BESTEMMINGEN

Een review uit Alaska & Yukon

Per camper door de Yukon

Peter van Veenendaal [werkzaam bij NBBS] over een reis in Alaska & Yukon op 19 december 2019

Een bijzondere reis staat op het programma! Ik reis naar een van de meest ongerepte en uitgestrekte gebieden in Canada: de Yukon. Een roadtrip per camper staat op het programma….ik ben er klaar voor!

Whitehorse

Na een lange vliegreis met een aanzienlijke overstap in Calgary (waardoor we wel heerlijk kunnen eten en shoppen bij een bij de luchthaven gelegen winkelcentrum) komen we aan in Whitehorse. De hoofdstad van de Yukon telt nog geen 25.000 inwoners en voelt meer als een uit de kluiten gewassen dorp. De Yukon ligt in het hoge noorden van Canada en grenst aan Alaska. Het is ongeveer zo groot als Spanje….en er leven nog geen 40.000 mensen! Dat is nog eens een contrast met het drukke Nederland.

De eerste twee nachten slapen we in een comfortabel hotel zodat we rustig kunnen acclimatiseren. Tijdens een stadstour leren we over het verleden en heden van Whitehorse. Aan de rand van de stad ligt Miles Canyon waar smaragdgroen water zich door een nauwe kloof perst. In vroegere tijden noemen de inwoners van de Yukon hem ook wel de Grand Canyon, maar dat is misschien een beetje vergezocht…

Huis op wielen

Uitgerust halen onze camper op bij het verhuurstation van Fraserway. Er staat een Medium Camper voor ons klaar en de ins & outs worden duidelijk en vriendelijk aan ons uitgelegd. Het is een prachtige camper met comfortabele en grote bedden, zitje, keukentje en zelfs een douche met gescheiden toilet. Het lijkt (en is!) een grote wagen maar daar laten we ons niet door afschrikken. De wegen en parkeerplaatsen zijn in Canada op veel grotere voertuigen berekend. Bijkomend voordeel is dat er weinig verkeer is in de Yukon. Onze eerste en onvermijdelijke stop is de supermarkt. Hoeveel eten, drinken en voorraad nemen we mee? Na een korte maar hevige shoppingsspree zijn we klaar om op pad te gaan. Laat het avontuur maar beginnen!

Kathleen Lake

De eerste nacht slapen we op een campground bij Kathleen Lake. De campgrounds blijken tijdens deze reis veel leuker dan ik had verwacht. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur en de volgende ochtend maken we prachtige foto’s van de weerspiegelingen in het meer. Na een goed ontbijt trekken we de wandelschoenen aan voor de King’s Throne hike. Beren zullen we tijdens onze reis helaas niet tegenkomen maar de verse uitwerpselen liegen er niet om. We zijn te gast in hun leefgebied. We praten hardop en hebben de berenspray onder handbereik…just in case. We wandelen tussen bomen in prachtige herfstkleuren totdat we gestaag klimmen en getrakteerd worden op een majestueus uitzicht over Kathleen Lake en de weidse omgeving. Dit is de Yukon op zijn best. Van dit uitzicht kun je uren genieten en helemaal tot rust komen. Wij houden het iets eerder voor gezien want we moeten door voor een ervaring die we niet willen missen…

Kluane National Park

De Alaska Highway loopt langs de rand van Kluane National Park. Het grootste gedeelte van dit immense park is alleen toegankelijk via dagenlange hikes. Die tijd hebben we niet en dan is er maar één andere oplossing: een rondvlucht boven het park! We treffen het want het is fantastisch weer. Geen zuchtje wind en een strakblauwe lucht. Vol adrenaline stappen we in het kleine propellervliegtuigje en snoeren ons in voor een overweldigende ervaring. Take off! De vlucht is onbeschrijfelijk met weidse valleien in herfstkleuren, besneeuwde bergtoppen en hagelwitte gletsjers. Wauw! Die glimlach krijgen we rest van de reis niet meer van ons gezicht.

Beaver Creek

De volgende nacht kamperen we net buiten Beaver Creek op de mooie campground van Discovery Yukon Lodgings. Ze verhuren ook enkele cabins en hebben een knus restaurant. De campground ligt langs de Alaska Highway maar er is ’s avonds en ’s nachts nauwelijks verkeer. De Alaska Highway is door de Amerikanen aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een aantal roestende legervoertuigen herinneren hier aan bewogen en vervlogen tijden. Na een gezellige barbecue richten we onze ogen op het noorden in de hoop het noorderlicht te zien. Dat geluk is ons tijdens deze reis niet gegund dus zal nog even op onze bucketlist blijven staan.

Een korte rit brengt ons bij Beaver Creek. We bezoeken het museum (lees bonte verzameling) van de evenzo kleurrijke Sid met de heerlijke Nederlandse achternaam van der Meer. Hij rijdt ons er in zijn zelf gerestaureerde oldtimer naar toe. Geweldig! Vanuit Beaver Creek steken we de grens met Alaska over. We betalen 6 Amerikaanse Dollar (wie niet in het bezit is van ESTA reistoestemming voor de USA moet wat extra papieren invullen en iets meer betalen) en maken een gezellig praatje met de douaniers. We krijgen een coole Grizzly beer stempel in ons paspoort.

Top of the World Highway

We slaan af naar de Top of the World Highway. Deze iconische weg verbindt Tok in Alaska met Dawson City in de Yukon en slingert langs de top van een gebergte voor een adembenemende rit. Het idee te moeten rijden op een gravelweg schrikt misschien af maar de Top of the World Highway is zeer breed en er is praktisch geen verkeer. We cruisen heerlijk ontspannen door het eindeloze landschap. Het is een beetje bewolkt en heiig waardoor het zicht wat beperkt is. Jammer, maar het zorgt voor wel voor een mystieke sfeer. De weg kruist de grens tussen Alaska en de Yukon bij de meest noordelijk gelegen grensovergang. De overgang heeft een populatie van maar liefst 3 personen en draagt de toepasselijke naam Poker Creek.

Dawson City

Terug in de Yukon komen we al snel aan in Dawson City gelegen aan de Yukon River. We kamperen hier twee nachten, een nacht in het dorpje zelf en een nacht direct aan de andere kant van de rivier. Een gratis ferry brengt ons in enkele minuten aan de overkant. Dawson was eens het centrum van de goudkoorts met een populatie van 30.000 gelukzoekers. Nu wonen er nog 1.500 mensen die vasthouden aan de droom van weleer en trots zijn op hun Dawson. De onverharde straatjes omlijnd met verzakte houten saloons en houten boardwalks geven het gevoel alsof de tijd hier stilstaat. ’s Avonds drinken we in een saloon een Yukon Gold biertje en vragen ons af waarom de mannen en vrouwen hier zo veel op elkaar lijken en of er inwoners zijn die nog wel al hun tanden hebben? Ondertussen draag ik de bijnaam Skookum Jim, naar de man verantwoordelijk voor de start van de goudkoorts in de Klondike, en vraag ik mij af of ik mijn baard zal laten staan. Wie in Dawson is geweest zal nooit meer hetzelfde zijn.

Tombstone Territorial Park

We doen nog wat laatste boodschappen en tanken de camper af voordat we Dawson achter ons laten en we afslaan naar de beruchte Dempster Highway. Wij rijden slechts een klein stuk van deze bijzondere weg richting Tombstone Territorial Park. We zitten zo noordelijk dat er geen bomen meer groeien en rijden door de toendra. Ook hier kamperen we weer op een leuke campground en is het gezellig barbecueën en marshmallows roosteren boven het kampvuur. We maken een tweetal hikes met fraaie uitzichten als beloning.

Carcross & Southern Lakes

Voordat we terugkeren naar Whitehorse kamperen we nog een nacht op een mooie camping aan een meer nabij de Five Finger Rapids. Onwerkelijk hoe men de boten ten tijde van de goudkoorts door de levensgevaarlijke stromingen moest zien te maneuvreren.

Eenmaal terug in Whitehorse leveren we de camper in en slapen de laatste twee nachten weer in een hotel. De resterende tijd verkennen we per auto de omgeving ten zuiden van de stad. De meren en luxe lodges geven weer een heel ander beeld van de Yukon. Volgende keer moeten we echt een aantal nachten in een van deze prachtige lodges overnachten. Sommige zijn speciaal gericht op het zien van het noorderlicht.

Aan het eind van de dag kanoën we door Miles Canyon, dezelfde canyon waar we op dag 1 van onze reis over uitkeken. De cirkel is rond. Het einde van onze reis is daar en met een voldaan gevoel keren we terug naar de drukte en hectiek van ons kleine kikkerlandje. Dat wordt een cultuurschok…

Tips

  • De Yukon is een ideale bestemming om per auto of camper rond te reizen. Indien u per camper reist, boek dan de fraai gelegen campgrounds afwisselend met en zonder stroomvoorziening of reserveer een camper voorzien van generator
  • Waak ervoor om niet alleen lange afstanden te rijden. Bouw voldoende tijd in uw reisschema in voor het maken van hikes of een kanotocht. Hierdoor beleeft u de Yukon nog intenser
  • Een aanrader is een pleziervlucht met een propeller vliegtuigje vanuit Haines Junction over Kluane National Park. Vliegend over hoge pieken, valleien en gletsjers ervaart u op spectaculaire wijze hoe immens de Yukon is. Een ervaring die u lang zal bijblijven!
  • Verleng uw reis met de Dempster Highway. Zeker niet voor iedereen, maar wel voor de avonturiers onder u. De Dempster is een icoon en brengt u voorbij Tombstone Territorial Park en de poolcirkel.
  • Verblijf aan het begin of eind van uw reis in een karakteristieke lodge in de omgeving van hoofdstad Whitehorse. Geniet van comfort en luxe in een typisch Canadese setting
  • Vliegt u via Vancouver? Maak een stopover van een paar dagen in deze aantrekkelijke wereldstad

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany