BESTEMMINGEN

Een review uit Antarctica

Antarctica Basecamp op de M/V Plancius

Wilmi van Harten over een reis in Antarctica op 8 januari 2020

Wij hebben een super mooie en bijzondere reis naar Antarctica gehad. Dit is het verslag van onze Antarctica Basecamp avontuur.

Ushuaia is een heel gezellig toeristenstadje waar genoeg te zien en te doen is voordat je in de middag aan boord van het schip mag. Zo zijn er in de direct omgeving van de stad diverse makkelijke en moeilijke wandelingen, in het stadje zelf is een aantal historische gebouwen te bekijken, die lopend allemaal goed te bereiken zijn en er zijn voldoende goede en gezellige horecagelegenheden voor de lunch.

M/V Plancius

De M/V Plancius is een klein, gemoedelijk expeditie schip. Het heeft tweepersoons-, driepersoons- en vierpersoonshutten en superieure hutten waardoor je keuze hebt tussen een eenvoudige of een luxere hut en tussen een eigen of een gedeelde hut. Iedere hut heeft een eigen douche en toilet. Er is een mooie lounge, waar veel lezingen worden gegeven en waar je door de grote ramen een prachtig uitzicht hebt. Er is een groot restaurant met een hele goede keuken.

De reis

Dag 1 Inschepen – Beagle kanaal – Drake passage

Op de eerste dag moesten we in de ochtend onze bagage in het kantoor van de maatschappij inleveren, zij zorgden ervoor dat alles aan boord kwam en ook gelijk in onze eigen hut werd geplaatst. Daarna hebben wij op het gemak Ushuaia bekeken.

Om 16.00 werden we bij het inschepen ontvangen door de bemanning en het expeditie team, die iedereen naar zijn kamer bracht. Onze kamer was niet groot, maar alles wat je nodig hebt was er: twee eenpersoonsbedden, een klein bureau, kledingkast, douche en toilet en zelfs een TV. Eenmaal geïnstalleerd zijn we op zoek gegaan naar de lounge, want hier werden we om 17.00 verwacht voor de eerste uitleg over de veiligheid en eventuele evacuatie (hopelijk niet van toepassing).

Om 18.00 worden de trossen losgegooid, de achterkant van het schip draait van de kade af, als laatste komt ook de voorkant van het schip los van de kade, het schip draait hierbij 180 graden en we varen het Beagle kanaal in. Eenmaal goed op weg klinkt het noodsignaal en start de verplichte evacuatie oefening. Na deze oefening komen er nog toespraken van de kapitein, de expeditie leidster, de arts en de hotelmanager. Dan is het eindelijk tijd voor het diner en zijn er verder geen activiteiten.

Dag 2 en 3: Drake Passage

Deze dagen waren gevuld met bijeenkomsten waarbij uitleg werd gegeven over gletsjerbeklimmingen, kajakken, sneeuwschoen wandelingen, kamperen in de open lucht, het in en uit de zodiac stappen, een fotoworkshop en een lezing over gletsjers. Daarnaast moesten we onze kleding en schoenen schoonmaken/stofzuigen, zodat er geen “uitheems materiaal” op Antarctica zou komen.

Dag 4 – 8: het Antarctische Schiereiland

Omdat de weersomstandigheden niet altijd meewerkten, is het programma nogal eens aangepast, maar uiteindelijk zijn hebben we alles wat op het programma stond gezien en gedaan.

Cuverville Island: hier konden we genieten van een kolonie Gentoo pinguïns en van een prachtig uitzicht over de baai.

Neko Harbour: hier zagen we opnieuw een grote kolonie Gentoo pinguïns, maar ook Weddell seals. Na een wandeling naar een hoger gelegen deel hadden we ook een prachtig uitzicht op een gletsjer, die af en toe behoorlijk kraakte en piepte

Kerr Point: dit was voor de eerst nacht de campingplaats, waar ook wij aan land gingen voor een nachtje kamperen in de open lucht. Eenmaal aan land moesten we eerst een kuil graven en de uitgegraven sneeuw als een wal rondom onze plek neerleggen. Daarna konden we onze slaapzakken in elkaar vouwen. In de tussentijd hadden onze begeleiders van sneeuw een heuse kerstboom gemaakt, versierd met echte lichtjes. Een ongelofelijk leuke ervaring die je niet mag missen.

Leith Cove en Stoney Point: op deze plaatsen werden de andere campingnachten gehouden.

Port Lockroy: dit is een voormalig Brits Antarctisch Onderzoekscentrum. Nu is het een klein museum met een winkeltje erbij. Wat wij stiekem veel leuker vonden was dat we een Gentoo pinguïn met jong zagen. Na dit bezoek hebben we in de baai nog een zodiac cruise gemaakt.

Damoy Island: hier hebben we op sneeuwschoenen een prachtige wandeling gemaakt naar een hoger gelegen punt op het eiland waar we een heel mooi uitzicht over de omgeving hadden. Ook hier waren de Gentoo pinguïns weer volop aanwezig.

Danco Island: hier hebben we een sneeuwschoenwandeling naar de top van het eiland gemaakt. We hadden een supermooi uitzicht op de omgeving en er waren veel grappige Gentoo pinguïns die via de pinguïn highway heen en weer renden of zich op hun buik verder lieten glijden. Tot slot was er gelegenheid voor de Polar Plunge. Een uitdaging voor iedereen! Massaal gingen we het water in, of het nu in zwemkleding, in ondergoed of zelfs naakt was, het water in gingen we. Daarna snel afdrogen en warme kleren weer aan.

Paradise Harbour: hier stond een prachtige zodiac cruise op het programma, waarbij we pinguïns, Crabeater seals, bultrugwalvissen, maar vooral heel bijzondere ijsformaties hebben gezien.

Orne Island: voordat we op hier aan land gingen, waren er orka’s gespot, dus zijn we die eerst gaan bekijken, daarna zijn we aan land gegaan. Na een moeilijke landing door veel wind zagen we hier voor het eerst de Chinstrap pinguïns en heel bijzonder ook een Adelie pinguïn. Natuurlijk waren ook de Gentoo pinguïns weer volop aanwezig.

Wilhelmina Bay: in deze baai hebben we opnieuw een zodiac cruise gemaakt waarbij we heel veel bultrugwalvissen zagen, die ons heel wat mooie duiken en staarten hebben laten zien. Ook hebben we genoten van heel veel prachtige ijsbergen.

Ketley Point: op dit eiland was het onze beurt voor gletsjerbeklimming. Aan boord kregen we een klimgordel om, op de plaats waar we de gletsjer op gingen kregen we nog een ijsbijl. Het eerste stukje ging over normale ondergrond, maar zodra we bij de gletsjer kwamen, werden we via de klimgordels met een groot touw aan elkaar gebonden, zodat als er iemand in een scheur zou vallen hij nooit diep zou vallen, het touw zou dit voorkomen. Het was een onvergetelijke tocht, maar wel koud en winderig.

Foyn Harbour: in deze rustige baai met een scheepswrak was het onze beurt voor een kajaktocht. Aan boord kregen we een hele kajak uitrusting en met die kleding gingen we in de zodiac. De kajaks hingen achter de zodiac. Toen wij op onze bestemming kwamen, moesten we vanuit de zodiac in de kajak overstappen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gelukt en we hebben heerlijk rond het scheepswrak gepeddeld.

Dag 9 De Shetland Eilanden: Yankee Harbour en Half Moon Island

Hier konden we voor de laatste keer genieten van Gentoo, Chinstrap en Adelie pinguïns, seals, bultrugwalvissen en een Kelp meeuw met jongen. Aan het eind van deze middag begon de terugreis.

Dag 10 – 11: Drake Passage

De eerste dag van de Drake Passage was een echte zeedag, maar om het voor ons toch leuk te maken, werden er interessante lezingen gegeven en werd een documentaire van National Geografic getoond. De tweede dag waren er eerst nog een paar bijzondere lezingen, daarna was het tijd om de laarzen en de gehuurde kleding en stokken in te leveren en de rekening van alle consumpties te betalen.

In het Beagle kanaal kwam de loods aan boord en toen ging het echt snel, rond 22.00 lagen we weer aan de pier van Ushuaia, wat voor vele een mooie gelegenheid was om de wal op te gaan, maar wel terugkomen, want overnachten gebeurde nog op het schip.

Dag 12 Tijd om afscheid te nemen

Om 7.45 moest alle bagage buiten de hut staan zodat de bemanning en de expeditie leden deze vast naar de wal konden brengen. Na het ontbijt was het om 09.00 echt tijd om afscheid te nemen en moesten wij het schip definitief verlaten.

Dit was een ongelofelijk mooie en bijzondere reis, één om nooit te vergeten.

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany