Landinformatie Florida

Coronavirus: inreisverbod voor onbepaalde tijd

De overheid van de USA heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Sinds 18 maart 2020 worden reizigers uit de Europese Unie niet meer toegelaten. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Als reisorganisatie voeren wij t/m 15 januari 2021 geen reizen naar de USA uit.

Ligging

Het grootste gedeelte van The Sunshine State bestaat uit een door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan omhelsd schiereiland. Het ligt in het zuidoosten van de USA en grenst in het noorden aan de staten Georgia en Alabama, en in het westen, aan het einde van de Panhandle, aan Alabama. Het ligt op korte afstand van de Bahama’s en een aantal Caribische landen, in het bijzonder Cuba. Florida is een van de grootste staten ten oosten van de rivier de Mississippi, en alleen Alaska en Michigan hebben een groter watergebied. De totale oppervlakte is 170.451 km².

Bevolking

Het totale aantal inwoners bedraagt ruim 19 miljoen. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 136 inwoners per km. De oorspronkelijke bewoners van Florida zijn de Indianen. Vervolgens viel het gebied in handen van de Spanjaarden. In de 16e en 17e eeuw kwamen er veel slaven vanuit Afrika naar de Verenigde Staten. Na de burgeroorlog is Florida uitgegroeid tot een welvarende multiculturele samenleving. In de omgeving van Miami is er een grote Cubaanse gemeenschap.

Taal

De officiële taal is Engels. In Florida wordt over het algemeen tevens veel Spaans gesproken.

Klimaat

Florida heeft een (sub)tropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur gedurende het jaar is 23 graden Celsius. De maanden mei t/m oktober zijn de vochtigste en warmste maanden, waarbij de temperatuur op kan lopen tot 30 graden. In deze maanden bestaat de kans dat er tropische stormen of orkanen plaatsvinden. Doorgaans zijn regenbuien kort, maar hevig.

Klimaattabel (Miami)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  21  23 
Februari  21  22 
Maart  23  23 
April  24  10  24 
Mei  27  26 
Juni  28  10  10  27 
Juli  29  10  12  28 
Augustus  29  10  12  28 
September  28  15  28 
Oktober  26  12  27 
November  23  24 
December  22  23 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Florida kan in elk jaargetijde worden bezocht. Door het klimaat en het vele water is Florida erg rijk aan muggen. Het is raadzaam om een muggenwerend middel op basis van DEET te gebruiken. Deze kunt u vooraf in Nederland maar ook ter plaatse kopen.

Reisdocumenten

Het boekingskantoor zal voorafgaand aan of bij de boeking de benodigde algemene informatie verstrekken over de vereiste reisdocumenten. U moet er echter zelf voor zorgen bij vertrek en tijdens de reis in het bezit te zijn van alle benodigde documenten (zie ANVR Consumentenvoorwaarden, artikel 9). U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat machinaal gelezen kan worden en geldig is tot na uw vertrek uit de USA. In elk paspoort mag maximaal één persoon vermeld staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken. Reist u naar of via de USA en bent u niet in het bezit van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien), dan is visum-vrij reizen niet van toepassing en dient u een visum aan te vragen. Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Voor passagiers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, gelden mogelijk afwijkende voorwaarden. Uw reisbureau kan u hierover informeren. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing. Reizigers uit EU-landen, waaronder Nederland, dienen zich bij aankomst te laten fotograferen en een digitale vingerafdruk te laten maken.

Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA

Het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) hanteert het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem om vast te stellen of reizigers die staatsburger zijn van landen die deelnemen in het visumontheffingsprogramma (VWP), waaronder Nederland, zonder visum naar of via de USA mogen reizen. Alle reizigers naar of via de USA moeten van ESTA toestemming verkrijgen alvorens visum-vrij te mogen reizen. De aanvraag hiervoor dient online gedaan te worden via https://esta.cbp.dhs.gov. Eventueel kan uw reisagent u hierbij assisteren. Er wordt USD 14 in rekening gebracht per aanvraag van een ESTA registratie. De betaling dient online plaats te vinden per creditcard (uitsluitend MasterCard, VISA, American Express of Discover). De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen. Houdt u rekening met het volgende: in Nederlandse paspoortnummers komt de letter O niet voor. Staat er een 0 in uw paspoortnummer, dan is dit dus het cijfer nul. Indien u dit niet correct invoert, kunnen problemen ontstaan.

In de meeste gevallen zal ESTA onmiddellijk uitsluitsel geven omtrent het visum-vrij kunnen reizen. De toestemming is geldig voor meervoudige toegang tot de USA voor een periode van twee jaar, tenzij uw paspoort eerder verloopt. Gedurende deze geldigheidstermijn moeten gegevens m.b.t. verblijfadres in de USA, vluchtnummer etc. per reis worden geactualiseerd, maar dit leidt niet tot een nieuwe betalingsplicht. U dient naast de ESTA toestemming te beschikken over een geldig Nederlands paspoort. Indien u niet via ESTA van tevoren reistoestemming heeft aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in de USA. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd en kan een bekeuring worden opgelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de Engelstalige website www.cbp.gov/esta. Op internet zijn er websites die tegen een hogere vergoeding uw ESTA aanvraag kunnen regelen, echter adviseren wij u altijd gebruik te maken van eerder genoemde officiële website. Reizigers met een Nederlandse nationaliteit die de VS inreizen over land hoeven geen ESTA aan te vragen. Men dient bij aankomst wel het I-94W formulier, oftewel het ‘groene formulier’ in te vullen. 

Heeft u, naast de Nederlandse nationaliteit, ook nog de tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië en/of heeft u in de afgelopen 5 jaar naar één van deze landen gereisd of verblijft u er nog? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam, ook wanneer u reeds een ESTA toestemming heeft. Mogelijk moet u een visum aanvragen via de consulaire vertegenwoordiging van de USA.Bij reizigers die reeds een ESTA toestemming hebben en daarnaast een dubbele nationaliteit van één van de bovengenoemde landen, is de ESTA toestemming ingetrokken.

Gezondheid

Voor de Verenigde Staten gelden geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisdocumenten en kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje op de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Sluit uw huurauto of camper altijd af en parkeer uw auto ’s avonds op een verlichte parkeerplaats. Negeer pogingen van lifters/burgers om de auto te doen stoppen. Indien u door onbekende gebieden rijdt, houdt u dan de deuren van de auto op slot. In geval van nood kunt u het alarmnummer 911 bellen voor assistentie.

Geld

De valuta in de Verenigde Staten is de US-dollar. Koers in mei 2020 was USD 1= € 0,92. Bedragen in contanten of cheques boven USD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlands geld) moeten bij aankomst en vertrek worden aangegeven. Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto, camper of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Maaltijden

De meeste door ons geselecteerde hotels beschikken over één of meer restaurants en een coffeeshop. Het is echter voordeliger maaltijden buiten de hotels te gebruiken. De voordelige coffeeshops zijn vaak al vanaf 6.00 uur ’s morgens geopend. Verder kunt u voordelig terecht bij de steakhouses, de Italiaanse en Mexicaanse restaurants en natuurlijk bij de overal aanwezige fast-food restaurants. Continentaal ontbijt bestaat uit brood, beleg, jam en koffie of thee. Bij een Amerikaans ontbijt wordt veelal tevens een eiergerecht, fruit en/of jus d’orange geserveerd. Vele hotels bieden gratis ontbijt aan, hetgeen een extra service is. Het hotel kan te allen tijde deze service wijzigen dan wel staken.

Tijdsverschil en duur vliegreis

De Verenigde Staten kent zes tijdzones: Eastern, Central, Mountain, Pacific, Alaska en Hawaiian Time. In New York en Florida is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Florida, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Miami ca. 10 uur
Orlando ca. 11 uur
Tampa  ca. 10 1/2 uur
 Vervoer

Het openbaar vervoer in de Verenigde Staten is niet zo ontwikkeld als in Nederland. Aangezien afstanden groot zijn, wordt het gebruik van een huurauto sterk aangeraden. In veel steden en op de luchthavens zijn autoverhuurstations aanwezig. Wij kunnen voordelig diverse autotypes vooraf in Nederland voor u reserveren.

Belasting en fooien

In de Verenigde Staten is het geven van fooien gebruikelijk. Fooien en bedieningsgeld worden in de Verenigde Staten gewoonlijk niet op de rekening geschreven. In het algemeen geeft men een fooi van 15% van het totale bedrag. Voor het dragen van bagage ontvangt de bellboy meestal USD 1 per koffer. Voor het kamermeisje is dit doorgaans USD 1 per dag. Uw gids/chauffeur tijdens een rondreis per bus ontvangt meestal USD 2-3 per persoon per dag. Het geven van fooien is uiteraard niet verplicht en geheel naar eigen inzicht. Bedenk echter wel dat een belangrijk deel van het salaris van de medewerker bestaat uit de ontvangen fooi. Over uw aankopen en maaltijden en bij auto-/camperhuur wordt in de Verenigde Staten salestax berekend. Het bedrag van de tax is meestal tussen de 3% en 10%, maar kan oplopen tot 18%. Alle artikelen zijn geprijsd zonder belasting. Houdt u hier rekening mee!

Uitgaan/leeftijden

Personen onder de 21 jaar moeten er in de Verenigde Staten rekening mee houden niet te worden toegelaten tot gelegenheden waar alcohol wordt geschonken. Bij de ingang van bars en discotheken wordt vaak om een legitimatiebewijs gevraagd.

Rookbeleid

De USA voert een actief anti-rookbeleid. In steeds meer hotels is het niet meer toegestaan om te roken. Dit geldt tevens voor openbare gebouwen en uitgaansgelegenheden. U dient hier naar buiten te gaan om te roken.

Parkeren

Veel hotels in de Verenigde Staten beschikken over een eigen parkeergelegenheid. Bij een aantal hotels, met name in de grote steden, is parkeren niet gratis. Afhankelijk van de ligging van het hotel en de hotelcategorie kunnen de parkeerkosten USD 5-50 per dag bedragen (wijzigingen voorbehouden). Naast het zelf parkeren biedt een aantal hotels een ‘valet-parking’ service. Dit houdt in dat uw auto bij aankomst tegen betaling in ontvangst wordt genomen door een parkeermedewerker en naar een parkeerplaats wordt gebracht.

Resort fee

In een aantal hotels en resorts wordt ter plaatse een verplichte resort fee gevraagd. Deze toeslag bedraagt circa USD 2-40 per kamer per dag en geeft u veelal recht op het gebruik van een aantal faciliteiten zoals bijvoorbeeld een kluisje, onbeperkte lokale telefoongesprekken en dagelijks een krant.

Nationale parken

Indien u een nationaal park wenst te bezoeken of uw accommodatie in een nationaal park is gelegen, dient u vaak entreegeld te betalen bij de ingang van het park. De gemiddelde prijs bedraagt ca. USD 20. Wanneer u gedurende uw reis meerdere nationale parken wilt bezoeken is de National Park Pass aan te raden. Deze pas kost ca. USD 80 en is een jaar geldig in alle Nationale Parken die worden beheerd door de National Park Service.

Voltage

Het voltage is 110 volt (wisselstroom). U heeft naast een adapter ook een universeelstekker nodig.

Feestdagen 
1 januari 2020 Nieuwjaarsdag
20 januari 2020 Martin Luther King Day
17 februari 2020 President’s Day
17 maart 2020 St. Patrick’s Day
10 april 2020 Goede vrijdag
10 mei 2020 Moederdag
25 mei 2020 Memorial Day
21 juni 2020 Vaderdag
4 juli 2020 Independence Day
7 september 2020 Labor Day
18 september 2020 Rosh Hashanah
27 september 2020 Yom Kippur
12 oktober 2020 Columbus Day
11 november 2020 Veteran’s Day
26 november 2020 Thanksgiving Day
25 december 2020 Kerstmis

Visit USA verstrekt informatie over de uiteenlopende mogelijkheden die Amerika als vakantie-bestemming te bieden heeft. Visit USA is bereikbaar via telefoonnummer 06-10247733 of e-mail: center@visitusa.nl. Website: www.visitusa.nl.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany