Landinformatie Sri Lanka

Coronavirus: inreisverbod van 15 t/m 29 maart 2020

De overheid van Sri Lanka heeft strenge maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Voor de periode 15 maart tot en met 29 maart worden er geen toeristenvisa meer verstrekt. Wij bieden hulp en bijstand aan al onze reizigers. Reist u momenteel door Sri Lanka, dan is het (nog) niet nodig om het land zo spoedig mogelijk te verlaten. (Update: zaterdag 14 maart 2020 13.00 uur).

Ligging

Sri Lanka ligt in het noordelijke deel van de Indische Oceaan, ten oosten van India. De totale oppervlakte beslaat 65.600 km2. De afstand van noord naar zuid is 445 km en van oost naar west 225 km. De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo.

Bevolking

Sri Lanka telt ruim 20 miljoen inwoners, waarvan 85% op het platteland woont en werkt. Sri Lanka kent diverse bevolkingsgroepen: Singalezen, Tamils, zigeuners, moslims, Burghers en Vedda’s, die elk vasthouden aan hun eigen cultuur, geloof en traditie.

Taal

In Sri Lanka zijn de officiële talen het Singhalees en het Tamil. In de hotels kunt u met Engels goed terecht.

Klimaat

Het weer in Sri Lanka wordt bepaald door moessons en het centrale gebergte. Van mei tot en met september regeert de zuidwest-moesson (Yala) in het zuiden en het westen van het land. Dit gaat gepaard met veel neerslag, zeker in de maand mei. De regenwouden, jungles, rijst- en theevelden kleuren hierna prachtig groen. Tussen oktober en april regeert de noordoost-moesson (Maha), met veel regen in het oosten en noorden van het land. In oktober en begin november kunnen er in het hele land regenbuien voorkomen. Over het algemeen zijn de regenbuien kort en heftig. In de rest van het jaar is het zonnig en droog met redelijke constante temperaturen van 25 tot 30°C aan de kust en 15 tot 20°C in de hooglanden. Per dag schijnt de zon gemiddeld 7 uur en ligt de zeetemperatuur rond de 28 graden.

Klimaattabel (Colombo)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  27  26 
Maart  28  27 
April  29  14  28 
Mei  29  19  29 
Juni  28  18  28 
Juli  28  12  28 
Augustus  28  11  27 
September  28  13  27 
Oktober  27  19  28 
November  27  16  28 
December  27  10  27 
Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies worden stevige wandelschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel; in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies. Tijdens het bezoeken van heilige plekken zult u altijd uw schoenen uit moeten doen. Het is daarom verstandig om altijd een paar sokken mee te nemen, zodat u uw voeten niet verbrandt op de hete stenen. Houdt u er ook rekening mee dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn, het meenemen van een sarong of sari kan daarom handig zijn.Ook adviseren wij u hoofdbedekking tegen de zon en in de regentijd een paraplu of dun regenjack mee te nemen. 

Reisseizoen

Sri Lanka kan het hele jaar bezocht worden, maar we adviseren om het zuidwesten in de maand mei te mijden vanwege de overvloedige regenval. De vele en heftige buien kunnen leiden tot overstromingen, aardverschuivingen en geblokkeerde wegen, met name in de zuidelijke districten als Ratnapura, Kalutara, Galle en Matara. Tijdens de zuidwest-moesson kunnen er aan de kust ook stevige winden voorkomen en sterke stromingen in zee.

Maand Beste periode voor / bijzonderheden:
 januari – april  het hele land en de stranden in het zuidwesten
 februari – september  het noorden en het oosten
 februari, maart, mei – augustus  luipaarden spotten
 april  de droogste en warmste maand
 mei – juli  stranden aan de oostkust / zuidwest-moesson
 midden juli – september  het hele land
 juli – november  olifanten spotten
 oktober – januari  noordoost-moesson
 november – april  dolfijnen spotten bij Kalpitiya
 december – april  walvissen spotten aan de zuidkust
Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig moet zijn na uw verblijf en een geldig retour- of doorreisticket. Alle reizigers naar Sri Lanka dienen voor aankomst in Sri Lanka een Electronic Travel Authorisation (ETA) aan te vragen via de website www.eta.gov.lk. Er wordt USD 35 per persoon in rekening gebracht voor een toeristenvisum waarmee je 2x binnen een verblijf van maximaal 30 dagen Sri Lanka in mag. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard.
Update 14.02.2020: Voor de periode 01.02.2020-30.04.2020 heeft de overheid van Sri Lanka de visumkosten verlaagd naar USD 0. U dient nog steeds uw visum via de website aan te vragen. Er is geen visum bij aankomst verkrijgbaar.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Gezondheid

Er gelden geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A wordt aanbevolen. Voor een verblijf van langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie aanbevolen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor sommige gebieden is het raadzaam een malariakuur te volgen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Let te allen tijden op uw bagage. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In uw kamer kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken.

Geld

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR). De waarde van LKR 100 is ca. € 0,50 (september 2019). De in- en uitvoer van deze munt is beperkt tot LKR 1.000. Er gelden geen restricties voor de in- en uitvoer van buitenlandse valuta. Bedragen boven de USD 10.000 dienen aangegeven te worden. De uitvoer is beperkt tot het bij binnenkomst aangegeven bedrag onder aftrek van de omgewisselde bedragen. Wij adviseren u US-dollar of euro’s in contanten, liefst in kleine coupures, mee te nemen. U ontvangt een omwisselbewijs als u geld heeft ingewisseld tegen rupees. Dit bewijs dient u af te geven, wanneer u bij vertrek het teveel aan rupees weer in dollars of euro’s terugwisselt. In de grotere steden in Sri Lanka kunt u geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. De bekende  creditcards worden in de hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.
N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Openingstijden

Voor Sri Lanka geldt dat de banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-14.00 uur. Postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.30 uur geopend. Winkels zijn geopend maandag t/m vrijdag tussen 10.00-18.00 uur.

Maaltijden

De prijs voor een lunch bedraagt in Sri Lanka gemiddeld LKR 1000, een diner ca. LKR 2000. In de lokale restaurantjes bent u meestal voordeliger uit. Voor alcoholvrije drankjes wordt een bedrag van ongeveer LKR 150 gerekend en voor een biertje is dit LKR 250 (lokaal bier). De Srilankaanse keuken is over het algemeen erg gekruid en invloeden van de Indiase, Arabische en Europese keuken zijn merkbaar. In de toeristische gebieden zijn ook meer westers georiënteerde maaltijden verkrijgbaar.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In onze wintermaanden is het in Sri Lanka 4,5 uur later dan in Nederland. Gedurende de zomermaanden kunt u hier 1 uur van af halen. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Colombo duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

In geheel Sri Lanka zijn de bussen altijd overvol. Veel plaatsen zijn per trein bereikbaar. Taxi’s zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Bij taxi’s die geen meter hebben, adviseren wij u van tevoren een prijs af te spreken. Een ritje in de tuk-tuk, een gemotoriseerde open driewieler, is een hele ervaring; u moet wederom van tevoren een prijs afspreken.

Fooien

In Sri Lanka betaalt men in de restaurants 12% belasting en 10% bedieningsgeld. Een extra fooi wordt echter op prijs gesteld. Kamermeisjes en kruiers verwachten een bedrag van LKR 20 per dag/koffer. Voor uw chauffeur/gids is LKR 500 per persoon per dag een goede richtlijn..

Voltage

De netspanning in Sri Lanka is 230-240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen. De elektriciteit op de eilanden wordt aangedreven door generatoren die soms uit kunnen vallen. Wij raden u aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Sri Lanka ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen 20019/2020
10 november Milad un-Nabi, verjaardag van profeet Mohammed
12 november Ill Volle Maan Poya dag
11 december Unduvap Volle Maan Poya dag
25 december Kerstmis
10 januari Duruthu Volle Maan Poya dag
15 januari Tamil Thai Pongal dag
4 februari Nationale dag
8 februari Navam Volle Maan Poya dag
21 februari Mahashivaratri
9 maart Madin Volle Maan Poya dag
7 april Bak Volle Maan Poya dag
10 april Goede Vrijdag
12 – 13 april Tamil en Sinhala nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
7 – 8 mei Vesak Volle Maan Poya dag
25 mei Id Ul-Fitr, einde van de Ramadan
5 juni Poson Volle Maan Poya dag
4 juli Esala Volle Maan Poya dag
1 augustus Id Ul-Alha, offerfeest
3 augustus Nikini Volle Maan Poya dag
1 september Binara Volle Maan Poya dag
1 oktober Adhi Vap Volle Maan Poya dag
30 oktober Vap Volle Maan Poya dag

Naast bovengenoemde feestdagen is er ook een aantal andere religieuze feesten. Op veel van deze dagen wordt (buiten de hotels) geen alcohol geschonken en soms zijn openbare voorzieningen gesloten.
Op Poya (volle maan) dagen zijn publieke instellingen als banken, winkels en restaurants gesloten. Ook is er een verbod op de verkoop en het nuttigen van vlees, vis en alcohol. Alcohol voornamelijk in openbare ruimtes. Op de hotelkamer kun je wel drinken. Poya dagen zijn maandelijks en afhankelijk van de volle maan.

Informatie

Sri Lanka Tourist Board
No. 80, Galle Road
Colombo 03, Sri Lanka
Tel.: +94 112426900
Fax: +94 112 440001

Sri Lanka op internet: www.srilanka.travel

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany