Landinformatie Verenigde Arabische Emiraten

Ligging

De Verenigde Arabische Emiraten is een land dat uit de volgende emiraten bestaat: Abu Dhabi (tevens hoofdstad), Dubai, Sarjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Het land is opgericht in 1971. De Verenigde Arabische Emiraten grenzen aan Saoedie-Arabië en Oman. Het bekendst en toeristisch het meest ontwikkeld zijn Dubai en Abu Dhabi. De oppervlakte van Dubai is 3.900 km2 en daarmee is Dubai de op één na grootste Emiraat. De stad grenst aan de Arabische Golf en aan eindeloze woestijnen. Abu Dhabi is het grootst in oppervlakte en bezit van alle emiraten de meeste olie.

Bevolking

In de Verenigde Arabische Emiraten leven circa 10 miljoen mensen (2022). Bijna 80% van de bevolking woont in de steden. Dubai heeft circa 3,3 miljoen inwoners, waarvan circa 80% aan expats. Minder dan een vijfde deel van de bevolking komt oorspronkelijk uit de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi heeft ongeveer 3,2 miljoen inwoners.

Taal

In de Verenigde Arabische Emiraten spreekt men Arabisch en bijna overal Engels.

Klimaat

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een subtropisch, droog klimaat. Er valt niet veel regen. De zomermaanden, van juni tot september, zijn heet. Middagtemperaturen variëren van 35 graden tot 42 graden en kunnen stijgen naar 49 graden op het toppunt van zomer. Tijdens deze periode kunnen de temperaturen in de nacht erg dalen, met 20 tot 28 graden. De beste tijd van het jaar om de Verenigde Arabische Emiraten te bezoeken is tussen november en april, wanneer het weer het koelst is.

Klimaattabel (Abu Dhabi)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  21  24 
Februari  21  22 
Maart  24  23 
April  27  26 
Mei  31  11  27 
Juni  33  13  28 
Juli  35  12  30 
Augustus  36  12  31 
September  34  12  28 
Oktober  30  10  27 
November  27  27 
December  23  26 
Klimaattabel (Dubai)      
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  21  24 
Februari  21  22 
Maart  24  24 
April  27  26 
Mei  31  11  27 
Juni  33  13  28 
Juli  35  12  30 
Augustus  35  12  31 
September  34  12  28 
Oktober  30  10  27 
November  27  27 
December  23  26

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vrouwelijke toeristen hoeven niet gesluierd gekleed te gaan. Luchtige zomerkleding volstaat. Wel wordt vrouwen aangeraden zich niet te bloot te kleden. Dus schouders, hals en knieën bedekt. Bij een bezoek aan een moskee dient u hier in elk geval rekening mee te houden.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In het Midden-Oosten hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in het Midden-Oosten niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In het Midden-Oosten verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na aankomst geldig moet zijn. Tevens dient u een geldig retour- of doorreisticket te tonen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden (en heeft u bijvoorbeeld voor Dubai een visum nodig). Bij aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten ontvangt u bij de douane een gratis stempel in het paspoort die als inreisvisum geldt voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit toeristenvisum geldt voor de gehele Verenigde Arabische Emiraten.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

De Verenigde Arabische Emiraten stellen geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een inenting tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden. Een specialist kan u hierover meer informatie verschaffen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Kraanwater kan zonder problemen gedronken worden.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben per 15 en 28 oktober 2018 wijzigingen doorgevoerd in de douane regels omtrent het meenemen van medicijnen. Voor medicijnen die verdovende middelen en/of psychotrope middelen bevatten dient voor aanvang van de reis toestemming gevraagd te worden bij het ministerie van volksgezondheid.  Het gaat hierbij onder andere om medicijnen die de stoffen Alfentanil, Buprenorphone, Codeine, Fentanyl, Ketamine, Methadone Methyphenidate, Morphine, Pentazocine, Pethidine, Remifentanil en/of Sufentanil bevatten. Bepaalde medicijnen die in Nederland zonder recept verkrijgbaar zijn, worden in Dubai beschouwd als drugs en worden dus als verboden middel gezien. Pijnstillers die codeïne bevatten zijn verboden in te voeren.
Gebruikt u medicijnen die zijn voorgeschreven door een dokter en alleen via de apotheek verkrijgbaar zijn, dan is het altijd verstandig om een medicijnenpaspoort (EMP, Europees Medisch Paspoort) mee te nemen.

De toestemming is te verkrijgen via de e-service van het ministerie van volksgezondheid. De online aanvraag is eenvoudig in te dienen en bovendien gratis. Lees meer op de officiële website:  http://www.mohap.gov.ae/en/services/Pages/361.aspx

Veiligheid

De Verenigde Arabische Emiraten is één van de veiligste plaatsen ter wereld. Criminaliteit komt nauwelijks voor in de Verenigde Arabische Emiraten. Uiteraard dient men altijd oplettend te zijn in verband met mogelijke zakkenrollers of diefstal. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen, zoals geld, reisbescheiden en overige kostbaarheden. In het hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Terughoudendheid in het tonen van fysieke genegenheid tussen man en vrouw is verstandig. Indien van toepassing, houdt u er dan rekening mee dat homoseksualiteit strafbaar is in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit geldt ook voor buitenlanders.

Geld

De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (AED). De koers van 1 AED is ca.€ 0,25 (januari 2024). Voor invoer van vreemde valuta geldt geen restrictie, maar boven de AED 100.000 of vergelijkbaar dient u dit aan te geven. In Dubai kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan waar u ATM-machines kunt vinden. De meeste banken wisselen euro’s. Wij adviseren u euro’s en/of US-dollars in contanten mee te nemen. Creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

N.B. Bankpassen van diverse banken worden standaard ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Openingstijden

Openbare instellingen zoals banken en overheidskantoren zijn geopend van zondag t/m donderdag van 07.30-14.30 uur. Winkelcentra zijn doorgaans 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 22.00 uur (of soms nog later). Het weekend is over het algemeen op vrijdag en zaterdag.

Maaltijden

In de Verenigde Arabische Emiraten treft u vooral invloeden uit de Arabische keuken en een uitgebreid aanbod aan Westerse/Internationale restaurants. Veel van deze restaurants vindt u in hotels waar ze met een vergunning alcohol mogen schenken. Naast alcohol ziet u uit geloofsovertuigingen ook geen varkensvlees in de gerechten. De vrijdagbrunch is een populaire traditie in de Emiraten om even uit te pakken in het weekend. Men geniet dan van een onbeperkt buffet met voor-, hoofd- en nagerechten.
Voor lokale gerechten maakt men veelvuldig gebruik van gedroogde vruchten, peulvruchten en specerijen zoals saffraan, koriander, kardemom, kruidnagel en gember. Bekende (bij)gerechten zijn bijvoorbeeld taboulleh, Ful Medames of fattoush aangevuld met vlees, vis en groenten van de grill. Liefhebbers van zoet zitten goed in de Emiraten want bijna overal kunt u baklava en andere overheerlijke zoetigheden krijgen.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In de Verenigde Arabische Emiraten is het tijdens onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland, tijdens onze zomertijd is het tijdsverschil 2 uur. Op de website www.worldtimeserver.com kunt u exact nagaan, hoe laat het is op de plaats van uw bestemming. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Dubai duurt gemiddeld 6,5 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer in de Verenigde Arabische Emiraten is goed georganiseerd. Het wegennet is uitstekend. Vrijwel alle bewegwijzering is tweetalig; naast een Arabische aanduiding zijn de meeste verkeersborden ook Engelstalig. Reist u per huurauto door de Verenigde Arabische Emiraten, doet u dit dan bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers en kamelen zijn dan niet goed niet te zien. Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik dan een geschikt 4WD voertuig en zorg voor meer dan voldoende drinkwater. 

De beige taxi’s van Dubai Transport zijn uitgerust met een meter. Voor Nederlandse begrippen zijn de taxiritten in Dubai goedkoop. Ritten vanaf de internationale luchthaven zijn wel wat duurder door het relatief hoge starttarief. Tevens beschikt Dubai over een zeer modern metrostelsel en zijn er watertaxi’s waarmee u aangenaam en voordelig de Creek kunt oversteken.

Fooien

Het geven van 10% fooi is gebruikelijk wanneer de dienst niet bij de prijs is inbegrepen. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Kamermeisjes en bedienend personeel daarentegen wel, voor kamermeisjes is de fooi ca. AED 5 per nacht en voor bellboys ongeveer AED 3 per koffer.

Voltage

De netspanning is 220 volt. Er worden stopcontacten van type C, type D en type G gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u een wereldstekker mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit de Verenigde Arabische Emiraten ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Tourist Dirham Tax

Dubai kent een zgn. Tourist Dirham tax. Deze belasting varieert van USD 4 tot USD 6 per kamer per nacht en is afhankelijk van de hotelcategorie (USD 4 bij een 4* hotel tot USD 6 bij een 5* hotel). U betaalt deze tax ter plaatse bij het uitchecken in het hotel.

Feestdagen 2024
1 januari Nieuwjaarsdag
8-12 april Eid al Fitr (einde van de Ramadan)
15 juni Arafat (Haj) Day
16-18 juni Eid al Adha (offerfeest)
7 juli Al Hijra, Islamitisch Nieuwjaar
15 september Geboortedag van de profeet Mohammed
1 december Martyr’s Day (Herdenkingsdag)
2-3 december National Day (viering verbond van de 7 emiraten in 1971)

Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten.

Ramadan

De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Eten, drinken en roken is gedurende de dag in het openbaar verboden, maar veel hotels en restaurants zijn open, weliswaar achter gesloten gordijnen. Probeer gedurende de ramadan niet in het openbaar te eten of te drinken. Ook is het in deze periode erg druk en gelden in hotels veelal toeslagen. Wij raden u aan om in deze periode niet naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen.

Informatie

United Arab Emirates Embassy
Eisenhowerlaan 30
2517 KN Den Haag
Tel.: 070 3384370

Department of Tourism and Commerce Marketing
15 bis rue de Marignan
75008 Parijs
Frankrijk
Tel.: 0033 1 44 958500

Dubai op internet: Visit Dubai

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Verenigde Arabische Emiraten

Vanaf 73,-
Prijs op aanvraag
Vanaf 299,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany