BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (1)
Australië (2)
Bonaire (2)
Canada (2)
China (1)
Costa Rica (2)
Cuba (2)
Dubai (1)
Japan (1)
Maleisië (1)
Namibië (1)
Peru (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
USA (2)
Vietnam (1)
Een review uit Canada

Per auto door West-Canada. Inclusief bear watching!

Rosina Stolk over een reis in Canada op 5 januari 2015

Afgelopen oktober was het zo ver en ben ik, Rosina Stolk, samen met mijn collega Mascha Tijssen op een inspectiereis geweest naar West-Canada. De hoofdbestemmingen waren Vancouver, de Sunshine Coast en Vancouver Island inclusief de Knight Inlet Lodge.

Air Canada

Wij vlogen met Air Canada vanaf Brussel via Montreal naar Vancouver. Een prima maatschappij met een goede verbinding. Op Montreal, ongeveer op de helft van de route, hadden wij een korte overstap en daardoor even de tijd om de benen te strekken. Net als in Amerika ga je in Canada ook bij de eerste aankomst in het land door de douane. Dit gebeurde dus bij ons al in Montreal, omdat dit de eerste stop in Canada was. Tevens dien je de koffer op te halen en weer in te checken. Op de terugreis worden de koffers doorgelabeld en kun je gelijk doorlopen naar de juiste gate.

Vancouver

Bij aankomst in Vancouver hebben wij de Skytrain vanaf de luchthaven genomen. Zeer gemakkelijk vervoersmiddel om snel en voordelig in downtown Vancouver te komen. Je doet er slechts 24 minuten over om van de luchthaven naar het Vancouver City Center Station te komen. Kaartjes kunnen via een automaat bij de Skytrain halte gekocht worden en kosten door de weeks slechts CAD 4 per persoon. In de avond na 18.30 uur en in het weekend slechts CAD 2,75 per persoon. Betaling kan met de creditcard, maar contant geld wordt ook geaccepteerd.

Eenmaal aangekomen in het centrum zie je dat de stad is omgeven door de prachtige Coast Mountains en de Grote Oceaan. Het heeft een overzichtelijk centrum waar je gemakkelijk je weg kunt vinden. Hoogtepunten zijn Stanley Park, Gastown, Granville Island en Chinatown. In een volle dag heb je met behulp van de trolley of de Hop-on Hop-off bus de highlights van de stad wel gezien. Indien je nog activiteiten buiten de stad wilt doen, zoals het bezoeken van de Capilano Suspension Bridge, raad ik nog een volle dag aan.

Start je Vancouver sightseeing bij de Vancouver Lookout. Met een glazen lift (van waar je al een prachtig uitzicht hebt over de stad) ga je naar de top van het gebouw voor een panorama uitzicht van de stad. Je betaalt eenmalig entree voor een hele dag toegang. Je kunt dus ’s avonds nog een keer terugkomen om de stad in het donker te bekijken.

Voor gezinnen met kinderen is het gratis stadspark Stanley Park een leuke activiteit. Het is een prachtig park omgeven door water met wandelpaden en picknickplaatsen. Hier staan naast de totempalen ook de laatste Douglas sparren uit het oerbos in de binnenstad.

Vervoer

Om van plaats naar plaats te komen hebben wij na ons verblijf in Vancouver een huurauto van Alamo opgehaald bij een downtown verhuurstation in Vancouver. De auto hebben wij aan het einde van de reis weer ingeleverd op de luchthaven van Vancouver. Autorijden in West-Canada is zeer prettig en zeker niet moeilijk. Over het algemeen is het niet druk op de weg en is alles goed aangegeven. Daarnaast valt het rustige en beheerste rijgedrag van de overige weggebruikers op. Dit komt mede doordat de politie van Canada er om bekend staat zeer streng op te treden bij overtredingen en de boetes liegen er dan ook niet om.

Om vervolgens van Vancouver, het vasteland, naar de Sunshine Coast en naar Vancouver Island te reizen, dien je gebruik te maken van de veerdiensten van BC Ferries. De auto mag uiteraard mee op de ferry. Deze ferry’s varen af en aan van verschillende plaatsen. Je kunt bijna alle ferry’s van te voren reserveren. Dit is in het hoogseizoen ook zeker aan te raden.

Op de boot zijn er verschillende faciliteiten zoals een restaurant, een winkel, toiletfaciliteiten, een speelruimte voor kinderen en diverse zitplaatsen. Er is tevens een gratis Wi-Fi netwerk waar je gebruik van kunt maken. De grootte van de ferry’s en de faciliteiten op de diverse ferry’s kunnen per traject afwijken.

Sunshine Coast

Onze volgende bestemming was de Sunshine Coast. De Sunshine Coast ligt ten noorden van Vancouver. Om vanaf Vancouver de Sunshine Coast te bereiken, gebruik je de ferry van Horseshoe Bay naar Langdale. Deze mooi en ruige donkergroene kuststreek zit vol met verlaten baaien en stranden, leuke vissersplaatsjes en prachtige uitzichten. Het is nog vrij onbekend bij het grote publiek maar voor de lokale stedelingen is dit gebied al een tijd favoriet voor een weekendje weg.

Je kunt hier onder andere mooie wandelingen maken, maar ook het spotten van wildlife, mountainbiken, boottochten of kajaktochten naar bijvoorbeeld prachtige watervallen en excursies met de zodiac behoren tot de mogelijkheden. Je kunt je hier makkelijk 2 of 3 dagen vermaken.

Vancouver Island

Na ons verblijf aan de Sunshine Coast zijn wij naar het noorden gereden van de Sunshine Coast en gingen vanaf daar naar Vancouver Island. Hiervoor heb je twee ferry’s nodig. De eerste ferry van Earls Cove naar Saltery Bay is gratis. Deze ferry kun je ook niet reserveren. Vervolgens is het een half uur rijden van Saltery Bay naar Powell River. Vanaf deze plaats gaat de ferry naar Comox op Vancouver Island.

Vancouver Island is een wereld op zich. Het heeft een prachtig oerlandschap met diepe fjorden en hoge bergen, stille baaien en woeste, maar prachtige stranden. Het eiland is vooral ideaal voor een vakantie in en met de natuur.

Campbell River

Wij zijn vervolgens doorgereden naar Campbell River. Hier verbleven wij één nachtje. Deze havenstad is gelegen aan de oostkust van Vancouver Island. Dit kleine stadje wordt ook wel de ‘zalmhoofstad’ van Canada genoemd. Een populaire activiteit is hier dan ook (sport)vissen. Maar een wandeling over de Seawalk, een bezoek aan de Discovery Fishing Pier of een bezoek aan het Kwakiutl indianendorp behoren ook tot de mogelijkheden.

Vanuit dit stadje kun je tevens diverse wildlife tochten maken om beren, orka’s, walvissen en zeeleeuwen te spotten. De watervliegtuigjes naar de Knight Inlet Lodge vertrekken ook vanuit deze stad.

Per watervliegtuig naar de Knight Inlet Lodge

Onze volgende en zeer bijzondere stop was dan ook de Knight Inlet Lodge. Hier hadden wij toch wel het meest naar uitgekeken. De Knight Inlet Lodge is een unieke kleine lodge op drijvende vlonders in de Glendale Cove. Het gebied staat al jaren bekend als een van de beste plekken in Canada om zwarte- en grizzly beren te zien. Hier leven namelijk een van de grootste populaties grizzly beren van heel Canada. De kans op het spotten van grizzly beren is dus zeer groot. Naast zwarte- en grizzly beren zijn er in dit gebied wolven, poema’s, zeehonden, visarenden, orka’s, bultrug walvissen, dolfijnen en bruinvissen te spotten. De prachtige natuur bestaat uit spectaculaire watervallen, rotspartijen, gletsjers en bossen.

Vanuit Campbell River vertrekken de watervliegtuigen in een duur van circa 30 minuten naar deze afgelegen drijvende lodge. Indien je met de auto bent, kun je de auto gratis parkeren bij het vertrekpunt van de watervliegtuigen. Je mag tijdens de vlucht maar 14 kilo bagage meenemen. Het is dus aan te raden om een aparte tas te vullen voor de nacht (of nachten) in de Knight Inlet Lodge. Je overige bagage kun je veilig, achter slot en grendel, bij het vertrekpunt van de watervliegtuigen achterlaten.

Als je in het watervliegtuig stapt begin je pas te beseffen hoe bijzonder dit arrangement is. De vlucht naar de lodge is namelijk al een geweldige ervaring. Het uitzicht op de prachtige groene hoge bergen omringd door het water is adembenemend. De piloot vraagt tevens altijd één van de gasten om plaats te nemen in de cockpit als co-piloot.

Na ongeveer 30 minuten vliegen, lijk je ver weg van de bewoonde wereld te zijn en dan zie je opeens een kleine lodge verschijnen, de Knight Inlet Lodge. De lodge heeft 18 kamers. De kamers zijn eenvoudig, maar hebben alles wat je nodig hebt. Waaronder een eigen badkamer met douche en toilet en een schrijftafel. Er zijn ook enkele kamers mogelijk met stapelbedden. Deze zijn ideaal voor gezinnen. Alle kamers hebben uitzicht op de Glendale Cove of op de kustlijn achter de lodge. Als je geluk hebt kun je hier zelfs al beren spotten.

Alle maaltijden en excursies zijn inbegrepen in de prijs. Je kunt de gehele dag door kleine snacks en warme- en koude (non-alcoholische)drankjes pakken. Vaste maaltijden zijn het ontbijt, lunch en diner in buffet vorm. Bij het diner wordt er onbeperkt wijn geschonken. In de lodge kun je tevens gratis gebruik maken van kleding in alle maten en materialen. Denk aan zwemvesten, windjacks, laarzen, regenjassen, paraplu’s, verrekijkers etc.

Het is mogelijk om in de Knight Inlet Lodge naar keuze 1, 2, 3, 4 of 5 nachten te verblijven. Het programma voor de eerste dag staat vast, maar voor de volgende dagen kun je deze naar wens indelen. Je kunt kiezen uit diverse activiteiten en deze een dag van te voren bij één van de medewerkers vast laten leggen.

Op de dag van aankomst doe je altijd de Inlet Cruise, de Estuary Tour (boottocht langs de oevers) & de Grizzly Bear Viewing. Indien je één nacht in de lodge verblijft, kun je de volgende ochtend nog kiezen uit een Estuary Tour of een Sea Kayaking Tour. Reizigers die langer dan één nacht verblijven, kunnen er voor kiezen om één of meerdere activiteiten van de eerste dag te herhalen of te kiezen uit een Whale Wachting Tour, een Rainforest Walk of een Sea Kayaking Tour.

Bear watching

Wij verbleven maar één nachtje, maar wij waren absoluut niet teleurgesteld met wat wij allemaal hebben mogen zien. Tijdens de Estuary Tour (boottocht langs de oevers) zagen wij in de verte al drie Grizzly Beren en dat was al een zeer bijzondere ervaring. Echter toen wij ’s middags naar de observatieplatforms gingen tijdens het Grizzly Bear Viewing konden wij ons geluk niet op. De observatieplatforms zijn gebouwd boven een riviertje, zodat je in een afgesloten ruimte de beren van dichtbij kan spotten. De ene beer na de andere beer begaf zich naar het water om lekker te smullen van de zalmen. Op een gegeven moment zagen wij wel 30 Grizzly Beren, moeders en hun cubs, die zich tegoed deden aan de zalmen. Een prachtige ervaring!

Het programma tijdens het Knight Inlet Lodge arrangement is druk, maar hierdoor wordt wel alles voor de klant uit het arrangement gehaald. Als je meerdere nachten verblijft, kun je af en toe wat rust inplannen. De Knight Inlet Lodge is daarnaast niet goedkoop, maar gezien wat je er voor terugkrijgt aan maaltijden, excursies en bovendien de ervaringen, is het zijn prijs absoluut waard.

Victoria

Na het Knight Inlet arrangement zijn wij van Campbell River naar het zuiden gereden, naar de stad Victoria. Dit is een charmante koloniale stad. Je ziet er verzorgde tuinen, victoriaanse architectuur, dubbeldekkers en rijtuigen met paarden voor een rondtocht door stad. Hoogtepunten zijn de parlementsgebouwen, het Fairmont Empress en de mogelijkheden voor het maken van walvis-/orka excursies per boot of zodiac. Dit laatste mochten wij ook doen. Aangezien wij er in oktober waren, in deze toch wel wat koudere reisperiode, kozen wij voor de excursie per boot.

Na een tijdje varen komt er een telefoontje dat er orka’s zijn gespot en vervolgens gaat de boot plankgas naar de doorgekregen plek. En ja hoor, ons wachten werd beloond en zagen wij de eerste orka’s hun sprongetjes maken. Wederom weer een heel bijzondere ervaring!

Na ons verblijf in Vicotoria hebben wij tot slot de ferry van Swartz Bay (Victoria) naar Tsawwassen (Vanvouver) genomen. In Vancouver verbleven wij nog één nacht in een airport hotel voordat wij weer terugvlogen naar Brussel.

Tips

  • De beste periode om beren te spotten is van april tot en met mei en van augustus tot en met oktober. In april komen de beren uit hun winterslaap en gaan met hun pasgeborenen naar de oever om eten te zoeken. In de middag zijn zij het meest actief. In deze periode observeer je de beren vooral vanaf de boot.
  • In augustus trekken de miljoenen roze zalmen de rivieren op en de meeste beren zijn dan ook druk met het vangen van deze zalmen. Het is een vreetfestijn, zodat ze hun winterslaap doorkomen. Het is een unieke periode en je kunt de beren vanaf de observatieplatforms, vanaf de boot en vanaf het busje spotten. Persoonlijk denk ik dat dit de beste periode is voor een bezoek aan de Knight Inlet Lodge.

 

 

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany