BESTEMMINGEN

Een review uit Peru

Prachtig Peru

Marianne van der Toorn over een reis in Peru op 1 april 2020

Zuid-Amerika-fan Marianne van der Toorn was al vaker in Peru geweest en wilde haar enthousiasme en liefde voor dit land delen met haar partner Hans. Het werd een onvergetelijke reis. Zie hieronder het verslag. 

Lima

Per KLM vertrekken we naar Lima. Om 18.00 uur komen we aan. Bagage en douaneafhandeling gaan snel en om 19.45 arriveren we in het exclusieve Boutique Hotel Atemporal, waar de rosé al koud staat op onze kamer. Na een lekker ontbijt gaan we de stad bekijken. We zien het Larco Herrera museum, waar we lunchen en het koloniale centrum. We eindigen in het Pisco museum, een gezellig café waar we vier soorten van het nationale drankje Pisco proberen. Na een dag met veel indrukken relaxen we met een wijntje en een snack op de veranda van ons hotel. Wat wil je nog meer?

Arequipa

We vliegen naar Arequipa, dat op 2335 meter hoogte ligt. Even acclimatiseren met een lichte lunch op een zonnig terras, voordat we ’s middags op excursie gaan. Arequipa is een prachtige stad, maar helaas zijn we hier maar één middag. We hadden graag wat meer van deze stad gezien. Er zijn leuke straatjes om lekker te struinen, terrasjes en de Plaza midden in de stad leent zich uitstekend om de lokale bevolking gade te slaan.

Colca Canyon

We zijn gearriveerd in de Colca Canyon. Wat is het hier mooi. Nog meer wennen aan de hoogte, want we gaan een pas over van bijna 5000 meter. We logeren vandaag in Casitas del Colca, een heerlijk resort midden in de natuur op 3625 meter hoogte. Onze bungalow heeft een terras met hot tub, waar we natuurlijk romantisch gebruik van maken. Daarna gaan we naar een pisco sour workshop die naadloos overloopt in een happy hour. Die pisco sours zijn behoorlijk heftig, vooral op deze hoogte. Bij terugkomst op onze kamer ligt er een schattig kruikje (schaapje) op ons bed. Ze verwachten zeker dat het koud gaat worden vannacht. De volgende dag gaan we om 07.00 uur al op pad. Het is schitterend weer. Blauwe lucht en fris. Al snel kunnen we wat laagjes kleding uittrekken. We stoppen op verschillende plaatsen en rond 09.00 uur komen we aan bij Cruz del Condor. We hebben geluk want we zien hier een groot aantal condors op de thermiek boven de canyon zweven. Een prachtig gezicht. Deze vogels hebben een spanwijdte tussen de 3 en 3,5 meter. We konden ze goed zien, maar om ze goed op de foto te krijgen is een ander verhaal. Na de condors bezoeken we het plaatsje Maca. Hier boffen we ook, want er is net een festival aan de gang. Vandaag vieren ze hier het Feest van de Maagd. Bij aankomst kwamen alle dorpsbewoners (vrouwen, mannen en kinderen) net uit de kerk in hun mooiste kledij. Ook waren er dansers met maskers en een soort brassband. Er werd volop gedanst en daarna ging iedereen aan het bier. Heel bijzonder. Ook konden we zonder probleem foto’s maken. Na de lunch checken we in in de Colca Lodge, een prachtig hotel aan de rivier met eigen hete bronnen. Wij kiezen ervoor om een wandeling te maken. We klimmen behoorlijk, wat best pittig is op deze hoogte (3700 m). Onderweg zien we nog de rookpluim van de actieve Sabancaya vulkaan, die net tot uitbarsting is gekomen. Een prachtig gezicht. 

Puno

’s Morgens maken we een prachtige wandeling. Felle zon, strakblauwe lucht en een adembenemend landschap. De Sabancaya vulkaan is nog niet tot rust gekomen en we zien met korte tussenpozen behoorlijke uitbarstingen, die soms iets weg hebben van een atoombom. Een prachtig gezicht. ’s Middags vertrekken we per bus naar Puno. De rit vanaf Chivay duurt zo’n 6 uur en voert door een prachtig landschap. Onderweg zien we lama’s, alpaca’s en vicuña’s, maar ook lagunes met flamingo’s. Rond 19.00 uur komen we aan in het centrum van Puno en vandaar worden we naar ons hotel gebracht dat prachtig gelegen is aan het Titicacameer. De volgende dag worden we om 07.30 uur opgehaald voor een excursie naar de drijvende Uros eilanden. Hier krijgen we uitleg hoe de bevolking leeft en overleeft. Een van de huisjes mogen we van binnen bekijken. Vanaf het bed, wat het enige meubilair is in het huisje, mogen wij onze vragen stellen. Daarna worden Hans en ik uitgedost in lokale kledij en gaan we op de foto. We voelen ons voor joker staan, maar hebben er wel lol in. Vervolgens varen in ongeveer 1½ uur naar Taquile, een eiland waar de Aymara indianen nog leven als honderden jaren geleden. Heel interessant. We lunchen hier en krijgen een demonstratie hoe de lokale bevolking hun eigen ecologische zeep maakt. Na een dansvoorstelling en uitleg over onder andere de kledij varen we weer terug naar Puno.

Cuzco

Vandaag vertrekken we naar Cuzco. Het is een rit van 10 uur en om 06.20 uur worden we opgehaald. Eerst worden we naar het busstation gebracht, waar we overstappen in een luxe touringcar. Samen met twee andere passagiers en een gids stappen we aan boord van de bus. Het is een prachtige rit door de Altiplano en onderweg maken we verschillende stops, waaronder een stop bij de Inca ruïnes van Racqi en de sixtijnse kapel in Andahuayillas. Dit kerkje is ruim versierd met bladgoud en het plafond heeft prachtig beschilderd houtwerk. Rond 18.00 uur komen we aan bij het busstation van Cuzco en vandaar worden we naar het Hilton Garden hotel gebracht. Morgen vertrekken we pas om 09.00 uur naar de Heilige Vallei. Uitslapen dus tot 07.15 uur. Wat een luxe!

Ollantaytambo

Vandaag staat een bezoek aan de Heilige Vallei op het programma. Eerst bezoeken we de zoutpannen van Maras. Deze zoutpannen werden al door de Inca’s gebruikt voor zoutwinning. Er zijn 3000 pannen die in coöperatie door 300 families bewerkt worden. Dit loodzware werk gaat allemaal handmatig. Ook het stukslaan van de keiharde zoutkorst. Als het zout gewonnen is wordt het in zakken gedaan en op de rug van de werkers naar boven gedragen. Je zou zeggen dat een ezel hier toch wel makkelijk zou zijn. Vervolgens gaan we naar de Inca terrassen van Moray. Deze werden vroeger gebruikt voor de verbouwing van groente en aardappels. Na een prachtige wandeling vertrekken we naar Urubamba, waar we lunchen in een mooie Casona. Na de lunch rijden we de bergen in naar het plaatsje Huilloc. De tocht duurt 1½ uur en we bereiken weer een hoogte van bijna 3900 meter. In het dorpje worden we ontvangen door het dorpshoofd en naar een huisje geleid. Hier nemen we plaats aan de keukentafel en krijgen we muntthee te drinken. Al gauw is de keuken gevuld met vrouwen en kinderen, allemaal gekleed in traditionele kledij. We krijgen uitleg over hoe de mensen hier leven en maken een praatje met de kinderen. Uit Nederland hebben we een aantal sets kleurpotloden en stickerboekjes meegenomen, die bij de kinderen erg in de smaak vallen. Dan wordt het weer tijd voor een verkleedpartij. Hans en ik worden in traditionele kledij gehesen en we gaan naar buiten waar we gaan dansen (in de regen). Daarna krijgen we een demonstratie hoe het land bewerkt wordt. Na afloop rijden we naar ons hotel, waar we de enige gasten zijn. Het is overal behoorlijk koud, maar gelukkig hebben we een openhaardje in de kamer. Vanavond vroeg naar bed, want morgen worden we weer om 06.25 uur opgehaald.

Van Aguas Calientes naar Machu Picchu

Eerst worden we naar het station van Ollantaytambo gebracht. Hier stappen we op de trein die ons in ca. 1½ uur naar Aguas Calientes brengt. Als we daar aankomen staat onze gids al op ons te wachten. Ook staan er mensen van het Machu Picchu Pueblo hotel klaar om onze bagage in ontvangst te nemen en naar het hotel te brengen. Wat is het hier toch allemaal goed geregeld. Wij vertrekken daarna gelijk met onze gids met de bus naar Machu Picchu. Wij zijn niet de enigen, blijkt. In deze tijd van het jaar zijn er dagelijks zo’n 3500 bezoekers, maar het kan nog erger want in juli en augustus zijn dat er 8500. Bij aankomst ligt Machu Picchu in de wolken en begint het te regenen. Jammer…. voor de foto’s. Maar toch heeft deze regen ook wel iets. Alles ziet er mysterieus uit. Onze rondleiding zou 2 tot 2½ uur duren, maar onze gids Maria is zo bevlogen, dat er geen eind aan lijkt te komen. Interessant allemaal, maar eigenlijk snakken we naar een lekkere lunch en een drankje. We zetten er dus een punt achter en vertrekken per bus naar Aguas Calientes, waar een super culinaire lunch op ons wacht. Daarna checken we in in het luxe Machu Picchu Pueblo hotel dat midden in de jungle ligt en een grondoppervlakte heeft, dat gelijk is aan het hele stadje Aguas Calientes. ’s Avonds ligt er een lekker warm kruikje in ons bed.

Van Machu Picchu naar Cuzco

Deze morgen zijn we vrij en kunnen we een beetje uitslapen. Het hotel biedt een aantal gratis excursies en we besluiten om deel te nemen aan een Nature Walk. Tijdens de wandeling zien we prachtige orchideeën en de mooiste kolibri’s. Na de wandeling gaan we het stadje Aguas Calientes verkennen. Nu is het hier prachtig zonnig weer. Rond 13.00 uur moeten we op het station zijn. Onze bagage is al door het hotel bezorgd. Per Vistadome trein vetrekken we naar Ollantaytambo. Onderweg worden we vermaakt door een Inca danser en er is een modeshow. In Ollantaytambo staat er een busje en gids op ons te wachten die ons in 2 uur naar Cuzco brengen. In Cuzco hebben we een leuk hotel in het centrum en ’s avonds wandelen we relaxed naar de Plaza de Armas, waar we heerlijk gaan eten.

Cuzco

Cuzco is een prachtige stad met vele mooie pleinen, leuke smalle straatjes met koloniale huizen en heel veel kerken. Je voelt je hier gelijk thuis. Ook is het weer lekker zonnig en helder weer. We struinen door de stad, drinken een kop koffie op een terras op Plaza de Armas en kopen voor ons beiden een paar truien van baby-alpacawol. ’s Middags maken we een stadstour. We bezoeken de Korikancha, een inca-tempel, de kathedraal en een aantal inca-ruïnes buiten de stad. Na afloop worden we gedropt op een pleintje, waar we om 17.45 uur worden opgehaald om naar een planetarium te bezoeken iets buiten de stad. Het is in Peru al om 17.30 uur donker en gelukkig is het helder weer. In het planetarium krijgen we uitleg over de astronomie op het zuidelijk halfrond en over hoe de inca’s vroeger met de sterren omgingen. De inca’s zagen overal figuren in, maar wij vinden dat je hier toch wel een hoop fantasie voor moet hebben. Later gaan we naar buiten en kunnen we door enorm grote sterrenkijkers Jupiter met zijn manen, de Pleiaden en Betelguese zien. 

Naar de jungle

Vandaag vliegen we van Cuzco naar de jungle in Puerto Maldonado. Met ruim een uur vertraging komen we om 14.00 uur aan. Per bus vertrekken we naar de Madre de Dios rivier, vanwaar we per boot naar Hacienda Concepcion vertrekken. Tegen 15.30 uur komen we aan en inmiddels hebben we flinke trek gekregen. Gelukkig staat er een lekkere lunch voor ons klaar. We skippen de namiddagexcursie en besluiten lekker te relaxen in onze mooie cabana. ’s Avonds om 18.30 uur gaan we kaaimannen spotten en we zien drie verschillende soorten. Als we terugkomen in de lodge zijn de tafels in het restaurant mooi gedekt en branden er overal kaarsen. Je kunt je niet voorstellen dat je je hier midden in de jungle bevindt. Wat een luxe!

Tambopata

Om 05.00 uur worden we gewekt om, om 06.00 uur te vertrekken voor een jungle walk naar Sandoval Lake. Helaas begint het net voor we vertrekken verschrikkelijk te regenen en het ziet er naar uit dat het nog wel even kan duren. Er wordt besloten de jungle te skippen. Maakt ons niet uit want we gaan lekker relaxen op de veranda met koffie en een boekje, terwijl de regen naar beneden klettert. Om 09.30 uur is het droog en de gids haalt ons op voor een boottocht door de lagune. Een prachtige tocht waarbij we veel vogels, een kaaiman en een aantal slapende vleermuizen zien. Na de lunch relaxen we een beetje in onze cabana, maar we worden opgeschrikt door het lawaai van schreeuwende rivierotters, die vlak voor onze cabana in de lagune aan het vechten (of spelen) zijn. Rivierotters zijn een bedreigde diersoort in dit gebied en er leven nog maar 5 paartjes in dit reservaat. We boffen dus enorm dat we dit konden zien. ’s Middags vertrekken we per boot naar een plek aan de rivier waar we een ruim 30 meter hoge trap beklimmen. Eenmaal boven aangekomen begint een tocht over zes zwevende bruggen die van boom naar boom aangelegd zijn. Hier loop je midden door de canopy. Wat een hoogte. Hans zit er niet mee, maar ik vind het doodeng. Er mag maar een persoon tegelijk op de brug en het wiebelt verschrikkelijk. Gelukkig worden we beloond met een geweldig uitzicht. We zien kleine toekans en een prachtige blauw met rode trogon en rondom horen we jungle-geluiden. Een prachtige, maar voor mij toch wel enge excursie. Terug in de lodge is het tijd voor happy hour. Niet te lang, want om 18.30 uur wacht er weer een evening jungle-walk. 

Van Tambopata terug naar Lima

Vandaag lekker uit kunnen slapen tot 08.00 uur en rustig ontbeten. Voordat we met de boot naar Puerto Maldonado vertrekken zien we nog een stel prachtige rode brulapen, waarvan één met een baby op haar buik. Van Puerto Maldonado vliegen we naar Lima, waar we rond 16.30 uur aankomen. Uiteindelijk zijn we om 18.00 uur in ons hotel. ’s Avonds eten we bij het Japans fusion restaurant Maido, dat op nummer 8 op de wereldranglijst van beste restaurants staat. We hebben lang van te voren al gereserveerd, maar we krijgen toch een tafeltje aan de bar. Een tegenvaller in eerste instantie. Later blijkt dat we hier prima zitten, omdat we goed zicht hebben op de koks die aan de bar bezig zijn met de heerlijkste gerechten. Een super ervaring en het geld zeker waard.

Paracas

Weer vroeg op vandaag. Om 06.20 uur naar het busstation, vanwaar we per luxe bus om 08.00 uur naar Paracas vertrekken. De bus is echt comfortabel, heeft reclining seats die bijna horizontaal kunnen. Verder krijg je een kussentje, een deken, drankje en een snack. De rit voert over de Panamericana langs de kust door geërodeerd en woestijnachtig landschap. Het ziet er allemaal onaantrekkelijk en kaal uit. Je zou hier maar wonen. Om 11.00 uur komen we in Paracas aan en ook hier worden we weer opgewacht en naar het hotel gebracht. Hacienda Bahia Paracas, alweer zo’n prachtig hotel. Gebouwd in koloniale stijl met veel binnenplaatsjes, terrasjes en een mooi zwembad. Na de lunch worden we opgehaald en vertrekken we naar Pisco airport voor een 1½ uur durende vlucht over de Nazca lijnen. Vanaf 300 meter hoogte zien we afbeeldingen in de woestijn zoals de condor, kolobri en astronaut. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar het ontstaan van deze afbeeldingen weet nog niemand hoe deze tekens zijn ontstaan. We overleven deze vlucht en zijn gelukkig niet misselijk geworden door alle loopings die het vliegtuigje maakt. Om 16.00 uur zijn we weer terug in het hotel waar we met een wijntje genieten van de zonsondergang.

Van Paracas naar Ica

Om 07.40 uur vertrekken we naar de pier voor een boottocht naar de Ballestas eilanden. Een prachtige tocht waarbij we zeeleeuwen, pinguïns, Peruvian boobies en veel andere soorten zeevogels zien. Daarna vertrekken we naar Ica waar we zullen logeren in het Vinas Querolo hotel, een hotel midden in de wijngaarden. Alleen de aankomst al is indrukwekkend. Een groot ommuurd complex, waarbij onze chauffeur moet toeteren om binnengelaten te worden. Daarna rijden we over een lange oprijlaan door de wijngaarden tot we aankomen in een klein paradijs. Wat een heerlijk hotel. We relaxen we bij het zwembad totdat we een wijnexcursie en wijnproeverij hebben. Fantastisch allemaal. Helaas verblijven we hier maar één nacht. Graag zouden we hier wat extra tijd doorbrengen.

Van Ica naar Lima

Om 14.00 uur vertrekken we per bus naar Lima, dus we hebben gelukkig dus nog een hele morgen om te relaxen bij het zwembad. Mountainbiken of wandelen door de omgeving zit er helaas niet in.

Terug naar huis

Vandaag de laatste dag in Peru. Geen programma, dus een beetje uitslapen. Na het ontbijt wandelen we wat en vervolgens genieten we op een terras van een heerlijke cappuccino. Daarna checken we uit en gaan met een taxi naar Larco Mar waar we op een terrasje aan zee genieten van onze afscheidslunch. Om 16.30 uur vertrekken we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam, waar helaas een einde komt aan deze fantastische reis.

Tip

Peru is een groot en veelzijdig land. De afstanden zijn groot, reisdagen relatief lang en vaak vertrek je ’s morgens al heel vroeg. Heb je meer tijd ter beschikking (gepensioneerden zoals wij?), blijf dan af en toe een dag langer op een bestemming, zodat je overal wat langer kunt genieten en het een beetje rustiger aan kunt doen. Wij hadden best een extra dag in Arequipa, Cuzco of Ica willen blijven. De reissom wordt er niet echt veel hoger door, omdat je alleen extra hotelovernachtingen (en maaltijden) nodig hebt.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany