BESTEMMINGEN

Een review uit Costa Rica

Costa Rica

Anouk van Wendel de Joode over een reis in Costa Rica op 29 november 2018

Als product manager Latijns-Amerika ben ik veel bezig met Costa Rica, één van onze populairste bestemmingen. Het is belangrijk dat ik goed op de hoogte ben van de toeristische ontwikkelingen in dit land, dus ging ik op inspectiereis. 

San José

KLM vliegt in het winterseizoen rechtstreeks van Amsterdam naar San José. Na een vlucht van 12 uur kwamen we ’s avonds aan in de hoofdstad San José. Omdat het zondag was, reden we in een kwartiertje naar ons hotel.

Monteverde

De volgende ochtend reden we richting de Pacifische kust. Het laatste gedeelte van deze rit gaat over een onverharde weg. Al hobbelend kwamen we aan in het kleine centrum van Santa Elena, dat aan de rand van het Monteverde Cloud Forest Reserve op een hoogte van 1.400 meter ligt. Het was hier dan ook een stuk koeler dan in San José en de eerste regendruppels van deze reis waren een feit. Dat was ook niet heel gek, want het regent hier 80% van het jaar. We bezochten de kolibrituin waar 14 verschillende soorten kolibri’s met allerlei prachtige kleuren rondfladderden. Ze vlogen in hoge snelheid rakelings langs je hoofd. Daarna trokken we onze regenponcho’s aan en maakten we een wandeling van 3 km over 8 hangende bruggen. Ontzettend leuk om te doen omdat je op deze manier het nevelwoud vanaf een heel ander oogpunt bekijkt, namelijk vanaf de hoogte van de boomtoppen. Doordat het hier zo veel regent, is het nevelwoud enorm dichtbegroeid. Je ziet zoveel verschillende planten en bomen door en over elkaar heen groeien, een prachtig gezicht. Dit maakt het echter wel weer lastig om wilde dieren te spotten. Toch is het ons gelukt om een neusbeer en kapucijnaapje te zien.

Kolobri’s, een toekan en vlinders

De volgende ochtend stond er een wandeling met een natuurgids op het programma. Tijdens deze 3 uur durende wandeling hebben we o.a. een nest van kolibries en een kleine slang gezien. Maar ook de moeilijk te spotten smaragdarassari, een kleine groen gekleurde toekan, hebben we met behulp van de telescoop kunnen spotten. Na de lunch brachten we een bezoek aan één van de grootste vlindertuinen van Latijns-Amerika waar meer dan 50 verschillende vlindersoorten te bewonderen zijn, waaronder de spectaculaire ‘blue morpho’. Terwijl we door de overdekte vlindertuin liepen, hoorden we de regendruppels op het dak vallen. En net voordat we aan onze canopy tour zouden beginnen, kwam het met bakken naar beneden. Na een tijdje gewacht te hebben, was het iets minder hard gaan regenen en besloten we de canopy tour in onze regenponcho’s te doen. De canopy tour bestond uit 13 kabels waarvan de langste 1 km lang is. Halverwege stopte het met regenen en terwijl ik door en over de bomen zweefde, zag ik de nevel opstijgen vanuit het woud. Een magisch moment! Aan het einde waren we zelfs getuige van een prachtige zonsondergang. Tijdens de canopy tour heb ik ook nog de Tarzan Swing uitgeprobeerd. Hierbij spring je van een hoog platform en zwaai je net als Tarzan door de jungle. Heel eng en leuk tegelijk!

Manuel Antonio

Vanuit Monteverde reden we richting het strand van Manuel Antonio. We lieten de koele bergen achter ons en keken enorm uit naar de tropische omgeving. Daar aangekomen renden de aapjes over het strand en hing er een baby luiaard in de boom. Na de lunch reden we door naar Parador Resort & Spa. Dit mooie hotel ligt net iets buiten het centrum en is in handen van Nederlandse eigenaars. Vanuit het zwembad heb je prachtig uitzicht over de Grote Oceaan en er is ons verteld dat je vanaf daar zelfs dolfijnen en walvissen voorbij kunt zien zwemmen. De volgende ochtend stond een bezoek aan het nationale park op het programma. We boften want we gingen op pad met natuurgids Lenny, die goed staat aangeschreven in de Lonely Planet. Manuel Antonio Nationaal Park is het kleinste nationale park van Costa Rica en het is een combinatie van tropisch regenwoud en mangrove. Het regenwoud loopt over in een prachtig bounty-achtig strand. Het is bij uitstek dé plek in Costa Rica om de grappige luiaard te zien. We hebben zowel de twee- als drietenige luiaard gespot. Daarnaast hebben we brulapen gehoord en veel kapucijnaapjes gezien. Maar ook zagen we krabben, leguanen en veel kleurrijke vogels. Op het strand probeerden de wasberen het eten dat de toeristen hadden meegenomen (officieel niet toegestaan) uit hun tassen te halen.

Raften op de Savegre rivier

Costa Rica is een fijne bestemming voor avonturiers. Op meerdere plekken in het land worden rafting tours aangeboden. Wij hebben vanuit Manuel Antonio een rafting tour gemaakt over de Savegre rivier. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de waterstand wordt deze rivier geclassificeerd in niveau 2 of 3. Met een truck reden we in 2 uur over een onverharde weg naar de rivier. Daar aangekomen kregen we instructies en ging het avontuur beginnen. De eerste stroomversnellingen waren meteen spannend maar gelukkig fungeerden we als een goed team en raakten we niemand kwijt. Halverwege de tocht maakten we een stop om naar een prachtige waterval te lopen. We hebben er zelfs nog onder gestaan. De tweede helft van de tocht was het water redelijk kalm en minder spannend dan het eerste deel terwijl we nu juist de smaak te pakken hadden. Echter hadden we daardoor wel wat meer tijd om om ons heen te kijken en te genieten van de geweldige natuur.

Quetzals spotten in San Gerardo de Dota

Het dorpje San Gerardo de Dota ligt 2.200 meter hoogte, verstopt in een vallei tussen de bergen. De laatste paar kilometer van de rit daalden we via een steile weg af naar de Trogon Lodge. Het was de enige lodge in deze kleine vallei dus het voelde alsof jij daar als enige rondliep. De reden dat reizigers San Gerardo de Dota aan doen heeft alles te maken met de quetzal, een rood met groen gekleurde vogel met een enorme staart die alleen in Midden-Amerika voorkomt. We stonden ’s ochtends om 5 uur op om, na een kopje thee en een koekje, deze uniek vogel te gaan zoeken. We hadden gehoord dat men die dag ervoor veel moeite had gehad om ‘m te vinden dus we hoopten heel erg dat het ons ging lukken. We vertrokken vanuit de lodge, staken te straat over, klommen een heuvel op naar een uitzichtpunt en ja hoor, daar zat de schitterende quetzal als een waar fotomodel te poseren op een tak. Later kwamen er zelfs nog twee bij, zowel een mannetje als een vrouwtje. Wat hadden wij geluk!

San José, Cartago & Irazú vulkaan

Terug in San José maakten we een stadstour. De stad heeft niet veel bezienswaardigheden, wel zijn er een hoop musea. Opvallend was dat er een standbeeld van Anne Frank in San José staat. Dit was een cadeau van de Nederlandse ambassade. Omdat we pas ’s avonds laat terug vlogen naar Nederland brachten wij die dag nog een bezoek aan Cartago, de vroegere hoofdstad van Costa Rica. De indrukwekkende basiliek is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Daarna reden we door naar de Irazú vulkaan. Het vulkaanlandschap bestaat uit verschillende kraters waarvan de Diego de la Haya krater de grootste is. Deze 300 meter diepe krater is gevuld met groen/blauw water (zie foto).

Tips

  • Huur in de nationale parken een natuurgids. Hiermee vergroot u de kans om dieren te spotten. Zij weten precies waar ze welke dieren kunnen vinden en ze hebben een telescoop mee waarmee je alles goed kunt zien. Als u op eigen gelegenheid door de parken loopt, mist u onbewust toch veel dieren.
  • Parador Resort & Spa heeft een private dining room die je voor speciale gelegenheden kunt afhuren. Erg leuk als u samen met uw gezin of familie iets te vieren heeft.
  • Als u een bezoek brengt aan Manuel Antonio National Park, neem dan uw zwemspullen mee. Het prachtige strand nodigt enorm uit om te relaxen en te zwemmen. Heerlijk om even af te koelen. Pas wel op voor de wasberen.
  • Costa Rica leent zich heel goed voor sportieve activiteiten zoals wandelen, paardrijden, raften het maken van canopy tours. U kunt deze activiteiten aan uw reisprogramma laten toevoegen en vooraf reserveren. Hier vindt u een aantal leuke suggesties.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany