BESTEMMINGEN

Een review uit Chili

Rondreis Argentinië & Chili

Marianne van der Toorn over een reis in Chili op 4 juni 2015

Hoewel ik vaker in Argentinië en Chili ben geweest, was ook deze reis weer een onvergetelijke ervaring. Dit keer reisde ik met mijn nichtje Brenda, die weliswaar al de nodige reiservaring had, maar nooit heeft gereisd op de manier waarop onze klanten dat doen, namelijk geheel verzorgd. Heel leuk was om te ervaren hoe Brenda van al die service genoot, verbaasd was dat er op elke luchthaven of busstation weer iemand op ons stond te wachten en dat bovendien het programma van A tot Z klopte.

Buenos Aires

Na een nachtvlucht komen we ’s morgens vroeg in Buenos Aires aan. Een Nederlandssprekende gids brengt ons naar het hotel. Gelukkig is onze kamer al vrij en hoeven we niet met inchecken te wachten. We willen geen tijd verloren laten gaan en na een douche trekken we gelijk de stad in. Het is heerlijk weer en de terrasjes lokken. Tijdens ons verblijf in Buenos Aires doen we veel te voet. Taxi’s zijn niet duur en volop beschikbaar, dus die nemen we als er langere afstanden te overbruggen zijn. Elke wijk is anders en overal is iets te beleven. Zo zien we Recoleta en de beroemde begraafplaats, waar zich de graftombe van Evita Perón bevindt, de pittoreske wijk San Telmo met z’n straatorkestjes en vlooienmarkt, de trendy wijk Puerto Madero met een aaneenschakeling van terrasjes en restaurants en de yuppie wijken Palermo en Soho met galeries, gezellige bars en talloze restaurantjes.

Ook bezoeken we het regeringsgebouw Casa Rosada aan de Plaza de Mayo. Omdat het mooi weer is besluiten we nog een wandeling te maken door het Costanera Sur Parque Natural y Reserva Ecológica. Dit natuurpark ligt aan de Rio de la Plata, maar zowat midden in de stad. Tijdens een bezoek aan Buenos Aires mag een tango-show natuurlijk niet ontbreken. Voordat de show begint genieten we van een uitstekend 3-gangen keuze menu, begeleid door heerlijke wijnen. De tango-show is erg gevarieerd en wordt zoals elke tango-show in Buenos Aires afgesloten met het ontroerende Adiós Nonino (Dag Vadertje) van Piazolla, een bandoleonstuk, dat gespeeld werd tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

Salta

Een vlucht van 2 uur en 15 minuten brengt ons in Salta, een koloniale stad in het noordwesten van Argentinië. De stad heeft mooie gebouwen, zoals de Gabildo (het stadhuis), de San Francisco kerk en de kathedraal en het klooster van San Bernardo. Op de terrasjes die rondom de pleinen liggen is het heerlijk toeven en kun je genieten van de levendige sfeer. In de stad kun je goed en veilig wandelen en de bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar. Omdat ik twee dagen op een toeristische beurs was, heb ik helaas weinig van de stad kunnen zien. Brenda zag echter al de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens een hop-on-hop-off bustour en nam alle tijd voor museumbezoek… en natuurlijk de terrasjes.

Salta – Cafayate

Het werkgedeelte is afgerond en de vakantie is nu echt begonnen. Om 08.00 uur vertrokken we vanuit Salta voor een rit door de Calchaqui Vallei. In één woord schitterend! Wat een afwisseling en een verschillende landschappen. Eerst zijn we naar Cachi gereden, een klein koloniaal plaatsje met een mooi plein, witte huisjes en een minikerkje, met op de achtergrond de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Andes. Daarna hebben we het Nationaal Park de los Cardones bezocht, een enorme vlakte met immense kandelaarcactussen. Toen naar Hacienda Los Molinos, waar we gelunched hebben. Hier ligt ook de hoogstgelegen wijngaard ter wereld. Vervolgens via de Quebrada de los Flechas, een oneindig geërodeerd gebied met rotspunten, die als pijlen naar de hemel rijzen, naar het belangrijkste wijngebied van Argentinie: Cafayate. We overnachten in het luxe Grace hotel met golfbaan en poloveld, waar we werden opgewacht met een glas wijn. Daarna werden we uitgenodigd voor het BBQ-diner, natuurlijk met wijnproeverij.

Cafayate – Purmamarca

Na een champagne ontbijt vertrekken we om 10.00 uur naar het plaatsje Cafayate. Dit gezellige plaatsje is omringd door wijngaarden met op de achtergrond het Andesgebergte. Rond het centrale plein vind je volop terrasjes en restaurants. Er zijn natuurlijk ook bodega’s en een ervan bezoeken we om wijnen te proeven. Eerlijk gezegd was dit voor ons nog iets te vroeg. Daarna gaan we op weg naar Purmamarca. De route voert door de Quebrada de las Conchas (Kloof van de Schelpen), een gebied met grillige rotsformaties in de tinten rood, bruin, groen en grijs, ontstaan zijn door duizenden jaren erosie door wind en water. Wat een fotogeniek gebied, we krijgen er geen genoeg van. Na een aantal stops, waaronder bij het ‘amphitheater’ en ‘The Devil’s Throat’ komen we aan in Purmamarca, waar we voor twee nachten inchecken in het comfortabele La Comarca hotel, iets buiten het dorpje gelegen.

Purmamarca

Purmamarca is een klein toeristisch dorp, gelegen aan de voet van de Cerro de los Siete Colores (de Berg van de Zeven Kleuren). Deze berg is 2100 m hoog en bestaat uit zeven verschillende kleurlagen, ontstaan door miljoenen jaren van geologische activiteit en erosie. De kleurlagen geven elk tevens de ouderdom van de berg aan. Zo is de roze laag ontstaan door rode klei, modder en zand en ca. 3 tot 4 miljoen jaar oud, de witte laag is zandsteen en ongeveer honderd keer ouder. De bruine en paarse lagen zijn rijk aan lood en calcium en zijn ca. 90 miljoen jaar oud. De rode lagen bevatten ijzer en zijn zo’n 4 miljoen jaar oud. De aards bruine laag is rijk aan mangaan en telt ongeveer 2 miljoen jaar, terwijl de mosterdgele zandsteen met veel zwavel ongeveer 90 miljoen jaar geleden ontstaan is. Al met al een regenboog aan kleuren en prachtig om te zien. We wandelen door het dorpje, waar rond het centrale plein veel kraampjes met souvenirs en geweven produkten te vinden zijn. Daarna gaan we op weg naar Tilcara, waar we het indianenfort (Pucará) bezoeken, dat op een heuvel midden in de vallei gebouwd is. Tot slot gaan we naar het 17e eeuwse dorpje Humahuaca, waar we door de straatjes struinen en prachtige foto’s maken.

Purmamarca – San Pedro de Atacama (Chili)

Na het ontbijt worden we naar de bushalte gebracht waar de bus naar San Pedro de Atacama vertrekt. Officieel zou de bus naar San Pedro om 10.00 uur vertrekken vanaf hotel El Manantial del Silentio. We stonden al klaar bij de bushalte om 09.50 uur. De bus arriveerde echter pas om 11.45 uur, waardoor wij natuurlijk enigszins ongerust waren geworden. Dit schijnt wel vaker te gebeuren, omdat de bus uit Salta komt en niemand maakt zich hier druk om. De eerste hoge pas gaat via veel kronkels over een hoogte van 4250 m. De route is prachtig en voert langs zoutpannen en een toendra-achtige hoogvlakte.

Om 14.20 uur Argentijnse tijd arriveren we bij Paso Jama, de grenspost met Chili. Hier gaat het alles behalve efficient toe. Eerst in de rij bij de Argentijnse douane, daarna bij de Chileense immigratie. Alle koffers gaan uit de bus en moeten door de scanner. Er lopen heel wat mannetjes rond, die alleen maar toekijken. Om 16.10 uur Argentijnse tijd vertrokken we weer en hebben we nog 160 km te gaan. De (Pullman) bus is vol, maar wel comfortabel. Het is een dubbeldekker met toilet (geen papier). Onderweg worden 2 films vertoond en er wordt een lunchpakket uitgereikt. Vanaf de grens moeten we nog een pas van 5000 m over, voordat we in San Pedro aankomen. Ook het laatste stuk van de rit is de moeite waard.

Om ca. 18.00 uur Argentijnse tijd komen we aan bij het busstation, waar we worden opgewacht door een vertegenwoordiger van onze Chileense agent en de chauffeur van ons hotel: Alto Atacama. Voordat we naar het hotel worden gebracht willen we nog even naar een ATM om Chileense pesos uit de muur te halen. Helaas bij alle ATM’s in het dorp blijkt er geen geld meer te zijn (dit schijnt hier gebruikelijk te zijn). Uiteindelijk vertrekken we zonder Chileens geld naar het hotel. Na aankomst worden we warm welkom geheten en voordat we naar de kamer gaan bespreken we de excursies voor de volgende dag. Onze kamer is prachtig en ingericht in de Atacama stijl met mooie bruine aardkleurige tinten. Het mooiste is echter het terras met comfortabele stoelen en een loungebed en een schitterend uitzicht over de Catarpe Vallei.

San Pedro de Atacama

Vandaag begint onze excursie om 09.15 uur. We gaan 22 km mountainbiken en daarna zwemmen in een lagune met een watertemperatuur van 15 graden. Er gaat een volgauto mee met handdoeken, snacks, drankjes en onze rugzakjes, zodat we heerlijk zonder ballast kunnen fietsen. Als we echter om 08.30 uur (volgens ons ruim op tijd) bij het ontbijt verschijnen, blijkt dat er helemaal geen tijdsverschil met Argentinië is en dat we al een kwartier te laat zijn voor de excursie. Gelukkig wordt dit opgelost en na het ontbijt vertrekken wij iets later met de volgauto. Na ongeveer 7 km hebben we de gids ingehaald en stappen we op de fiets. Prachtige route door een vlak gebied. Na 15 km komen we aan bij de lagune. Hier zijn kleedruimtes, waar we onze badkleding kunnen aantrekken. Aan de rand van de lagune staan inmiddels 3 stoeltjes opgesteld met onze handdoeken en ook staat er een koelbox met frisdrank, biertjes en noten voor ons klaar. Dit is het goede leven!

De 2e excursie die dag is naar de Vallei van de Maan, waar we naar de zonsondergang gaan kijken. Prachtige vergezichten en steeds wisselende kleuren. Onder het genot van een glaasje rode wijn, lekkere kaasjes en worstjes genieten van de steeds wisselende kleuren van de maanvlakte en het Andesgebergte in de verte. De volgende dag vertrekken we om 06.15 uur naar de El Tatio geysers. Deze liggen op ruim 4400 m. Het is daar 12 graden onder 0 en verschrikkelijk koud. We waren gelukkig goed voorbereid en hadden verschilllende lagen kleding aan. Nadat we hier wat hebben rondgewandeld stond er weer een heerlijk ontbijtje voor ons klaar. Terug in het hotel hebben we buiten gelunched en gerelaxed bij het zwembad. Om 17.00 uur vertrekken we naar de zoutvlaktes van Atacama, waar we de lagunes bezoeken. Veel flamingo’s gezien en andere vogels. Prachtige kleuren van de lagune en de omliggende zoutvlaktes en de Andes. Met dat de tijd verstreek en de zon verder onderging, wisselden de kleuren steeds. Echt fantastisch! En uiteraard was er weer een tafeltje opgesteld met drankjes, snacks en lekkere broodjes. Om 20.30 uur waren we terug in het hotel, net op tijd voor het diner. Jammer dat we hier morgen weg gaan en dan ook nog naar een grote stad.

San Pedro de Atacama – Santiago de Chile

De volgende dag vroeg op, want we vertrokken om 08.00 uur naar Calama airport voor onze vlucht naar Santiago de Chile. Alles ging voorspoedig en om 13.05 uur waren we aan. Op de luchthaven werden we opgewacht door onze gids en chauffeur. Naar het hotel was het ca. 25 minuten rijden. Ons hotel is boutique hotel Le Reve in de wijk Providencia. Het hotel ziet er aan de buitenkant mooi uit en ook de publieke ruimten zijn mooi, maar de kamers zijn klein. Eigenlijk niet veel groter dan een kamertje in een 1-sterren hotel in Parijs. De bedden zijn echter goed en de badkamer is ook OK.

Nadat we zijn ingechecked gaan we een stadstour maken. Eerst proberen we echter een ATM te vinden, waar geld uitkomt. Er schijnt op dit moment een soort crisis te zijn met banken, die niet meer met ATM’s willen werken, omdat er te veel geld uit gestolen zou zijn. Gelukkig vinden we er een die werkt en dat is een opluchting, omdat het vervelend is zonder lokale valuta te zitten. Nadat we gepind hebben gebruiken we een snelle lunch bij een empanada restaurant, een soort fast food restaurant op z’n Chileens. We bestellen een Uno, uno y uno: een empanada met kaas, een met vlees en een biertje of wijntje. Leuk, echt Chileens. Daarna gaan we naar het pre-Columbiaanse museum, dat net deze maand is open gegaan. Een prachtig museum. Onze gids weet heel veel te vertellen over de stukken die er tentoongesteld staan en over de geschiedenis. Daarna bekijken we de oude stad en horen we nog meer over de geschiedenis en over de gevolgen van de regering onder dictator Pinochet. We bezoeken de wijk Bellavista, een werkplaats waar sieraden van lapiz azul gemaakt worden en sluiten de excursie af met een bezoek aan de St. Cristobal heuvel, vanwaar we een schitterend uitzicht over de stad hebben.

Valparaíso en de Centrale Vallei

De volgende dag vertrekkken we met Patricia en Miguel naar Valparaíso. Leuke Bohemien stad met gekleurde huisjes, cobblestone straatjes, veel graffitti kunst en funiculares (kabelbaantjes). We maken er een uitgebreide wandeling en rijden vervolgens naar La Sebastiana, een van de huizen van Pablo Neruda. Jammer genoeg hebben we geen tijd om het van binnen te bezoeken, want er wacht een mountainbike tour op ons in wijngaard Matetic om 12.30 uur. We komen iets te laat aan, maar de fietsen staan al klaar. Op de wijngaard is tevens een mountainbike race aan de gang, waar ca. 2000 fietsers aan deelnemen. We zijn dus niet alleen. Gelukkig valt alleen het eerste stukje van de route samen met onze route, zodat we al snel door een prachtige rustige omgeving fietsen. De route voert langs landerijen met koeien, schapen en lama’s, prachtige natuur en eindigt bij de wijngaarden. Hier eindigt na 10 km onze tocht en worden we per busje teruggebracht naar de receptie.

Santiago de Chile – Torres del Paine (Patagonië)

Vertrek naar de luchthaven om 08.00 uur. Het vliegtuig vertrekt om 10.00 uur en precies op tijd om 13.25 uur zijn we aan in Punta Arenas. We worden opgewacht door een vertegenwoordiger van ons hotel Tierra Patagonia en reizen samen met een Australisch en Nieuw-Zeelands echtpaar naar het hotel. Om 18.15 uur komen we aan in het hotel. Hotel Tierra Patagonia is in één woord fantastisch: een prachtige architectuur, gezellige verblijfsruimten, restaurant en bar, zwembad en spa. De kamer is super en heeft een onvergetelijk uitzicht op het Torres massief. We besluiten gelijk om onze gordijnen vannacht niet te sluiten, maar ons te laten wekken door het uitzicht. We bespreken onze excursies voor de komende 2 dagen, drinken een wijntje in de bar en gaan daarna aan tafel.

Torres del Paine

De eerste morgen gaan we paardrijden. Tijdens onze route naar Estancia Lasso, bij Hosteria Mirador del Paine zien we een door een poema gedode guanaco (dat was te zien omdat de kop eraf gebeten was), waarvan een groot aantal condors en caracaras lekker zaten te smullen. Ook zien we een caracara op een nest. Bij de estancia krijgen we allemaal beenbeschermers en een cap en daarna stappen we op ons paard. Gelukkig staat er een trapje, zodat we redelijk elegant op kunnen stappen. Op onze makke paardjes stappen we door de pampa’s en door bossen en soms waden we door een riviertje. Een prachtige tocht. Rond 12.30 uur zijn we weer in het hotel en genieten we weer van een 3-gangen lunch.

Om 15.00 uur vertrekken we voor onze 2e excursie: een trekking langs de Huntington trail. Eerst per busje naar een bepaald punt in het nationaal park. Daarna lopen we door de pampa en langs berghellingen naar een grot met rotstekeningen (hier moet je wat fantasie voor hebben) en op aan het eind van de route staat ons busje weer klaar, zodat we het hele eind niet terug hoeven te lopen. Om 18.45 uur zijn we terug in het hotel, net op tijd voor onze massage van 19.00 uur.

De volgende dag (en onze laatste dag hier in Tierra Patagonia) maken we een tour door het nationale park van Torres del Paine. Een groot gedeelte gaat per busje, maar we maken onderweg ook 2 behoorlijke trekkings, zodat het een leuke afwisseling is. De landschappen die we zien zijn niet te beschrijven: de wisselende kleuren van de meren, het Paine massief dat wordt weerspiegeld in een meer en de prachtige pampa’s en de strakblauwe lucht zijn onvergetelijk en onze foto’s lijken wel gefotoshopped. Onderweg hebben we een uitgebreide picknick met warme soep, salade, quiche en diverse vleeswaren en kazen en natuurlijk weer wijn. Na de lunch rijden we naar de Grey gletsjer, waar we weer ongeveer 2 uur wandelen. Tenslotte komen we om18.30 uur weer aan in het hotel, waar ik nog even ga zwemmen en Brenda de bar in duikt.

Torres del Paine – El Calafate

Vandaag vertrekken we om 08.00 uur met een busje van het hotel naar het grenspunt Cerro Castillo. Hier stappen we om 09.00 uur over op de lijndienstbus naar El Calafate, waar we om 13.30 uur aankomen. Vanaf het busstation nemen we een taxi naar het hotel, waar we om ca. 13.45 uur aankomen.

 Perito Moreno gletsjer: minitrekking

Vandaag staat een minitrekking over de Perito Moreno gletsjer op het programma. Om ca. 08.15 uur vertrekken we per bus vanuit het hotel naar het Los Glaciares Nationaal Park. We zijn niet de enigen, want alleen al voor passagiers van de minitrekking rijden er minstens 3 bussen. Rond 10.00 uur komen we bij een pier aan waar de boten liggen die naar het gebied gaan waar de minitrekking begint. Na aankomst worden we in groepjes verdeeld en lopen we naar het beginpunt van de trekking. Hier krijgen we stijgijzers ondergebonden en na wat instructies vertrekken we. We lopen ongeveer tot 13.00 uur over de gletsjer en genieten van de prachtige blauwe kleuren in de meertjes en in de spleten. We eindigen de tocht met whiskey, gekoeld met gletsjerijs. Daarna eten we buiten in het zonnetje onze meegebrachte lunch op en om 14.15 uur vertrekt ons bootje weer. Per bus vertrekken we naar een andere kant van de Perito Moreno, waar we vanaf de ‘balcones’ kunnen zien hoe er grote stukken ijs afbreken en donderend in het water vallen. Om 16.00 uur vertrekken we weer naar El Calafate, waar we om 17.15 uur weer in ons hotel aankomen.

El Calafate – Buenos Aires

Vandaag vertrekken we weer naar Buenos Aires voor de laatste overnachting en dan zit deze enerverende reis er weer op, want morgen vliegen we weer naar huis.

Tips

  • Het kan voordelig zijn ter plaatse peso’s te wisselen tegen contante USD of Euro’s. Dit kan een voordeel opleveren tot 60%. Onze plaatselijke vertegenwoordiger kan hierin bij aankomst in Buenos Aires adviseren. Ook is het vaak voordeliger om in restaurants en bars cash in USD of Euro’s te betalen. Soms staan zelfs op de menu’s (bijvoorbeeld in El Calafate) de prijzen al in deze valuta aangegeven.
  • In Chili geldt overal een vaste koers voor de Chileense Peso, maar omdat het in Chili niet altijd mogelijk is geld op te nemen bij een ATM adviseren wij ook contant geld mee te nemen in USD of Euro’s. Een creditcard is uiteraard ook makkelijk voor de wat grotere bedragen.
  • De minitrekking over de Perito Moreno gletsjer is fantastisch en echt een aanrader. Wel dien je over een redelijk goede lichamelijke conditie te beschikken. De leeftijdsgrens ligt tussen 10 en 65 jaar. Je mag niet te dik zijn of lijden aan psychomotorische storingen. Persoonlijk vond ik de trekking vrij zwaar, maar dat zal ongetwijfeld door mijn knieblessure komen.
  • De temperaturen op de bestemmingen kunnen elk moment veranderen van zeer koud naar wam. Neem daarom op de excursies verschillende lagen kleding mee.
  • Een aanrader in Buenos Aires is het Malba (Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires). Hier zijn steeds wisselende exposities, die erg de moeite waard zijn. Vergeet na afloop niet een drankje te drinken op het terras van Café des Artes.
  • Wij hebben deze reis op maat samengesteld. De meeste plaatsen die wij hebben bezocht worden beschreven in de rondreizen Highlights of the North en The Best of Patagonia.

Marianne van der Toorn is Senior Product Manager.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany