BESTEMMINGEN

Een review uit Chili

Rondreis Patagonië inclusief cruise-expeditie

Marianne van der Toorn over een reis in Chili op 14 februari 2018

Voormalig product Manager Marianne van der Toorn bezocht Argentinië en Chili al diverse malen voor zakelijke doeleinden, maar kan er ook tijdens haar vakanties geen genoeg van krijgen. Deze keer stelde ze een nieuwe reis op samen, door Patagonië en het wijngebied. Inclusief een cruise-expeditie op de Skorpios III. 

Buenos Aires

Ons hotel The Brick is super en ligt midden in Recoleta. We frissen ons op na de lange vliegreis en lopen in de richting van het Recoleta kerkhof om te lunchen op het terras van La Biela, een van de oudste cafés van Buenos Aires. Het weer is heerlijk. Lekker zonnetje, maar ook niet te heet. De eerste wijntjes worden besteld. Na de lunch bezoeken we het kerkhof waar Evita Peron en een heleboel andere Argentijnse beroemdheden begraven liggen.

13 kilometer op de stappenteller!

Na een uitgebreid champagne ontbijt gaan we op pad. Eerst lopen we door de wijk Recoleta naar de Avenida 9 de Julio. Een weg dwars door de stad met minstens 16 rijbanen. Op Avenida 5 de Mayo drinken we een tweede kopje koffie in Café Tortoni, het oudste cafe van Buenos Aires (1858). Hier heerst een echt Zuid-Amerikaans sfeertje. Daarna lopen we naar de Plaza de Mayo en Casa Rosada. Vervolgens drinken we koffie in de Galeria Pacifico, een grote moderne shoppingmall in een oud gebouw. Dan is het tijd voor de lunch en die gebruiken we op een terras aan het water in Puerto Madero, een vroegere houthaven, maar nu een trendy omgeving met talloze restaurants, terrasjes en bars. Als we in de namiddag terug zijn in ons hotel hebben we volgens de stappenteller ruim 13 kilometer gelopen! ’s Avonds genieten we van een wervelende tangoshow met diner. De dansers lijken wel van elastiek. Uiteraard wordt als een van de laatste nummers het ontroerende Adios Nonino gespeeld op de bandoneon. Afgesloten wordt met Don’t cry for me Argentina, dat gezongen wordt door de hele crew.

Wijn proeven in Mendoza en omgeving

Vandaag vliegen we naar Mendoza. Van de luchthaven is het nog ruim 40 minuten rijden naar Villa Mansa in Luján de Cuyo, een leuk hotelletje dat midden in de wijngaarden ligt. Prima persoonlijke service en goede sfeer. De volgende dag worden we opgehaald voor een wijntour naar Valle de Uco, samen met een klein groepje wijnliefhebbers. Eerst bezoeken we wijngaard Bousquet, waar ze biologische wijnen maken. We proeven zes verschillende wijnen (en dat waren geen kleine glaasjes). Daarna gaan we naar de Salentein wijngaard die de grootste productie van dit gebied heeft. Deze moderne wijngaard is van een Nederlandse familie (fam. Pon van de Volkswagens) die het hier behoorlijk voor elkaar heeft. Naast wijnproductie hebben ze een museum voor moderne kunst en een wijnkelder met geweldige akoestiek. Er staat een vleugel en tweemaal per jaar worden er recitals en concerten gegeven. Bij de volgende wijngaard Andeluna hebben we een gourmetlunch van zes gangen met begeleidende wijnen. Tot laat in de middag zitten we op het terras te tafelen.

Met de bus naar Santiago de Chile

Om 08.00 uur vertrekken we de volgende dag per luxe bus van Mendoza naar Santiago de Chile. De stoelen kunnen helemaal in ligpositie gesteld worden en we hebben een tv-scherm met volop keuze aan films. Dus de zeven uur reistijd door de Andes zijn makkelijk te overbruggen. We waren gewaarschuwd dat we aan de grens een lang oponthoud konden verwachten, maar dat viel allemaal erg mee. We nemen een taxi naar het Singular hotel in de wijk Lastarria. De volgende dag staat er weer een wijndag op het programma, we bezoeken drie wijngaarden in de Colchagua vallei.

Torres del Paine Nationaal Park

We vliegen van Santiago naar Punta Arenas in het zuiden van Chili en maken de volgende dag een excursie naar Torres del Paine, het mooiste nationale park van Chili. Vanaf onze verblijfplaats Puerto Natales is het 197 kilometer, ongeveer 2½ uur rijden. Best ver dus. Naast prachtige meren, besneeuwde bergtoppen, rivieren en steppes zien we guanaco’s, nandoe’s (een soort struisvogel) en condors. We maken een wandeling naar een waterval en langs het strand van het Lago Grey gletsjermeer, waar een aantal ijsbergen drijven. Sommige hebben staalblauwe kleuren, echt fantastisch. Omdat het hier voorjaar is, zien we ook veel planten in bloei staan.

Cruise-expeditie

Vandaag worden we in de namiddag naar de Skorpios III gebracht. Met dit schip maken we een 4-daagse cruise-expeditie vanuit Puerto Natales. Van het Remota hotel is het 5 minuten rijden naar het schip. We zijn voor de gehele reis uitgenodigd aan de Captain’s Table! Aan boord zijn totaal 9 nationaliteiten en de leeftijden lopen van 25 tot zo’n 90 jaar. Dus het gezelschap is behoorlijk gevarieerd.

Gletsjers

De volgende dag maken we vanaf de Skorpios per zodiak een tocht naar de Amalia gletsjer, waar we een wandeling maken tot aan het gletsjermeer en luisteren naar het donderend geluid van afbrekende ijsmassa’s. Een grote ijsmassa aan de gletsjerwand begeeft het en stort met donderend geraas in het meer. Met enige vertraging volgt er een geweldige tsunami. Grote golven met ijsschotsen brengen het meer in beweging. Onvoorstelbaar: wat een krachten en wat een prachtig gezicht. Na de lunch bezoeken we de El Brujo gletsjer, die anders is, maar wel zo imposant. De laatste excursie van vandaag is een 2½ uur durende boottocht met de ijsbreker Capitan Constantino door het Calvo Fjord. Deze ijsbreker perst zich met geweld door een dikke laag ijsschotsen. Een fantastische belevenis! Aangekomen bij de Alipio gletsjer drinken we 12 jaar oude whiskey met naar zeggen 30.000 jaar gletsjerijs.

Gevolgd door drones

Op de laatste dag bezoeken we weer enkele gletsjers en maken een wandeling door een bosachtig gebied. ’s Middags bekijken we een film die de crew tijdens deze reis van ons gemaakt heeft. We hadden al gezien dat we regelmatig gevolgd werden door drones. Het is een leuke video geworden die een goed beeld geeft van onze belevenissen.

Puerto Varas

Vandaag worden we om 07.45 uur naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht naar Puerto Mont, waar we de volgende dag per bus vertrekken richting Argentinië. De eerste stop is in het Vicente Perez Rosales Nationaal Park, met een imposante waterval. Daarna rijden we verder naar Pto. Frias, waar we aan boord gaan van een catamaran. We varen over het Lago Todos los Santos, dat omringd is door vulkanen. Helaas zien we er geen, omdat het regent en grauw weer is. Jammer. Tegen 13.00 uur komen we aan in Peulla, een dorpje op de grens van Chili en Argentinië met 120 inwoners. Hier logeren een nacht in hotel Natura. We kunnen aan verschillende excursies deelnemen, zoals paardrijden of een tocht per 4WD maken.

Door naar Bariloche

Het blijkt dat we de enige buspassagiers zijn die vandaag doorreizen naar Bariloche. Het is prachtig zonnig en helder weer. Eerst gaan we het Chileense grenspunt over dat vlak naast het hotel ligt. Daarna reizen we 25 kilometer door een fantastisch mooi regenwoud. Eindelijk zien we weer besneeuwde toppen, waaronder de Tronador vulkaan. We komen aan bij Pto. Frias waar we door de Argentijnse douane gaan en reizen per boot en bus door naar Pto. Blest. Na een wandeling en een lekkere lunch vertrekken we per grote catamaran naar Puerto Pañuelo. Daar staat een auto klaar die ons naar Estanca Peuma Heu brengt. Deze estancia is prachtig gelegen aan Lago Correntoso in een privé-gebied van 500 hectare.

Trekkings, paardrijden… en nog maar een wijntje

In Estancia Peuma Heu worden we warm ontvangen door gastvrouw Jessie die ons vertelt wat we hier allemaal kunnen doen. Activiteiten zoals paardrijden, boottochten en kayakken zijn allemaal inbegrepen. Ook zijn er veel mogelijkheden voor trekkings in allerlei moeilijkheidsgraden. Onze kamer is fantastisch, heeft grote ramen en een prachtig uitzicht over het meer.

De volgende dag doen we alles op ons gemak. Geen wekker. Om 10.30 uur starten we een wandeling naar een mooi uitzichtspunt. De trekking zou niet zwaar zijn, maar had toch wel uitdagingen. Veel klimmen in het begin en 4x een snelstromende rivier oversteken via een aantal keien. We genieten van de prachtige uitzichten en de natuur en voldaan keren we weer terug in de estancia waar de lunch voor ons klaar staat.

De volgende dag gaan we paardrijden. De tocht is behoorlijk pittig, tegen steile hellingen op en daarna weer afdalen, door riviertjes met rotsen en door kiezels langs het meer. ’s Middags vertrekken we met een motorboot naar een schiereiland in het meer. Vandaar lopen we langs de oever van het meer terug naar de estancia. Klimmen en dalen en 14 riviertjes oversteken via rotsen, stenen en glibberige boomstammen. Soms moeten we zelf een soort brug bouwen van stukken hout en rotsblokken om over het snelstromende water heen te komen.

Terug in Buenos Aires

Het laatste deel van onze reis. ’s Middags worden we naar de luchthaven in Bariloche gebracht voor de vlucht naar Buenos Aires. ’s Avonds eten we bij een typisch Argentijns steakhouse. De volgende dag verkennen we Buenos Aires, er zijn nog veel wijken die we niet gezien hebben. Eerst gaan we met een taxi naar La Boca, de wijk waar de tango is ontstaan. We worden afgezet bij het voetbalstadion van de Boca Juniors: La Bombonera. Dat ziet er vrij armoedig uit. We lopen naar La Camenita, een straatje met felgekleurde huisjes en volop terrassen. De paus en Diego Maradonna zijn ruim vertegenwoordigd. Op straat staan tangodansers, waarmee je voor 10 Amerikaanse dollars op de foto kunt. Een super toeristische wijk, maar wel heel leuk. Daarna nemen we een taxi naar de wijk San Telmo, een wat oudere wijk die heel mooi is opgeknapt. Na de lunch besluiten we terug te lopen naar ons hotel in Recoleta. Dus vandaag staan er weer heel wat kilometertjes op onze stappenteller. Ons verblijf in Buenos Aires sluiten we af met een heerlijk diner in een visrestaurant. Morgen vliegen we terug naar Nederland en kunnen we terugkijken op een super fantastische rondreis.

Tip

Wij vlogen met Air Europa via Madrid naar Buenos Aires. Eerlijk gezegd geen succes. Air Europa is financieel aantrekkelijker, maar achteraf hadden we graag wat meer uitgegeven om rechtstreeks met KLM te vliegen.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany