Landinformatie Nicaragua

Ligging

Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst in het zuiden aan Costa Rica, in het noorden aan Honduras. De grens in het westen wordt gevormd door de Grote Oceaan en die in het noorden aan de Caribische Zee. De hoofdstad is Managua. In Nicaragua liggen twee grote meren: het Meer van Nicaragua en het Managuameer. Het toerisme vindt overwegend aan plaats in het westen van Nicaragua, waar zich ook de steden en de twee grote meren bevinden.

Bevolking

Het inwonertal van Nicaragua is snel groeiend, volgens de laatste tellingen heeft het land ongeveer 6,3 miljoen inwoners. Dit zijn grotendeels meztiezen (mensen met een gemengd Europees-inheemse achtergrond), vervolgens blanken, Afro-Nicaraguanen en indianen. Rond de 20% van de inwoners woont in de hoofdstad Managua. Andere steden met meer dan 100.000 inwoners zijn p.a. Granada en León.

Taal

In Nicaragua spreekt men Spaans.

Klimaat

Nicaragua heeft een tropisch klimaat met een stabiele gemiddelde jaartemperatuur en een hoge luchtvochtigheid. De droogste maanden zijn november t/m mei. Ook tjjdens de maanden met meer neerslag kan het ’s morgens helder en zonnig zijn. De Caraïbische kust heeft over het algemeen een vochtiger klimaat dan de Pacifische kust.

Klimaattabel (Managua)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  29 
Maart  30 
April  31 
Mei  30 
Juni  29  14 
Juli  28  13 
Augustus  28  11 
September  29  13 
Oktober  28  12 
November  28 
December  28 
Kleding

Wij adviseren u om lichte, maar wel goed beschermende en gemakkelijke kleding mee te nemen. Het beste is katoenen, luchtige kleding, aangevuld met een warmere sweater en een dun regenjack. Vermijd zoveel mogelijk kleding van nylon of ander synthetisch materiaal dat warmte en vocht vasthoudt. Wij adviseren u om stevige (lichtgewicht) wandelschoenen mee te nemen. Een hoed met een brede rand of zonneklep is eveneens onmisbaar.

Reisseizoen

Nicaragua kan het hele jaar door bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor Nicaragua is geen visum vereist. Uw paspoort dient na aankomst in Nicaragua nog minstens 6 maanden geldig te zijn en minimaal één lege pagina bevatten. U dient tevens in bezit te zijn van een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming. Daarnaast dient u minimaal 200 (Amerikaanse) dollars in bezit te hebben. Bij aankomst schaft u voor 20 Amerikaanse dollars een toeristenvisum aan. Voor reizen met een tussenlanding in de Verenigde Staten dient u elektronische reistoestemming aan te vragen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Voor Nicaragua zijn geen vaccinaties vereist. Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht indien u voorafgaande aan uw bezoek aan Costa Rica in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. (In Zuid-Amerika worden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela als besmet gebied beschouwd). In deze gevallen dient de vaccinatie tenminste 10 dagen voor aankomst te hebben plaatsgevonden. In Nicaragua komt in sommige gebieden malaria en dengue koorts (knokkelkoorts) voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. U kunt in Nicaragua beter geen kraanwater drinken. Flessen water zijn gemakkelijk verkrijgbaar.

Veiligheid

Sinds april 2018 hebben in het hele land demonstraties plaatsgevonden tegen de regering. Er zijn honderden dodelijke slachtoffers gevallen, vooral door gewelddadig politieoptreden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sindsdien het reisadvies verscherpt en er geldt voor het grootste deel van het land het advies ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). In 2019 is de veiligheidssituatie verbeterd en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is vanaf januari 2019 als volgt: “De veiligheidssituatie is verbeterd. Daarom is het advies voor het grootste deel van het land veranderd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (er zijn veiligheidsrisico’s). Maar reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Neem voorzorgsmaatregelen als u reist. De situatie lijkt rustig en er zijn de laatste tijd geen demonstraties geweest. Toch kunnen er gewelddadige acties plaatsvinden.”

Geld

De munteenheid is de Córdoba. Deze munt is al enige tijd stabiel. De waarde van 10 Córdoba (NIO) was in december 2018 ca. € 0,27. In- en uitvoer van lokale en vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. In de grotere steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook US-dollars in contanten mee te nemen. In de hotels, restaurants en winkels in de grote steden worden vrijwel altijd creditcards geaccepteerd.

Openingstijden

De winkels zijn over het algemeen geopend van van 09.00 tot 21.00 uur, ook op zaterdag. Banken zijn op werkdagen geopend van 09.00 tot 15.00 uur (tijdens de lunchpauze gesloten). Sommige banken hebben een bijkantoor dat op werkdagen tot 18.30 uur en soms ook op zaterdagmorgen geopend is. Houdt u er rekening mee dat geld wisselen in banken nogal wat tijd in beslag kan nemen.

Maaltijden

In Nicaragua zijn rijst, bonen en mais de basisingrediënten van vele gerechten. De combinatie van rijst en bonen wordt gallo pinto genoemd, hier wordt dan vaak iets bij geserveerd, bijvoorbeeld kip en een salade. Veel traditionele gerechten zijn eenvoudig en worden gefrituurd en/of geserveerd in een deegjasje of een tortilla. Verschillende gerechten vertonen overeenkomsten met die van de Mexicaanse keuken. In Nicaragua is een enorme keuze aan tropisch fruit, dat in sappen wordt verwerkt. Eenvoudige restaurants met traditionele keuken worden comedores of fritangas genoemd, hier kunt u voor weinig geld een vast menu (comida corriente) bestellen. In de grotere steden en toeristische gebieden zijn ook voldoende restaurants die een internationale keuken serveren. Het merendeel van de restaurants gebruikt gezuiverd water voor de bereiding van maaltijden. De nationale drank is rum.

Tijdsverschil en duur vliegreis

Gedurende de zomermaanden is het 8 uur vroeger dan in Nederland. In de wintermaanden is het 7 uur vroeger. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Managua duurt gemiddeld 16 tot 18 uur, met een tussenlanding in  Parijs, Panama City of in de Verenigde Staten.

Vervoer

Het vervoer in het midden van het land en langs de Pacifische kust is goed geregeld. De wegen zijn grotendeels geasfalteerd en zonder kuilen en daarom goed te bereizen met een huurauto. Aan de Caribische kust en in kleine plaatsjes zijn de wegen van een mindere kwaliteit. Voor het openbaar vervoer rijden in Nicaragua afgedankte schoolbussen uit de Verenigde Staten rond, in vrolijke kleuren beschilderd. Taxi’s in steden hebben geen meter, dus onderhandel over de prijs voordat u instapt. Er rijden ook zogenaamde colectivos. taxi’s die met meer passagiers worden gedeeld.

Fooien

Restaurants en hotels berekenen 10% service charge en 10% sales tax. Een extra fooi op het eindbedrag wordt geadviseerd. Kamermeisjes, bellboys en taxichauffeurs stellen een fooi op prijs. Een chauffeur, resp. gids ontvangt gemiddeld USD 3 tot USD 5 per persoon per dag. Het geven van fooien, alsmede de hoogte daarvan, wordt uiteindelijk door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.

Voltage

De netspanning is 120 volt en 60 hertz. U heeft een adapter en universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

De vertrekbelasting is inbegrepen bij uw vliegticket.

Feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag
18-21 april Pasen
1 mei Dag van de Arbeid
19 juli Dag van de Sandinista Revolutie
14 september Slag bij San Jacinto
15 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Dag van het Inheemse Verzet (v/h Dag van Columbus)
2 november Allerzielen
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis
31 december Oudejaarsavond
Informatie

Nicaragua heeft geen verkeersbureau in Nederland. Voor informatie in het Engels zie www.nicaragua.com.

         

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.