Landinformatie Pacific eilanden

Ligging & bevolking

Alle drie de bestemmingen zijn gelegen in de Stille Zuidzee. Op slechts drie tot vijf uur vliegen van Australië en Nieuw-Zeeland komt u in een gebied met 3.300 eilanden en slechts zes miljoen inwoners, verdeeld over 12 verschillende eilandnaties. Van de vele eilanden in deze regio is slechts een derde bewoond, onder andere door Polynesiërs, Melanesiërs, Indiërs, Maori’s en een beperkt aantal Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Europeanen. Fiji, Cook eilanden en Tahiti zijn ideale bestemmingen voor een strandvakantie in combinatie met uw reis naar Australië en/of Nieuw-Zeeland. Tevens zijn de eilanden in de Stille Zuidzee een ideale bestemming voor een onvergetelijke huwelijksreis.

Fiji heeft circa 900.000 inwoners en ruim 300 eilanden, waarvan ongeveer 100 eilanden onbewoond zijn. De meeste accommodaties bevinden zich op het hoofdeiland Viti Levu. Naast hotels en resorts in de omgeving van Nadi en de Coral Coast, treft u ook tropische resorts aan op de verschillende eilandjes ten westen van het hoofdeiland.

Tot de Cook eilanden behoren in totaal 15 eilanden, waarvan Rarotonga de grootste is met een omtrek van circa 30 kilometer. De Cook eilanden hebben circa 17.500 inwoners.

Tahiti is onderdeel van de Frans Polynesische eilanden, de verzamelnaam voor de 115 eilanden in een gebied zo groot als Europa. Het aantal inwoners van Frans Polynesië is circa 280.000. De Society Island Group is hier de belangrijkste eilandengroep, met onder andere de eilanden Tahiti, Moorea en Bora Bora. Tahiti is het grootste eiland en heeft naast de internationale luchthaven ook de hoofdstad Papeete. Moorea ligt op een afstand van circa 17 kilometer van Tahiti en kan zowel per vliegtuig als boot worden aangedaan. Het mooiste eiland uit de regio, Bora Bora, is op een uur vliegen verwijderd van Tahiti.

Religie

Het christendom is sterk verweven met de cultuur op de verschillende eilanden. De zondag is daarom een belangrijke dag voor de eilandbewoners en hierdoor zullen tours en activiteiten op zondag in beperkte mate plaatsvinden.

Taal

De officiële taal op Fiji is het Fijian, maar met Engels kunt u overal goed terecht. Op Tahiti wordt naast Tahitiaans en Frans ook voldoende Engels gesproken. Maori is de moedertaal op de Cook eilanden, maar iedereen spreekt tevens Engels.

Klimaat

De eilanden in de Stille Zuidzee liggen op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegengesteld zijn aan die in Europa: de winter begint in juni en de warme en vochtige zomer begint in december. Alle eilanden hebben een aangenaam tropisch klimaat. De temperaturen variëren van 18 tot 25 °C in de droge winter en 23 tot 30 °C in de vochtige zomermaanden.

Klimaattabel (Nadi, Fiji)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  13  28 
Februari  28  13  28 
Maart  28  15  28 
April  28  14  28 
Mei  27  10  27 
Juni  25  27 
Juli  25  27 
Augustus  25  26 
September  26  25 
Oktober  27  10  26 
November  27  27 
December  28  13  27 
Klimaattabel (Rarotonga, Cook Eilanden)  
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  20  27 
Februari  28  20  27 
Maart  28  21  27 
April  28  16  27 
Mei  27  14  26 
Juni  25  12  26 
Juli  26  10  25 
Augustus  25  10  24 
September  26  11  25 
Oktober  26  13  25 
November  27  14  26 
December  27  15  27 
Klimaattabel (Tahiti)      
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  27 
Februari  29  27 
Maart  29  27 
April  29  28 
Mei  27  28 
Juni  27  28 
Juli  27  27 
Augustus  27  26 
September  27  26 
Oktober  27  26 
November  28  27 
December  28  27

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Op de Pacific eilanden gaat men over het algemeen informeel gekleed. Wij adviseren luchtige, katoenen kleding mee te nemen, aangevuld met een vest of trui en een dun regenjack en paraplu (tijdens de regentijd). Doordat de zon op de Pacific eilanden veel feller is dan in Europa, adviseren wij u een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Reisseizoen

De Pacific eilanden kunnen het gehele jaar bezocht worden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Fiji, Cook eilanden en Tahiti heeft u een geldig paspoort nodig. In elk paspoort mag maximaal één persoon vermeld staan. Dit houdt in dat kinderen over een eigen paspoort dienen te beschikken. Voor Fiji dient uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit deze bestemming; geen visum nodig bij verblijf korter dan 4 maanden. Voor de Cook eilanden dient uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit deze bestemming; geen visum nodig bij verblijf korter dan 1 maand. Voor Tahiti dient uw paspoort nog tenminste 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit deze bestemming; geen visum nodig bij verblijf korter dan 3 maanden. Reist u via een Aziatisch land dient uw paspoort veelal nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit het betreffende land. Indien u via de Verenigde Staten naar de Pacific eilanden reist, geldt dat u in het bezit dient te zijn van een elektronisch paspoort (e-paspoort die van het e-symbool is voorzien) dat geldig is tot na vertrek uit de USA. Tevens bent u verplicht persoonsgegevens aan de luchtvaartmaatschappij door te geven en dient u elektronische reistoestemming aan te vragen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ESTA. Meer informatie hierover op aanvraag.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Voor de Pacific eilanden gelden geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Deze gebieden bevinden zich in Afrika en Zuid-Amerika. Voor de exacte en meest recente informatie verwijzen wij u naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizgersadvisering (www.lcr.nl).

Veiligheid

De Pacific eilanden staan bekend als een veilige bestemming. Toch raden wij u aan gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw cheques, reisbescheiden en overige kostbaarheden. Bij de receptie van de hotels kunt u soms gratis over een kluisje beschikken. Voor het gebruik van een kluisje in de kamer wordt meestal een kleine vergoeding gevraagd. Neem uitsluitend de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

Geld

De nationale munteenheid in Fiji is de Fiji Dollar (FJD). Een FJD is circa € 0,41 (januari 2024). In Tahiti is de nationale munteenheid de French Pacific Franc (XPF). 100 XPF is circa € 0,83 (januari 2024). De nationale munteenheid op de Cook eilanden is de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Een NZD is circa € 0,57 (januari 2024). Op de Cook eilanden kunt u ook betalen met Cook Island dollars, een lokale munteenheid met dezelfde waarde als de Nieuw-Zeelandse dollar. Overigens kunt u buiten de Cook eilanden deze Cook Island dollar niet meer wisselen. Op de luchthaven kunt u deze dollars nog omwisselen voor Nieuw-Zeelandse dollars. Voor de Cook Islands geldt dat bedragen in contanten of cheques boven NZD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlandse valuta) moeten worden aangegeven. Voor Fiji geldt dat u maximaal FJD 5.000 mag uitvoeren en dat bedragen in contanten of cheques boven FJD 10.000 (of tegenwaarde in buitenlandse valuta) moeten worden aangegeven. Voor Tahiti gelden geen restricties voor de in- en uitvoer van valuta. De bekende creditcards worden geaccepteerd. In vele plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website: www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen.

N.B. Bankpassen van diverse banken zijn ‘uit’ gezet voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw bestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Openingstijden

In Fiji zijn de banken van maandag t/m vrijdag geopend van 09.30-16.00 uur, op de Cook eilanden van maandag t/m donderdag van 09.00-15.00 uur en op zaterdag van 09.00-11.00 uur (niet alle banken). In Tahiti zijn de banken geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00 uur (niet alle banken). De postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00-16.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00 uur (Cook eilanden alleen doordeweeks). Bij de winkels kunt u terecht van maandag t/m vrijdag van 08.00-16.00/17.00 uur en op zaterdag van 08.00-12.00/13.00 uur, sommige winkels sluiten tussen de middag.

Maaltijden

De door Travel Trend geselecteerde hotels beschikken over het algemeen over één of meer restaurants. Voor een lunch betaalt u in Fiji gemiddeld FJD 15 en voor een diner gemiddeld FJD 30. Frisdrank kost ongeveer FJD 1,50. Voor een biertje betaalt u circa FJD 4. In de restaurants op Tahiti kunt u lunchen of dineren vanaf XPF 3.000 tot XPF 10.000 in de luxere restaurants. Bier of fris kost circa XPF 500. Op de Cook eilanden betaalt u voor een lunch circa NZD 10 en voor een diner NZD 15 tot NZD 30. Frisdrank kost circa NZD 2 en een biertje ongeveer NZD 3.

Tijdsverschil en duur vliegreis

De datumgrens ligt midden in de Stille Zuidzee. Ten opzichte van Nederland is het in onze wintermaanden 11 uur later op Fiji en 11 uur vroeger op de Cook eilanden en Tahiti. Gedurende onze zomermaanden is het 10 uur later op Fiji en 12 uur vroeger op de Cook eilanden en Tahiti.

Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar de Pacific eilanden, exclusief eventuele overstaptijd, duurt gemiddeld als volgt:

Nadi (Fiji) circa 26 uur
Rarotonga (Cook Islands) circa 23 uur
Papeete (Tahiti) circa 22 uur
Fooien

Het is niet gebruikelijk om fooien te geven. Toch worden fooien door taxichauffeurs en bedienend personeel in restaurants en hotels wel op prijs gesteld.

Voltage

Het voltage in Fiji en Cook Islands is 240 volt. Er worden stopcontacten van type I gebruikt. Voor type I heeft u een wereldstekker nodig. Het voltage in Tahiti is 110/220 volt. Er worden stopcontacten van type A, type B en type E gebruikt. Voor type A & B heeft u een wereldstekker nodig. Als de lokale netspanning 110 volt is, heeft u een spanningsomvormer nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Luchthavenbelasting

U hoeft bij vertrek geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2024  
1 januari Nieuwjaarsdag
5 maart Gospel Day (T)
29 maart Goede Vrijdag
31 maart-1 april Pasen
25 april Anzac Day (C)
1 mei Dag van de Arbeid (T)
8 mei Victory Day (T)
9 mei Ascension Day (T)
13 mei Girmit Day (F)
20 mei Whit Monday (T)
31 mei Ratu Sukuna Day (F)
3 juni King Charles’ Birthday (C)
29 juni Onafhankelijkheidsdag (T)
14 juli Bastille Day (T)
4 augustus Constitution Day (C)
15 augustus Assumption Day (T)
7 september Constitution Day (F)
16 september Birthday of Prophet Muhammad (F)
10 oktober Fiji Day (F)
26 oktober Gospel Day (C)
1 november Diwali (F)
1 november Allerheiligen (T)
11 november  Armistice Day (T)
25 december Kerstmis
26 december Boxing Day

F=Fiji, C=Cook eilanden, T=Tahiti

Naast bovenstaande feestdagen heeft ieder eiland zo z’n eigen festiviteiten waarvan de data ieder jaar kunnen verschillen. Tijdens de feestdagen zijn winkels veelal gesloten.

Informatie

Pacific eilanden op het internet:
www.fiji.travel
www.tahititourisme.org
www.cookislands.travel

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Tahiti

Vanaf 123,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany