Landinformatie Curaçao

Coronavirus

(Update: 23 maart 2022)
Reizigers hebben geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test (meer) nodig voor toegang tot Curaçao. Klik hier voor het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ligging

Aruba, Bonaire & Curaçao behoren tot de Benedenwindse eilanden, terwijl St. Maarten samen met o.a. Saba en St. Eustatius (gelegen op zo’n 850 km afstand van de ABC-eilanden) tot de Bovenwindse eilanden behoort. Aruba is het meest westelijk gelegen eiland en ligt op ongeveer 30 km van het Venezolaanse schiereiland Paraguana. De lengte van het eiland is 31 km en de breedte ongeveer 8 km. De oppervlakte van Aruba is slechts 184 km² en kan vergeleken worden met de omvang van het eiland Texel. Curaçao is het grootste eiland van de ABC-eilanden, met een oppervlakte van 444 km². De totale lengte van het eiland is ongeveer 61 km. Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland, 80 km ten noorden van Venezuela en 96 km ten oosten van Curaçao. Het eiland is 40 km lang en 5 tot 12 km breed. De totale oppervlakte is 288 km². De ABC-eilanden zijn over het algemeen schaars begroeid met cactussen, aloë’s, struikgewas en lage boomsoorten zoals o.a. de karakteristieke divi-divi boom. De eilanden worden met name druk bezocht vanwege hun hagelwitte stranden, baaien en prachtige onderwaterwereld.

Bevolking

Het bevolkingsaantal op Aruba ligt rond de 103.000. Tachtig procent hiervan is Arubaan. Op het eiland wonen meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Bonaire heeft 14.000 inwoners. De oorspronkelijke bewoners van Bonaire waren de Arawak Indianen. De huidige bevolking stamt af van de Spanjaarden en Nederlanders die zich in de 15e en 16e eeuw op Bonaire vestigden. Curaçao werd in 1499 ontdekt door Alonso de Ojeda, een luitenant van Columbus. Ook op dit eiland woonden de Arawak Indianen. Tegenwoordig heeft Curaçao 224.000 eilandbewoners.

Taal

De voertaal op Aruba, Bonaire & Curaçao is Papiamento, een mengtaal van Portugees, Nederlands en talen uit westelijk Afrika. De officiële taal op de ABC-eilanden is echter Nederlands. Op deze eilanden kunt u meestal met Engels en Nederlands terecht.

Klimaat

Veel zon en een verkoelende passaatwind zorgen op Aruba, Bonaire & Curaçao voor een gemiddelde jaartemperatuur van 27 graden Celsius. Regenbuien zijn over het algemeen kort en hevig.

Klimaattabel (Willemstad)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  27 
Februari  28  26 
Maart  28  26 
April  29  26 
Mei  30  27 
Juni  30  27 
Juli  30  10  27 
Augustus  30  10  27 
September  30  28 
Oktober  30  28 
November  29  27 
December  28  27

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Reisseizoen

Aruba, Bonaire & Curaçao kunnen in elk jaargetijde worden bezocht.

Kleding

Vanwege het warme klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies of (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel; in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Aruba, Bonaire & Curaçao heeft u een geldig paspoort en een retourticket nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Digitale Immigratiekaart Curaçao

De Digitale Immigratiekaart is een voor alle bezoekers verplicht formulier ten behoeve van inklaring bij immigratie naar Curaçao. De kaart kan uitsluitend online worden ingevuld via https://edcardcuracao.com. Wanneer u in Curaçao aankomt, dient u het ingevulde formulier digitaal of als print te kunnen overleggen.

Gezondheid

Voor Aruba, Bonaire & Curaçao zijn geen vaccinaties vereist. Een vaccinatie tegen gele koorts is wèl verplicht, indien u uit een endemisch gebied komt. In de Caribbean komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

Aruba, Bonaire & Curaçao staan bekend als veilige bestemmingen. Toch raden wij u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw reisbescheiden en kostbaarheden. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De munteenheid op Aruba is de Arubaanse Florin (AWG). Een AWG is circa € 0,55 (september 2022).

De munteenheid op Bonaire is de Amerikaanse dollar (USD). Een USD is circa € 1,00 (september 2022).

De munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). Een ANG is circa € 0,56 (september 2022).

Wij adviseren u uw pinpas en een creditcard met een pincode mee te nemen. Voor het huren van een auto of hotelkamer, waar men vaak om een deposito vraagt, is een creditcard gemakkelijk en soms vereist. Houdt u rekening met eventuele onverwachte fluctuaties in de wisselkoersen bij restitutie van uw deposito per credit card. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bank- of giropas het Maestro/Cirrus logo te staan.

Openingstijden

De banken op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn doorgaans geopend van ma. t/m vr.08.00-17.00 uur. Sommige banken sluiten tussen 12.00 en 14.00 uur. De gemiddelde openingstijden van de winkels zijn ma. t/m za. 08.00-12.00 en 14.00-18.00 uur. Als er een cruiseschip in de haven ligt afgemeerd, zijn diverse winkels ook op zondag geopend.

Maaltijden

Op Aruba, Bonaire & Curaçao zijn vele uitstekende restaurants met een internationale of Antilliaanse keuken. Voor de lunch of avondmaaltijd betaalt u ca. USD 15 à 50 en in eenvoudige restaurants ca. USD 10 à 15. Voor alcoholvrije drankjes wordt een bedrag van ongeveer USD 2 à 3 gerekend, voor een biertje is dit USD 3 à 5 en voor een cocktail betaalt u ongeveer USD 5 à 10.

Tijdsverschil

Op Aruba, Bonaire & Curaçao is het in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland.

Vervoer

Op Aruba en Curaçao worden regelmatige busverbindingen onderhouden. Taxi’s hebben geen meter en rijden volgens vastgestelde prijzen. Voor het huren van een auto heeft u een geldig Nederlands rijbewijs nodig en een creditcard voor de borg van de huurauto is verplicht.

Fooien

In de restaurants wordt over het algemeen 10-15% bedieningsgeld berekend op het eindbedrag. Kamermeisjes en bellboys verwachten eveneens een fooi.

Voltage

De netspanning op Aruba, Bonaire en Curaçao is 110 of 220 volt. Soms hebben de hotels stopcontacten met twee platte polen en heeft u een adapter en universeelstekker nodig.

Vertrekbelasting

Wanneer u vanuit Aruba, Bonaire en Curaçao naar Nederland vliegt, is de vertrekbelasting reeds inbegrepen in uw intercontinentale vliegticket. Voor vluchten tussen de eilanden of naar andere bestemmingen kan dit afwijken. De hoogte is onder voorbehoud van wijzigingen en tevens afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en derhalve raden wij u aan dit voor vertrek te verifiëren bij de lokale agent.

Feestdagen
2022  
1 januari Nieuwjaarsdag
28 februari Carnaval
18 maart Dag van de vlag (Aruba)
15 april Goede vrijdag
17-18 april Pasen
27 april Koningsdag
1 mei Dag van de Arbeid
26 mei Hemelvaartsdag
2 juli Dag van de vlag (Curaçao)
6 september Dag van de vlag (Bonaire)
10 oktober Dag van het land (Curaçao)
25-26 december Kerstmis
 
Informatie

Curaçao Toeristenbureau
Anna van Buerenplein 41
2595 DA Den Haag, Nederland
Tel: 070 891 6600
E-mail: info@ctbe.nl

Curaçao op internet:
Curaçao: www.bezoekcuracao.nl

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Curaçao

Vanaf 100,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany