/

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Taiwan

Vanaf 38,-
Vanaf 845,-
Vanaf 354,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany